Seuraa meitä somessa:

Etta - Ducks

29.11.2020

Vantaa Ducks Ettaa vastassa sunnuntain hekumallisessa trillerissä

Vastahan se kausi alkoi, ja nyt jo pelataan syyskauden toiseksi viimeistä kotipeliä. Etta on pelannut Mestaruusliigajoukkueista vähiten pelejä, mutta tästä huolimatta sijoitus on mukavasti kuudes. Vasta kaksi vieraspeliä pelanneella kotijoukkueella on kotiareenalla melkoinen draivi päällä, kun ainoa pisteitä Urheilutalolta noutanut joukkue on alkukauden suvereeni valtias Savo Volley, ja työn takana se oli heilläkin. Vantaa Ducksin alkukausi on ollut näennäisesti mollivoittoinen, otteluvoittoja kun on koossa vasta kolme. Alkukauden vastustajat ovat kuitenkin olleet liigan kärkikastia, ja niiltäkin yhden pisteen arvoisia tappioita on jo neljä. Ettan ja Ducksin historiaan mahtuu yhteensä 29 keskinäistä ottelua, kun lasketaan mukaan ottelut jotka vantaalaiset pelasivat Korson Vedon nimellä. Ettalla on koko historiassa niukin mahdollinen johto, kun noista 15 ottelua on päättynyt oululaisjuhliin. Viime kaudelta kohtaamiset ovat kuitenkin Ducksin eduksi 1-3, jonka lisäksi Ducks saapuu Ouluun kolmen keskinäisen ottelun voittoputkessa. Ducksin riveissä on Ettalaisille tuttuja kasvoja menneiltä vuosilta, joten latausta ei tästä ottelusta tule puuttumaan. Onko tilastot sunnuntain jälkeen tasan, vai maksaako Etta viime kaudelta kertyneitä kalavelkoja? Se selviää Oulun Urheilutalolla kello 17.00 alkaen (huomatkaa poikkeuksellinen alkamisaika).

Valmentajien kohtaamisessa ei sunnuntaina tunnetta tule puuttumaan, kun tulisieluiset ex-liberot tapaavat jälleen. Olli Kuoksan tulta leiskuva luonne on varmasti kaikille lentopalloa seuraaville tuttu, mutta sielua löytyy myös vierasjoukkueen penkin päästä. Alkukauden selkeä korttikuningas isolla marginaalilla, Juho Rajala, valmentaa joukkuetta toista kauttaan. Pelaajana 14-vuotisen uran enimmäkseen Oulun seudulla pelannut Oulunsalon kasvatti ehti liki 400:n liigaottelun lisäksi esiintyä myös maajoukkueessakin, mutta valmentajaura on vielä melko tuore tapaus. Kolmen kauden ajan Ettan, Helsinki Volleyn kuin PuMa Volleyn ykkössarjajoukkueita valmentanut Juho valittiin viime kaudeksi Ducksin päävalmentajaksi, ja nälkää riittää, varsinkin kun nousujohteinen viime kausi jäi vaille huipennusta. Ongelmat salissa pysymisessä ovat myös jo varmasti menneen talven lumia, mutta jos vahinko sattuisi käymään, jää kentän laidalle Rajalan veljeksiä vielä TikTok-sensaatio Mikan verran. Apuvalmentaja ja joukkueenjohtaja ovat vain osa niistä tehtävistä, joita Mika on itselleen keksinyt. Intoahan miehellä riittäisi vaikka vetää pelikengät jalkaan ja halkaista pallo kutospaikalta

Viime kauden ykköspassarin Michael Milsteinin jätettyä joukkueen, Ducksilla oli vaihtoehtoina metsästää uutta kokeneempaa passaria, tai aloittaa uusi kausi viime kauden kakkospassari Joona Väänäsen vastuulla. Joukkue teki kaukonäköisen ratkaisun valitsemalla jälkimmäisen vaihtoehdon, ja alkukauden perusteella päätös kantaa hedelmää jo tällä kaudella. Passarista joukkueen peli ei ole missään vaiheessa jäänyt kiinni, vaan Väänänen on osoittanut olevansa erittäin kilpailukykyinen pallonjakelija. Kuortaneen valmennuskeskuksesta Ducksin riveihin ponnistanut 21-vuotias setteri pelaa jo kolmatta syksyään Vantaalla, ja on pelitausta ja ikä huomioiden jo yllättävänkin valmis pelaaja. Lyhyehköstä varrestaan huolimatta Väänänen on napannut liigassa kymmenessä ottelussa jo 12 torjuntaa. Melko pitkään vaikuttikin, että Joona saa kantaa koko passivastuun itse, mutta kauden jo alettua julkistettiin toisen Kuortaneen kasvatin, Tommi Mäkelän, sopimus. Mukava nähdä, että myös vantaalaisten penkin päästä löytyy uskoa nuoriin kotimaisiin pelaajiin.

Ouluun ensimmäistä kertaa vierasjoukkueessa saapuva Joonas Jokela yllätti monet siirtymällä Sveitsin liigasta Vantaalle. Maisemat kaiketi säilyivät suurinpiirtein samana, mutta vastuuta on ainakin alkukaudesta piisannut Salpiksen pojan tarpeisiin. Joonaksen paluu on varmasti molemmin puolin tunteellinen paikka, ehtihän 202-senttinen nuorukainen Ettassa kolmen kauden aikana voittaa niin SM-hopeaa kuin liigan pistepörssin, sekä tulla valituksi kauden läpimurtopelaajaksi. Pistetahti ei ole Ettan vuosista ainakaan hidastunut, kovalyöntinen hakkuri on tätä kohtaa kirjoitettaessa jälleen pistepörssin piikkipaikalla. Takavuosilta tuttu vahva syöttöpeli on lähtenyt yskähdellen käyntiin, 33 syöttövirhettä kokonaissyöttömäärästä 150. Hakkureista nuorempi Aleksander Rastamo on jäänyt viime kauden tapaan valtaisan moukarin takana vähemmälle peliajalle, mutta niin ikään viime kaudella tutuksi tullut tuplavaihto on tuonut peliin lisää pontta, ja Rastamo on hoitanut tällöin ruutunsa hienosti. Vastikään 20 vuotta täyttänyt Haminan kasvatti pelaa vasta toista liigakauttaan, ja on väläytellyt valtavaa potentiaaliaan jo ajoittain. Ehdottomasti tulevaisuuden nimiä, mutta onko läpimurtokausi tämä?

Seuraikoni Toni Kankaanpään lopettamispäätös jätti kokoonpanoon tyhjiön, jonka täyttäminen ei niin vain onnistukaan. Viime kauden kokoonpanossa jatkoi kuitenkin kolme yleispelaajaa neljästä. Vantaata vuodesta 2014 edustanut Marko Määttänen on meritoitunut pelaaja biitsikentillä, ja nousi viime kaudella joukkueelle äärimmäisen tärkeään rooliin hyökkäyspelissä myös sisäkentällä. Nuoremman veljensä Miron tavoin melkoisen lyöntikäden omaava Marko on noussut tällä kaudella myös vastaanotossa tärkeäksi lenkiksi lähes 50%:n vastaanotolla, mutta ei ole ehkä koko kättänsä saanut mukaan vielä hyökkäyspeliin. Viime kaudella tietään aloitukseen raivannutta Atte Kyrölää ei sovi myöskään unohtaa, kun vastaanottavasta yleispelaajasta puhutaan. Vielä aavistuksen paremmalla prosentilla (55%) palloja nostellut Kyrölä on tiukkojen paikkojen pelaaja, joka kannattelee joukkuetta vaikeiden aikojen yli, ja on myös todella sinnikäs puolustaja. Perttelin Peikkojen kasvatti on joukkueen selkeästi kokenein pelaaja yli 300:lla liigaottelullaan. Kankaanpään jälkeisen ajan Ducks-ikoni piti liigasta pienen jäähdyttelytauon ykkössarjassa viime vuosikymmenen puolivälissä, mutta ottelee nyt Ducksissa jo neljättä kauttaan. Joukkueen toiseksi kovimman hyökkäyspistemäärän on puolestaan kerännyt Korson Vedossa aikanaan mittavan uran tahkonneen Juha Katteluksen vanhempi poika Kalle. Viime kaudella vielä hajavaihtoihin tyytymään joutunut Kattelus on noussut tällä kaudella avauskuusikon mieheksi, ja vielä erinomaisen hyökkäysvoimaiseksi sellaiseksi. Muun joukkueen tavoin vastaanotto on varmaa, koko joukkueen vastaanottoprosentti on noin 50%:n huiteilla, mutta Kalle on kunnostautunut Jokelan kantapäillä myös hyökkäyspelissä. Ettan Nuutti Niinivaaran tavoin Keimolan Kaiussa uransa aloitellut Kalle on nuori pelaaja, mutta jo neljättä kauttaan Ducksin liigajoukueen matkassa. Nuorempi veli Ville liittyi täksi kaudeksi seuraan, mutta seurailee toistiseksi enimmäkseen peliä vaihtonurkkauksesta käsin. Syöttövaihdoissa nuorta herraa tullaan todennäköisesti näkemään sunnuntainakin.

Keskitorjuja Tommy Carmody on ollut joukkueen uuden ilmeen keskiössä. Viime kaudella joukkueen suunta oli hukassa ja tappioita tuli toisensa perään, mutta 208-senttisen järkäleen liityttyä joukkueeseen syyskauden lopulla, joukkuelle koitti uusi kevät ja voittoja alkoi ropista. Suomessa voittamaan tottunut amerikkalaiskeskari joutui muun joukkueen tavoin jättämään kauden kesken kovassa nousukiidossa, joten nälkää löytyy varmasti tällä kaudella. Erinomaisen vastaanottojoukkueen tuella keskihyökkääjälle riittää töitä myös hyökkäyksessä, ja kokonaispisteissä jenkki onki joukkueen toiseksi tehokkain. Osansa tähän on eittämättä miehen hirmuisella torjuntamäärällä, onhan Carmody koko liigan torjuntatilaston jaetulla kärkipaikalla. Ettalle äärimmäisen haastavan verkkovitjan täydentää torjuntatilaston kuutonen Lauri Lehtonen. Viime kaudella ryminällä liigan kärkitorjujien joukkoon noussut Lehtonen kuuluu loistokkaaseen vuonna -98 syntyneeseen lentopalloilijavuosikertaan, ja jatkaa tällä kaudella tasan siitä mihin viime kaudella jäi. Torjunnan lisäksi Lehtonen on myös hyökännyt yli 50%:n teholla. Parivaljakon täytyy torjuntaan hieman hiiviskellä, kolmatta keskitorjujaa ei nimittäin rosterista löydy.

Liberovastuun ovat tällä kaudella jakaneet Hassib Fowad Rezai ja Esko Vuorinen. Rezain aloittaessa kauden tyrkyllä aloitukseen, on Vuorinen syrjäyttänyt hänet kauden edetessä lähes täysin. Kaiken kaikkiaan Ducksin vastaanottovitja on koko liigankin mittapuulla kova, ja Vuorinen on ollut tähän iso palanen. Myös Ducksin ja päävalmentaja Rajalan pelifilosofia sopii uhrautuvasti puolustavalle Loimu-kasvatille hyvin. Paremmassa opissa ei Vuorinen juuri voisi olla, päävalmentaja Rajalalla voi olla joitain vinkkejä libero-osastolle antaa. Apuvalmentaja Rajalalta voi puolestaan tiedustella vaikkapa somen seuraajamäärien kasvattamisesta tai naamakarvojen kasvatusvinkkejä Movemberia varten.

Oletetut avauskokoonpanot
Etta: Laakso, Muukkonen, Helenius, Marttila, Niinivaara, Väisänen, Mäntylä
Ducks: Väänänen, Jokela, Kyrölä, Kattelus, Carmody, Lehtonen, Vuorinen.