VaLePalle kolmas SM-kulta puhtaalla finaalisarjalla

23.04.2017

VaLePa Sastamala otti sunnuntaina seurahistoriansa kolmannen miesten lentopallon Suomen mestaruuden sekä yhdeksännen mitalinsa. VaLePa kukisti Mestaruusliigan finaalisarjassa Hurrikaani-Loimaan puhtaasti otteluvoitoin 4-0.

VaLePa nousi neljännessä finaalissa voittoon oltuaa jo tappiolla kotikentällään 1-2. Loppunumerot olivat 3-2 (22-25, 25-21, 22-25, 25-22, 15-12).

4. Finaalin aloitukset
VaLePa: Esko, Sivula, Kunnari, Jokinen, Carmody, Guymer, Korhonen (L)
Hurrikaani: Peacock, Mi.Oivanen, Smith, Kouki, Ma.Oivanen, Kutinlahti, Mäntylä (L)

Hurrikaani hallitsi ensimmäistä erää alusta alkaen ja meni heti 5-1 johtoon. Hurrikaanin johto piti, vaikka VaLePa pääsi Urpo Sivulan vahvoilla syötöillä ja Tommy Carmodyn torjunnalla ja hyökkäyksellä jo lähelle 22-23. Hurrikaani otti ratkaisevat pisteet Eemeli Koukin ja Matti Oivasen torjunnoilla. VaLePan vastaanotto oli vaikeuksissa ottelun alussa, ensimmäisen erän vastaanottoprosentti 26. Hurrikaanin erävoiton vahvimmat takuumiehet olivat Luke Smith 6/+5, tappoprosentti 71 ja Eemeli Kouki 4/+4, tappo 80%. Myös Mikko Oivanen säesti hyvin 4/+3. Hurrikaani erävoittoon 25-22.

Toisessa erässä kotijoukkueen vastaanottovaikeudet jatkuivat. Toki merkityksensä oli Hurrikaanin vahvalla syötöllä, peräti 4 ässää eikä yhtään virhettä. Luke Smith mursi harmillisesti sormensa torjuessaan Urpo Sivulan iskua tilanteessa 15-13. Sen jälkeen VaLePa eteni jo selkeään 22-16 johtoon. Erä päättyi VaLePan kahteen peräkkäiseen pisteeseen, Olli Kunnarin peipillä ja Sivulan iskulla. Erä VaLePalle 25-21.

Hurrikaani ei luovuttanut, vaikka pukkipaidat johtivat jo 14-10. Hurrikaani nousi tasoihin 20-20 ja erän loppussa Hurrikaani sai pisteen viidesti peräkkäin: Karri Kutinlahden ja Tomi Mutkan torjunnoilla, Jacob Guymerin hyökkäysvirheellä, Kutinlahti päätti vastapallon ja erän lopetti Mikko Oivasen iskulyönti. Erä Hurrikaanille 25-22

Neljättä erää kotijoukkue johti alusta alkaen, vaikka Hurrikaani kiri loppuerässä. Lopulta VaLePan erän päätti Kunnari kovalla kutospaikan hyökkäyksellä. Tässä erässä VaLePan laiturit onnistuivat erinomaisesti: Sivula 5/+4, 62%, Jokinen 5/+3, 71% sekä Kunnari 7/+5, 60%. Hyökkäyspeliä pohjusti Jarmo Korhosen vastaanotto 69%:n tarkkuudella. Hurrikaanin Mutka onnistui myös hyvin 4/+4, 80%. VaLePa erävoittoon 25-22.

Ratkaisevaan viidenteen erään VaLePa tuli päättäväisesti. Mikko Esko ruokki toistuvasti tulikuumaa Sivulaa, joka kiitti vastuusta ja teki 15 pisteen erään peräti 8/+7 pistettä. Esko nappasi 2 torjuntatapistettä. VaLePa johti parhaimmillaan 12-7, mutta Hurrikaani nousi mukaan taisteluun otteluvoitosta. Harrison Peacokin syöttövuorolla Hurrikaani nousi jo 13-11 tilanteeseen. VaLePan onneksi Peacokin seuraava syöttö valahti pitkäksi ja lopulta Urpo Sivulan päästi kotiyleisön piinasta, 15-12, ja juhla oli valmis alkamaan.

Lauri Rantanen, Hurrikaani

- VaLePa oli liian hyvä, ei selittelyä. 4-0 kertoo joukkeiden erosta, Valepan perustaso oli liian kova Hurrikaanille. Luke Smith sairaalassa, ei vielä tarkempaa tietoa hänen tilanteesta.

Sami Kurttila, Valepa

- Hyvät fiilikset, tosi iloinen joukkueen puolesta. Valepa on kaivanut nöyryyden esiin kauden aikana. Onneelisuus siitä, että saa pelata ja valmentaa tälläisessä joukkueessa on nyt tunteena. Peli tänään ei päästänyt Valepaa helpolla, osittain se oli jäkittämistä. Kaksi parasta joukketta taisteli tänään.

52:en SM-mitalin joukkue

VaLePan edelliset mestaruudet tulivat vuosina 2012 ja 2014. Hopeita seuralla on kaksi ja pronsseja neljä. Mitali oli seuralle seitsemäs perättäinen. Pisin mitaliputki on kymmenen perättäisen mitalin KuPS-Volleylla (1991-2000).

VaLePan tämän kauden joukkueella on nyt kasassa 52 miesten SM-mitalia, joista puolet ovat kultaisia. Anssi Vesaselle mestaruus oli jo viides ja mitali peräti kahdestoista. Olli Kunnarille puolestaan kulta oli neljäs ja mitali kahdeksas, kuusi niistä perättäisiltä kausilta VaLePan paidassa. Timo Jokinen puolestaan oli kultamitaleista ainoa, joka oli voittamassa seuran mitaliputken 2008 avannutta pronssia.

Päävalmentaja Sami Kurttila johti nyt joukkueensa toistamiseen mestaruuteen. Kurttilan johdolla Sun Volley oli mestari 2010. Joukkueen nykyinen apuvalmentaja Janne Kangaskokko voitti muuten tuolloin oululaisjoukkueessa mestaruuden pelaajana.

VaLePan mestarijoukkue (SM-mitalit):
Passarit: Mikko Esko (2-1-2), Jesper Jylhä (1-0-0)
Hakkurit: Urpo Sivula (2-3-0), Jesus Chourio (1-1-0)
Yleispelaajat: Timo Jokinen (2-2-2), Niko Kärkkäinen (1-0-0), Peetu Mäkinen (1-0-0), Olli Kunnari (4-1-3)
Keskipelaajat: Jacob Guymer (1-0-0), Tommy Carmody (1-0-0), Anssi Vesanen (5-2-5), Joonas Oksala (1-1-0)
Libero: Jarmo Korhonen (3-2-2)
Päävalmentaja: Sami Kurttila
Apuvalmentaja: Janne Kangasakokko
Tilastot: Mikko Korpela
Huoltaja: Mauno Soro

Hurrikaanista Matti Oivaselle mitali oli jo seitsemän, hopea viides (0-5-2). Jesse Mäntylälle puolestaan kuudes, hopea neljäs (0-4-2). Hurrikaanin miehistöstä vain Mikko Oivasella on kulta aiemmilta kausilta (2-1-0).