Seuraa meitä somessa:

Etta - VaLePa

27.11.2021

Lauantaina Ouluhallille Suomen absoluuttista lentiskärkeä

Lauantaina ensivisiittinsä Ouluhallille tekee kevyessä neljä Suomen mestaruuden putkessa leijaileva Valepa. Myös tällä kaudella Valepan timantinkova kokoonpano on sarjan ehdottomasti suurimpia ennakkosuosikkeja, ja alkukaudella alle saadut kovatasoiset europelit varmasti vain lisäävät kokeneen sikermän latausta. Ennakkoasetelmat ovat harvinaisen selkeät. Etta ja Valepa ovat kohdanneet historiansa aikana yhteensä 42 kertaa, ja noista kerroista Etta on voittanut peräti 6 ottelua, Valepan joutuessa tyytymään loppuihin 36 voittoon. Sastamalan pojille on siis luvassa hikinen iltapuhde, jos meinaavat Oulusta pisteiden kanssa poistua.

Ettan kausi on ollut kaksijakoinen. Tappioputki katkaistiin parilla komealla voitolla Hurmoksesta ja Savo Volleysta, mutta viime viikko Tiikereitä ja Loimua vastaan oli melkoista taaperrusta. Helppoa pelin raiteilleen saaminen ei tule olemaan viikonloppunakaan, kun vastaan astelee hallitseva mestari Valepa. Ettan valmentaja Olli Kuoksa ei silittele oman joukkueen päätä todetessaan, että avausvoittojen jälkeen kaksi viimeistä peliä ovat olleet heikkoja esityksiä. Hallilla on kuitenkin jälleen tehty hartiavoimin töitä, että palaset saataisiin jälleen loksahtamaan kohdalleen. Kuoksan mukaan kotimaisen sarjan absoluuttiseen kärkeen on aina mielenkiintoista mitata omaa tasoa. Viime kerralla Savoa vastaan tuloksena oli vakuuttava esitys, nyt haaste on vielä piirun verran kovempi. Kuoksa myös lupaa hallille astelevan jälleen vimmatusti taistelevan Ettan.

Apuvalmentajana kolme edellistä SM-kultaa saavuttanut Janne Kangaskokko sai viime kauden päätteeksi kaulaansa kultaisen mitalin myös päävalmentajan paikalla. Mitalirikkaan pelaajauransa Ettaan vuonna 2014 päättänyt Kykke siirtyi kentältä suoraan penkin päähän. Ensimmäisen kauden OsVan valmennusvastuun jälkeen ei ole enää kauden 2019-2020 koronasulkua lukuunottamatta tarvinnut kautta lopettaa ilman mitalijuhlia. Lienee turvallista olettaa että juhlia odotetaan myös tämän kauden päätteeksi.

Joukkueen passarit eivät juurikaan esittelyitä kaipaa. Mikko Esko on ollut kotimaisen lentopalloilun ikoni viimeisimmillä neljällä vuosikymmenellä. Valepasta 1995 alkanut Mestaruusliiga-ura jatkuu vahvasti vielä 2020-luvulla, eikä jostain käsittämättömästä syystä askel paina vieläkään. Mittavista saavutuksista kaikkia ei yhteen kirjoitelmaan mahdu, mutta 13 voittoa erilaisissa kauden parhaiden pelaajien valinnoissa 26 vuoden aikana kertovat kaiken tarpeellisen. Vastuuta alkukauden otteluruuhkassa on saanut myös Ettan peliä viime kaudella Joel Laakso. Kukaan muu ei voi olla Mikko Esko, mutta Jobu on johtanut Valepan peliä yhtä voitokkaasti, eikä pelin taso ole laskenut. Valepalla on tällä kaudella passarin paikalle viime kausiin verrattuna huomattavasti enemmän leveyttä.

Kauden alussa hakkurin paikalle kaavailtu kovapomppuinen kanadalainen Jerome Cross loukkasi jalkansa juuri ennen kauden alkua, mutta viimeisimmässä ottelussa Savoa vastaan Cross oli jo aloituksessa. Europeleissä Crossia paikkasi italialais-yleispelaaja Alberto Cavasin, joka selvisikin pelipaikan vaihdosta erinomaisesti Euroopan huippunimien keskellä. Lähtökohtaisesti Cross on nyt kuitenkin palannut hakkuriksi, ja Cavasin sekä kakkoshakkuri Matias Tihumäki paikkaavat tarvittaessa.

Yleispelaajan tontilla Valepalla on ei yksi, vaan kaksi liigan parhaista yleispelaajista. Sakari Mäkinen on Valepan lisäksi tuttu näky myös maajoukkuepaidasta, ja on parin ulkomaankauden ja Hurrikaani-visiitin jälkeen kotiutunut Sastamalaan, jossa nyt alkaa toinen kausi. Mäkisen aisapariksi tälle kaudelle ostettiin varmasti myös europelejä silmälläpitäen Tiikereiden monivuotinen luottopelaaja Jiri Hänninen. Kaksikko muodostaa kotimaisen liigan tasolla lähes pitämättömän hyökkäyskaksikon, eikä taatusti mistään muusta joukkueesta lyödä näin kovaa ja tarkasti sikaviistoon. Lähes epäreilun ylivoimaisen kaksikosta tekee myös miekkosten raudanluja vastaanottopeli, jossa eritoten Hänninen lukeutuu jopa sarjan parhaisiin.

Viimeistään viime kaudella sarjan keskitorjujien kärkijoukkoon murtautunut 210-senttinen Mikko Karjarinta peri tälle kaudelle sarjan pisimmän pelaajan tittelin jatkaessaan ainakin vielä kuluvan kauden Valepan riveissä. Oman tonttinsa varmasti suorittava Karjarinta sai virkaveljekseen, sanottaisiinko nyt vaikka että hieman räiskyvämmän persoonan. Lisää pituutta keskikaistalle tuo nimittäin vuoden verran nuorempi Severi Savonsalmi. Viime kaudella Savossa kovaan some-nosteeseen päässyt Seve on ehkä villeimmät vinkeet jättänyt Savoon aisaparinsa Feden mukaan, mutta pelikentällä nuoren miehen rahkeet riittävät edelleen. Myös vaihtopenkiltä laajuutta löytyy, kun kaiken kokenut sotaratsu Tuomas Hautala liittyi ehkä hieman yllättäen Valepan rosteriin. Pitkän pätkän Lakkapäätä edustanut Hautala piti viime kaudella niin sanotun jäähdyttelykauden Nurmossa, jossa pelasi ”vain” 1-sarjaa. Kosketus palloon Jymyssä oli kuitenkin säilynyt, koska hierojasmies on mahtunut tällä kaudella myös avauskokoonpanoon, ja vakuuttanutmyös kentällä. Eikä tossuissa paina edes juuri ennen joulua häämöttävä 30-vuotispäivä. Toisaalta, joukkueessa jonka paitaa kantaa Mikko Esko, ei kolmosella alkava ikä oikeuta vielä edes alaselkäkipuun.

Liberon tontilla joukkueessa jatkaa kolmatta kauttaan myös Risto Ruohola. Toista kauttaan ns. ykkösliberona pelaava Ruohola on vasta 21-vuotiaana melko vahva ja tasainen suorittaja. Ei omalla tontillaan liigan näkyvimpiä pelaajia, mutta hoitaa oman tonttinsa erinomaisesti tekemättä siitä isompaa numeroa. Harvoin sattuu huonoja päiviä, ja viime kauden kultajuhlat varmasti antoivat vielä lisää itseluottamusta. Tälläkin kaudella heti kauden alusta lähtien liberotilastojen keulapaikoilla.

Oletetut ennakoidut avauskokoonpanot
Etta: Haapakoski, Petras, Michelau, Pennanen, Väisänen, Niinivaara, Rasinperä (L)
Valepa: Esko, Cross, Hänninen, Mäkinen, Karjarinta, Savonsalmi, Ruohola(L).