Puheenjohtajan palsta

Lentopallon ystävät ovat jälleen saaneet nauttia upeasta liigakaudesta ja onnea voittajille LP Viesti ja Valepa, sekä kaikille muille joukkueille jaksamisesta kovan kauden läpi. Ammattilaissarjassa joukkueet ja urheilijat harjoittelevat kovaa ja järjestelmällisellä ohjelmalla. Erottuva tekijä tämän kauden voittajilla oli henkinen vahvuus ja sen rakentamiseen ei riitä pelkästään hyvä valmentaja ja kova harjoittelu, vaan uskon peruskiven olevan hyvässä seurajohtamisessa, jossa luodaan turvallinen ilmapiiri ylittää oma suoritustaso, mihin liittyy aina luonnollisesti riskejä. Vahva henkinen voimavara auttaa ratkaisupaikoissa onnistumaan riskisuorituksissa. Mestaruusliigan urheilullinen taso nousi taas selvästi edelliseen kauteen verrattuna ja sitä kautta tavoitamme Euroopan parhaiden joukkueiden tasoa vuosi vuodelta, kuten strategiaan on määritelty.

Lentopallon tulevaisuuteen haluan ottaa kantaa ja herätellä kaikkia lentopalloihmisiä kahdessa asiassa – juniorityö ja lentopallon markkinointi. Tällä hetkellä meillä ei ole tarpeeksi junioripelaajia nousemassa mestaruusliigaan vuosittain ja se aiheuttaa seuroille paineita etsiä pelaajia kauempaa. Lentopallo on erinomainen laji lapselle, mutta ei ole itsestään selvää että perheet löytävät paikallisen seuran jonne viedä lapset tutustumaan lajiin. Pyytäisin kaikkia seuroja aktivoitumaan ja markkinoimaan lajia tutustumispäivillä ja selkeällä internet-viestinnällä paikallisesti niin uudet perheet löytävät lajin ja saamme uusia junioreita kasvamaan lajin pariin. Kuluvalla kaudella saimme järjestettyä tähän mennessä eniten televisio ja streaming –näkyvyyttä liigaotteluille kuin koskaan aikaisemmin. Markkinointia pitää vielä kehittää, että otteluihin tulisi lisää katsojia paikan päälle.

Ja lopuksi haluan kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita kuluneista kausista. Olen ilmoittanut valintatoimikunnalle, että lopetan puheenjohtajan tehtävät tähän kauteen ja viestikapula siirtyy seuraavalle. Suomalainen lentopallo on organisoitu historian syistä kahteen yhdistykseen. Mestaruusliiga ry järjestää korkeimman sarjatason kilpailusarjan yhteistyösopimuksella Suomen lentopalloliitto ry:n kanssa. Vastaavasti lentopalloliitto ry organisoi kaiken muun suomalaisen lentopallon. Pienelle lajille tällainen järjestely ei ole enää nykypäivää vaan asiat täytyy organisoida tehokkaasti yhteen organisaatioon selkeine visiona, strategiana, tavoitteina ja tehtävänkuvina. Esimerkiksi juniorityön ja markkinoinnin synergiat ovat olleet yhteistyösopimuksessa vähäiset ja se näkyy nyt käytännössä. Tästä syystä Mestaruusliigan hallitus on rakentanut mallia, jossa Mestaruusliiga pelattaisiin jatkossa Lentopalloliiton järjestämänä ja toivonkin että liigaseurat käsittelevät asian huolellisesti ja lähtevät järjestelmään mukaan lentopallon tulevaisuutta rakentamaan.

Suomalaisessa lentopallossa ja Lentopalloliitossa on tehty merkittäviä uudistuksia taloudessa ja toiminnassa viimeisen kolmen vuoden aikana ja viimeisimpänä konkreettisena asiana liitto sai vahvan ammattilaisen Sami Heikkiniemen urheilujohtajaksi. Sami lähtee rakentamaan suomalaiselle lentopallolle huippu-urheilustrategian, joka kantaa hedelmää tulevina vuosina. Strategiassa on tärkeää määrittää ne kilpailukykytekijät joilla pärjäämme kansainvälisissä peleissä tulevaisuudessa ja niiden rakentaminen täytyy määrittää pelikirjaan aivan junioritasolla saakka.

Nyt on lentopallon suhteen aika lähteä kesälaitumelle ennen kuin kova harjoittelu taas alkaa. Mukavaa ja lämmintä kesän odotusta kaikille lentopallon ystäville. Nähdään taas tulevalla kaudella lentopallo-otteluiden katsomoissa ja kesäkuun alussa Maailmanliigan peleissa!

Kauko Väinämö
puheenjohtaja