VaLePa hoiteli itsensä liigakärkeen

08.10.2017

Viime vuoden finalistien kohtaaminen oli kotijoukkue VaLePan hallintaa ja samalla joukkue nousi liigakärkeen hävittyään vain yhden erän neljässä ottelussaan. Sampo Volley löi 3-0 Kokkolan Tiikerit ja vieraskentillä voittoon pelasivat Loimu Tampereella sekä Team Lakkapää kauden avausvoittonsa Kuopiossa.

Keskittynyt VaLePa selvästi parempi finaaliuusinnassa

VaLePa Sastamala kukisti Hurrikaani Loimaan sunnuntaina viime kauden finalistien kohtaamisessa 3-0 (25-21, 25-18, 25-23).

Ensimmäisestä erää mentiin pukkipaitojen johdossa. Mikko Esko järjesti vastaanottajien (vo 59%) erinomaisista pallojen nostoista hyökkääjille maukkaita pallontappopaikkoja. Urpo Sivula kiitti ja kumarsi ja päätti 10 hyökkäyksestä 8 pisteeksi ilman virheitä. Näyttävin pallo oli 14-13, jossa Mesko oli hyökkäävinään, mutta pyöräytti pallon Upille tyhjälle verkolle. Hurrikaani kärsi heikosta vastaanotosta, jossa hyvin hyökännyt Douglas-Powell oli vaikeuksissa.

Toisessa erässä VaLePa vastaanotti edelleen tarkasti ja hyvistä hyökkäyspaikoista pääsi nautiskelemaan Markus Kaurto. Olli Kunnari pelasi virheettömän erän. Hurrikaanin vastaanotto parani hieman, mutta hyökkäysonnistumiset jäivät liiaksi Douglas-Powelin harteille.

Kolmas erä oli tasaista vääntöä alusta alkaen. Erän ratkaisu tuli keskimiesten Kaurto – Guymer keskihyökkäyksillä ja ottelu päättyi Olli Kunnarin hyökkäyspisteeseen.

Sami Kurttila, Valepan päävalmentaja

- Ensimmäisen kierroksen pelit ovat arvoituksellisia. Pelityylit tässä alkaa pikku hiljaa hahmottumaan. Voittamaan lähdetän joka peliä, tietysti. Olli Kunnari on tulossa huippukuntoon (tänään 9/+9). Jokainen valmentaja haluaa Ollin kaltaisen pelaajan ryhmään joka ei petä millään osa-alueella.

Mikko Esko, VaLePa:

- Ihan Ok päivä. Pelattiin joukkueena hyvä ottelu, keskittyminen oli parasta mitä kertaakaan tällä kaudella. Vastaanotto toimi, niin hienoa oli pelata. Eteenpäin ollaan menty , kaverit löytyy kokoajan paremmin. Torjunnassa oltiin vähän huolimattomia.

Lauri Rantanen, Hurrikaanin päävalmentaja

- Pelattiin välillä lepsusti ja koitin vähän porukkaa herätelläkin aikalisällä. Valepan kaltaista torjunta-puolustus joukkuetta vastaan ihan hyvä ei riitä. Loukkaantuneista Kasimir Vuorisen paluusta ei ole tietoa ja Max Staples palannee lähiviikkoina.

Jesse Mäntylä, Hurrikaani:

- Loistava joukkue ympärillä, mutta tänään ei saatu kahteen ekaan erään konetta käymään. Pikkuhiljaa mennään eteenpäin, loukkaantumisista kärsitään jonkun verran.

Lähitapiolan pisteet
3 Sivula VaLePa
2 Douglas-Powell Hurrikaani
1 Kaurto VaLePa

VaLePa - Hurrikaani Loimaa 3-0
25-21, 25-18, 25-23
VaLePa: Sivula 17/+9,Sundberg 10/+2,Kunnari 9/+9
Hurrikaani Loimaa: Douglas-Pow 14/+8,Ropponen 11/+2,Oivanen 6/+0
Katsojia: 821

Ottelutilasto

Team Lakkapää avausvoittoon Kuopiossa

Tiukka neljäeräinen toi Team Lakkapäälle kauden ensimmäisen voiton Kuopiossa LEKA Volleyn kaaduttua erin 1-3 (27-25, 23-25, 23-25, 26-28).

1. erä: Lakkapään kokoonpanossa pienimuotoinen yllätys, kun Jouni Palokangas aloittaa vastaanottavana liberona ja normaalisti liberona pelaava Gabriel Domencus yleispelaajana. Jyri Niemi on tänään puolustava libero. Joshua Mckay aloittaa kahdella pahalla syötöllä, johon LEKA vastaa kovalla torjunnalla Akseli Lankisen syöttövuorolla. Alkupallojen jälkeen tilanne 5-3. LEKA:n aloituksessa tänään Eelis Karinen ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Lakkapään Domencus on saanut yllättävän paljon passeja tässä vaiheessa. LEKA:n torjunta on napannut hänet kiinni jo kahdesti. Henri Tuomi ottaa ensimmäisen aikalisän tilanteessa 9-5, kun Kaislasalo napauttaa ässän. Tekniselle aikalisälle mennään LEKA:n 14-9 johdossa. Lakkapää on ollut tähän asti vaikeuksissa vastaanotossa ja LEKA on päässyt asettamaan torjuntamuurin kohdalleen. Tuomen toinen aikalisä tilanteessa 15-9 Lankisen vaikean syötön tullessa vastapalloksi. Redi Koci tykittää nelospaikalta tilanteen 20-13 ja LEKA näyttää marssivan erävoittoon. LEKA on esittänyt erittäin fyysistä peliä niin syöttöruudussa kuin torjunnassakin ja Lakkapää on ollut vaikeuksissa. Tänään tähän asti Lakkapään paras syöttäjä Joshua Mckaylla ollut pitkä syöttöputki. Tuovisen aikalisä tilanteessa 23-19. Ja toinen aikalisä tilanteessa 23-21. Lakkapää on noussut lähes sillasta taistelemaan erävoitosta hurjan syöttöputken ja LEKA:n hermoilun ansiosta. Kaislasalo jää vuorostaan torjuntaan ja peli on nyt tasan 23. Karinen saa vihdoin tapettua pallon ja eräpallo LEKA:lle. Danny Grant tasoittaa ja mennään jatkopalloille. Rovaniemeläisten huikea kiri ei ihan saanut palkintoa vaan LEKA rutisti lopulta ensimmäisen erän 27-25. Oli kaksijakoinen, mutta taatusti yleisöön menevä erä! Parhaat tähän asti Kaislasalo 7/+5 ja Schouten 6/+4. 2. erä:

Toiseen erään lähdetään ilman kokoonpanomuutoksia. Lakkapää aloittaa terävästi tämänkin erän ja nappaa kaksi ensimmäistä pistettä. Erää mennään tasatahtiin aina Robert Walshin syöttövuorolle asti. Pahat syötöt aiheuttavat päänvaivaa Teemu Silventoiselle ja Lakkapää karkaa 7-10 johtoon. Samassa tilanteessa Tuovisen aikalisä. LEKA vaihtaa Reijosen kentälle Porkan tilalle ja aloittaa samalla kirin. Tekniselle aikalisälle mennään kuitenkin vieraiden 11-14 johdossa. LEKA onnistuu tasoittamaan erän 14-14 hyvällä taisteluilmeellä Samuli Kaislasalo näyttäessä hyökkäämisen mallia. Lakkapää on lukenut hyvin LEKA:n keskihyökkäykset ja saanut puolustettua monta palloa. Todella pitkä pallo molempien puolustaessa uhrautuvasti, päättyy vieraiden peippiin. Tilanne nyt 17-18 ja tällä hetkellä pelataan hyvää lentistä! Tuomen aikalisä LEKA:n siirtyessä 20-19 johtoon Karisen ässän jälkeen. Koci jää torjuntaan ja Lakkapää nyt 21-22 johdossa. Tuovinen kutsuu joukot koolle. Ensimmäisen eräpallon saa Lakkapää. Vieraat olivat lopussa terävämpiä. Toinen erä 23-25 ja erät nyt 1-1. Erän parhaina samat herrat Kaislasalo 7/+4 ja Schouten 6/+4. Lakkapää on onnistunut hyökkäämään hieman tehokkaammin ja monipuolisemmin.

3. erä: Reijonen jatkaa LEKA:n toisena keskarina. Muuten jatketaan tutuilla kokoonpanoilla. LEKA:lla ollut pieniä vaikeuksia tänään monipuolisen hyökkäyspelin kanssa, kun keskihyökkäykset ovat loistaneet poissaolollaan. Harvat hyökkäyskerrat eivät ole olleet tutun tehokkaita. Lakkapäällä ykköstempot ovat olleet paljon vaarallisempia. Syöttöruudussa LEKA on ollut kokonaisuudessa parempi, mutta Walshin ja Mckayn syöttövuoroilla LEKA on ollut vaikeuksissa. Jan Helenius tulee Karisen tilalle ja LEKA:n aikalisä tilanteessa 7-10. Vieraat pelaa todella hyvää puolustuspeliä ja tekevät fiksuja hyökkäysratkaisuja. Se näkyy tulostaululla 9-12. Tekniselle aikalisälle mennään rovaniemeläisten johtaessa 10-14. LEKA:n peli on nihkeätä ja Lasse Jäntti tulee nyt passariksi. Virheitä, virheitä ja lisää virheitä. Tuovisen aikalisä tilanteessa 11-17. LEKA:n vaihtoruletti jatkuu ja Lankinen palaa passariksi. Kotijoukkue onnistuu kaventamaan tilanteen 15-19 ja Tuomi ottaa aikalisän. Pari edellistä palloa LEKA hyökkäsi fiksusti nelospaikalta. LEKA parantaa ja ottaa kirivaihteen Kocin paukuttaessa illan ensimmäisen paippihyökkäyksen kenttään: tilanne 20-21 ja Tuomen aikalisä. Toistaako LEKA Lakkapään ensimmäisen erän tempun ja nousee aina erän voittokamppailuun asti? Lankisen seuraava syöttö jää harmittavasti rättiin ja Lakkapää ottaa syöttövaihtoon Tuomas Hautalan. Lakkapäälle ensimmäinen mahdollisuus katkaista, kun Schouten pääsee syöttämään tilanteessa 22-24. Toinen eräpallo riittää ja erä 23-25 vieraille. Erän tehokkaimmat Helenius 5/+3 ja Schouten 6/+3. Vieraat esittää edelleen tehokkaampaa ja monipuolisempaa hyökkäyspeliä (41 % / 48 %).

4. erä: Helenius ja Reijonen jatkaa LEKA:lta, Lakkapään kuusikko ennallaan. Helenius on päättänyt ottaa joukkueen reppuselkään ja antaa Mikasalle kyytiä. Maajoukkuemies lyö tylyjä moukkuja kakkospaikalta. Erän alku mennään tasatahtiin 4-4. Vastapuolella yllätyksenä yleispelaajana pelaavat Gabriel Domencus saa edelleen passeja, jotka tämä pelaa erittäin viisaasti pisteiksi. LEKA ottaa aikalisän tilanteessa 4-7, kun Kocin ovela kääntö menee reilusti leveäksi. Lakkapään torjunta on täyttä terästä ja he onnistuvat vaimentamaan monta LEKA:n yritystä kunnes Redi Koci edellisestä epäonnistumisesta sisuuntuneena lyö luultavasti illan kovimman nelospaikalta. LEKA:n keskihyökkäykset ovat totaalisen takalukossa eikä onnistumisia tule. Lakkapää lukee LEKA:n hyökkäyspeliä kuin avointa kirjaa ja sen torjunta-puolustuspelaaminen näyttää todella helpolta. Tuovinen ottaa jo toisen aikalisän tilanteessa 7-11. Kiri tuo pari pistettä ja Lakkapään ensimmäinen aikalisä tilanteessa 9-11. Jukka Tuovinen painottaa huolellisuutta ja joukkue kuuntelee valmentajavelhoa. LEKA onnistuu nousemaan 19-18 johtoon. Virheet syöttöruudussa tuo Lakkapään takaisin johtoon ja loistavalla puolustuspelillä se nappaa 21-23 johdon. Näin vain LEKA nousee jälleen ja saa ensimmäisen eräpallon tähän erään! Heleniuksen syöttö menee kuitenkin reilusti pitkäksi ja jatkopallot ovat edessä. Lakkapään kantti kesti paremmin, erä 26-28 ja ottelu 1-3.

Jukka Tuovinen, LEKA:

- Tiukka rypistys, mutta johonkin hukkui ensimmäisen erän 21-13 johto ja kaveri päästettiin peliin mukaan. Peli ei ollut meille tyypillistä, kun tehtiin tosi paljon virheitä helpoista paikoista. Parempi joukkue voitti tänään.

Henri Tuomi, Lakkapää:

- Eihän tätä tiukempaa neljäeräistä pysty pelaamaan. Meiltä lähti iso kivi harteilta kun saatiin ensimmäinen voitto. Iso juttu oli myös hakkurin onnistuminen. Joukkue noudatti sovittua taktiikkaa aivan prikulleen viimeiset kolme erää.

Teemu Silventoinen, LEKA Volley:

- Pelattiin melko vaisu peli, tehtiin paljon virheitä syöttöruudussa ja pelattiin huolimattomasti hyökkäyssuuntaan. Ei saatu tapettua palloa riittävän tehokkaasti. Tästä on suunta ylöspäin.

Miikka Lemola, Lakkapää:

- Tiukka matsi pelattiin, tavallaan vuoristorataa. Erien loput pelattiin kaveria paremmin.

Ottelun parhaat pelaajat:
Lakkapää Lemola
LEKA Volley Silventoinen

Lähitapiolan pisteet
3 Lemola Lakkapää
2 Schouten Lakkapää
1 Silventoinen LEKA

LEKA Volley - Team Lakkapää 1-3
27-25, 23-25, 23-25, 26-28
LEKA Volley: Kaislasalo 21/+11,Koci 17/+5,Lehtonen 10/+7
Team Lakkapää: Schouten 24/+13,Walsh 13/+7,Lemola 12/+8
Katsojia: 385

Ottelutilasto

Sampo ei antanut Tiikereille erääkään

Aleksi Kössi pyöritti voitokkaasti Sampo Volleyn peliä, kun se löi Siilinjärvellä vierailleen Kokkolan Tiikerit 3-0 (25-17, 25-19, 29-27).

Kotijoukkue hyökkäsi 50% tehoilla ja erityisesti keskeltä homma toimi Panu Pitkäsen sekä Aleksi Kaatrasalon kautta mukavasti. Eetu Häyrinen oli hakkurina joukkueen paras pistemies (16/+7).

Tiikereiden tehokkain oli 12/+5 tehnyt Robert Seppänen.

Tapio Nissi, Tiikerit:

- Harmitus on suuri hävityn erän jälkeen, meillä oli siinä jo eräpallokin tyhjältä verkolta mutta tehtiin siihen pieni virhe. Sanoin pelin jälkeen kentällä, etten anna mennä enää sen taakse, että olemme nuori joukkue emmekä osaa voittaa eriä. Kasvamisen täytyy alkaa sieltä omista harjoituksista.

- Tein muutoksia kokoonpanon yp-osastolle ihan syystä, tänään olisi ollut kohentamista myös pelinrakentajan paikalla.

- Kaksi ensimmäistä erää oli tänään mielikuvituksetonta peliä. Kun katson tilastoja, minua harmittaa puolustuksen jälkeiset pallot. Meillä oli suunnilleen saman verran puolustuksia tänään mutta niistä ei päästä tekemään pisteitä samaan tahtiin.

- Täytyy tietysti myös hyväksyä, että vastustajalla on verkon takana ihan Suomen kärkipään arsenaalia. Andrus on se, johon pystyy luottamaan tiukassa paikassa ja meiltä puuttuu sellainen.

- Seuraavaksi Ettaa vastaan cupissa ja siihen mennessä täytyy pientä kasvua taas tapahtua. Tämä oli kuitenkin vasta toinen liigapeli, meillähän oli se otteluruuhka siinä alussa kun pelattiin yksi peli ja sitten oli kaksi viikkoa taukoa.

Timo Tolvanen, Sampo Volley:

- Meilläkin oli aika haasteellinen viikko. Alkuviikosta näytti siltä, että joudutaan ottamaan Ivanov kentälle, enkä kerro kumpaako Ivanovia (Sergei ja Fedor) tarkoitan. Jossain vaiheessa näytti, että tarvitaan molemmat ja se ei ole hyvä tilanne, yhden kanssa olis vielä pärjätty. Passareilla oli pientä vaivaa mutta onneksi molemmat saatiin tänään kentälle.

- Keskiosastolla Panu sai urakoida koko pelin. Meidän vahvuus on onneksi se, ettei se näy meidän pelissä vaikka miestä vaihtuisikin. Jos katsoo vaikka Pitkäsen Panun tehoja, 75% tappoteho ja neljä torjuntaa, ei sitä voi juuri paremmin hoitaa. Sama Kössillä, pelasi hienon pelin ja pelasi järkevästi niitä ahtaita paikkoja juuri kuten oli sovittu.

- Olen tosi tyytyväinen siihen, että ne jotka vähemmän on pelanneet, saivat heti onnistumisia tähän. Se varmasti tiivistää meitä entistä enemmän. Loukkaantumisetkin kuuluu tähän hommaan ja hyvä, että kasvettiin tähän tilanteeseen porukalla ja saatiin makeat kolme pinnaa.

Lähitapiolan pisteet
3 Kössi Sampo
2 Raadik Sampo
1 Seppänen Tiikerit

Sampo Volley - Kokkolan Tiikerit 3-0
25-17, 25-19, 29-27
Sampo Volley: Häyrinen 16/+7,Raadik 14/+7,Pitkänen 11/+8
Kokkolan Tiikerit: Seppänen 12/+5,Wilson 11/+2,Leppälä 8/+4
Katsojia: 587

Ottelutilasto

Loimu haki vieraspisteet Iskulta

Raision Loimu otti kauden avausvoittonsa lentopallon Mestaruusliigassa Rantaperkiön Iskua vastaan Tampereella. Loimu vei ottelun suoraan erin 0-3 (18-25, 20-25, 18-25).

Ensimmäinen erä alkoi tasaisena, mutta Loimu repi eroa Verneri Vetriön syöttövuorolla erän puolessa välissä, eikä Isku saanut enää kirittyä eroa kiinni. Toinen erä eteni samankaltaisesti. Iskulla oli ongelmia vastaanotto- ja hyökkäyspelissä, kun taas vierasjoukkueen peli kulki hyvin.

Iskun päävalmentaja Oskar Muurinen teki runsaasti vaihtoja, mutta niillä ei saatu aikaan toivottua muutosta. Kolmanteen erään Matti Hietanen vaihtoi yleispelaajasta hakkurin paikalla, ja Nico Nurmesniemi tuli toiseksi yleispelaajaksi. Hietasen hyvistä hyökkäyksistä huolimatta Isku ei kuitenkaan onnistunut kääntämään peliä.

Loimun hakkuri Gino Naarden hyökkäsi hyvin läpi ottelun, eikä jäänyt kertaakaan Iskun torjuntaan. Yleispelaajat Ossi Rumpunen ja Verneri Vetriö tarjosivat hänelle hyvää tukea ja hyökkäsivät niin ikään tehokkaasti.

Seuraavaksi Iskulla on edessään tuplaviikonloppu vieraissa. Lauantaina 14.10. vastassa on Kokkolan Tiikerit ja sunnuntaina 15.10. Sampo Volley.

Matti Hietanen, Isku:

- Meillä sakkasi tänään vähän joka osa-alueella. Loimulla oli suht helppo syöttö, mutta teimme itse asioita huonosti: nostimme huonosti, passasimme huonosti ja hyökkäsimme päättömästi. Tiedämme kyllä mitä asioita pitää tehdä, mutta matka on vielä pitkä.

- Vaihdoilla haimme muutosta viimeiseen erään, että saisimme vähän jotain korjattua, mutta se ei tuonut sitä kaivattua lopputulosta mitä haimme.

Scott Fifer, Loimu:

Tämä on prosessi meille, ja tulemme koko ajan paremmiksi. Gino Naarden pelasi hyvin, hän on meille johtaja paitsi fyysisesti kentällä myös henkisesti. Hänen pelinsä auttaa meitä kaikkia muita. Tänään oli helppo pelata.

Oskar Muurinen, Isku:

- Meillä oli normaalia huonompi vastaanotto, ja se teki heidän hyökkäyksistään parempia. Viikon aikana harjoituksissa tekeminen oli hyvää, mutta silti emme saaneet edes 50% siitä tasosta peliin. Hietasta lukuunottamatta kukaan ei päässyt omalle hyvälle tasolleen, ja kaikilla on varmasti tekemistä oman pelivalmistautumisensa ja pelivireensä kanssa.

- Huomenna tulemme taas salille ja aloitamme perusasioista. Homma täytyy pilkkoa taas pienempiin atomeihin. Meidän täytyy taas saada se tuki ja pohja pelaamiselle mikä meillä oli valmistavalla kaudella.

Christophe Achten, Loimu:

- Olen todella tyytyväinen siihen, miten tänään pelasimme. Saimme itseluottamusta keskiviikkoisesta Suomen Cupin voitosta Vantaa Ducksia vastaan. Halusimme pelata tällaista peliä, pelaajat tekivät mitä heiltä pyysin ja se toi meille tänään voiton.

Parhaat pelaajat:
Matti Hietanen, Rantaperkiön Isku
Gino Naarden, Raision Loimu

Lähitapiolan pisteet
3 Naarden Loimu
2 Rumpunen Loimu
1 Hietanen Isku

Rantaperkiön Isku - Raision Loimu 0-3
18-25, 20-25, 18-25
Rantaperkiön Isku: Hietanen 19/+7,Mäntylä 5/+1,Mutka 5/+0
Raision Loimu: Rumpunen 16/+11,Naarden 15/+9,Vetriö 11/+8
Katsojia: 456

Ottelutilasto

Kuvat:
Hannu Moilanen / VaLePa
Vili Härkönen / LEKA Volley

  Takaisin