Seuraa meitä somessa:

2000-2001: Oranssi leimahdus savolaisjuhlien jälkeen

27.05.2020

Mestaruusliigan nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa käydään kesän aikana läpi sen mestaruushuipentumia ja sinne johtaneita asioita vuodesta 2000 alkaen. Nyt vuorossa miesten liigakausi 2000-2001.

Sitten kevään 1988 oli mestaruus mennyt Savon ulkopuolelle vain kahdesti, molemmilla kerroilla Raisioon. Kolmas kerta tämä tapahtui keväällä 2001. Raision Loimu juhli kuudetta ja vuoteen 2020 mennessä viimeisintä mestaruuttaan kotisalissaan Kerttulassa.

Kausi muodostui jopa kaikkien aikojen tasaisemmaksi, poislukien finaalit.

Miesten liigaan oli saatu uutena joukkueena Helsinkiä takaisin liigakentille tuova Rocks ja liigaa mentiin 12 joukkueella: kuusi parasta ylempään ja kuusi alempaan jatkosarjaan.

Pateri vei ennätystasaisen runkosarjan, jossa sen ja kuudenski sijoittuneen NaPan eroa oli 22 pelin jälkeen vain kahden voiton verran. Loimu oli runkosarjan kakkonen sotkien savolaisten täydellisen ylivallan, kun Paterin ykköspaikan ohessa hallitseva mestari ja viimeisenä liigakautensa ennen kaatumistaan pelannut KuPS-Volley kolmas ja Pielaveden Sampo neljäs.

Ylemmän jatkosarjan jälkeen Loimu lähti pudotuspeleihin paalulta ennen KuPSia, Pateria, NaPaa, Piivolleyta ja Sampoa.

Kauden päätteeksihän Rocks ja KuPS luopuivat molemmat paikoistaan, toinen legendana ja toinen ohikiitävänä yritelmänä. Perungan Pojat ja Korson Veto ottivat paikan tulevalle kaudelle.

Puolivälierissä koettiin kaksi yllätystä: KuPSin tarinaa löi pisteen sen koiikentällä viitospelissä Isku-Volley ja Piivolley puolestaan pudotti viitospelissä NaPan. Näin edelliskauden finalistit olivat molemmat pihalla ja vielä kotonaan ratkaispelit hävinneenä.

Välierissä mentiin myös viiteen peliin molemimissa. Loimu hoiteli Kerttulassa Iskun ja Sampo puolestaan omassa ylitäyteen jo täytetyssä liikuntahallissaan Piivolley noustuaan 1-2 -tappiolta jatkoon. 6000 asukkaan Pielavesi nousikin nyt koko maan tietoisuuteen.

- Pielavedelle syntyi oikea lentishurmos. Jos joku osaa sanoa paremman keinon saada kunnan nimeä julkisuuteen, niin kertokoon heti. Minä en tiedä, vakuutteli kunnanjohtaja ja ”kyläpäällikkö” Juha Valkama tuolloin Kiila-lehdessäkin.

Sampon johti finaaleihin Kari Raatikainen ja vahvasti balttisävytteisen joukkueen tähtiä olivat Janis Grinfelds, Salvis Cielavs, Margus Möttus sekä Rando Soome. Suomalaisnimistä mainittavimmat olivat Jussi Ahonen, Janne Pulkkinen ja juuri finaalien alla loukkaantunut Jarkko Partanen.

Finaalit silkkaa näytöstä

Finaaleista ei lopulta muodostunutkaan huikean tasaisen kauden tasaista huipentumaa, sillä Loimu oli ylivoimainen debyyttivalmentajansa, 31-vuotiaan Juha Lönnqvistin johdolla. Ensimmäinen mitali oli jo täyttänyt Sampolaistan massut, mutta lentopallohulluus oli istutettu kylään. Hieman myöhemmin nyt pielavetisten piikkinä lihassa ollut Loimun passari Sergei Ivanov tulisi olemaan kylän oma kultapoika.

Loimu ei antanut erääkään Sampolle finaaleissa: 56, 53 ja 55 pinnaa ottelua kohden kertoi täydestä Loimun dominoinnista. Näin kapteeni Ville Kakko pääsi nostamaan kotikaupungissaan mestaruuspokaalia kohti Kerttulan kattoa.

Näin mestaruusjoukkuetta kuvailtiin Kiilassa 2001:

”Pietarista Turun kupeeseen saapuneet keskipelaaja Ruslan Zhbankov ja passari Sergei Ivanov omasivat rutiinia itänaapurin pudotuspeleistä, Zhbankov jopa maajoukkueesta asti. Suomalaisnelikko Marko Rantanen, Sakari Jokinen, Ville Kakko ja Harri Nevalainen on puolestaan keitetty kaikilta osiltaan niin kotimaisissa liigaratkaisuissa kuin maaotteluissakin.

- Mutta emme me kuuden pelaajan joukkue oleet. Vaihtopenkiltä löytyi nuoria kavereita, jotka tulevaisuudessa ovat varmasti liigapelaajia, joko Loimussa tai jossain muualla, päävalmentaja Lönnqvist uskoi.

Ratkaisufinaalin loppuhetket

Ratkaisufinaalin tunnin mittainen kooste

Raision Loimun mestarijoukkue 2001
Jani Asula 21 v
Jari Brandt 20 v
Sergei Ivanov 29 v
Sakari Jokinen 28 v
Ville Kakko 30 v
Samuli Leinonen 21 v
Jyri Metsäranta 20 v
Harri Nevalainen 32 v
Marko Rantanen 31 v
Henri Tuomi 18 v
Tuomas Väyrynen 21 v
Ruslan Zhbankov 31 v
Valmentaja Juha Lönnqvist

Loimun sivuilla Legendat-osiossa
Marko Rantasen esittely

Ville Kakon esittely

Sami Juvonen kauden liigapelaaja - cupkannu säilyi Savossa

Pistepörssin voiton vei NaPan Marko Aho, jolle voitto oli ensimmäinen kaikkiaan viidestä. Vain muutaman pisteen päähän yksi Piivolleyn Olli Aakula.

Viimevuosina tuomarina meritoitunut Kenneth Aro nappasi torjuntatilaston ykköspaikan Rocksin paidassa ja ässtilaston ykkönen oli jälleen kerran NaPan Normunds Veinbergs.

Liigan tähdistöön kirjattiin seuraavat herrat: Sami Juvonen ja Tuomas Tihinen Isku, Salvis Cielavs Sampo, Normunds Veinbergs NaPa, Harri Nevalainen ja Ruslan Zhbankov Loimu sekä Timo Tolvanen KuPS-Volley.

Kauden miesliigapelaaja oli Iskun passari Sami Juvonen ja tulokas saman seuran Tuomas Tihinen. Miesjuniorina nousua teki puolestaan Matti Hietanen. kauden miesten valmentaja oli mestaridebytantti Lönnqvist ja liigatuomarin titteli palasi Jarmo Salosen haltuun.

Cupmestaruuden veivät vielä savolaiset, kun KuPS-Volley ja Pateri kohtasivat jo neljännen (ja viimeisen) kerran finaalissa. Vuorotahtia jatkettiin, nyt oli kuopiolaisten vuoro nostaa kannua.

2000-2001: Juha Lönnqvist, Loimun päävalmentaja

Loimun mestaruuteen heti ensimmäisellä valmennuskaudellaan ohjastanut Juha Lönnqvist muistelee parivuosikymmentä myöhemmin mestaruuskautta näin.

- Pelasimme tasaisesti koko kauden, mitään pidempää "notkahdusta" ei matkalla ollut. Vaikka suunnitellusta kuusikosta oli joku loukkaantumisen takia pois "rivistä", niin aina löytyi paikkaaja penkiltä. Meillä oli myös pelaajia, jotka eivät olleet sidottu vain yhteen rooliin eli monipuolinen joukkue kaikilta osin. Playoff vaiheessa olimme parhaimmillamme ja varsinkin finaalisarjassa Sampoa vastaan olimme erittäin vakuuttavia.

Lönnqvist kehuu mestarijoukkueen nälkää ja sen rakennetta.

- Erittäin hyvin rakennettu joukkue. Kokeneita johtavia pelimiehiä, potentiaalinen innokas nuoriso-osasto ja erinomaiset ulkomaalaisvahvistukset (korostan sanaa vahvistus), joukkue ISOLLA JIILLÄ. Joukkueessa oli avoin ja rehellinen ilmapiiri. Harjoituksissa erittäin kova vaatimustaso, joka kumpusi joukkueen sisältä. Valmentajan ei tarvinnut todellakaan pohtia tai puuttua harjoitusasenteellisiin asioihin. Jokkueen "nälkä" voittamiseen valtava!

Entäs sitten ne mestaruusjuhlat, aiempien mestaruusjoukkueiden osaltahan ”paineet” olivat varmasti tällä saralla melko suuret?

- Mestaruutta osattiin juhlia laadukkaasti ja pitkään. Siellä juhlahumussa varmaan herkullisimmat yksityiskohdat, mutta jätetään ne lukijoiden arvuuteltavaksi, kultavalmentaja kiusoittelee vielä 19 vuotta myöhemmin.

Nyt, 2020, ”Löne” on edelleen lajin parissa niin isänä, kuin valmentajanakin.

- Työskentelen Turun ammatti-instituutissa liikunnan- ja terveystiedon opettajana ja toimeenkuvaani kuuluu myös lentopallon lajivalmennus Turun seudun urheiluakatemiassa. Poikani pelaa Loimujunnujen c-pojissa ja olen mukana joukkueen valmennuksessa. Seuraan lentopalloa aktiivisesti TV:n välityksellä sekä käyn myös jonkin verran pelejä katsomassa. Kaikinpuolin elämässä menee mukavasti ja sitä "värittää" yhä edelleen lentopallo, joka on antanut paljon hienoja hetkiä sekä elinikäisiä ystäviä.

Teksti: Toni Flink
Kuvat: Kiila
Kiitokset Lönelle haastattelusta!

Aiemmat osat
1999-2000: Hämeenlinnan dynastian ensimmäinen kulta
https://mestaruusliiga.sivuviidakko.fi/uutiset/1999-2000-hameenlinnan-dynastian-ensimmainen-kulta.html

2000-2001: Hämeenlinna taisteli kultakannassa pysyäkseen
https://mestaruusliiga.sivuviidakko.fi/uutiset/2000-2001-hameenlinna-taisteli-kultakannassa-pysyakseen.html

1999-2000: KuPS-Volley mestariksi kaikkien aikojen yleisömäärän todistamana
https://mestaruusliiga.sivuviidakko.fi/uutiset/1999-2000-kups-volley-mestariksi-kaikkien-aikojen-yleisomaaran-todistamana.html

  Takaisin