VaLePa palasi heti kakkospaikalle

22.01.2017

VaLePa ja Sampo Volley järjestivät huikean viisieräisen, jonka voiton myötä VaLePa nousi takaisin kakkospaikalle.

Daniele Capriottilla voitokas kotidebyytti

Uuden valmentajansa Daniele Capriottin luotsaama Loimu lähti hakemaan paluuta voittojen tielle Kerttulan lauantai-illassa. Sotasuunnitelma onnistuikin aaltomaisesti edenneessä ottelussa Joensuun Liiga-Rientoa vastaan. Viiden erän vääntö päättyi kotivoittoon lukemin 3-2 (25-20, 25-18, 18-25, 20-25, 15-9).

Loimu aloitti ottelun kuusikolla Mochalski - Marshman - Marttila - Gregory - Borichev - Juntura. liberona totutusti Ville Sihvonen. Riento heitti avaukseen puolestaan kuusikon Savimäki - Rissanen - Garchet - Siirilä - Louhela - Musoni, liberona Lasse Kukkonen.

Loimu hallitsi ottelun alkua suvereenisti kuitaten kaksi ensimmäistä erää helposti. Huomion keskipisteensä ollut uunituore hakkuri Eric Mochalski (27/+15, 2 ässää, 1 torjunta, hyökkäys 65%) astui miehekkäästi Qatariin siirtyneen Michael Chemosin jättämiin saappaisiin. Jenkki sai 37 passia tehden niistä 24 suoraa pistettä. Virheitä syntyi vain kolme.

Ottelun kurssi muuttui pitkällä erätauolla. Dieselmäisesti matsin aloittaneet joensuulaiset saivat juonesta kiinni ja siirsivät ratkaisun viidenteen erään. Kollektiivisen nousun takana isoa roolia ottivat Riento-valmennuksen tekevät vaihdot, joiden myötä kentälle tulleet Esa Hakulinen (3/0, 1 torjunta), Farouq Hedhili (2/+1) ja Nelson Murangwa (10/+8, 1 ässä, 2 torjuntaa) ottivat punapaidat reppuselkäänsä.

Viides erä oli tyypillistä nuorallatanssia. Riento menetti kahdessa edelliserässä hankkimansa yliotteen. Pehmennyt hyökkäyspeli siivitti isännät otteluvoiton taanneeseen erävoittoon.

Pelaaja- ja päävalmentakommentit:

Joni Savimäki, Riento: Aloitettiin tosi huonosti. Kentällä ei ollut ajatusta eikä järkeviä tekoja. Kolmanteen erään saatiin nostetta ja lisää energiaa. Pelaamiseen tuli tervettä hurlumhei-meininkiä. Viidenteen erään tasomme putosi jälleen, ja Loimu ansaitsi sitä kautta voittonsa. Illan positiivisinta antia oli se, että löydettiin kesken ottelun oma pelimme. Sitä ei ole tällä kaudella usein tapahtunut.

Eric Mochalski, Loimu: Hyvät fiilikset. Oli mukava pelata. Joukkue on ottanut minut hyvin vastaan, ja fanit olivat tänään loistavia. Pelissämme oli hyvä energia. Pelasimme joukkueena hyvin. Paljon työtä on vielä edessä sekä minulla että joukkueena pelaamisessa, mutta debyytti oli ehdottomasti positiivinen. Yhteistyö passari Ville Junturan kanssa sujui hyvin, vaikka takana oli vasta kaksi treeniä.

Jani Säisä, Riennon päävalmentaja: Huono valmistautuminen peliin. Kahdessa hävityssä erässä saatiin pisteitä kohtuullisesti, vaikka pelattiinkin alle arvostelun. Oli täydet saumat ottaa erävoittojakin. Vaihdoin passaria toiseen erään, ja pelimme alkoi mennä uomilleen. Hyökkäyspelimme parani ja se kantoikin meitä aina viidenteen erään saakka. Murangwa tuli hyvin sisään. Ei olla totuttu siihen, että saadaan kesken ottelun ote haltuumme. Mieltä lämmittää se, että taisteltiin voitosta loppuun asti. Henkisellä puolella on paljon työtä edessä. Parannetaan pelaamistamme ja ollaan keväällä kovia kauden tärkeimmissä peleissä.

Daniele Capriotti, Loimun päävalmentaja: Mielenkiintoinen ottelu. Verkon molemmin puolin taisteltiin. Virheitä tuli, mutta niitä mahtuu viisieräiseen vääntöön. Ottelussa oli paljon palloralleja. Aloitimme hyvin, mutta vastustaja paransi ottelun edetessä. Pelattiin hyvin joukkueena. Erityisen tyytyväinen olen vastaanottoon, joka kesti loppuun asti. Painotin asennetta ennen matsia. Syöttöpelissä tuli virheitä, mutta suunnitelmallinen aggressiivisuus selittää sen. Riskejä on otettava. Kehitettävää riittää. Työtä tehdään sekä erillisiä otteluja silmällä pitäen että pitkällä tähtäimellä.

Raision Loimu - Liiga-Riento 3-2
25-20, 25-18, 18-25, 20-25, 15-9
Raision Loimu: Mochalski 27/+15,Borichev 13/+-2,Marttila 13/+-3
Liiga-Riento: Savimäki 23/+15,Siirilä 14/+7,Murangwa 10/+8
Katsojia: 857

Eetua ja Pappaa muisteltiin sekä kunnioitettiin hienolla pelillä

Sastamalassa 1043 katsojaa saapui Vexve Areenalle kunnioittamaan Eetu Venskin peliuraa ja Pappa Vainiomäen muistoa. Molemmat tapahtumat hoidettiin tyylikkäästi ja arvokkaasti. Ilkka Nykänen hoiti seremoniat vankalla ammattitaidolla. Yleisö eli molemmissa tapahtumissa koko sydämellä mukana. Tunnelmallisissa hetkissä saattoi aistia, että kyseessä oli kaksi todellista seuraikonia.

Katsojat saivat nähtäväkseen myös korkeatasoisen pelin, joka lopulta päättyi VaLePan voittoon 3-2 (25-21, 23-25, 24-26, 25-15, 15-9).

Ensimmäinen erä eteni tasaisesti. Pukkipaitojen johtaessa 18-17 teki Sampo alkoi tehdä virheitä. Ensin tuli kolme peräkkäistä syöttövirhettä; Aleksi Kaatrasalo, Ville Heiskala ja Eetu Häyrinen. Tilanteessa 23-21 Andrus Raadikille tuli rajarikko takakentän hyökkäyksessä. Erän päätti Jacob Guymer keskihyökkäyksellä. Sampo keskitti torjuntavoimaansa keskelle ja jopa hakkuri Urpo Sivula pääsi lyömään Mikko Eskon passeista tyhjältä verkolta.

Toisessa erässä Sampo eteni nopeasti 3-0 johtoon, Kaatrasalon hyökkäyksellä ja ässällä sekä Raadikin nelospaikan hyökkäyksellä. Kaatrasalon toisella syöttövuorolla Sampo puolusti hienosti ja VaLePalla oli vaikeuksia päättää hyökkäyksiä. Sampo eteni 12-7 johtoon. Pukkipaidat eivät luovuttaneet. Guymerin syöttövuorolla päästiin jo pisteen päähän 12-13. Tästä sitten edettiin tasaisesti. Kunnarin hyökkäyksellä tilanne oli 24-23, mutta erä päättyi Tommy Carmodyn syöttövirheeseen.

Kolmannen erän alkupuolella Häyrinen juhli syöttönurkkauksessa. Hän erän syötti viidennellä ässällään Sammon johdoksi 15-11. VaLePa taisteli itsensä hienosti peliin mukaan. Urpo Sivula otti Raadikista tärkeän vaimennuksen ja sitten tappoi pallon kakkospaikalta ja peli oli tasan 21-21. Sivulan ja Kunnarin hyökkäyksillä 23-23. Vaikka Carmody torjui Raadikin eteni Sampo Kaatrasalon ja Raadikin hyökkäyksillä.

Olli Kunnari ihastutti jo edellisissä erissä kotiyleisöä, mutta nyt hän päätti ratkaista erän. Kunnari syötti 10 kertaa peräkkäin alkaen tilanteesta 2-2. Joukossa oli kolme ässää. Vasta Panu Pitkäsen ottelun ainoa keskihyökkäys katkaisi Kunnarin syöttövuoron tilanteeksi 10-3. Paineen alla Raadik ja Häyrinen alkoivat tehdä virheitä eikä erän voittajasta ollut epäselvyyttä.

Viides erä oli taas tasaista. Guymerin syöttäessä 11-10 tilanteessa Peetu Mäkinen otti tärkeän torjunnan Häyrisestä. 13-10 tuli Raadikin hyökkäysvirheestä ja 14-10 Guymerin ässäsyötöstä. Raadikin vastaanotosta. Ottelu päättyi loppua kohti hiipuneen Raadikin hyökkäysvirheeseen.

Andrus Raadikia on ansiostakin hehkutettu kauden mittaan. Loppua kohti virhemäärä kasvoi liian suureksi. Tänään Olli Kunnari 25/+20 oli kirkkaasti pelin paras pelaaja, voimaa, taitoa, nokkeluutta. Kunnarin vastaanotto oli 69%, hyökkäys 66% ja vain yksi hyökkäysvirhe. Mikko Esko herätti ihastusta maailmaluokan passeilla. Urpo Sivula päätti tuloksekkaasti vaikeitakin roskapasseja. Jarmo Korhonen napsi hienoja puolustuksia ja Peetu Mäkinen teki pisteitä tärkeillä hetkillä.

Sammosta Aleksi Mutka pelasi erinomaisen liberopelin. Andrus Raadikin viistohyökkäykset pitivät Sampoa mukana pelissä kolmessa ensimmäisessä erässä.

Sami Kurttila, VaLePan päävalmentaja
Kyllä oli tiukka vääntö, kaveri oli todella sitkeä. Tarkoitus oli laittaa painetta syötöllä yleispelaaja Andrus Raadikille. Olli Kunnari oli tänään jäätävässä kunnossa. Mikko Esko pystyi käyttämään keskihyökkäystä hyvin. Torjuntapelaamisessa alku oli vaikeaa mutta parani loppua kohti.

Jukka Tuovinen, Sammon päävalmentaja
Odotetunlainen kamppailu, syöttö vastaanotto taistelu. Neljännessä hieman focus karkasi. Viikko menty Suomea ristiin rastiin joten pisteeseen täytyy olla tyytyväinen. Seuraavaksi lähdetään valmistautumaan Suomen Cup –viikonloppuun. Valepalla on joukkueessa monta ratkaisijaa mutta erityisesti Kunnari oli pitelemätön.

Lakkapää voitti, Ducksien tappioputki sai jatkoa

Team Lakkapää voitti kotonaan Vantaa Ducksit erin 3-1 (25-18, 14-25,, 25-19, 25-22) Rovaniemellä lauantaina.

Lakkapää avasi ottelun ensimmäisen erän 3-0 johdolla, jonka Ducks kavensi 2-3:een. Jere Mäkinen iski vastapallosta Lakkapään 5-2 johtoon, jonka jälkeen Lakkapään ensimmäisen erän hahmo, hakkuri Fredric Gustavsson hoiti Lakkapään syöttöruudun kautta 10-5 johtoon, joka piti Ducksien lähentelyistä huolimatta erän loppuun saakka. Tilanteessa 18-12 Ducks vaihtoi liberonsa, minkä jälkeen joukkueen vastaanottopeli parani erän loppua kohden. Ducks oli kuitenkin varsin aneeminen ensimmäisessä erässä. Erän loppu oli kuitenkin Lakkapään heiniä vieden sen lopulta 25-18.

Toisessa erässä Ducks meni alussa 1-3 johtoon, jonka jälkeen joukkueen pelihuumori selvästi parani. Joukkue vähensi virheiden määrää selvästi ja Lakkapään vastaanotto- ja passipeli alkoivat samaan tahtiin onnahdella. Tekniselle aikalisälle mentiin tilanteessa 8-14 ja Lakkapään selkäranka notkahti ja Ducks vei erän luvattoman helposti lukemin 14-25.

Kolmas erä alkoi ensimmäisen kopiona Arash Dosanhj’n syöttäessä Lakkapään 2-0 johtoon. Sen jälkeen tilanne tasoittui 3-3:een. Tilanteessa 6-5 pelattiin varsin sekava pallo, joka kääntyi Lakkapäälle. Sen jälkeen Palokangas syötti ässän ja Dosanhj torjui Lakkapään 9-5 johtoon, minkä jälkeen Lakkapään peli vapautui ja joukkue otti hallinnan erässä vieden sen lopulta lukemin 25-19.
Neljännessä erässä Lakkapää pääsi jälleen erän alussa johtoon Ducksien hyökkäysvirheiden avustamana. Jouni Palokankaan ässäsyöttö vei Lakkapään 7-3 johtoon. Ducks nousi vielä 10-8 tilanteeseen, mutta tekniselle aikalisälle mentiin Lakkapään 14-10 johtoasemassa. Jouni Palokangas otti roolia ja vei Lakkapään jo 18-13 karkumatkalle ja joukkue johti erää jo 22-15 ja voitto näytti varmalta. Ducksin Karl Külaots oli eri mieltä ja nosti syötöillään ja Lakkapään virheillä joukkueen tilanteeseen 22-19. Erän ratkaisut hoiti Gustavsson, joka iski aina tarvittavat pisteet ja lopulta erä päättyi Bobby Walshin torjuntaan.

Toni Kankaanpää, Vantaa Ducks: Oikea joukkue voitti. Kaikki kunnia vastustajalle. Yhdessä erässä meiltä hyvä syöttöpeli, muuten pullaa suoraan syliin. Häviäminen kirpaisee aina.

Jouni Palokangas, Team Lakkapää: Toista erää lukuun ottamatta pysyi paketti paremmin kasassa. En vieläkään ole tyytyväinen torjuntapuolustuspeliin. Maltettiin pelata hyökkäyksessä ja päästiin jopa viemään peliä. Sitkeä joukkue oli vastassa. Sovituista asioista pidettiin kiinni ja se kantoi toisen erän notkahduksen yli.

Ismo Tuominen, Ducks: Palokankaan syöttöputki ratkaisi kolmannen erän. Toinen erä näytti parhaimmillaan sitä meidän syöttöpeliä. Vastaanottomme ei pysynyt koko ottelua riittävällä tasolla. Lakkapään vastaanottoa ei saatu rikottua ja heidän keskihyökkäys pääsi juhlimaan. Loppuerissä Lakkapää karkasi turhan aikaisin eikä saatu eroa kurottua.

Henri Tuomi, Lakkapää: Ottelu oli hallussa hyvin voittoerissä, vastaanoton kautta pärjättiin. Hyvin kestettiin Ducksin syöttöputkissa. Itseluottamus kasvaa ottelu ja pallo kerrallaan. Jatkopallopelaamista on hierottu ja se toimikin paremmin. Kolme erää oli meidän hallussa, toisessa erässä vastaanotto petti, ja Chris Voth tuli kentälle rauhoittamaan vastaanottoa. Neljännen erän lopussa pysyi hermo pirun hyvin. Kaveri tuli ansaitusti peliin mukaan.

Team Lakkapää: Fredric Gustavsson
Vantaa Ducks: Miro Määttänen