Seuraa meitä somessa:

2001-2002: Kolmas putkeen Tarmo-Volleylle Paanasen kauden päätteeksi

30.05.2020

Ei uutta naisten lentopalloliigassa, voitiin hyvinkin sanoa kauden 2001-2002 päätteeksi. Hämeenlinnan Tarmo-Volley jatkoi vahvan kauden päätteeksi kultakannassa kolmannen kauden perättäin. Finaalissa nähtiin nyt vastustajana Joensuun Prihat, joka on edelleen ainoa joensuulaisfinaalivisiitti lentiksen pääsarjassamme.

Hämeenlinnassa lähdettiin hakemaan kolmatta perättäistä mestaruutta Merja Jokelan, Ju Ge Liun poistuttua edelliskevään mestarijoukkueesta ja tilalle olivat saapuneet Marika Andersson, Minna Jäppinen ja Riikka Sammelvuo, Henna Somerkallio ja Elina Nousiainen, joiden rooli Jäppistä lukuunottamatta oli pieni. Joukkue oli täysin suomalainen.

- Jatkamme ensi kaudellakin kotimaisella joukkueella. Tämä linja pitää Hämeenlinnassa. Muut saavat tehdä kuinka haluavat, me toimimme näin, totesi edelleenkin 18 vuotta myöhemmin joukkueen managerina toimiva Ville Kalliomäki.

11 joukkueen runkosarjassa Tarmo-Volley veikin ykköspaikan, mutta samoihin pisteisiin (24 ottelua, 21 voittoa) ylsi edelliskauden finaalivastustaja Salon Viesti. Prihat, Pieksämäki ja Someron Pallo erottuivat myös omaksi ryhmäkseen 17-18 voitollaan.

Tällä kertaa pelattiin vain alempi jatkosarja, josta legendaarinen yhdeksän mestaruuden Vaasan Vasama pudotettiin tähän päivään mennessä viimeisen liigakautensa päätteeksi sarjasta. Lisäksi Seinäjoen Tango luopui kauden jälkeen liigapaikastaan.

Puolivälierissä suosikit pitivät ja ennakkoon tasaisimmassa otteluparissa SoPa löi Pieksämäki Volleyn 3-1. Välierissä Tarmo oli edelleen pysäyttämätön sen pudottaessa somerolaiset suoraan kolmessa pelissä pronssipeliin. Salolaiset sen sijaan eivät omanneet eväitä tällä kertaa finaaliin, kun Joensuun Prihat hoitivat kaikki kolme välierää nimiinsä numeroin 3-1.

Finaalisarjassa Prihojen eväät olivat kuitenkin jo vähissä ja Paanasen enkelit liihottivat suoraan kolmessa finaalissa mestaruuteen 3-0, 3-1 ja 3-0 -voitoin. Näin mestarijoukkue hävisi vain kolme erää pudotuspeleissä.

- Minusta me hoidimme tämän ammattitaitoisesti, tiivisti päävalmentaja Paananen finaalisarjan Kiilan mukaan.

Johanna Helppikangas täräyttää finaaleissa palloa kenttään Joensuun Prihojen Sirpa Lehtimäen ja Natalia Vasievan torjuessa.

Samalla viiden kauden aikana 3+0+1 liigassa ja päälle Cupissa 2+1 mitalit hankkinut Paananen päätti Hämeenlinnan pestinsä ja sai työnsä jatkajaksi apuvalmentajansa Teemu Sarnan.

- Jokaisessa harjoituksessa täytyy olla sydäntä mukana. Kaikki pistävät aina mahdollisimman paljon itsestään peliin. Mikäli niin ei tapahtu, tulokset alkaisivat pudota, Paananen totesi ”testamentikseen”.

Kauden plussiin laskettiin ehdottomasti myös Onni Tahvanaisen hopealle ja cupmestaruuteen valmentaman Prihojen kausi.

- Aika makea kokonaisuu kausi oli. Kyllä arvosanaksi voi mielestäni antaa lähes kympin, Tahvanainen totesi kauden päättyessä.

Prihojen kaudesta muistetaan lentopallopiireissä kasku ”viidestä venälkäisestä”: kolme venäläispelaajaa ja Venäläisen sisarukset.

Tarmo-Volleyn mestarijoukkue 2001-2002
Marika Andersson
Anu Hyvönen
Terhi-Maria Aurala
Sari Pakkanen
Elina Tuomola
Johanna Helppikangas
Minna Jäppinen
Maarit Hietanen
Hilppa Tuomola
Hanna-Kaisa Torkkeli
Noora Nieminen
Riikka Sammelvuo
Henna Somerkallio
Elina Nousiainen
Päävalmentaja Antti Paananen
Apuvalmentaja Teemu Sarna

Antti Paananen jätti kolmannen perättäisen kultakauden jälkeen Tarmo-Volleyn Teemu Sarnan valmennukseen.

Triplamestari-Paananen kauden valmentajaksi ja Helppikangas pelaajaksi

Runkosarjan pistetilaston ykköseksi hakkasi niukasti seitsemän pisteen erolla SoPan Irina Zukovska (438) ennen Johanna Helppikangasta. Kärkiviisikon täydensivät Svetlana Shevchenko (OrPo), Mira Försti (Vasama) ja Elena Sozina (Prihat). Ässätilaston ykkönen oli edelleen voimassa olevalla liigaennätyksellään Helppikangas ja torjuntakuningatar oli Someron Mia Mattila.

Liigan tähdistössä nähtiin passarina Prihojen Svetlana Krivulko, hakkurina Helppingas, keskipelaajian Mattila ja Shevtshenko, yleispelaajina Sozina ja Tarmon Hanna-Kaisa Torkkeli sekä liberona Tarmon Elina Tuomola.

Kauden liigapelaaja oli siis Helppikangas ja tulokas Kaisa Jokinen (nyk. Nyman). kauden naisjuniori oli Erika Nyström, joka oli myös kauden beachpelaaja. Antti Paananen palkittiin kauden valmentajana ja liigatuomarin palkinnon sai jälleen kerran Jarmo Salonen. Kauden mediapalkinnon sai uutta näkyvyyttä liigalle tuonut Urheilukanava ja mediapalkinto ojennettiin edelleen lentopallon katsojia piinaavalle Toni Flinkille.

Suomen Cupin mestaruus matkasi Joensuuhun Prihojen lyödessä ensin välierissä kaksiosaisessa mittelössä Tarmo-Volleyn ja finaalissa Salon Viestin 3-0.

2001-2002: Johanna Helppikangas-Tuominen: Urani paras kausi

Johanna Helppingas-Tuominen pelasi Hämeenlinnassa Tarmo-Volleyssa neljän kauden ajan 1998-2002 saavuttaen SM-liigassa kolme Suomen mestaruutta sekä yhden pronssin. Kolmannen mestaruuskauden 2001-2002 jälkeen ”Jossu” matkasi La Rochetteen Ranskaan.

Myöhemmin hän palasi vielä liigaan 2005-2006 Salon Viestiin hopeakaudeksi täydentäen mitalimääränsä viiteen ja liigaotteluita kertyi lopulta 188 kappaletta. Suomen Cupin mestaruuksia tuli tilille kolme ja liigatähdistössä Jossu oli peräti neljästi. Liigatulokas hän oli 1999 ja kauden liigapelaaja juurikin tällä nyt käsittelyssä olevalla kaudella 2001-2002.

Joten palataanhan tähän kauteen 2001-2002. Se oli melkoinen menestystarina nuorelle hakkurille.

- Kausi oli itselläni paras ja tasaisin Hämeenlinnan paidassa hakkurin paikalla. Valmentaja Paananen päätti, että Jossu alkaa syöttämään hypäriä ja sehän alkoi hyvin pelittämään. Voitin kauden ässäsyöttötilaston 74 ässällä.

Ja sitä ennätystä ei ole edelleenkään kukaan rikkonut tähän päivään mennessä naisten liigassa!

Kullan lisäksi Johanna pokkasi siis myös kauden parhaan naisliigapelaajan palkinnon.

- Kulta ratkesi Hämeenkaaressa ja olihan se aivan mahtava niitata viimeinen voittopallo kenttään 1380 ihmisen edessä, Johanna muistelee hetkeä, joka tuli juuri täysi-ikäiseksi eli siitä on nyt 18 vuotta!

- Lisäksi muistan, että Baltian liigassa Speks-R:ää vastaan nakutin 39 pistettä, joka oli oma ennätykseni ja on edelleen.

Mutta miten Jossu aikoinaan Hämeenlinnaan ja osaksi lentisdynastiaa päätyi?

- Olin jo kovasti lähdössä lukion ekalla tyttöjen valmennuskeskukseen Varalan Urheiluopistoon reenaamaan ja kuviot oli sovittu jo Antin kanssa että Hämeenlinnasta löytyisi pelipaikka. Kävimme tutustumassakin jo paikkoihin mutta äiti ei kuitenkaan hennonnut minua vielä päästää maailmalle.

- Kävin ekan vuoden Ounasvaaran urheilulukiota Rovaniemellä ja pelasin Wovossa. Keväällä Paananen soitti uudelleen ja kyseli halukkuuttani tulla nyt Hämeenlinnaan. Tämän jälkeen mie ilmoitin isälleni, että nyt sie saat sitten kertoa äidille, että kyllä se Jossu nyt maailmalle lähtee!

- Antti oli valmentanut minua jo Rovaniemellä, joten oli luonnollista valita hänen luotsaama seura. Äitini allekirjoitti ensimmäisen pelaaja sopimukseni Hämeenlinnaan huoltajana puolestani 1998. Kesällä muutin Hämeenlinnaan ja aloitin opiskelut Tampereella Sammon Urheilulukiossa ja reenaamisen Varalassa.

Kevään 2002 mestaruus oli Johannalle jo kolmas.

- Hämeenlinnan ajoista ja tuosta kaudesta on mahtavat muistot ja kyllähän me tytöt treenattiin kovaa. Paanasen Antilla oli homma hanskassa valmentajana ja se näkyi kovina tuloksina sitten kentällä. Treeneissä mentiin ”niin pelaat kuin treenaat” mentaliteetillä ja yhtään palloa ei annettu periksi.

- Itselläni oli myös yksilöreenejä aamuisin ja tällöin Antin kanssa hiottiin esimerkiksi tunti hypäriä kuntoon. Peliotteista näki että koko joukkue oli tottunut treenaamaan kovaa kokoajan, läpi kauden.

Kaikki olivat sitoutuneita joukkueessa tekemään duunia ja joukkueessa puhallettiin yhteen hiileen.

- Meillä oli todella tasainen ja monipuolinen materiaali sekä kova halu voittaa. Meillä oli myös viisi naista kuusikosta maajoukkueessa, joten taso oli joukkueessa kova. Seuran taustat ja organisaatio oli kunnossa ja pelaajat saivat keskittyä olennaiseen.

Johanna on nyt asunut jo pitkään Rovaniemellä ja on naimisssa miesten lentopallomaajoukkuessakin esiintyneen Jari Tuomisen kanssa ja perheeseen kuuluu kaksi pientä lasta.

- Lentopalloperinteet saattaa siis jatkua lapsissakin, Jossu virnistää.

Johanna pyöritää omaa kauneushoitolaa Nordic Blush Beauty Loungea Rovaniemellä, (nettisivut: https://www.nordicblush.com), joten vapaa-ajan vietossa ei ole ongelmia.

- Lentopalloa seuraan edelleen mutta vain katsomosta. Tietenkin tilanne saattaa muuttua jos omat lapset innostuvat aloittamaan lentopallon. Reeneihin heitä ei ole vielä viety mutta kyllä molemmat iskulyönnin jo osaa. Saa nähdä pitääkö ennusteet paikkansa, että Felixistä tulee isäänsä pidempi ja miten paljon äidiltä peritty kipakka tahtoluonne siirtyy Nelmalla pelikentille, Johanna mietiskelee.

Teksti: Toni Flink
Kuvat: Johanna Helppikangas-Tuomisen arkisto / Kiila
Kiitokset Jossulle haastattelusta!

Aiemmat osat
1999-2000: Hämeenlinnan dynastian ensimmäinen kulta
https://mestaruusliiga.sivuviidakko.fi/uutiset/1999-2000-hameenlinnan-dynastian-ensimmainen-kulta.html

2000-2001: Hämeenlinna taisteli kultakannassa pysyäkseen
https://mestaruusliiga.sivuviidakko.fi/uutiset/2000-2001-hameenlinna-taisteli-kultakannassa-pysyakseen.html

1999-2000: KuPS-Volley mestariksi kaikkien aikojen yleisömäärän todistamana
https://mestaruusliiga.sivuviidakko.fi/uutiset/1999-2000-kups-volley-mestariksi-kaikkien-aikojen-yleisomaaran-todistamana.html

2000-2001: Oranssi leimahdus savolaisjuhlien jälkeen
https://mestaruusliiga.sivuviidakko.fi/uutiset/2000-2001-oranssi-leimahdus-savolaisjuhlien-jalkeen.html

  Takaisin