Seuraa meitä somessa:

Ennakko: Murtuuko tuttujen valta tänä keväänä naisten Mestaruusliigassa?

22.03.2018

Salon ja Hämeenlinnan ylivaltaa naisten lentopallon Mestaruusliigassa ei kukaan voi 2000-luvulla asettaa kyseenalaiseksi. Nyt edessä on taas uusi mahdollisuus haastajille, kun välierät käynnistyvät perjantaina. Onko LiigaPlokista tai LP Kangasalasta tällä kertaa suurien kaatajaksi?

Molemmat haastajat, sellaiseksihan runkosarjan sijoitusten perusteella LiigaPloki (viides) ja LP Kangasala (kuudes) on asetettava, osoittivat puolivälierissä kauden ainakin hyvin lähelle parasta peliään. Sitä niiltä tarvitaan entistä enemmän, kun LP Kangasala saa vastaansa runkosarjan voittajan LP Viestin ja LiigaPloki runkosarjan kakkosen HPK:n.

LP Viesti on välierissä 13:nnen kerran peräkkäin ja HPK jo peräti 21:nnen kerran. LP Viesti hakee jo kymmenettä perättäistä finaalipaikkaa. Salon Viestin noustua kaudeksi 2000-2001 liigaan on finaalissa nähty joka kevät joko salolais- tai hämeenlinnalaisväriä, kahdeksan kertaa molempia. Huikeita lukuja verraten mihin tahansa kotimaiseen palloilusarjaan. Viimeksi finaalia on pelattu ilman jompaakumpaa suurseuroista 1999 keväällä, kun Euran Raiku voitti Valkealan Kajon.

LP Kangasala on ollut viime vuosien kolmanneksi menestynein naisten liigajoukkue oltuaan finaaleissa 2013 sekä 2015 sekä välierissä nyt kuudennen kerran seitsemään vuoteen.

LiigaPlokille välierät ovat ensimmäiset sitten vuoden 2012 ja kaikkiaan Pihtiputaalla pelataan nyt kuudennen kerran välierä. Kertaakaan aiemmin ei tie ole vienyt finaaleihin asti.

Välierät käynnistyvät perjantaina Salossa ja Hämeenlinnassa. Finaaleihin selviää kolme voitolla.

LP Viesti - LP Kangasala

LP Viesti on selvittänyt kotiottelunsa kauden aikana tappioitta ja kaikkiaanhan se on hävinnyt seuran kymmenen vuoden historian aikana kotonaan tasan yhdelle suomalaisjoukkueelle, HPK:lle. Ensimmäiseksi LP Kangasalan olisi siis jo tehtävä historiaa tässä asiassa.

Salolaiset eivät pääse kuitenkaan tämän kauden välieriin lähellekään parhaista asetelmista loukkaantumisten runneltua joukkuetta ja ns. perusseitsikolla ei pelejä ole alla. Suurin mielenkiinto lepääkin LP Viestin pelin yhtenäisyyden löytämisessä kauden tärkeimmillä hetkillä. Jonkinlaisen jokerikortin vilauttamistakin on 15:ttä kertaa pudotuspeleissä päävalmentajana toimiva Tomi Lemminkäinen vihjaillut välierien lähestyessä.

Kokenut passari Viktoriia Tuchashvili ja nuori runkosarjan pistepörssin voittanut hakkuri Kerttu Laak (16,2 p/o) ovat paljon vartijoina, mutta isoa panosta tarvitaan myös Noora Kososelta ja Ronja Heikkiniemeltä, etenkin jos libero Hillaelina Hämäläisen jalkavaiva jatkaa kiusaamista. Anna Czakan on ollut kauden läpimurtopelaaja koko liigassa ja keskelle hän saanee pelituntumaansa koko ajan parantelevan Dubravka Rakicin. Rakic teki jo pelaamiinsa puolivälieriin lupaavat 10,5 pistettä ottelua kohden.

Danielle Briseboisin tulo joukkueeseen kesken kauden oli vapahdus, jota koko joukkue kaipasi kesästä asti. Runkosarjan parhaan pistekeskiarvon 19,5 kerännyt kanadalainen mätti myös puolivälieriin 23,7 pistettä ollen runkosarjan kolmosen OrPon pudottamisen pääarkkitehti. Kaksi muuta korvaamatonta pelaajaa Kai Steniuksen joukkueessa ovat liigan parhaan pelaajan tittelissä tiukasti tarraava keskipelaaja, runkosarjan torjuntaykkönen, Jessica Wagner ja passari Mita Uiato.

Edellä mainitun kolmikon lisäksi Kangasala tarvitsee onnistumista luonnollisesti myös suomalaisosastolta (+Oni Lattin). Liisa Hurskainen on omaksunut hakkurin paikkaa itselleen, Annukka Paloniemi ja Jutta Riikonen ovat nälkäisiä pitämään toisen yp:n tontin itsellään ja Taija Tikka kisaa Oni Lattinin kanssa toisen keskipelaajan paikasta. Liberona Emilia Sipilältä vaaditaan todennäköisesti todellista työn sankarin -uurastusta vastaanottajana.

Runkosarjassa LP Viesti vei kaikki kolme kohtaamista LP Kangasalan jouduttua tyytymään yhteen erävoittoon kotiottelussaan. Seurat ovat olleet vastakkain pudotuspeleissä aiemmin viisi kertaa viimeisten kuuden vuoden aikana ja jokaisella kerralla salolaiset ovat vetäneet pidemmän korren voittojen mennessä näissä peleissä 19-2.

HPK - LiigaPloki

HPK oli monet yllättäneissä vaikeuksissa puolivälierissä liiganousija Nurmon Jymyn kanssa ja parastaan ei Luca Chiappinin ryhmä ole todennäköisesti todellakaan vielä esittänyt. Suurin kysymysmerkki leijuu hakkuripelin yllä: onko serbialaisesta Aleksandra Terzicistä pelaamaan vai hoitaako Vicky Savard ristipaikkaa? LiigaPlokin hakkuri Canace Finley on puolestaan yltänyt kevään koittaessa parhaisiin peleihinsä.

Hämeenlinnalaisten passari Chloe Collins on liigan ehdotonta eliittiä, mutta niin on myös virkasisko Suzanne Horner verkon toisella puolella. Liberotaistossa LiigaPlokin Anniina Matalamäellä on iso haaste vastata pihtiputaalaislähtöisen Saan Koljosen tekoihin.

Suvi Kokkonen, Salla Karhu, Daniela Öhman ja Yasmine Madsen, kaikki maajoukkuenaisia, täydentävät HPK:n pelaavan ryhmän. Liigaplokin päävalmentajalla Jukka Koskisella on uransa 17:ssä pudotuspeleissä heittää puolestaan kentälle toiset kaksi yhdysvaltalaista Alex Reid ja Meredith Hardy, kokenut Nette Tuominen sekä hienoja otteita puolivälierissä väläytellyt Anastasia Boricheva.

Kotietu näyttäisi ennakkoon olevan isossa roolissa tässä ottelusarjassa. Niin myös HPK:n hakkuripeli sekä LiigaPlokin vastaanotto.

HPK on ollut kotonaan todella vahva voittaen yhtä peliä lukuun ottamatta kaikki kauden ottelunsa siellä. Runkosarjassa joukkueet kohtasivat kolmasti HPK:n voittetua ne kotonaan 3-1 ja 3-0 sekä Pihtiputaalla siinä välissä 3-2. Aiemmat kohtaamiset pudotuspeleissä ovat pronssiottelut 2011 sekä välierät 2012. HPK vei molemmissa voiton.

Välierien otteluohjelma

LP Viesti – LP Kangasala
Pe 23.3. 18:30 LP Viesti - LP Kangasala
La 24.3. 17:00 LP Kangasala - LP Viesti
Ke 28.3. 18:30 LP Viesti - LP Kangasala
Tarvittaessa
Pe 30.3. 17:00 LP Kangasala - LP Viesti
Su 1.4. 17:00 LP Viesti - LP Kangasala

HPK - LiigaPloki
Pe 23.3. 18:30 HPK - LiigaPloki
Su 25.3. 17:00 LiigaPloki - HPK
Ke 28.3. 18:30 HPK - LiigaPloki
Tarvittaessa
Pe 30.3. 18:30 LiigaPloki - HPK
Su 1.4. 18:00 HPK – LiigaPloki

  Takaisin