Akaa-Volley vakautti voitollaan kakkospaikkaa

22.01.2023

Akaa-Volleyn 3-1 -voitto sunnuntaina Savo Volleysta vakautti joukkueen paikkaa liigakakkosena VaLePan perässä. Raision Loimu on viiden pisteen päässä, kun viimeinen kolmannes samalla liigasta käynnistyi. Savo Volleyn asema on ahtaampi liigaseiskana sen hävittyä 2/3 pelien jälkeen kaksi peliä enemmän mitä se on voittanut.

Savo Volleyn valmentaja Timo Tolvanen ei ennen ottelua liikoja harmitellut menossa olevaa otteluruuhkaa.

- Savosta on pitkä matka kaikille muille pelipaikkakunnille, mutta minkäs teet. Näillä mennään.

Ja näillä Tolvanen tarkoitti myös kuusikkoa Kevin Rodriguez, Veikka Lindqvist, Tiitus Vuori, Jakub Kovac, Michael Michelau ja Alexej Zhbankov. Seitsemäntenä luonnollisesti libero Keisuke Matsuo. Joidenkin mielestä Andrus Raadikin ja Miki Jauhiaisen astuminen vaihtonurkkaukseen tuli ehkä yllätyksenä.

Akaa-Volleyn avausmiehistö ei yllätyksiä tarjonnut. Valmentaja Olli Kunnarin luottokokoonpano Ali Fazli, Mohammadreza Beik, Sauli Sinkkonen, Panu Pitkänen ja Sakun Tuomivaara hyppäsi kehiin pillin soidessa. Tuomivaara on siis toiminut akaalaisten pelin rakentajana viimeiset kamppailut Anton Välimaan hoitaessa sormeaan kuntoon. Keskipelaajia Kunnari on kierrättänyt tasaisesti ja sunnuntaina lepovuorossa oli Petteri Tyynismaa.

Ottelun alkoi tasaisesti, mutta vähitellen kotijoukkue nousi kuskin paikalle tehokkaamman hyökkäyspelinsä ansiosta. Ensimmäisen erän hyökkäysten onnistumisprosentit olivat Akaa-Volleyn hyväksi 64 – 44. Tehokkaimpana esiintyi Petty, joka teki viisi pinnaa kuudesta passista ja tykitti lisäksi erän ainoa ässäsyötön.

Toinen erä meni ykkösen tahtiin aina tilanteeseen 15 – 10 saakka ja kotiyleisö alkoi jo valmistautua pitkä erätauon kahville – tai kisamakkaralle – iloisissa merkeissä. Mutta kuten niin usein, pallo alkoi lipsua akaalaispelaajien käsissä ja Savo nousi tasoihin 22 – 22. Tolvanen kävi jo lähes kentän puolella onnittelemassa joukkojaan erävoitosta. Lopulta Akaan kantti kesti ja eräpallon lähetti vaikeana Savon kenttäpuoliskolle hakkuri Fazli. Kotijoukkueen oli helppo rakentaa tiivis kolmen miehen torjunta ja pallo päätyi kapteeni Pitkäsen kourista savolaiskenttään.

Pitkälle erätauolle mentiin kotijoukkueen edelleen hallitessa hyökkäystoimia. Tehot olivat parikymmentä pykälää vieraita edellä. Yksi syy tehokkuuteen löytyy luonnollisesti vastaanottotilastosta. Sitä Akaa-Volley johti prosentein 64 – 41.

Kolmanteen erään Tolvanen vaihtoi yleispelaaja Vuoren tilalle Raadikin. Erä eteni tasaisissa merkeissä aina puoliväliin asti. Koko erän ajan kotijoukkue sortui helpohkoihin virheisiin, jotka kartuttivat vieraiden pistesaalista kohtalokkaasti. Pelkkiä syöttövirheitä kirjattiin seitsemän kappaletta. Panu Pitkäsen ’tuplahyökkäys’ oli yksi erän hienouksista. Pitkänen takoi pallon savolaistorjunnan kautta omaan päähänsä ja teki puskemalla joukkueensa 13. pisteen.

Neljättä erää kotijoukkue lähti viemään jo tilanteesta 4 – 4. Petty takoi palloa viistoon, Fazli torjunnan yli ja syöttövirheetkin jätettiin pois. Tolvanen haki uutta puhtia pelaajavaihdoilla. Vuori tuli Michelaun tilalle ja hakkuri Lindqvist vaihtui Ilja Ivanoviin. Puhtia tulikin hitusen lisää, mutta siinä vaiheessa Akaa-Volley oli jo karannut liian kauas. Sinkkonen jujutti ottelupallon savolaistorjunnan yli ja keskelle kehää.

Veikka Lindqvist harmitteli joukkueensa pehmeyttä ottelun alussa.

- Olimme melkoisia lampaita alussa. Kolmas erä oli meiltä hyvä, mutta neljännessä puhti jo loppui.

Panu Pitkänen puolestaan harmitteli kolmannen erän virheitä.

- Hyvä peli meiltä kokonaisuudessa. Kolmanteen erään tosin kasautui liikaa virheitä

Tolvanen harmitteli epätasaista tekemistä.

- Ei paljo jäänyt käteen tästä illasta. Valitettavasti onnistumisistakaan emme nyt saa palkintoa - toinen erä olisi ollut otettavissa. Viimeisessä erässä meidän syöttö ei toiminut toivotusti ja Akaa hyökkäsi hyvin. Pitää yrittää korjata peliä askel kerrallaan. Harjoittelemaan ei nyt juuri ehdi, joten korjauksia pitää saada aikaan pelien sisällä.

Olli Kunnari harmitteli Pitkäsen tapaan kolmannen erän helppoja virheitä.

- Meille tuli siinä kolmannessa erässä seitsemän syöttövirhettä ja neljä vastaanottoa meni vastapalloksi. Ei siinä ollut sen jälkeen paljon tehtävissä.

Akaa-Volley – Savo Volley 3 - 1
25-21, 25-23, 22-25, 25-17
Koti: Petty 22/+17, Fazli 21/+11, Pitkänen 11/+8
Vieras: Lindqvist 15/+11, Kovac 10/+5, Zhbankov, 10/+5