Akaa-Volley piinasi VaLePaa - Etta ja Savo Volley myös kotivoittoihin

16.02.2019

Akaa-Volley vei miesten liigakärjen VaLePan viidenteen erään, mutta ei pystynyt venymään voittoon asti. Etta ja Savo Volley olivat myös lauantain voittajia.

Savo Volley valloitti Kiuruveden

Savo Volley otti tärkeät kolme sarjapistettä Kiuruvedellä pelatussa kotiottelussa Kokkolan Tiikereitä vastaan. Erälukemat kirjattiin 3-1 (25-19, 21-25, 25-21, 25-19).

Kotijoukkue antoi vieraille tasoitusta ottelun alussa: kahteen erään se teki peräti 13 syöttövirhettä.

Kun Savo Volley sai syöttönsä pysymään ruudussa kolmannessa ja neljännessä erässä, ei voittajasta juuri ollut epäselvyyttä.

- Tiikerit ei myynyt kuitenkaan nahkaansa helpolla, totesi Savo Volleyn päävalmentaja Jukka Tuovinen.

- Saimme nyt eliminoitua vastustajan hyökkäystä. Pelissämme oli tänään paljon hyvää – kahdessa viimeisessä erässä syöttö varsinkin oli hyvä.

- Vaihtojen avulla saimme nyt paljon apua pelaamiseemme.

Joukkueen kokoonpano vaihtui pelin aikana paljon. Suurin syy siihen oli se, että Lelu Ojansivu pelasi kaksi erää hyvillä tehoilla, mutta jäi sen jälkeen kokonaan penkille. Keskitorjujana aloittanut Eetu Häyrinen sai komennuksen omalle tontilleen hakkuriksi, ja penkillä aloittanut Aleksi Kaatrasalo hyppäsi kentälle.

Myös passari vaihtui kesken pelin, sillä Petteri Penttinen antoi tilaa Fedor Ivanoville kolmannen erän puolivälissä. Yleispelaajina aloittivat Andrus Raadik ja Miro Määttänen. Määttänen vaihdettiin Antti Siltalaan jo toisen erän aikana.

Siltala kiitti luottamuksesta, ja oli yksi kentän parhaista: hyökkäystehot miehellä olivat peräti 72 prosenttia.

Kotijoukkueen parhaana palkittiin ansaitusti libero Taichi Kawguchi.

Vastustajan valmentaja Mikko Keskisipilä oli lähes tyytyväinen omiensa peliin.

- Ensimmäiseen erään startti oli meiltä heikko, mutta sen jälkeen peli oli meiltä ihan hyvää, arvioi Keskisipilä.

- Savo syötti hyvin ottelun loppua kohti.

Tiikerit on saanut kovan vahvistuksen, kun maajoukkueessakin esiintynyt yleispelaaja Niklas Seppänen on pukenut jälleen entisen seuransa peliasuun.

- Nikke on harjoitellut meidän mukanamme jo syksystä asti, joten hänellä ei ole ollut mitään vaikeuksia sopeutua meidän peliimme. Hän on meille hyvä vahvistus, ja hänen pelinsä paranee vielä koko ajan, kertoi valmentaja Keskisipilä.

VaLePa väänsi sillasta voittoon

VaLePa Sastamala Tampere – Akaa Volley 3-2 (27-25, 26-28, 15-25, 25-18, 15-11))

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, Kaurto, Siirilä, Sivula, Toimela, Greene, Alan L
Akaa Volley: Juntura, Sinkkonen, Hepburn, Lemola, Heiskanen, Mikkonen, Köykkä L

Pitkä sarja näkyi molempien joukkeiden aloituskokonpanoissa. Akaa Volleyn Enderwin Herrera oli siviileissä vaihtopenkillä. VaLePasta puolestaan lepuutettiin Erik Sundbergiä liberopaita päällä. Lisäksi Jansen Van Doorn, Olli Kunnari ja Niko Suihkonen eivät ole vielä täydessä pelikunnossa.

Ensimmäinen erä oli tasaista pelaamista, mutta myös runsaiden virheiden värittämää. Akaan johtaessa 14-13 Teki Urpo Sivula erän ainoan syöttövirheensä. Sen jälkeen niitä tuli urakalla molemmin puolin, loppuerään yhteensä 9 syöttövirhettä, joista Akaalle 4 . VaLepa nousi hienosti 17-20 tappioasemasta erävoittoon. Akaassa Risto Lahden ohjauksessa kehittynyt Markus Kaurto vei ensin hyökkäyksellä eräpalloon ja päätti erän näyttävällä torjunnalla Joni Mikkosesta.

Toinen erä eteni samaan tahtiin kuin ensimmäinenkin. Väsymys paistoi pukkipaitojen otteista ja sen myötä tuli tähän erään kahdeksan syöttövirhettä. Tasainen erä päättyi valepalaisten virheisiin. Eräpalloon Greenen suorasta hyökkäysvirheestä, erän päätti Sivulan hyökkäys verkkoon.

Kolmannessa erässä pukkipaidat olivat suurissa vaikeuksissa vastaanottopelissä 17%, joista täydellisiä 9%. Mikko Esko ei pystynyt rakentamaan heikosta vastaanotosta mitenkään hyökkäyspaikkoja. Akaa onnistui erinomaisesti riskisyötöissä ja pakotti siten pukkipaitojen vastaanottajat vaikeuksiiin. Akaa rallatteli rennosti erävoittoon 73%:n hyökkäyksellä mm. Lemola 9 tappoa 10:stä ja Lemola 3/3.

Neljäs erä oli Markus Kaurton aloitussyöttönäytös. Kaurton syöttövuorolla VaLePa eteni heti 4-0 johtoon. Keskivaiheilla toinen neljän pisteen syöttöputki ja lopuksi tilanteessa 20-18 Kure syötti erävoittoon. VaLePan toinen hahmo oli Aaro Nikula 7 passista 6 pistettä ja yksi torjunta. Nikula tuli kentälle, kun Greenelle tuli kramppi pohkeeseen.

Akaa Volley oli ennen tätä iltaa pelannut 12 viiden erän peliä ja hävinnyt niistä 10. Valmentaja Oliver Lüütsepp yritti karistaa kirousta yllättävällä kokoonpanomuutoksella. Erinomaisesti pelannut Ville Juntura jäi penkille, samoin Ville Heiskanen. Kuuselan kaksoset Mikko passari ja Teemu yleispelaaja saivat komennuksen kentälle.

Viides erä on tilastojen perusteella käsittämätön. VaLePan vastaanotto 22%, mutta hyökkäys 64%. Akaa vastaanotto 73%, hyökkäys 43%. VaLePa teki erään vain yhden suoran hyökkäysvirheen eikä Akaa saanut yhtään torjuntaa. Pukkipaitojen kokemus ja kovuus jylläsivät tässä erässä.

Väsymys ja rasitus näkyi pukkipaidoissa. Erityisesti se näkyi aloitussyötöissä, 21 suoraa virhettä sekä vastaanotossa. Heikosta vastaanotosta huolimatta hyökkäys sujui. Koko pelin vastaanotto 32%, hyökkäys 63%. Greenen hyökkäys 67%, Sivulan 64%, Nikula 89%, Kaurto 80%. Esko ja Siirilä 4 torjuntaa.

Akaa saattoi vaikeilla aloitussyötöillä VaLePan vastaanottajat vaikeuksiin, 11 ässää on kova suoritus. Akaa Volleyn kaksikko Juntura-Mikkonen on tehokas tutkapari. Juntura löysi myös hyvin keskihyökkääjät Hepburnin ja Sinkkosen. Molemmat liberot Alan ja Voitto Köykkä voivat olla iltaansa tyytyväisiä. Sinkkonen syötti 5 ässää.

Sauli Sinkkonen:

- Peli oli tasaista vääntöä. Molemmat joukkueet olivat henkisesti väsyneitä. Kokemuksesta voin sanoa, että lentäminen vie paljon voimia. Hyvätasoista peliä. VaLePa kaivoi voiton ja Kaurto syötti meidät 4:ssä erässä kumoon. Peli on välillä vuoristorataa, mutta kohti pudotuspelejä mennään. Akaa on joukkue, jota monikaan joukkue ei pudotuspeleissä halua vastaansa.

Aaro Nikula:

- Tehtiin paljon omia virheitä ja vastaanotto oli vaihtelevaa. Suuri syy on, että energiat olivat vähissä. 15 tunnin matkustus takana. Treeneissä tekeminen omalta osalta on ollut hyvää. Seuraava tavoite on Suomen mestaruus.

Oliver Luutsepp:

- Olen iloinen yhteen pisteeseen. Meillä on monta 3-2 tappiota. Meillä oli mahdollisuus ottaa voitto, koska VaLePa on matkustanut paljon. Mutta VaLePalla laadukkaita pelaajia paljon ja he pystyvät pitämään tasonsa.

Radovan Gacic:

- Meidän pitää olla tyytyväisiä kahteen pisteeseen. Menemme päivä kerrallaan ja pyrimme voittamaan ottelut yksi kerrallaan.

Etta vei neljännenkin derbyn

Lauantain kotiottelu Rovaniemen Team Lakkapäätä päättyi kotijoukkue Ettan voittoon 3-1- lukemin (25-15, 25-27, 22-25, 25-15). Ottelun yksi kulminaatiopisteistä oli toisen erän loppu, jossa Etta nousi kovan takaa-ajon jälkeen erävoittoon.

Ettan avaus: L. Jylhä, Ronkainen, Pennanen, Jokela, Niinivaara, Kaksonen. Liberona Hakala.

Lakkapään avaus: Sippola, Marttila, Mäkinen, Saarenmaa, Grant, Hautala. Liberona Korhonen.

Kumpikin joukkue lähti päivän kamppailuun hieman varamiehisinä. Ettalta kokoonpanosta puuttuivat Väisänen, Sorvoja ja OsVan kakkossarjajoukkueen mukana oleva Markuss Cielavs. Lakkapäältä pelaavasta kokoonpanosta puuttuivat kanadalaiset hakkuri McCarthy sekä libero Davies.

Ottelun alussa Etta repäisi tukevan johdon, kun Ville Kaksosen syöttövuorolla Etta nousi tilanteesta 8-7 loistavasti 13-7 johtoon. Pisteputken takuumiehinä toimivat Kaksosen lisäksi yleispelaajat Ronkainen ja Pennanen tehokkailla hyökkäyksillään. Lakkapää ei saanut eroa kurottua kiinni ja erä kotijoukkueelle selkeästi 25-15.

Toisessa erässä vierasjoukkue oli niskan päällä reilun puoli erää. Etta nousi viiden erän tappioasemasta tasoihin 17 pisteen kohdalla. Tämän jälkeen Lakkapää palasi johtoasemaan. Erä oli vieraille jo 19-23, mutta Etta ei luovuttanut, vaan kampesi tiukan taistelun jälkeen 27-25 erävoittoon Lakkapään kolmen eräpallon jälkeen.

Pitkän erätauon jälkeen jatkettiin tasaisissa merkeissä. Etta johti erää jo 19-17, mutta Lakkapää nousi keulapaikalle viidellä peräkkäisellä pisteellä. Tästä ei Etta enää noussut ja erä Lakkapäälle 22-25.

Neljännessä erässä mentiin Ettan pienessä komennossa. Erän puolen välin tienoilla Etta karkasi selkeään johtoon. Lakkapää ei saanut takaa-ajoaan käyntiin, erä Ettalle 25-15 ja ottelu 3-1.

Joukkueen parhaina palkittiin Ettalta Joonas Jokela ja Lakkapäältä Janne Marttila.

Etta Oulu - Team Lakkapää 3-1
25-15, 27-25, 22-25, 25-15
Etta: Joonas Jokela 21/+12, Antti Ronkainen 15/+9, Eetu Pennanen 14/+9
Lakkapää: Marttila 16/+10, Saarenmaa 12/+6, Grant 10/+7