Suvereenisti seitsemäs perättäinen

02.04.2015

LP Viestin valtaa suomalaisen naislentopallon ykköspaikalla ei horjutettu tälläkään kaudella. Salolaisjoukkue otti seitsemännen perättäisen Suomen mestaruuden lyömällä finalaisarjassa LP Kangasalan suoraan neljässä ottelussa.

Neljäs finaali päättyi Salohallissa 3-0 (25-15, 25-10, 25-18)

Ottelu seurasi naisten Mestaruusliigan kauden ennätysyleisöä sivuava 1420 katsojaa.

LP Viesti hävisi liigakauden aikana vain yhden ottelun (runkosarjassa Oriveden Ponnistukselle) voittaen muut 32 ottelua. Runkosarjan LP Viesti voitti seitsemännen kerran perättäin. Lisäksi jse esiintyi ensimmäisenä pohjoismaalaisena joukkueena Mestarien liigassa.

Uransa päättänyt ukrainalaispassari Viktoriia Tuchashvili pyöritti mestareiden peliä tavoilleen uskollisen komeasti ja joukkue pelasi todella ehjän ottelun. LP Viesti hyökkäsi 49 % tehoilla, vierasjoukkue 27.

Neljännen finaalin paras pistenainen oli Dubravka Rakic tehoin 18/+14. Kangasalalta Liisa Hurskainen teki 8/+3.

Päävalmentaja Kari Raatikainen, LP Viesti:

- Olimme tänään, niin hyviä ettei meitä olisi suomalainen joukkue tänään voittanut. Joukkue oli asenteellisesti todella kova. Tänään syöttömme oli kova ja jos vastaanotto on tuota luokkaa kuin tänään, on homma helppoa. Vielä kun siihen lisätään Viktoriia Tuchashvili passariksi, niin…

- Olimme hyviä läpi liigakauden. Teemme töitä paljon ja tulos on tässä nähtävissä. Mestarien liiga oli henkilökohtaisesti pettymys, koska emme siellä voittaneet yhtään peliä.

- Tämä on tähän saakka paras suomalainen naisjoukkue, mutta katsotaan mitä tapahtuu ensi kaudella.

Päävalmentaja Tuomas Alatalo, LP Kangasala:

- Meillä oli tänään todella kova LP Viesti vastassa. Pelasimme ensimmäisessä erässä hyvin ja saimme 15 pistettä, kertoo vastustajan hyvyydestä. Toinen erä meni ohi, mutta kolmanteen ladattiin taas kerran hyvin. Kotijoukkueella oli kansainvälisen tason syöttö.

- Epäilen, että syksyllä ei kauhean moni uskonut meidän yltävän finaaleihin. Olen todella ylpeä kotimaan osastostamma mitään ulkolaisvahvistuksilta poisottamatta.

Timantinkova kotijoukkue

LP Viestin mitalisaldo on nyt seuran historiassa seitsemän kultaa, neljä hopeaa ja yksi pronssi. Mitali oli kymmenes perättäinen.

Kotona LP Viesti voitti kaikki 17 otteluaan. Kotisalissaan kotimaan otteluissa salolaiset ovat hävinneet vain kerran maaliskuun 2008 jälkeen. Saldo on tämän jälkeen 118 voittoa 119:stä ottelusta.

LP Kangasalle mitali oli seurahistorian kolmas (0-2-1). Edelliset olivat hopea 2013 ja pronssi 2012.

Pisin perättäisten mitalien sarja on hämeenlinnalaisilla (Tarmo-Volley, vanajan RC, HPK), 14 perättäistä vuosina 1999-2012. Pisimmän mestaruusputken LP Viestin jälkeen ovat saaneet aikaiseksi Vaasan Vasama ja Tarmo-Volley/Vanajan RC molemmat kahteen kertaan neljä mestaruutta perättäin.

Jokiselle ja Tuomiselle yhdeksännet mitalit

LP Viestin mestarijoukkueesta Kaisa Jokiselle kultamitali oli jo seitsemäs ja mitali ennätyksellisesti yhdeksäs. Yhdeksään mitaliin 2000-luvulla naisten pääsarjassa ovat yltäneet Jenni Hiltunen (os. Petäjäjärvi) (0+5+4) ja nyt myös hopeajoukkue LP Kangasalasta Nette Tuominen (2+4+3).

Jokinen liittyi komeaan seitsemän kultamitalistin joukkoon ensimmäisenä 2000-luvulla pelanneenan. Aiemmin tähän ovat yltäneet yhdeksän mestaruutta Käpylän Lentopalloilijoiden ja Helsingin Wartin riveissä 1959-1973 välisenä aikana voittaneet Ilmi Haimi ja Mirja Harthin, samoissa seuroissa seitsemän mestaruutta voittanut Eija Kuusio sekä 1980-90 luvulla Vaasan Vasamassa seitsemästi mestariksi kruunattu Aija Ollila.

Noora Kosonen voitti Dubravka Rakicin tapaan neljännen perättäisen SM-kullan LP Viestin riveissä. Toiseen mestaruuteensa ylsivät Roosa Koskelo (6 mitalia), Mira Hämäläinen (3), Iida Murto (2), Pia Kinnunen (4), Laura Pihlajamäki (5), Anu Ennok (3) ja Viktoriia Tuchashvili (2). Mestaruus oli puolestaan ensimmäinen Lena Lymarevalle, Venla Hyttiselle, Aino Linnamaalle, Ronja Heikkiniemelle ja Sonja Ahlqvistille.

Päävalmentaja Kari Raatikainen pokkasi neljännen Suomen mestaruutensa ja seitsemännen mitalin (4+3+0). Päävalmentajana mestaruus oli Raatikaiselle kolmas perättäinen. Kakkosvalmentaja ja urheilutoimenjohtaja Tomi Lemminkäinen nosti mitalisaldonsa naisten pääsarjassa nyt jo kahteentoista (7+4+1).

Mestarijoukkueen stafiin kuuluivat lisäksi fysiikkavalmentaja Tuomas Sallinen, tilastomies ja joukkueenjohtaja Anssi Laaksonen ja huoltaja Auno Lindh.

LP Kangasalan riveistä yhdeksännen mitalinsa ottaneen Nette Tuomisen lisäksi aiemmin SM-mitaleita oli saavuttanut ainoastaan Tiiamari Sievänen, yhden hopean. Päävalmentaja Tuomas Alatalolle SM-mitali oli jo viides (3+1+1).

Täydellä alusta lähtien

LP Viestin avausseitsikko: Tuchashvili, Rakic, Lymareva, Ennok, Jokinen, Pihlajamäki, Koskelo (L).

LP Kangasalan avausseitsikko: Landwehr, Riddle, Karhu, Tuominen, Vilponen, Öhman, Sievänen (L).

Lena Lymarevan syöttövuoro ja LP Viestin erinomainen torjunta löi alkutahdit pelille, kun kotijoukkue karkasi heti 5-1 -johtoon. 10-4 -lukemissa LP Viesti oli napannut jo neljä torjuntaa. Kotijoukkueen peli kesti hienosti raiteilla loppuun asti ja 25-15 -erävoitto tuli tilille ilman yhtään suoraa hyökkäysvirhettä.

Toinen erä alkoi identtisesti ensimmäisen kanssa. LP Kangasala oli aseeton kovasta yrityksestään huolimatta. Kotijoukkue hyökkäsi 63% tehoilla ja ei vieläkään tehnyt yhtään suoraa hyökkäysvirhettä vieden erän 25-10.

Kolmanteen erään LP Kangasala sai pitkältä tauolta uskoa ja sykettä peliinsä pysyen vauhdissa 8-8 -numeroihin asti. Tämän jälkeen Viktoriia Tuchashvili asteli syöttöpaikalle ja LP Viesti karkasi 12-8 -johtoon. Lp Kangasala tuli vielä hyvällä ilmeellä ja otteella kahden pisteen päähän (20-18), mutta ei pystynyt uhkaamaan lopussa kotijoukkueen valtaa.