Seuraa meitä somessa:

Akaa-Volley nousi takaa voittoon - Loimu otti jo toisen täyden pistepotin

30.09.2022

Miesten Mestaruusliigan perjantai-illan huumaa koettiin kotiyleisöjen riemuksi voitokkaasti Akaan uuden hallin ensimmäisessä liigapelissä sekä Raisiossa.

Keskiviikkona TUTO Volleyn sarja-avauksessaan kukistanut Raision Loimu jatkaa puhtaalla pelillä lentopallon Mestaruusliigassa, kun se kukisti kotiavauksessaan perjantaina Vantaa Ducksin suoraan luvuin 3-0 (25-21, 26-24, 25-20). Loimu pelasi joukkueena jälleen eheän pelin, jonka kirkkaimpina tähtinä tuikkivat 16 pistettä tehnyt hakkuri Joonas Jokela sekä 10 pistettä tehoin +10 takonut keskipelaaja Joaquin Layus. Myös Sebastian Pozo Hernandez oli oivalla pelipäällä tehden 11 pistettä 92% vastaanoton ohella.

Haastavista asetelmista kauden avausotteluunsa lähtenyt Ducks joutui pelaamaan ilman loukkaantuneina sivussa olleita hakkuri Alek Rastamoa ja yleispelaaja Marko Määttästä. Päävalmentaja Juho Rajala oli löytänyt sarjan avausviikolla hakkurin tontille hätäavuksi Ville Sorvojan, jonka otteissa parin vuoden poissaolo liigaparketeilta ei juuri näkynyt. Sorvoja oli vieraiden paras pistemies 13 pisteen saaliillaan.

Ville Sorvoja, Ducks:

- Mukavaa olla täällä taas parin vuoden tauon jälkeen. Homma vähän eskaloitui tuossa alkuviikosta, kun Ducksilla oli tullut - loukkaantuminen hakkuripuolella ja Juica soitteli. Tempo liigapeleissä on aika eri, mutta nopeasti se löytyi. Aika luonnostaan pääsi joukkueen peliin sisään. Hyviä tyyppejä ja sopiva pelityyli.

- Tänään olisi pitänyt olla syöttöruudussa tehokkaampia. Siinä annettiin tasoitusta. Ja huonoissa hyökkäyspaikoissa olisi tarvittu vähän lisää malttia.

Joonas Jokela, Loimu:

- Mukavalta tuntui pelata, kun kotiyleisö joka kannustaa meitä. Päästiin saliin missä ollaan treenattukin.
Meidän pelissä ei isoja hommia ole vinossa. Enemmän on semmoista itseä vastaan painimista. Ollaan keulilla ja sitten ote vähän herpaantuu. Vähän sama mitä oli pari päivää sitten. Tänään oltiin siinä jo parempia ja ehkä seuraavassa pelissä ollaan taas parempia.

Juho Rajala, Ducks:

- Ei tietenkään ollut villeimmissä ajatuksissakaan, että kausi lähtisi tälleen käyntiin, että äijiä putoaa pois rosterista. Totta kai se oli vähän nihkeä tilanne lähteä tähän. Olen tyytyväinen, että Ville oli valmis lähtemän. Saatiin ristipaikalle oikea hakkuri.
Syötöllä olisi pitänyt saada vähän enemmän aikaiseksi. Kolmannessa erässä saatiin vastaanottoa vähän jo irti. Kaveri hyökkäsi tosi hyvin eikä jäänyt oikein selittelylle sijaa.

Mika Rantanen, Loimu:

- Mukava olla tässä ja tietenkin mukava, että ollaan saatu kaksi peliä kohtuu hyvin pelattua ja tehtyä sitä mitä ollaan harjoiteltu.
Tänään meidän vastaanotto oli hyvinkin riittävä. Annettiin Tomille hyvät avaimet pelata. Hyökkääjät kiitti kunniasta ja hoiti oman puolensa. Lisäksi 15 torjuntaa kolmeen erään on hyvä suoritus.


Ruudun tallenne ottelusta

Raision Loimu - Vantaa Ducks 3-0
25–21, 26–24, 25-20
Koti:Jokela 16/+10, Pozo Herna 10/+7, Layus 10/+10
Vieras:Sorvoja 13/+6, Kattelus 11/+3, Drobnic 10/-4

Ässät: 2-0
Syöttövirheet: 6-14
Torjunnat: 15-11
Hyökkäys%: 48%-47%

Joukkueiden MVP:t
Loimu Joonas Jokela
Ducks Ville Sorvoja

PROlibero
Louis Pineau, Ducks

Yleisöä: 434

Ottelutilasto

Kuvat: Hannu TuominenAkaa-Volley hemmotteli kotiyleisöään ja kaatoi VaLePan 3-2

Akaa Areena korkattiin siis myös Mestaruusliigan osalta perjantai-illassa. Päivämäärä 30.9. jää kaupungin historiaa. Ja Akaa-Volley kunnioitti tilaisuutta kaatamalla vasta toisen kerran VaLePan. Tasainen kamppailu päättyi kotijoukkueen hyväksi 3 – 2.

Näin alkukaudesta on varmasti hyvä kirjata joukkueiden avauskuusikot. Kumpikaan valmentaja ei yllättänyt valinnoillaan.
Akaan valmentaja Olli Kunnari antoi passivastuun odotetusti Anton Välimaalle, keskelle verkkoa astuivat Akaa-Volleyn uusi kapteeni Panu Pitkänen ja kokenut Sauli Sinkkonen. Laitoihin löytyivät uudet vahvistukset Mohammedreza Beyk (Beik) ja Gregory Petty (Greg). Hakkurintontille astui odotetusti Ali Fazli ja liberohommiin Elijah Risso.

VaLePan Janne Kangaskokko heitti kehiin kuusikon Mikko Esko, Urpo Sivula, Mikko Karjarinta, Severi Savonsalmi, Sakari Mäkinen ja Karil Allik. Muiden roolit taitavat olla lukijoille tuttuja, joten Kallikin astuminen laituriksi on helppo päätellä. VaLePan uusi libero on kaikille liigalentopalloa seuraaville yleispelaajana tutuksi tullut Eetu Pennanen.

Ensimmäisestä erästä olennaisimmat raportoitavat ovat: 1. VaLePa oli tutkinut videoilta tarkasti Akaan hakkuri Fazlin lyönnit, sillä mies jäi torjuntaan kovin usein. 2. Toimittajalta oli paperi loppua kesken, kun erä jatkui ja jatkui. Ratkaisu syntyi sekin vieraiden torjunnalla ja hyökkääjänä oli jälleen Fazli. Toki tilanteesta pitää kunniaa antaa myös Eskolle, jonka aloitus jäi akaalaisilta nostamatta kuppiin. Välimaa tarjoili Fazille huonosta asennosta ja ehkä hieman matalana. 3. Erän tehokkain oli vieraiden Mäkinen 11/+10. Fazli takoi enemmän pisteitä, mutta jäi hyökkäystehoissa viisi pykälää.

Toisessa erässä nähtiin dramatiikka kahteen otteeseen. Ensin VaLePa haki pallon peliin kotijoukkueen mielestä antennin väärältä puolelta pelaten. Tuomarit tulkitsivat toisin ja saivat jopa aina niin tyynen Kunnarin hieman sanailemaan ISOILLA KIRJAIMILLA. Yksi piste ei erää ratkaise, mutta VaLePa sai tuosta tilanteesta hetkeksi pelin haltuunsa ja kiipesi viiden pisteen johtoon.
Toinen draama syntyi, kun Upi Sivula putosi verkolla pallon päälle ja väänsi tilanteessa polvensa pelaamattomaan kuntoon. Toivottavasti polvessa ei mennyt mikään rikki. Mestaruusliigakausi on vielä nuori, mutta europelit alkavat Suomen mestarin osalta jo ensi keskiviikkona vieraissa. Sivulan tilalle tullut Tino Vuori hoiti tonttinsa ilman suurempia ongelmia.Kolmas erä oli alusta asti hienoisesti Akaa-Volleyn hallinnassa. Etenkin Beik otti roolia näyttävillä suorituksillaan ja tuuletuksilla, joita ei Akaassa ole nähty sitten Herreran aikakauden. Tässäkin erässä oli oma draamansa, kun Beikin juju tuomittiin VaLePan lattiaan. Sastamalalaiset pelasivat palloa aina hyökkäykseen asti, vaikka peli oli jo puhallettu poikki ja kotijoukkue tuuletti pistettä. Kalabaliikki toi myös keltaisen kortin Allikille.

Neljättä erää VaLePa vei hienoisesti aina tilanteeseen 18-18 saakka. Sen jälkeen vieraat keskittyivät enemmän protestoimaan tuomioita ja menettivät otteen kotijoukkueelle. Esko taisi muutoinkin vierailla Akaassa päätuomarin puheilla useammin kuin aikoihin. Erä päättyi kapteeni Pitkäsen näyttävään torjuntapisteeseen.

Viides erä lähti Akaa-vetoisesti liikkeelle. Vauhdin antoi Petty kahdella peräkkäisellä ässällä. Erän alussa pääsivät molempien joukkueiden keskipelaajat esittämään parastaan – jokainen vuorollaan. VaLePa kiri tasoihin 6 -6, kun Vuori osoitti syöttönsä ässän arvoisesti aivan kentän takarajalle. Johtoon kivutakseen vieraat tarvitsivat verkon avustusta. Allikin syöttö napsahti verkkonauhan kautta Risson ulottumattomiin. Erässä nähtiin useita hienoja puolustuksia ja pitkiä palloja. Näyttävimmän suorituksen teki Akaan passari Välimaa heittämällä millintarkan 10 metrisen takapassin hihalla Pettylle. Nimeä Greg totteleva laituri pääsi tyhjältä verkolta viemään joukkueensa 10-8 johtoon. Aivan erän lopussa nähtiin jälleen pieni draama, kun Välimaa oli torjuntavaihdossa ja Petty ja Pitkänen menivät molemmat pallon perään tuloksena, että kumpikaan ei saanut passia aikaiseksi. VaLePa nousi tilanteeseen 13-12. Pitkänen kuitenkin sisuuntui tilanteesta sen verran että hyökkäsi seuraavan pallon VaLePa-torjunnan läpi. Ottelu päättyi hakkuri Vuoren hyökkäysvirheeseen.Ottelun jälkeen VaLePan Sakari Mäkinen myönsi Sivula loukkaantumisen vaikuttaneen pelin kulkuun, vaikka Vuori hoitikin hakkurin tehtävät hyvin. Kun haastattelijana toiminut Joni Mikkonen kysyi miehen omaa tuntumaa pelistään, vastaus tuli hymyillen: ”Olisihan se voinut olla myös 26/+26”. Hieman ikävästi kokenut pelimies vihjaili tuomarin ottaneen roolia pelissä.

Akaan palkittu Greg Petty oli luonnollisesti tyytyväinen joukkueen ilmeeseen ja omaan peliinsä. Lisäksi jo pitkää lentopallohalleja kiertänyt kertoi yllättyneensä ottelun tunnelmasta: ”On hienoa, että molemmista joukkueista on noin paljon kannattajia liikkellä.” Myös Akaa Areena saa mieheltä kiitosta: ”Lattia on sopivan joustava ja säästää näin pelaajien jalkoja.”

Kangaskokko kuvaili peliä katastrofaaliseksi viitaten ilmeisesti etenkin Sivulan loukkaantumiseen: ”Ei meidän peli silti sortunut missään vaiheessa. Puolustimme ajoittain heikosti ja Akaa sai pinnoja jopa pehmeillä hyökkäyksillä.”

Kunnari kiitteli joukkueensa ilmettä: ”Iloisia poikia siellä nyt on. Mukava katsella kunnon tuuletuksia. Peli oli hieman aaltoilevaa, mutta onnistuimme tärkeillä hetkillä.”

Ruudun tallenne ottelusta

Akaa-Volley - VaLePa 3-2
30–32, 18–25, 25-23, 25-23, 15-12
Koti:Fazli 24/+6, Petty 22/+14, Beyk 18/+7
Vieras:Mäkinen 26/+19, Allik 13/+1, Sivula 12/+8

Ässät: 6-8
Syöttövirheet: 15-15
Torjunnat: 10-10
Hyökkäys%: 50%-46%

Joukkueiden MVP:t
Akaa, Greg Petty
ValePa, Sakari Mäkinen

ProLibero:
Elijah Risso, Akaa-Volley

Yleisöä: 610

Ottelutilasto

Kuvat: Immo Ruonala

  Takaisin