FINAL4: LP Viestille kymmenes cupmestaruus

29.01.2017

LP Viesti otti historiansa kymmenennen naisten lentopallon Suomen Cupin mestaruuden sunnuntaina Hämeenlinnassa. Tomi Lemminkäinen johti joukkueensa voittoon viisieräisessä jännitysnäytelmässä 3-2 (15-25, 25-22, 25-16, 23-25, 15-11). Mestaruus oli salolaisille nyt kolmas perättäinen.

LP Viesti oli finaalissa jo kolmannentoista kerrat perättäin. Kaikkiaan salolaisjoukkue on ollut poissa finaalista vain kerran viimeisen 16 vuoden aikana. Hämeenlinnalaiset nähtiin nyt finaalissa yhdennentoista kerran, HPK:n nimellä neljännen.

Finaalin hallinta vaihtui todella useasti ja vahvasti puolelta toiselle iltapäivän aikana. Lopulta mestareiden tärkeimmäksi lenkiksi nousi 18-vuotias Ronja Heikkiniemi (24/+13), jonka peli lähti kulkemaan kolmannessa erässä. Ottelupallon torjui kenttään ja mestaruusjuhlat aloitti 17-vuotisjuhliaan samalla viettänyt Saana Lindgren. HPK:n tehokkaimpia olivat 25/+13 tehnyt Allison Mayfield sekä 24/+16 tehnyt Piia Korhonen.

LP Viestistä libero Hillaelina Hämäläinen juhli nyt joo kuudetta cupmestaruutta. Noora Kososelle cupkulta oli neljäs ja Elina Käsnäselle kolmas. Ensikertalaisia kultamitalin kanssa olivat Saana Lindgren, Vera Klimovich, Ella Eloranta, Iida Eskonmaa, Pilvi Kettunen ja Tuuli Kukkonen. Päävalmentaja Tomi Lemminkäinen ja huoltaja Auno Lindh ovat olleet mukana kaikissa kymmenessä salolaisten cupmestaruudessa.

Joukkueiden avaukset:
HPK: Madsen, Kylmäaho, Karhu, Friberg, Korhonen, Mayfield, Rautiainen (L)
LP Viesti: Tuchashvili, Kosonen, Gokhshtein, Vilponen, Heikkiniemi, Klimovich, Mäntylä (L)

HPK lämpeni avauserään nopeasti ja hallitsi sitä täysin LP Viestin tuskailtua hyökkäyspelinsä kanssa. Hämeenlinnalaiset hyökkäsivät 52% tehokkuudella ja LP Viesti vain 19%. Salolaiset tekivät hyökkäyksillään HPK:lle yhdeksän pistettä ja itselleen vain seitsemän. Piia Korhonen ja Allison Mayfield takoivat yhdessä 13 pistettä erään.

Toisen erän alussa LP Viesti oli kuin uusi joukkue ja Ronja Heikkiniemen hienolla syöttövuorolla se sai 9-3 -johtoaseman. Tämän jälkeen tilanteet vaihtelivat erittäin suurin kääntein puoleen ja toiseen, kunnes salolaiset johtivat taas 17-10. 20-12 -numeroista HPK sai taas innon peliinsä ja teki seuraavat viisi pistettä (20-17). Ronja Heikkiniemen hyökkäyspiste seuraavassa pallossa näytti jo osoittautuneen erän ratkaisuksi, mutta vielä Michaela Madsenin syötöillä HPK pelasti kolme eräpalloa. Lopullisen niitin erään löi Pauliina Vilponen (25-22).

Kahvitauon jälkeen LP Viesti rynnisti kolmanteen erään ottaen 4-0 -johdon. 7-3- numeroista HPK aloitti takaa-ajoaan Bryn Kehoe Eatonin tultua passariksi. 12-11 -numeroista LP Viesti vei seuraavat 12 palloa peräti 10-2 ja karkasi erävoittoon 25-16. Ronja Heikkiniemi oli erän hahmo tehtyään peräti 12/+9.

Neljännen erä alku oli puolestaan HPK:n (6-2), mutta jälleen esille nousi Heikkiniemi, nyt syöttöpaikalla. Heikkiniemen syötöillä LP Viesti nousi johtoon 8-6. Hurmoksen päällee saaneet salolaiset ottivat jo parhaimmillaan viiden pisteen johdon (16-11) ennen seuraavaa käännettä. HPK:n otettua eron kiinni pelattiin ottelulle harvinaisen pitkä putki vaihtopalloja. HPK siirtyi ensimmäisen kerran johtoon tämän jälkeen 20-19 -lukemissa. Tästä HPK painoi kovalla itseluottamuksella erän nimiinsä kolmannella eräpallolla 25-23.

Päätöserässä LP Viesti käänsi rohkkeudellaan 3-4 -tappioaseman 7-4 johdoksi Pauliina Vilposen syöttövuorolla. Tästä edettiin LP Viestin hallinnalla aina ottelupallon, jonka joukkueen kuopus Lindgren torjui pisteeksi.

Tomi Lemminkäinen, LP Viestin päävalmentaja:

- Totta kai olen erittäin tyytyväinen peliin. Altavastaajana lähdettiin otteluun, kun takana oli erissä 12-0 HPK:lle. Pelaajien kanssa käytiin läpi niitä juttuja, että todellinen finaali nähtiin jo eilen ja haluttiin näyttää, että tänään oli se todellinen finaali. Laitapelaajat pystyivät tänään ensimmäisen kerran tällä kaudella haastamaan HPK:n laitahyökkääjät. Puolustuspeli oli toinen ratkaisun avain. Meille on tullut aika paljon roskaa niskaan tällä kaudella, vaikka ollaan liigassa toisena. Ensimmäisessä erässä tuli tyly tappio, mutta siitä pystyttiin nousemaan ja se näytti, että me ollaan kovia. Olen monta kertaa cupin voittanut, mutta kyllä tämä on makein mestaruus. Arvostamme Suomen Cupia ja niin arvostavat muutkin seurat, vaikka muuta väitetään. Kaikki haluavat voittaa tämän. Tämä cupin viikonloppu näytti, että ensi keväänä on monta joukkuetta tavoittelemassa Suomen mestaruutta.

Ronja Heikkiniemi, LP Viesti:

- Monesti on henkisistä asioista kiinni, miten peli sujuu. Tällaisessa finaalissa varmaan tahto ratkaisee. HPK ei ollut antanut erääkään tällä kaudella meille, mutta nyt varmaan joku henkinen lukko aukesi tässä ottelussa.

Luca Chiappini, HPK:n päävalmentaja:

- Haluan kiittää tyttöjä, he tekivät kaikkensa. Mitään ei jää hampaankoloon. Jonkun pitää aina voittaa, kun lentopallossa ei tule tasapelejä niin kuin jalkapallossa. Salo oli ratkaisuhetkillä parempi ja he ansaitsivat voiton.

Eveliina Rautiainen, HPK:

- Hyvätasoinen ottelu, sai taistella jokaisen pisteen eteen. Molemmat joukkueet pelasivat tosi hyvin ja ottelu olisi voinut kääntyä miten vaan. Eilen oli itselle aika haastavaa pelata, mutta tänään meni jo vähän paremmin. Olisin pystynyt pelaamaan paremmin, jos olisi ollut kaksi jalkaa kunnossa.