Tiikerit kärkipelin voittoon, Lakkapää löi Loimun

30.01.2016

Miesten lauantaikierros tarjosi vain kotivoittoja: Team Lakkapää katkaisi pitkän tappioputkensa, Tiikerit löi kärkipelissä VaLePan puhtaasti ja LEKA Volley napsi pisteet Korson Vedosta.

Tiikerit kärkipelin voittoon siipirikosta VaLePasta

Kokkolan kärkiottelu VaLePaa (16-4) vastaan päättyi selvin numeroin Tiikereille (18-0) 3-0 (25-18, 25-17, 25-22). Numerot eivät kerro kuitenkaankoko totuutta. Ottelu oli pääosin tasainen ja muutama pallo kussakin erässä teki ratkaisevat erot.

Tiikereiden voittoputki kasvoi samalla 18 ottelun mittaiseksi ja vahvisteli runkosarjan ykköspaikkaansa jo todella kovaksi. Tiikereillä on kuuden pisteen etumatka VaLePaan ja kaksi peliä vähemmän pelanneena.

Ottelun tunnelmaa latisti heti alkuun se, että Olli Kunnari oli selkävaivojen takia sivussa. Tunnelmaa kohottavaa oli kuitenkin yleisömäärä ja paikalla ollut sambaryhmä.

VaLePan passarin toimi Antti Esko ja toisena yleispelaajana Timo Jokinen. Mikko Esko oli Ugis Krastinsin mukaan sivussa varotoimena. Ottelutahti on kova ja kokeneemmat pelaajat kaipaavat palautumisaikaa. Tämän todisti myös se, että libero Jorma Korhoselle tuli kolmannessa erässä jalkakramppi, jonka jälkeen hän pystyi kuitenkin jatkamaan peliä.

Tiikerit aloitti ykköskuusikollaan ja vain toisen erän lopussa kentällä poikkesi Antti Ropponen Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivun tilalla ja Lasse Jylhä Steven Kehoen tilalla.

Ensimmäinen erä alkoi tasaisesti. Enderwin Herreran syöttövuoron aikana pelattiin muutama hieno taistelupallo, jonka avulla Tiikerit repi eroa tilanteeseen 13-8. Erän lopussa "Lelu" Ojansivun iskut hänen omalla syöttövuorollaan repivät ratkaisevan eron 21-15. Erä päättyi kolmeen perättäiseen syöttövirheeseen.

Toinen erä alkoi Tiikereiden vahvalla syöttövuorolla, jonka aikana Tommi Siirilä ja Enderwin Herrera torjuivat Jesus Chourion kahteen kertaan. Tilanne oli nopeasti 4-0. Jonkin ajan kuluttua Chourio kypsyi vaihtoon ja hänen tilalleen tuli Stanislav Neviadomskyi, jolla ei myöskään ollut paras päivänsä. Erän lopussa Romans Sauss nosti profiiliaan ja teki pisteitä tasaiseen tahtiin.

Kolmas erä alkoi taas Tiikereiden pisteputkella. Siitä taisi tulla Tiikereille luulo, että tämäkin erä otetaan ”helposti” kotiin. VaLePa kuitenkin taisteli ja torjui ensimmäistä kertaa Tiikerihyökkäyksiä ja torjuntoja tuli lopuksi viisi kappaletta kolmannen erän aikana. Erän loppu oli tasainen tilanteeseen 22-22 saakka, jonka jälkeen Tiikerit otti kaksi hyökkäyspistettä ja erä päättyi Neviadomskyin rätti-iskuun.

Ugis Krastins, VaLePa:

- Alku meni meiltä ihan hyvin. Sitten kun Lelu Ojansivu teki muutaman pisteryöstön, erä ratkesi Tiikereille. Teimme pelissä sen mitä pystyimme emmekä voineet haastaa Tiikereitä tämän enempää tällä kertaa. Toivottavasti saamme kärkirosterin mukaan sarjan ratkaisupeleihin.

Tommi Tiilikainen, Tiikerit:

- Pari erää oli hyökkäysiloittelua. Pelattiin mallikkaasti, oli hyviä pätkiä. Elviss oli syöttöjemme kohteena. Kolmannen erän puolessa välissä meiltä loppui virta ja erä meni tiukaksi. Huomenna pannaan ralli päälle ja pelataan Hurrikaania vastaan. Odotan innolla sitä peliä.

Peto on irti Rovaniemellä

Kyllä Olli tietää, nimittäin Kuoksan Olli, kun hän viime sunnuntaina totesi Lakkapään häviämisen loppuvan 2-3 tappioon Ettalle. Team Lakkapää (3-18) otti ensimmäisen täyden pistepotin ja 3-0 voiton sitten viime lokakuun kaatamalla Raision Loimun (10-8) kotikentällään eräpistein 25-20, 25-19, 26-24.

Loimun tappio tiesi samalla LEKA Volleyn Suomen Cupin välieräpaikan varmistumista ensi lauantaiksi Hurrikaania vastaan Hämeenlinnassa.

Ottelun kunkku oli jälleen ruotsalaishakkuri Fredric Gustavsson, joka nousi ratkaisurooliin kaikissa erissä. Hän iski kolmeen erään huimat tehot 22 (+16), joihin sisältyi neljä ässäsyöttöä ja yksi torjunta. Gustavssonin tuomat tehot helpottivat myös huomattavasti muiden laitapelaajien pelaamista, ja sekä Jouni Palokangas 13 (+9) että Peetu Mäkinen 16 (+13) nousivat huipputehoille.

Raision Loimu puolestaan oli lähes täysin hakkurinsa Daniel Vargasin ja yleispelaaja Ossi Rumpusen varassa heidän hyökätessä hyvillä tehoilla yhteensä 54 kertaa muille saadessa yhteensä 18 passia.

Ensimmäinen erä alkoi tasaisen ja tunnustelevana, kunnes Lakkapään uusi hakkurivahvistus Fredric Gustavsson iski kaksi ässäsyöttöä tilanteessa 5-3 ja Lakkapää karkasi neljän pisteen johtoon. Lakkapään peli aukesi ja se meni jo 17-11 karkumatkalle, kunnes Loimun hakkuri Daniel Vargas nosti Loimun peliin mukaan vahvalla hyökkäyspelillään sekä torjumalla tilanteeksi 19-18. Tämän jälkeen Gustavsson otti ohjat käsiinsä ja hyökkäsi Lakkapään jo 23-18 johtoon, jonka jälkeen Jouni Palokankaan iski ässällään ratkaisevasti tilanteeksi 24-18.

Toista erää tahkottiin tasaisissa merkeissä, kunnes Lakkapään passari Arshdeep Dosanjh nousi esiin. Ensin hän torjui Lakkapään 6-5 johtoon. Sen jälkeen Jouni Palokangas iski kaksi hyökkäyspistettä ja Dosanjh torjui tilanteeksi jo 9-5. Lakkapään torjuntajuhlia jatkoi Trend O’Dea torjumalla Lakkapään 10-5 johtoon ja Gustavsson iski Lakkapään lopulliselle 12-6 karkumatkalle. Dosanjh vei vastapalloksi nousseella syötöllään ja ässällään Lakkapään 21-14 karkumatkalle, josta Loimu nousi vielä Ossi Rumpusen tahtopelin ansiosta 21-17 tilanteeseen, mutta sitten esiin nousi jälleen Fredric Gustavsson. Ensin hän teki kaksi hyökkäyspisettä 22-17 ja 23-17 ja päätti erän ässäsyöttöön.

Kolmas erä oli tasainen alusta alkaen. Lakkapää karkasi Dosanjhin syöttövuorolla 11-7 johtoon, ja teknisellä aikalisällä tilanne oli 14-11. Loimu nousi tasoihin 14-14, mutta Gustavssonin hyökkäyspiste ja ässäsyöttö sen perään sekä Dosanhjin torjuntapiste veivät jälleen Lakkapään kolmen pisteen johtoon. Gustavsson syötti johdoksi jo 19-15 Peetu Mäkisen iskiessä paluupallon kenttään. Loimu nousi kuitenkin riskisyötöillä tasoihin 22-22, jonka jälkeen pisteitä tehtiin vuoron perään. Erän ratkaisu tuli Peetu Mäkisen vaikean aloitussyötön jälkeen, josta Jouni Palokangas pääsi iskemään Team Lakkapään 26-24 erävoittoon.

Jouni Palokangas oli odotetun helpottunut otteluvoitosta.

- Helpottava tunne. Saatiin uskoa tekemiseemme. Tosi hyvä syöttöpeli, mutta vieläkin parannettavaa jäi torjunta-puolustuspeliin, kuitenkin riittävästi saatiin jatkopalloja voitettua. Uuden hakkurin tulo on auttanut laitapelaamista paljon”, Palokangas kuvaili ottelun jälkeen.

Loimun Ossi Rumpunen oli pettynyt oman joukkueen vastaanottoon.

- Lakkapää syötti hyvin ja meidän vastaanotto ei toiminut. Tämä ei ollut meidän paras peli. Virheiden määrä ei ratkaissut.
Loimun valmentaja Ismo Tuominen oli harmistunut joukkueensa huonoon alkuun.

- Huono alku ja sen mukainen peli. Liberopeli hävittiin ja sen myötä vastaanottopelikin. Asenne ja ajatukset eivät olleet kohdallaan”, hän ruoti.

Lakkapään Normunds Veinbergs oli luonnollisesti tyytyväinen omiensa otteisiin. Varsinkin joukkueen aloitussyöttöpeli sai kiitosta.

- Vahva lataus otteluun ja hyvä alku syöttöjen myötä. Loistava syöttöpeli meiltä läpi ottelun ja hyvä hyökkäyspeli. Nyt Katse vain eteenpäin ja seuraavaan otteluun”, hän sanoi.

Team Lakkapään parhaana palkittiin Peetu Mäkinen ja Raision Loimun parhaana Ossi Rumpunen

LEKA Volley jatkoi voittoputkeaan

LEKA Volley (12-8) voitti KoVen (2-19) vähempien virheiden ansiosta 3-1 (25-23, 25-18, 17-25, 25-13).

Viidennellä perättäisellä voitollaan LEKA nousi liigakolmoseksi kahden pisteen erolla toki kolme peliä vähemmän pelanneen Hurrikaanin ohi. KoVelle tappio oli jo 14. perättäinen Mestaruusliigassa.

Voitto tiesi samalla sitä, että LEKA Volley otti Korson Vedosta runkosarjassa täydet 9 pistettä erin 9-2.

LEKA marssitti peliin pikakomennuksella loukkaantuneena olevan Timo Leikkaan tilalle hakkuriksi yhdysvaltalaisen Josh Taylorin. LEKA aloitti kuusikolla Johnson, Austin, Karinen, Petty, Taylor ja Lehtonen, Juhani Hakalan ollessa liberona.

KoVe puolestaan lähti peliin kuusikolla Szabo, Laakso, Kankaanpää, Nurminen, Vallin, Määttänen, Tarkiainen liberona.

Ensimmäistä erää mentiin tasaisesti molempien joukkueiden hermoillessa. Erää sävyttivät lukuisat virheet, mutta lopulta LEKA teki niitä vähemmän ja kampesi erän itselleen. Greg Petty teki 5 ja Kris Johnson 4 pistettä ollen LEKAn parhaat pistemiehet. Erä ratkesi LEKA:n aavistuksen parempaan hyökkäystehokkuuteen. Erälukemiksi kirjattiin 25-23. Toiseen erään LEKA tarkensi peliään erä olikin koko ajan LEKAn hallussa. Josh Taylor sai karistettua alkukankeuden jaloistaan ja nosti tehojaan selkesäti ensimmäisestä erästä tehden 5 pistettä. Erä LEKA:lle lukemin 25-18.

Kolmanteen erään KoVe latautui pitkällä tauolla hyvin ja karkasi heti erän alussa selkeälle karkumatkalle. Miro Määttäsen johdolla KoVe takoi erää eteenpäin pitäen selkeän otteen itsellään. LEKAn valmentaja Lauri Hakala pyöritti tiuhaa vaihtorulettia ja peliaikaa saivat nuoret Antti Karttunen, Aleksi Kössi ja Teemu Silventoinen. Vaihtopelaajat toivatkin kentälle energiaa ja yritystä, mutta erä kuitenkin KoVelle selvin luvuin 17-25.

Neljännessä erässä kentällä oli vain yksi joukkue, kun LEKA kokosi joukkonsa ja takoi erän selvin luvuin 25-13.

Kukaan ei erityisesti noussut erässä esille, vaan LEKA onnistui koko joukkueen rintamalla. Ottelu ei jää suurten klassikoiden joukkoon, vaan oli sarjapeli muiden joukossa. Ehkä LEKAn kannalta parasta pelissä oli huomata, että Josh Taylor vaikuttaa erinomaiselle hankinnalle. Toisaalta myös nuoria pelaajien saama peliaika ja otteet olivat positiivista antia.

Ottelun paras pistemies oli KoVen Miro Määttänen 16 pisteellä ja ensimmäisen pelinsä LEKAssa pelannut Josh Taylor saalisti myös hienot 15 pistettä, ollen LEKAn paras pistemies.

Syöttöpelissä oli numeraalisesti valtava ero: LEKA vei ässät 14-2 ja syöttövirheet menivät taas 8-14.

KoVen päävalmentaja Petri Sainio:

- Aikeissa oli ottaa pisteitä ja voittaa peli, mutta ei onnistunut. Teimme liikaa virheitä, passiin ei saatu laatua, joten lyöntipaikat jäivät heikoksi.

LEKA Volleyn päävalmentaja Lauri Hakala:

- Teimme vähemmän virheitä, eli saimme pidettyä virhekontrollin kunnossa. Vesileppis Areena osoittautui hyväksi pelipaikaksi ja yleisö oli äänekäs sekä runsas. Libero Patrik Ovaska teki huimaa työtä puolustuksessa ja otti peliin monia isoja palloja, kun aloituksennosto paranee hiukan, tulee Patrikista aivan liigan kärkilibero.

Josh Taylor, LEKA Volley:

- Pelissä oli parempi taso kuin odotin. Minulla ei ollut minkäänlaisia ennakko-odotuksia. Tulin juuri maahan ja yhden harjoituksen jälkeen pääsin suoraan pelaamaan.

Toni Kankaanpää, KoVe:

- Kolme erää tapeltiin, mutta sitten kaikki lopahti. Nuori joukkue oli vaikeuksissa, mutta vielä ei olla löydetty parasta pelitapaa ja rytmiä. Vastaanotto meillä pysyi neljänteen erään saakka kasassa, mutta loppu oli heikko. Meidän peli tulee vielä parantumaan paljon.