VaLePan kotitaika kestää - ETTA, Hurrikaani ja Lakkapää myös sunnuntaivoittoihin

04.03.2018

VaLePa otti sunnuntaina jo 28:nnen perättäisen kotivoiton miesten Mestaruusliigassa. Se on hävinnyt kotonaan tällä kaudella vain kuusi erää. Sunnuntaina se mursi Sampo Volleyn vastarinnan neljässä erässä.

ETTA ja LEKA tarjosivat hienoa sunnuntaipäivän viihdettä

Mestaruusliigan kauden viimeinen kotiottelu kuopiolaista Leka Volleyta vastaan päättyi tiukan taiston jälkeen kotijoukkueen 3-2 -voittoon (22-25, 25-14, 23-25, 25-22, 15-13).

Etta joutui lähtemään otteluun ilman kuumeessa olleita Eetu Pennasta ja Jens Ahremarkia.

Ettan avaus: Haapakoski, Ronkainen, Hänninen, Kaksonen, Väisänen, Jokela. Liberona Anssi Hakala.
Lekan avaus: Lankinen, Karinen, Helenius, Lehtonen, Reijonen, Kaislasalo. Liberona Teemu Silventoinen.

Ottelun ensimmäinen erä oli tasaista vääntöä. Lopussa Leka oli kuitenkin vahvempi ja vei erän lukemin 22-25. Toisessa erässä Etta kuitenkin selkeästi parempi joukkue kentällä. Leka vaihtoikin Kaislasalon tilalle normaalisti yleispelaajana pelaavan Redi Kocin ja passari Lankisen tilalle nuoren kakkospassari Lasse Jäntin. Pitkälle erätauolle lähdettiin Ettan murskaavan 25-14 -erävoiton jälkeen.

Tauon jälkeen palattiin tasaiseen vääntöön. Leka oli kuitenkin jälleen erän lopussa vahvempi luvuin 23-25. Neljännen erän alku tarjosi yleisölle hieman erilaista lentopalloa. Ensiksi Etta karkasi 6-0 -johtoon Ville Kaksosen syöttövuorolla. Leka kuitenkin kuroi eroa heti kiinni tilanteeseen 4-6 Akseli Lankisen hybridisyöttöjen turvin. Etta kuitenkin vei ottelun viidenteen erään.

Ratkaisevassa erässä Leka otti alkuun muutaman pinnan johdon, jonka Etta kuitenkin ajoi kiinni. Lopusta tulikin suuri trilleri, jonka päätti ottelun hahmo Jiri Hänninen lyömällä pallon torjunnan käsistä kenttään.

Kotijoukkueen tehokkain oli hurjan kevätvireen löytänyt yleispelaaja Jiri Hänninen 26 pisteellä Antti Ronkaisen säestäessä 16 pisteellä. Kapteeni Markus Väisäsen syöttö oli tänään myrkkyä, hän kasvatti ässätilastoaan 6 ässällä. Vierailta tehokkain oli hakkuri Samuli Kaislasalo 17 pisteellä. Jan Helenius oli toiseksi tehokkain 15 pisteellä.

Tänään pelaajien kotimaisuusaste oli luultavasti kauden suurin, sillä ainut ulkomaalainen pelaaja oli Kaislasaloa toisen erän loppupuoliskolla tuurannut albanialainen Redi Koci.

Joukkueiden parhaina pelaajina palkittiin tänään Ettalta Jiri Hänninen ja vierasjoukkue Lekalta Akseli Lankinen.

Etta matkaa etelään runkosarjan viimeisiin otteluihin, kun torstaina kohdataan Hurrikaani-Loimaa ja perjantaina runkosarjan voiton varmistanut VaLePa. Pudotuspelien kotiavaus on suurella todennäköisyydellä keskiviikkona 14.3 kello 18.00.

Akseli Lankinen:

- Aika vuoristorataa oli tänään, paljon pisteputkia puolin ja toisin. Tasainen vääntö.

Jukka Tuovinen:

- Perinteinen tiukka, aaltoileva ottelu. Kymmenen erää viikonloppuna, joista molemmista 2-3 -tappiot. Harmittaa, vaikka sarjatilanteen kautta ei merkitystä.

Jiri Hänninen:

- Komppaan Lankista. Silloin, kun kulki, tekeminen oli hauskaa.

Olli Kuoksa:

- Mielenkiintoinen peli, jossa molempien taktiikat jättivät hakkureiden tehot mataliksi. Saatiin kaksi pistettä, millä varmistettiin ainakin kolmossija ja nyt kamppaillaan kakkossijasta. Joukkueessa pientä influenssaa, joka alkaa olla takana päin.

Team Lakkapää tarrasi kuudenteen tilaan

Raision Loimu ja Team Lakkapää väänsivät runkosarjan loppusuoralla taistelussa kuudennesta sijasta täydet viisi erää. Vierailija Lakkapää nappasi lopulta 3-2 (22-25, 25-20, 25-15, 22-25, 15-10) voiton mukaansa. Samalla Lakkapää nousi sarjataulukossa pisteen Loimun yläpuolelle, kun molemmilla on vielä kaksi ottelua runkosarjaa jäljellä.

Vuoristoratamaisesti edennyt ottelu tarjosi yleisölle mukaansatempaavaa viihdettä. Ottelun paras pistemies oli Lakkapään hakkuri Casey Schouten, joka teki 29 pistettä tehoin +16. Robert Walsh teki keskitorjujalle muhkean pistemäärän, kun tilastoihin kirjattiin seitsemän torjuntapisteen saattelemana yhteensä 19 pistettä. Passari Joshua McKay käytti myös toista keskitorjujaansa tehokkaasti ja Danny Grant kokosi hänkin 11 pistettä. Loimun paras pistemies oli hakkuri Gino Naarden, joka teki 24 pistettä tehoin +15. Muista laitamiehistä Janne Marttila teki 15 pistettä, mutta jäi tehoissa vain kaksi pistettä plussan puolelle. Muilla oranssipaitaisilla laitapelaajilla ei ollut paras päivänsä. Kotijoukkueen onnistujiin lukeutuivat myös etenkin vastaanotossa libero Ville Sihvonen ja keskitorjuja Trent O’Dea. Mestaruusliigan torjuntapörssin murskavoittoon matkalla oleva Tuomas Koppanen pelasi vain neljännen erän loppupuolelta alkaen.

,

Robert Walsh, Lakkapää:

- Oli mukava tulla tänne uudestaan, kun viimeksi emme onnistuneet täällä lainkaan, mutta esiinnyimme vahvasti. Mukavaa että olemme saaneet muutaman voiton kautta itseluottamustamme takaisin ennen pudotuspelien alkua.

Gino Naarden, Loimu:

- Tämä ei ollut meidän paras ottelumme, mutta tappiosta huolimatta näen edistystä pelissämme. Meidän tähtäin on pudotuspeleissä, siellä meidän pitää olla hyvässä kunnossa, kovia ja voittaa.

Henri Tuomi, Team Lakkapää:

- Tärkeä voitto, mutta tärkeintä oli saada meidän torjunta ja syöttö takaisin raiteilleen. Vaikeuksien jälkeen on mukavaa, että palaset ovat loksahtaneet taas paikoilleen ja itseluottamus nousee. Pieniä juttuja pitää vielä viilata, mutta alamme olla lähes valmiita pudotuspeleihin.

Christophe Achten, Loimu:

- Tasainen peli, kuten osattiin ennakoidakin. Kannattajat näkivät hyvää taistelua, vaikka lentopalloilullisesti ei ollutkaan kauden parasta. Lakkapää on hyvä kirittäjä meille pudotuspeleihin virittäytymisessä. Meidän pitää keskittyä vielä erien loppujen päättämiseen. Olen tyytyväinen pisteeseen, mutta tietysti harmissani että hävisimme.

VaLePa – Pielaveden Sampo 3-1 (29-31, 25-18, 25-18, 25-19),

Ottelussa näkyi ajoittain, että Sampo pelasi eilen tiukan pelin Hurrikaanin kanssa ja toisaalta VaLePan 16 tunnin kotimatka, joka päättyi perjantaiaamuna klo 5. Toisaalta vastakkain olivat kärkijoukkueet, joten 718 katsojaa näki myös monia huippusuorituksia.

Kotijoukkueen parhaaksi valittu Olli Kunnari 21/+15 pelasi huippupelin, 29 syöttöä, joista 5 ässää, vastaanotto 61% ja hyökkäys 65%, vain 2 suoraa hyökkäysvirhettä. Lisäksi Olli napsi muutamia puolustuspalloja. Erik Sundberg pelasi myös erinomaisen pelin. Florian Ringseis haki monia puolustuspalloja. Mikko Esko järjesti hyökkääjille näyttäviä hyökkäyspaikkoja. VaLePa syötti painavasti, 15 ässää, mutta vastapainoksi 23 syöttövirhettä.

Sampon ylivoimainen ykkönen oli Timo Leikas, vaarallinen aloitussyöttäjä, joukkueensa paras vastaanottaja, tehokas virheetön hyökkääjä ja otti lisäksi hienoja puolustuksia.

Aloituskokoonpanot
VaLePa Esko, Guymer, Kaurto, Kunnari, Sundberg, Sivula, Ringseis L
Sampo. Penttinen, Kaatrasalo, Väliaho, Raadik, Häyrinen, Mutka L

Ensimmäinen erä
Sampo lähti ensimmäiseen erään vahvalla syötöllä. Heti alussa Leikaksen painavilla syötöillä Sampo karkasi 4-1 johtoon. Väliahon painavilla leijoilla Sampo siirtyi 7-4 johtoon. Myöhemmin Leikas vei ässäsyöttöllä vieraat 14-9 johtoon. Sampo piti viiden pisteen johtonsa loppumetreille 23-18. Sitten li pukkipaitojen aika ottaa roolia aloitussyöttöruudussa. Guymerin pahalla syötöllä 20-23 ja ässällä 21-23. Kunnarin kutospaikan hyökkäyksellä VaLePa sai syötön itselleen tilanne 22-24. Tilastomies Arto Weckman totesi, että nyt Upilta pari ässää. Ja niin todella tapahtui tilanne 24-24. Sen jälkeen edettiin tasatahtia jatkopisteitä. VaLePalla oli neljä eräpalloa, mutta lopulta erä päättyi verkkovirheeseen. Sammon vastaanotto pysyi hyvänä koko erän, 67%, ja Penttinen hyödynsi paljon keskimiehiä.

Toinen erä
Toinen erä jatkui teeman mukaisen, mutta nyt VaLePa ja erityisesti Kunnari oli vahva syöttönurkkauksessa. Olli syötti erässä peräti 12 kertaa ja tuloksena neljä ässää. Lisäksi Olli pelasi hyökkäyksessä tehokkaasti. Erä päättyi kuinkas muutenkaan Kunnarin syöttövuorolla Sivulan onnistuneeseen kakkospaikan hyökkäykseen. 20-17 tilanteessa Kaatrasalon syöttövuorolla pelattiin pitkä pallo, jossa Ringseis kahdesti haki hienosti pallon peliin.

Kolmas erä
VaLePa lähti vahvalla painostuksella kolmanteen erään ja eteni nopeasti Leikkaan syöttövuorolla 3-0 johtoon. VaLePa kavensi eroa pikkuhiljaa ja 5-8 tilanteessa nähtiin Kaurtolta ottelun näyttävin keskihyökkäys. VaLePa pääsi tasoihin Sivulan ässällä 12-12. Sivulan pahoilla syötöillä pukkipaidat saivat pallon omalle puolelle ja kahdesti Sundberg sai peräkkäin vastahyökkäyksellä päättää pallot nelospaikalta. Ratkaiseva ero tuli ensin Guymerin keskihyökkäyksellä, seuraavaksi Kunnari ja Eskon pahan syötön jälkeen vastapallon ja seuraavan syötön jälkeen Sampo sortui hyökkäysvirheeseen.

Neljäs erä
Neljännen erän alussa loistavasti pelanneelle Leikakselle tuli ensimmäinen suora hyökkäysvirhe ja 15-13 VaLePa (Guymer) pystyi ottamaan ensimmäisen torjunnan Leikaksesta. Seuraavaksi pelattiin ottelun pisin ja hienoin pallo. Puolin ja toisin nähtiin monia hienoja puolustuksia mm. Ringseis haki tosi pahan hyökkäyksen. Pallon päätti oikeutetusti ottelun paras pelaaja Olli Kunnari kutospaikan hyökkäyksellä. Ottelun sai päättää myös erinomaisen pelin pelannut Erik Sundberg.

Sampo Volley, paras pelaaja Timo Leikas:

- Syöttö kulki, mutta tuli myös virheitä vastapainoksi. Erien lopussa ei pystytty näyttämään omaa tasoaan. Eilisen pelin jälkeen paukut vähissä. Ei pelattu omaa peliä loppuun asti.

VaLePa, paras pelaaja Olli Kunnari:

- Syöttö osui kohtuullisesti käteen. Hieman alkuun oli nihkeä startti. Kevättä kohden mennään ja vanhaa kroppaa viritellään pikkuhiljaa kuntoon.

Sampo Volley, Timo Tolvanen:

- Kärkikamppailun huuma jäi piippuun. Hallissa vaisu meininki, niin syöttöruudussa kuin vastaanottotontillakin. Tänään oli odotuksia ottelusta, että päästään kärkikamppailuun haastamaan joukkue. Omalla joukkueella loppui usko ja kärsivällisyys. Tuskailimme vastaanoton kanssa ja osittain myös syötön kanssa. Pakko on hyväksyä että ihminen ei ole kone, mutta kahtena peräkkäisenä päivänä pitää pystyä pelaamaan kevään loppuotteluissa.

VaLePa, Sami Kurttila:

- Aloitimme pelin 15 min sen jälkeen kuin peli oli jo alkanut. Haluamme kuitenkin pitää kotikentän puhtaana. Välillä oli melkoista räiskimistä ja välillä mentiin pää edellä puskaan. Kovat virheet ymmärrän kyllä. Huomenna, jos Kunnari on samassa vedossa kuin tänään aamulla harjoituksissa ja innoittaa joukkueen hereille, niin varmasti on myös uusilla miehillä paikka näyttää, ketkä kuuluvat kentälle, kun Playoff-ottelut alkavat.

Akaa-Volley ei pystynyt kesyttämään Hurrikaania

Hurrikaani Loimaa vei pisteet Akaa-Volleylta sunnuntaina numeroin 1-3 (17-25,25-22,20-25,22-25).

Akaa-Volleyn ja Hurrikaani Loimaan Mestaruusliigan kamppailu alkoi niin kuin ennakkoon oletettiin. Hurrikaani vei ja Akaa-Volley vikisi. Runkosarjan nelossijan varmistanut Hurrikaani jätti selkävaivoista kärsineen Matti Oivasen ja kauden aikana vahvistukseksi tulleen Tomi Rumpusen vaihtopenkille. Siitä huolimatta Lauri Rantasen valmennettavat nakuttivat pisteitä jokaiselta tontilta.
Ensimmäinen erä päättyi vieraiden voittoon 17-25.

Tulokseen vaikutti ennen kaikkea Hurrikaanin selkeästi korkeampi hyökkäysten onnistumisprosentti (57/36). Osan tuosta erosta voi laittaa Akaa-Volleyn torjuntapelin huolimattomuuden piikkiin. Todella moni loimaalaishyökkäys päätyi katsomon puolelle akaalaiskäsien kautta.

Akaa-Volley sai pelin juonesta kiinni jo ensimmäisen erän lopulla. Tilanteen 6-16 jälkeen erän loppu meni kotijoukkueelle 10-9. Ja kun pelihuumori löytyi, Lauri Tihisen valmennettavat eivät siitä enää luopuneet. Toiseen erään saapui rentoa ja iloista lentopalloa pelannut ryhmä. Ote säilyi loppuun saakka ja tuomarin viheltäessä erän päättyneeksi tulostaululla loistivat lukemat 25-22.
Kolmannessa erässä kotijoukkueen hyvä ote jatkui aina erän ratkaisupalloihin saakka. Kun mentiin yli 20 pisteen, Hurrikaanin kova rutiini tuli näkyviin. Se pelasi viimeiset pallot virheettä ja vei erän 20-25.

Ratkaisueräkin oli tasainen ja hetken jo näytti siltä, että Akaa-Volleyn ote pitää loppuun saakka. Jälleen kerran juuri tärkeissä palloissa nähtiin akaalaisten helppoja virheitä ja näin erän lopputulos oli vieraille 22-25.

Loimaalaisten parhaana palkittu hakkuri Antti Ropponen oli tyytyväinen lopputulokseen.

- Ehkä tässä pelissä hieman näkyi se, että meille varmistui runkosarjan nelossija juuri ottelun alla. Jonkin verran ote lipsui aika ajoin. Kolme pistettä lämmittää kuitenkin mieltä.

Akaa-Volleyn vahvistukseksi kevätkaudelle saatu yleispelaaja Ivan Walter kaipaa joukkueeltaan enemmän uskoa omaa tekemiseen. Walter valittiin jo kolmannen kerran joukkueen parhaaksi pelaajaksi.

- Jälleen kerran teimme pelin itsellemme vaikeaksi. Kun paikka tulee, pallot pitää tappaa. Liikaa tulee helppoja virheitä. Meillä on mahdollisuus voittaa kaikki Mestaruusliigan joukkueet, kunhan vaan uskomme itseemme.

Lauri Rantanen antoi tunnustusta kentälle päässeelle poikkeukselliselle kokoonpanolle.

- Meillä oli tänään kentällä hieman erilainen kokoonpano. Onneksi alussa ei tehty juurikaan virheitä, niin saatiin peli käyntiin. Uudet kaverit kehässä näyttivät parastaan. Tämä oli hyvä sauma antaa peliaikaa. Jokaista saatetaan tarvita pudotuspeleissä.

Lauri Tihinen oli harmissaan ottelun lopputuloksesta mutta kiitteli yleisön ja talkooväen.

- Viikolla pelattu peli Rantaperkiön Iskua vastaan selkeästi näkyi alussa. Siihen oli kova lataus, ja näytti että pelaajat eivät olleet valmiita ottelun alussa. Toinen erä oli meiltä loppuun saakka hyvää lentopalloa. Kolmas ja neljäs hävittiin selkeästi verkolla.

- Iso kiitos jälleen kerran kotiyleisölle ja Hurrikaanin kannustusjoukolle. Tunnelma salissa oli hieno. Myös meidän talkooväki ansaitsee kiitokset. Hienoa työtä pelistä toiseen.