LEKA Volley piinasi VaLePan viiteen erään

14.10.2017

LEKA Volley piinasi liigakärki VaLePan viiteen erään, mutta sastamalaiset kuittasivat lopulta voiton 3-2. ETTA, Tiikerit ja Hurrikaani-Loimaa olivat lauantain muut voittajat.

ETTA valmisti ankkapaistin kolmessa erässä

Lentopalloseura Etta sai vastaansa Urheilutalolle kauden viidellä peräkkäisellä tappiolla avanneen Vantaa Ducksin. Kotijoukkue jatkoi Ducksin tuskaa voittamalla suoraan kolmessa erässä 3-0 (25-20,25-18,25-19).

Ottelu käynnistyi vieraiden hienoisessa hallinnassa Ettan aloittaessa ottelun hieman jäisesti. Tekniselle aikalisälle mentiin tasaisissa merkeissä. Tämän jälkeen Etta otti komennon ja otti erävoitoin selkein 25-20 lukemin.

Toinen erä oli ensimmäisen erän toisinto. Teknisen aikalisän jälkeen Etta meni menojaan Ville Kaksosen hienon syöttöputken turvin. Ducks ei saanut kiriä päälle ja erä kotijoukkueelle 25-18.

Kolmanteen erään lähdettäessä Ducksin eväät olivat loppuneet ja tekniselle aikalisälle mentiin 14-7 kotijohdossa. Loppuerä oli lähinnä kosmetiikkaa runsaiden virheiden sävyttämänä. Erä 25-19 ja ottelu lukemin 3-0.

Kentän kuningas oli kotijoukkueen yleispelaaja Eetu Pennanen (14, +13). Lähes virheettömän ottelun pelannut Pennanen sai hyökkäysvastuuta aiempaa enemmän.

Etta sai pimennettyä vieraiden syömähampaat Miro Määttäsen ja Toni Kankaanpään täysin kummankin jäädessä miinukselle. Määttänen oli vierasjoukkueen tehokkain kahdeksalla pisteellään.

Ottelun parhaana pelaajana Ducksin joukkueelta Lassi Nurminen ja kotijoukkue Etta:lta Eetu Pennanen.

Vantaa Ducks:
Lassi Nurminen:

- Kaksi erää pelattiin hyvin erän puoleen väliin asti, mutta sitten tapahtui notkahdus. Viimeinen erä ei lähtenyt käyntiin missään välissä. Raskasta on, kun avausvoitto on vielä ottamatta. Uskon, että kun avausvoitto otetaan, ketsuppipullo aukeaa.

Ismo Tuominen:

- Kaksi ensimmäisestä erää puoleen väliin pelattiin hyvin, mutta sen jälkeen Etta ei antanut mahdollisuuksia vahvojen syöttöputkien turvin. Etta pelasi hyvin ja täysi kunnia siitä heille.

ETTA
Eetu Pennanen:

- Jäinen alku, jota ei saisi tulla. Vahvan itseluottamuksen kautta tiesimme, että onnistumme kääntämään erän voitoksi. Muuten loppupeli rullasi hyvin.

Olli Kuoksa:

- Yksilöt hurjassa kunnossa. Annamme vieläkin vastustajille sellaisia pisteitä löysissä puolustuspalloissa, mitä ei pitäisi antaa. Kun kulkee, voi hetken nauttia. Ensi viikko treenataan hulluna ja valmistaudutaan Sampon kaatoon.

Tiikerit avasi voittotilinsä

Kokkolan Tiikerit saivat ensimmäiset sarjapisteet voittamalla Rantaperkiön Iskun Kokkolassa numeroin 3-0 (25-23, 25-17, 25-22).

Ensimmäinen erä alkoi tasaisena vuorovaihdoin tilanteeseen 8-9 saakka. Ensimmäiseksi kahden pisteen eroksi tuli 8-10 Tomi Mutkan iskiessä vastapallosta. Suurin ero koko erän aikana oli kolme pistettä tilanteissa 16-13, 23-20 ja 24-21. Erän lopussa Tiikeripassari Lasse Jylhän tilalle tuli Anton Välimaa, joka jatkoi ottelun loppuun saakka. Erän lopussa Isku yritti viedä fokusta Tiikereiltä tekemällä hakkuri/passari -tuplavaihdon ja myöhemmin Ilari Toimelan Mutkan tilalle syöttämään. Erä kuitenkin Tiikereille 25-23. Iskun voimahahmo, myös koko ottelun aikana, oli pistetehtailija Mika Mäntylä. 1. erässä 9 pistettä. Koko ottelussa 18 pistettä.

Toinen erä alkoi Tiikeripistein 3-0. Tilanteessa 5-2 Tomi Mutka sai keltaisen kortin ja sehän aiheutti ”Leluefektin”: Mutka syötti tilanteesta 5-3 tilanteeksi 6-6, joukossa yksi ässä. Se toi Iskun mukaan erään ja siitä jatkettiin taas tasaisesti. Erän lopussa sekä Robert Seppänen että Teemu Lahti repivät eroa syöttövuoroillaan. Välimaa jujutti pariin kertaan ja mm. Seppänen torjui yksin Mika Mäntylän. Lopuksi erä meni selkeästi Tiikereille.

Kolmas erä oli alkuun tasainen, muuta puolivälissä se oli Iskun dominointia. Ratkaisuvaiheessa Isku johti 20-15. Tiikerit kuitenkin ryhdistäytyi ja vei erä lopun kahdestatoista pisteestä kymmenen, jättäen Iskulle vain kaksi pistettä. Se toi uskoa yleisöön ja miksei pelaajiinkin. Merkille pantavaa oli sekä Robert Seppäsen että Teemu Lahden pelaaminen vähin virhein.

Oskar Muurinen, Isku:

- Edelleen haemme kestävyyttä peruspeliin. Kun tulee turbulenssia, pelimme sekoaa. Ottelun tilastonumerot ovat tasaiset, mutta virheiden määrä meillä suuri.

Tapio Nissi, Tiikerit:

- Olisin ollut tosi pettynyt ellei tulos olisi ollut tämä. Meillä on ollut käynnistymisvaikeuksia, mutta nyt peli aukesi. Niklas Breilin oppi minkälaista on pelata paineen alla. Tämä antaa uskoa pelaajille ja kaikille Tiikeriorganisaation jäsenille. Tämä oli henkisesti tärkeä tulos vanhalle valmentajalle ja nuorelle joukkueelle.

LEKA Volley nappasi pisteen VaLePalta

LEKA pisti VaLePan tähtisikermän tiukoille. Lopussa rutinoituneet vieraat rutistivat rinnalle ja oh 2-3 (22-25, 25-23, 25-23, 16-25, 9-15)i.

1. erä: Peli käynnistyy Henrik Porkan syöttövuorolla. Sundberg lyö paipin verkkoon, Kunnari torjutaan nelospaikalta ja peli 2-0. VaLePa tasoittaa nopeasti Carmodyn noin neljän metrin korkeudesta lähteneellä keskihyökkäyksellä ja Heleniuksen paippivirheellä. LEKA ollut vastaanotossa hieman vaikeuksissa. Urpo Sivulan syöttövuoro jää kotijoukkueen onneksi kahteen palloon ja peli 6-8. Redi Koci näyttää monipuolisen hyökkäyspelin mallia kauniilla kutospaikan hyökkäyksellä. VaLePa roikkuu parin pisteen johdossa lähinnä LEKA:n syöttövirheiden vuoksi. Tähän asti niitä merkattu jo kolme. Mikko Esko on ollut joukkueensa vaarallisin syöttäjä tällä kaudella. Koci saa todeta Eskon painavan leijan, mikä painuu albanialaisen sormien läpi. Ottelussa ollaan nähty todella näyttäviä hyökäyksiä. Viimeisimpänä Sivula tuuttaa pallon voimalla torjunnasta seinille ja vie joukkueensa tekniselle aikalisälle 12-14 johdossa. Eskon passitempo kakkospaikalle Urpo Sivulalle on hurjan nopea ja LEKA:n torjunnalla on vaikeuksia ehtiä paikalle. Tuovisen ensimmäinen aikalisä tilanteessa 13-16. LEKA kirii, mutta VaLePa nykäisee taas kolmen pisteen johdon 19-22. Jukka Tuovinen kutsuu samassa joukkueen koolle. Valtter Pennanen tekee liigadebyytin ja astuu syöttövaihtoon. Nuori mies syöttää pahan leijan ja LEKA taistelee kavennuspisteen 21-22. Samassa Kurttila ottaa aikalisän. Erä päättyy Heleniuksen hyökkäysvirheeseen 22-25. VaLePa oli hieman parempi syöttö-vastaanotossa. Molempien hakkurit olivat hyvässä vedossa. Kaislasalo 8/+6 (67 % tehot) ja Sivula 7/+5 (64 % tehot).

2. erä: Ei vaihtoja. Mikko Esko aloittaa toisen erän syötöllään. Alkupallot menevät vieraiden tahtiin heidän napatessa kaksi torjuntaa. Tilanne 2-4. Sivula syöttää kaksi kaksi ässää ja Tuovinen ottaa aikalisän tilanteessa 3-6. Sivulan syöttövuoro menee vihdoin poikki ja LEKA kaventaa tilanteen 4-8. Upi otetaan laidasta kiinni ensimmäisen kerran tässä ottelussa, kun kapteeni Lehtonen otti komean torjunnan. Kaislasalo pitää LEKA:n pelissä mukana eikä VaLePa tunnu saavan miestä kuriin edes kolmen miehen torjunnalla. Redi Kocin ässä tuo LEKA:n jo pisteen päähän. Kurttila ottaa aikalisän tilanteessa 12-13. Tekniselle aikalisälle mennään hieman epäselvän Sundbergin hyökkäyksen jälkeen. Studentian yleisö oli voimakkaasti sitä mieltä, että pallo oli 15 cm leveä ja siltä se kyllä vaikuttikin. LEKA kirii ja Samuli Kaislasalon rullaässän myötä peli on tasan 15. LEKA:n syöttöpeli on parantunut ja nyt Helenius syöttää painavan leijan Kunnarin käsistä seinille. Kurttila ottaa samassa toisen aikalisän tilanteessa 19-17. Sideout-peli tuntuu toimivan kummallakin joukkueella ja erä etenee LEKA:n parin pisteen johdossa. Ottelu on ollut näyttävää hyökkäysilotulitusta eikä torjuntoja juuri ole nähty. Juuri, kun tämän sanoi niin Sundberg otetaan näyttävästi kiinni Kaislasalon toimesta. LEKA vie riemastuttavasti erän 25-23 ja tasoittaa ottelun. Kaislasalo 9/+5, Sivula 7/+6 ja Koci 6/+5 parhaina. Kaislasalo siis kahteen erään peräti 17/+11.

3. erä: Samoilla miehillä jatketaan ja Porkka aloittaa jälleen erän. LEKA aloittaa terävästi, mutta VaLePa kirii rinnalle ja ohi LEKA:n sortuessa vähän turhan innokkaisiin syöttö- ja hyökkäysvirheisiin. Sundberg pysäytetään nelosesta ja LEKA tasoittaa 7-7. Seuraavassa pallossa saman kohtalon kokee Urpo Sivula ykköspaikalta. Lopulta Sami Kurttila ottaa aikalisän, kun Sundberg torjutaan jälleen. LEKA:lle neljä torjuntaa putkeen Samuli Kaislasalon syöttövuorolla! Mäkinen tulee Sundbergin tilalle, mutta se ei Kaislasaloa harmita vaan mies tykittää jälleen ässän. Pitkä syöttövuoro päättyy lopulta syöttövirheeseen ja tilanne 10-8. Tekniselle aikalisälle mennään yllätys, yllätys Samuli Kaislasalon ykköspaikan hyökkäyksen jälkeen tilanteessa 14-10. VaLePa kirii taas, kun LEKA ei pelaa tarpeeksi huolellisesti. Tilanne 15-14 ja Tuovisen aikalisä. Kurttila ottaa aikalisän, kun Kaislasalo on astumassa syöttöruutuun tilanteessa 18-16. Sideout toimii kummallakin ja edetään LEKA:n parin pisteen johdossa. LEKA:n kauden alussa piilossa ollut paippipeli on tänään toiminut hienosti. Lankinen on jaellut sekä Heleniukselle että Kocille namupaloja. Erän lopusta on tulossa erittäin jännittävä, kun Sivula tasoittaa tilanteen 23-23 ässällä. Tuovinen ottaa samassa aikalisän. Sivula tekee rajarikon ja LEKA:lle eräpallo, jota Kaislasalo menee syöttämään. Syöttö on hirmuinen pommi, joka tulee Porkalle vastapalloksi. Erä LEKA:lle 25-23 ja kotijoukkue siirtyy 2-1 johtoon. LEKA oli tehokkaampi hyökkäyksessä vieden prosentit 46 % / 39 %. Erän parhaat Kaislasalo 5/+0 ja Carmody 5/+5. VaLePalle kauden ensimmäinen pistemenetys on tosiasia.

4. erä: Mäkinen jatkaa VaLePan kuusikossa. LEKA:n kokoonpano ennallaan. Alkupallot menevät tasatahtiin ja LEKA hienoisessa 3-2 johdossa. Rohkeasti pelaava Redi Koci lyö pallon nelosesta leveäksi ja vieraat siirtyvät 5-7 johtoon. Ottelun alussa pimennossa ollut Olli Kunnari ottaa roolia positiivisessa mielessä ja syöttövuorollaan vie VaLePan 9-12 johtoon. Markus Kaurto pääsee niittaamaan nopeatempoisen keskihyökkäyksen korkealta kenttään ja samalla mennään tekniselle tauolle tilanteessa 12-14. Vieraat nykäisevät 13-17 johdon helpon tuntuisesti Peetu Mäkisen syöttövuorolla. Jukka Tuovinen ottaa aikalisän samassa. Ottelu näyttää menevän viidenteen erään. LEKA:n vastaanotto on ollut heikko tässä erässä ja ässiä tulee solkenaan. Tilanne jo 14-23 kun Redi Kocikin jää torjuntaan. LEKA vaihtaa molemmat yleispelaajat, mutta sekään ei tunnu auttavan virheiden edelleen sävyttäessä kotijoukkueen peliä. Lopussa LEKA kirii hiukan, mutta Carmody päättää erän lukemiin 16-25 ja tasoittaa samalla ottelun. Kumman kantti kestää viidennessä? LEKA:n peli sekosi lukuisten virheiden myötä ja VaLePa pääsi myllyttämään peruspelillä selvän erävoiton. Erän parhaina Markus Kaurto 5/+5 ja Kaislasalo 4/+2. VaLePan hyökkäysteho oli todella hyvä 62 % osittain myös LEKA:n kollektiivisen sekoilun ansiosta.

5. erä: Jännittävä viides ja ratkaiseva erä alkaa Porkan ja Lankisen syöttövirheellä sekä Kocin ja Kaislasalon onnistuneella hyökkäyksellä. Alkupallot siis 2-2. Kenttäkuuluttaja Timo Ripattikin saatiin hämilleen, kun Akseli Lankinen sukeltaa toimitsijapöydän melkein kumoon. Tuovinen ottaa aikalisän tilanteessa 3-6. VaLePa on pystynyt pelaamaan selvästi kotijoukkuetta tarkemmin. Koci pyssyttää nelosesta LEKA:n kahden pisteen päähän 6-8. Päätuomari ottaa roolia, kun selvästi suksena pitkäksi mennyt pallo katsotaan ottaneeksi torjuntaan. Kukaan muu hallissa ei tähän yhtynyt ja Tuovinen ottaa aikalisän tilanteessa 6-10. Erä repsahtaa jo 8-13 tilanteeseen. Erä VaLePalle 9-15 ja voitto 2-3.

Vieraiden kova rutiini oli tänään liikaa todella hienosti pelanneelle LEKA:lle

Jukka Tuovinen:

- Mielestäni hyökättiin hyvin. Peli oli toisaalta kaksijakoinen, alussa syöttö-vastaanotto oli heikkoa ja sitten kaksi seuraavaa erää oli tosi hyvää syöttö-vastaanottoa. Neljännessä ja viidennessä erässä taas mentiin näissä heikompaan suuntaan. VaLePa on kivikova joukkue, mutta harmittaa vietävästi kun ei saatu tänään voittoa.

Sami Kurttila:

- Hakkurit olivat kovia ja meidän keskarit erittäin kovia tänään. Tämä oli Carmodyn ensimmäinen peli tällä kaudella ja mies esitti hyviä otteita. Jatkopallopelaaminen oli tänään heikkoa, mutta keskarit taasen olivat hyviä. Monipuolisella pelillä tänään voitettiin.

Akseli Lankinen:

- Pyrittiin tänään tuomaan paippi mukaan hyökkäyspeliin ja siinä onnistuttiin ihan hyvin. Meillä oli tänään hyvä taktiikka, jolla päästiin jo lähelle voittoa. Minun tekemistä on helpottanut, että laiturit on laadukkaita.

Urpo Sivula:

- Sami sanoi jo ennen peliä, että tästä tulee tiukin peli tähän asti ja niinhän siinä kävi. Kolmannessa erässä saatiin rauhoitettua omaa peliä ja neljännestä alkaen peli rullasti hyvin loppuun asti.

Akaa-Volleyn kotisalissa puhalsi Hurrikaani

Kotiyleisö odotti Akaa-Volleyn ja Hurrikaani-Loimaan välistä lentopallon Mestaruusliigaottelua innolla.

- Kyllä tästä saattaa tulla hyvinkin tasainen peli, vaikka vastassa on tosi nimekäs kokoonpano. Ainakin TV-pelissä Vammalaa vastaan Hurrikaani vaikutti vielä hieman keskeneräiseltä, oli yleisin kommentti täpötäydessä salissa.

Hurrikaanivalmentaja Lauri Rantanen myönsi kyllä katselleensa Akaa-Volleyn otteita videonauhoituksista. Mutta joukkue on valmentaja mukaan treenannut lähinnä omaa peruspeliään.

- Lentopalloa tässä on harjoiteltu. Tunnen akaalaispelaajat melko hyvin entuudestaan. Ykkössarjaa sen verran monta vuotta tahkottiin, sanaili Loimaan Jankossa valmentajapestinsä aloittanut saviseudun kasvatti.

Akaa-Volleyn valmentaja Lauri Tihinen myönsi illan vastuksen olevan todella kova.

- Ammattimiehiä kaikki tyyni. Etenkin keskitorjujat Matti Oivanen etunenässä ovat olleet tarkkailumme kohteina etukäteen. Pyrimme kiusaamaan ottelun suosikkia parhaamme mukaan.

Kahden Laurin johtama lentopallonäytelmä päättyi lukemiin 0-3 (22-25,18-25,18-25). Ottelun avauserässä Akaa-Volley onnistui horjuttamaan loimaalaisten vastaanottoa. Kun Hurrikaanin hyökkäysasemat eivät olleet aivan parhaat, onnistui kotijoukkue haastamaan ennakkosuosikkia aivan loppuun saakka.

Pari harmillista virhettä juuri ratkaisupalloissa vei erän Hurrikaanille. Toiseen erään kentälle tuli aivan toisenlainen Hurrikaani. Syöttötehot olivat kovat ja etenkin pelätty Matti Oivasen hypäri koitui Akaa-Volleyn turmioksi. Kokeneen keskitorjujan kädestä lähti useita vastustamattomia paukkuja. Erä myös päättyi Oivasen ässäsyöttöön. Kolmannen erän alku näytti akaalaisittain todella hyvältä. Mutta erän puolivälissä Hurrikaani otti jälleen kuskin paikan eikä enää antanut kotijoukkueelle mahdollisuuksia.

Toijalan Monitoimihallista lähti täydet sarjapisteet selkeästi paremman joukkueen matkaan.

Pelin jälkeisessä haastattelussa Matti Oivanen, yhteensä 8 ässäsyötön mies, löysi otteistaan myös parantamisen varaa.

- Olisin toivonut kovempia hyökkäystehoja. Kunhan passarin kanssa yhteistyö löytyy, kyllä tämänpäiväinen 45 % siitä nousee.

Akaa-Volleyn parhaana palkittu passari Ossi Heino tunnusti, että Hurrikaanin syöttö oli tuhoisa kotijoukkueelle.

- Matti antoi paikalla olleille junioreille todellisen syöttökoulun.

Lauri Rantanen oli tyytyväinen joukkueensa edistymiseen pelin aikana.

- Alkuun olimme syöttöjen kanssa ongelmissa ja vastaanottokin hapuili. Onneksi yleispelaajamme pitivät meitä pystyssä. Mutta kahdessa jälkimmäisessä erässä homma oli hyvin kuosissaan.

Lauri Tihinen oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

- Aina, kun vastaanotto toimi, pelasimme aivan tasaväkistä lentopalloa. vastaanottoharjoituksia vaan lisää. Eteenpäin on taas menty.

Loimaan joukkueessa parhaan pelaajan palkinto meni odotetusti päähurrikaani Matti Oivaselle