Seuraa meitä somessa:

Etta - Akaa-Volley

02.11.2021

Ettan vieraaksi Akaa-Volleyn tähtisikermä

Viikko alkaa lentopalloilun merkeissä jo aikaisin, kun tiistaina 2.11. klo 18 alkaen Ettan vieraaksi saapuu sarjakakkonen Akaa-Volley. Sarjan kahdella tappiolla aloittanut Akaa on sittemmin löytänyt vireensä, ja kruisailee viiden kolmen pisteen voiton putkessa. Putkeen mahtuu myös ottelu Ettaa vastaan, josta Akaa vei kotonaan pisteet lukemin 3-1. Maajoukkuemiesten Urpo Sivulan, Voitto Köykän ja Sauli Sinkkosen johdolla kokenut joukkue kuuluu tälläkin kaudella sarjan ehdottomiin ennakkosuosikeihin, mutta kuten jo Toijalassa nähtiin, Ettan pelillä joukkue on täysin voitettavissa. Pelin täytyy kuitenkin parantua edellisistä huomattavasti.

Ettan alkukausi ei mairittele kovin odotuksin kauteen lähtenyttä kotijoukkuetta. Joukkueen peli ei ole näyttänyt omalta, eikä pisteitä ole kertynyt toivottuun tahtiin. Ettan valmentaja Olli Kuoksa tiedostaa joukkueen tilanteen, mutta kiinnittää huomiota myös hyviin jaksoihin joukkueen pelissä. Kuoksan mukaan tasaisuus ja oman hyvän tason ylläpitäminen ovat avaimia joukkueen pelin aukeamiseen. Tiistaina edessä on todella kova vastus, joka onnistuneella pelillä pystytään kyllä voittamaan.

Vierasjoukkueen riveistä löytyy myös tällä kaudella aivan järisyttävä määrä kokemusta. Kentältä kokemusta löytyy hitusen alle 2000 liigaottelun verran, ja yksistään päävalmentajalta lähes 500 ottelua lisää. Olli Kunnarin alku joukkueen päävalmentajana on ollut vakuuttava, ja zenmäisen olemuksen taustalta on esimerkiksi ottelussa Ettaa vastaan löytynyt todellista paloa ja intohimoa. Pelaajana Kunnarin urotyöt ovat varmasti kaikille lajin ystäville tuttuja, mutta valmentajanura on vielä huomattavasti nuorempi. Viime kaudella Valepan apuvalmentajana Kunnari juhli Suomen mestaruutta, mutta tälle kaudelle tuli hyppäys päävalmentajan rooliin. Kausi on vielä pahasti kesken, mutta tähän asti näyttää hyvin lupaavalta.

Passariksi joukkueeseen hankittiin täksi kaudeksi todellinen huippunimi, kun aiemmilla kausina päänvaivaa tuottaneelle pallonsylkijän paikalle haluttiin pysyvyyttä ja taitoa. Anton Välimaa on kuulunut viime kaudet liigan parhaimmistoon omalla pelipaikallaan, ja oli erittäin kriittisessä roolissa Tiikereiden viime kevään pronssimitalin hankinnassa. Pitkä pesti Kokkolassa sai kuitenkin nyt jäädä, ja tällä kaudella vanhempi Välimaan veljeksistä rakentelee Akaa-Volleyn peliä. Viheliäisistä leijasyötöistä ja äärimmäisestä passitarkkuudesta tunnettu Välimaa ei ole enää mikään nuori lupaus, vaan liigan tähdistökentällisten vakiokaartia. Kutsuneeko tämän kauden jälkeen jopa ulkomaat, se jää nähtäväksi. Huomattavasti vähemmälle peliajalle jäänyt virkaveli Saku Tuomivaara väläytteli jo viime kaudella kentälle päästessään omia taitojaan, mutta Välimaan takana saanee tälläkin kaudella tyytyä hajavaihtoihin.

Hakkurin paikalle joukkueella on heittää kotimaisen lentopalloilun tämän hetken yksi kuumimpia nimiä. Suorastaan maagiset EM-kisat pelannut Urpo Sivula on nyt elämänsä kunnossa, ja jos ennen elämänsä kuntoa miehen kaapista löytyy neljä SM-kultaa, viisi Suomen Cupin mestaruutta, Saksan mestaruus ja kaksi valintaa lähes kymmenen vuoden välein liigan tähdistöön, on tällä kaudella odotettavissa melkoisia urotekoja. Viisitoista vuotta sitten pääsarjauransa aloittanut Upi on pelannut kotimaan lisäksi Turkissa, Italiassa ja Saksassa, mutta nyt uusi koti näyttäisi olevan löytynyt Akaalta, alkaahan sinivalkoisissa jo kolmas kausi. Nälkää huippukuntoiselta Sivulalta varmasti löytyy, kun Upi johonkin ryhtyy, silloin se tehdään täysillä päätyyn asti. Tuttu valmentaja varmasti auttaa myös oman pelin eteenpäinviennissä.

Yleispelaajaosastolle joukkueeseen jäi täksi kaudeksi Pennasen mentävä kolo, kun edelliset kaksi kautta Akaata edustanut Eetu Pennanen palasi takaisin Etta-paitaan. Liikennettä tuli onneksi myös toiseen suuntaan, kun Ettassa viime kaudella palloa takonut Kasimir Vuorinen siirtyi vaihdossa Akaalle. Tulivoimaa joukkueesta löytyy toki muutenkin, kun Akaan grand old man Joni Mikkonen päätti vielä jatkaa tutussa paidassa. Liigan pistepörssin kaksinkertainen voittaja Mikkonen on tottunut ratkomaan pelejä eritoten hyökkäyksessä, ja syöttöruudussa miehen kikka-arsenaalista löytyy yhä vain uusia temppuja. Ristipaikalle täksi kaudeksi hankittu virolainen Kristo Kollo on niin ikään osoittautunut ruudikkaaksi hyökkääjäksi, ja myös hiha on kestänyt alkukauden kohtalaisen kovan pommituksen. Vaihtopenkiltä löytyy Vuorisen lisäksi myös viime kaudella ihastuttanut Nico Nurmesniemi, joka jo viime kaudella taipui erinomaisesti myös liberon paikalle.

Joukkueen keskitorjujaosasto kuuluu niinikään sarjan vahvimpiin. Todella kova paluumuuttaja Sauli Sinkkonen on vakiokasvo myös maajoukkueessa, ja yli 300 liigapelin ja yli 2000 liigapisteen konkari kuuluu joukkueen henkisiin johtajiin. Ura on vienyt miestä Belgiaan, Ranskaan ja Viroon, mutta täksi kaudeksi virta toi takaisin Akaalle. Joukkueelle Sinkkosen panos kentällä on valtavan tärkeä jokaisella pelin osa-alueella, ja nimenomaan tasaisuus kaikilla on Sinkkosen vahvuus. Toiselta keskitorjujan paikalta löytyykin sitten todella räiskyvä persoona, nimittäin itse Pitkäsen Panu. Pitkänen on liigan parhaita torjujia, ja tälläkin hetkellä 20 kaapin saalis oikeuttaa sarjan torjujatilaston kolmospaikkaan. Viimeiset pari kolme kautta verkkoa suorastaan dominoinut Pitkänen ei kuitenkaan ole pelkästään torjuntaihme, vaan merkkauttaa pelistä toiseen myös kovia teholukemia. Vähillä virheillä ja varmasti pelaava Pitkänen on myös syöttöruudussa arvaamaton, ja somepresenssi on ihan next leveliä.

Maajoukkuemiesten ympyrän sulkee joukkueessa Voitto Köykkä. Viime kaudella ikävän käsivamman takia ison osan kaudesta missannut Köykkä on liberona todellinen häkkyrä. Todella varma vastaanottaja, joka ei luovuta pelissä olevan pallon suhteen milloinkaan. Todella intohimoisesti omaan osaansa kentällä suhtautuva tiimipelaaja, joka jaksaa paitsi tehdä oman osansa kentällä paremmin kuin hyvin, myös tsempata ja kannustaa muitakin tekemään parhaansa. Selvästi tulevaisuuden maajoukkueen runkomiehiä.

Oletetut avauskokoonpanot
Etta: Haapakoski, Petras, Niinivaara, Väisänen, Pennanen, Michelau, Rasinperä (L)
Akaa: Välimaa, Sivula, Pitkänen, Sinkkonen, Mikkola, Kollo, Köykkä (L).