Tiikereille kolmas kulta

17.04.2016

Kokkolan Tiikerit on miesten lentopallon Mestaruusliigan mestari 2016.

Tiikerit kukisti VaLePan finalaisarjassa suoraan voitoin 3-0. Kolmas finaali päättyi 2816 katsojan edessä Kokkolan jäähallissa kultajuhliin numeroin 3-1 (25-22, 25-21, 23-25, 25-21).

Tiikerit oli Mestaruusliigan finaaleissa neljännen kerran perättäin. Mestaruus oli kokkolalaisille kolmas aiempien tultua 2013 ja 2015. Tiikerit voitti yhtä lukuunottamatta kauden kaikki liigaottelunsa (voitot-tappiot 38-1). Tiikerit on voittanut historiansa aikana 40 pudotuspeliä ja hävinnyt vain yhdeksän.

Tiikereistä mestaruus oli ensimmäinen ulkolaispelaajista Taichiro Kogalle ja Grayson Overmanille sekä suomalaisista Robert Seppäselle. Kaikissa Tiikereiden mestaruuksissa on pelaajista olleet mukana Lelu Ojansivu (mitalit 4-2-0) ja Antti Leppälä (3-1-0). Päävalmentaja Tommi Tiilikainen on myös ollut mukana kaikkina Tiikereiden finaalivuosina.

Sunnuntainen finaalivoitto oli Tiikereille samalla 38. perättäinen kotivoitto ja 20. perättäinen voitto pudotuspeleissä.

19. kerran pudotuspeleissän mukana olleen VaLePan hopea oli seurahistorian kahdeksas: kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja neljä pronssia. Mitali oli sastamalaiisille kuudes perättäinen. VaLePan kauden saalis oli 24-18 ja kaikkina aikoina pudotuspeleissä nyt 60-72.

LähiTapiolan Ottelun Vakuuttavin pelaja: Taichiro Koga, Tiikerit

Ensimmäinen erä alkoi tasaisena, joskin Tiikereillä oli pieni, kahden-kolmen pisteen johto, erän alun. Tilanteessa 17-14 Steven Kehoe tuli syöttämään ja sen aikana VaLePa teki virheitä, joilla piste-ero repesi 19-14:ään. Siitä lähtien Tiikerit piti piste-eron pitkään samankaltaisena ja vaikka ValePa erän lopussa kavensikin eroa, Tiikerit veivät erän. Pistenikkarin oli Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu, joka teki 6/+5 pistettä.

Toiseen erään VaLePa vaihtoi hakkuriksi Urpo Sivulan, joka pelasikin ottelun loppuun. Erä alkoi edellistäkin tasaisempana, joskin Tiikerit johti pitkään. Tilanteessa 17-18 VaLePa siirtyi ensi kertaa johtoon. Ojansivun kaksi ässää toi kuitenkin otteen takaisin Tiikereille ja sitä myöten koko eräkin Tiikereille. Ojansivu oli edelleen erän paras pisteidentekijä luvuin 8/+4.

Kolmannessa erässä VaLePa otti ohjakset käsiinsä heti erän alusta alkaen. Erot eivät taaskaan olleet kovinkaan suuret, mutta sekin riitti VaLePan erävoittoon. Erän aikana Tiikeritkin vaihtoi hakkuria: Antti Ropponen tuli Ojansivun tilalle. Erän paras pistemies oli Olli Kunnari pistein 9/+3.

Neljäs erä alkoi Tiikereiden suvereenilla pelillä, joka sai Kokkolalaisyleisön hurmokseen. Parhaimmillaan johto oli yhdeksän pistettä. Tilanteesta 14-5 VaLePa kuitenkin kuroi eroa kiinni saaden tilanteeksi 18-17. Näin jatkui tilanteeseen 22-21 saakka, jonka jälkeen Tiikerit otti ohjat käsiinsä ja vei kolme seuraavaa pistettä ja siten koko erän ja Suomen mestaruuden. Erän pistemiehet: Kunnari 5/+3 ja Ropponen 5/+3.

Ugis Krastins, VaLePa:
- Onnittelut Tiikereille. He ansaitsivat voittonsa, koska he pelasivat hyvää lentopalloa. Sen loogisena tuloksena oli Suomen mestaruus. Ottelu oli hankala molemmille joukkueille. Onnistuimme viemään kolmannen erän ja saimme kirittyä kiinni neljännen erän suuren piste-eron. Mukavaa, kun yleisöä oli näin runsaasti. Tiikereiden syöttö/vastaanotto oli parempi, muuten tilastot olivat aika tasaiset. Meillä oli enemmän hyökkäysvirheitä ja Tiikereillä aggressiivisempi syöttö.

Tommi Tiilikainen, Tiikerit:
- Kauden alussa visioitiin, että pelataan kauden lopussa 5000:lle katsojalle ja nostetaan poika kattoon. Väsy painoi molempia joukkueita. Aika viimeisillä mentiin itsekin. Voin vain kuvitella miltä VaLePasta tuntui. Finaalipelit eivät olleet meidän parasta peliä, mutta vuoden tulos on sitä mitä pitikin. Ihan hyvin meni ja nyt mennään saunaan pojan kanssa. Tämä vuosi oli erilaista Tiikeriä. Rekrytointimme onnistui hyvin. Meillä oli liigan paras kenttä ja vaihtopenkki. Ihmiset tulivat toimeen keskenään ja he pelasivat hämmästyttävää lentopalloa, joka toi ihmisten kasvoille hymyn. Kiitokset kaikille talkoolaisille ja muullekin tukiväelle.

Tiikerit: Ojansivu 18/+11., Sauss 12/+1, Leppälä 8/+5
VaLePa: Kunnari 16/+3, Krastins 13/+2, Levchenko 11/+4