Akaa-Volleylle 13 täyteen - Ducks rutisti voiton Ettasta

04.01.2020

Vuoden ensimmäiset voitot miesten Mestaruusliigass menivät Vantaa Ducksille Oulussa erin 3-2 ja Akaa-Violleylle kotonaan Raision Loimua vastaan suoraan kolmessa erässä.

Etta avasi kevätkauden pitkän kaavan kautta, isompi pistepotti kuitenkin Ducksille

Ettan kevätkausi alkoi tänään Urheilutalolla kaksijakoisesti. Ottelun alku oli Ettalta suorastaan huono, tosin pitkähkö joulutauko näkyi jossain määrin molempien otteissa. Etta ryhdistäytyi kahteen seuraavaan erään huomattavasti, mutta vuoristorata päättyi tällä kertaa Ducksin eduksi. Ettan nestori, viisain ja kaunein, Markus Väisänen, teki paluun aloittavaan kokoonpanoon, mutta edes tämä ei tällä kertaa auttanut Ettaa vuosikymmenen ensimmäiseen voittoon. Ducks oli lopulta piirun verran vahvempi, eritoten hirmuisen torjuntapelin ansiosta, jossa Ducksia suuresti auttoi liigaan paluun tehnyt Tommy Carmody. Lopullinen tulos oli 2-3 (17-25, 25-20, 25-21, 20-25, 10-15).

Joulun ajan kinkut ja uudenvuoden perunasalaatit näkyivät molempien joukkueiden pelissä ensimmäisen erän alussa, mutta Ettalla tuntui olevan karstoja pakoputkessa hieman enemmän. Suurimman osan erästä Ducks hallitsi ottelutapahtumia, mutta Ettan henki sekä kentällä että katsomossa oli hyvä. Tilanteessa 5-6 yleisöstä kantautui hurjat suosionosoitukset, kun pitkään telakalla ollut kapteenimme Markus Väisänen teki ensimmäisen hyökkäyspisteensä sitten runkosarjan alun. Ettan torjunta-puolustus haki ensimmäisen erän uomiaan, mutta myös Ducksin kova hyökkäyspeli näytteli osaansa. Eritoten joukkueensa parhaana pelaajana palkittu yleispelaaja Atte Kyrölä oli täysin pitelemätön nelospaikalta. Ducksin hakkurin Bojan Strugarin tehtailtua kolmen ässäsyötön putken, Etta oli pakotettu ottamaan jo toinen aikalisänsä tilanteessa 10-16. Tästäkin Ducks innostui vielä lisää, ja tilanteessa 12-20 valmentaja Olli Kuoksa otti Janne Marttilan lepovuoroon, ja tilalle vaihdettiin syöttöspesialisti Juuso Kontio. Erän lopussa Etta teki todellisen ryhtiliikkeen, mutta hieman liian myöhään. Kuitenkin toiseen erään lopun ryhdistäytymisellä oli suuri vaikutus.

Toisessa erässä Ettan peli-ilme oli täysin erilainen, torjunta-puolustus oli jopa totutun tason yläpuolella ja eritoten ProLiberoksi valittu Ettan Jesper Jylhä tuntui olevan joka ainoan pallon alla. Nuutti Niinivaaran vaihdettua hieman kevätruosteessa olevan kovan hyppysyöttönsä leijasyöttöön Etta repi eroa yhden syöttövuoron aikana. Ducks vaihtoi passariksi tilanteessa 11-6 Joona Väänäsen, ja tästä Ducksin peli piristyikin. Etta kuitenkin otti kuskin paikan väkisin takaisin, ja tuttu syöttövaihto Niinivaara – Kontio tehtiin tilanteessa 22-16. Tästä tilanteesta ankkalauma kiri erälukemia hieman mairittelevammiksi lähinnä hakkuri Strugarin suorituksilla, mutta Nuutti päätti vahvalla hyökkäyksellä Ducksin pyristelyn.

Kolmas erä oli Ducksilta vahva, Lauri Lehtosen komea torjunta naamalla, sekä Atte Kyrölän oman kenttäpuoliskon mittainen kunniakierros saivat hymyn jopa päävalmentaja Juho Rajalan naamalle. Etta kuitenkin pysytteli sitkeästi kannassa, ja passari Lasse Jylhän syöttövuorolla peräkkäisten pisteiden jälkeen Ducks käytti ottelun ensimmäisen aikalisän kolmannen erän tilanteessa 10-7. Aikalisä teki tehtävänsä, ja Ducks raahautui tasoihin. Kapteeni Väisäsen syötöillä Etta kankesi tiensä takaisin piikkipaikalle, ja Bojan Strugar saatiin useampaan kertaan kiinni. Valmentaja Rajala reagoi tähän vaihtamalla montenegrolaisen tilalle Aleksander Rastamon. Etta puolestaan vaihtoi syöttämään vuosikymmenen ensimmäistä kertaa Aleksi Muukkosen, ja Aleksin huikean puolustuksen jälkeen syntyneen hyökkäyspisteen seurauksena Ducks otti toisen aikalisän. Ettan parin helpon virheen jälkeen Ettan parhaana palkittu Jan Helenius otti joukkueen reppuselkään, ja erä päättyi Marko Määttäsen pitkäksi venähtäneeseen hyökkäykseen.

Neljäs erä eteni tasaisesti 6-6-tilanteeseen saakka, kunnes Etta sortui helppoihin virheisiin ja Ducks kiri pienen kaulan. Olli Kuoksa otti aikalisän tilanteessa 6-9, mutta Ducks ei suostunut päästämään Ettaa mukaan taisteluun. Tilanteessa 8-12 Janne Marttila teki jälleen tilaa Juuso Kontiolle. Tilanteessa 11-14 puolestaan Ducks suoritti tuplavaihdon, kaksikko Milstein-Strugar vaihdettiin kaksikkoon Rastamo-Väänänen. Ettan seuraavassa syöttövaihdossa myös kakkospassari Mikael Kyllönen teki vuosikymmenen ensiesiintymisen kentällä (tämä oli viimeinen vuosikymmen-vitsi, lupaan). Aleksi Muukkonen pääsi myös lomittamaan hakkuri Ville Sorvojaa, mutta Ducks piti pintansa joka osa-alueella. Etta viritteli pientä kiriä erän loppuun Markus Väisäsen syöttövuorolla, mutta Maken syötön jäätyä verkkoon, myös Ducks varmisti sarjapisteen.

Viimeinen erä alkaa Ducksin komennossa, ja erän alussa eritoten tuore vahvistus Tommy Carmody kunnostautuu syötössä ja torjunnassa. Carmodyn syöttövuoron jälkeen tilanne on Ducksille jo 2-6. Etta hakkasi Ducksin piinkovaa torjuntaa vastaan turhan innokkaasti, kun taas Ducks hyökkää murhaavan tehokkaasti. Erä ja ottelu päättyivät Marko Määttäsen nelospaikan hyökkäykseen, kolmen torjuntaanlyönnin jälkeen. Kaksi pistettä Ducksille, yksi piste kovasta taistelusta Ettalle.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin yleispelaajat, Ettalta Jan Helenius ja Ducksilta Atte Kyrölä.

Atte Kyrölä, Ducks:

- Aika tunnustelevaa molemmista, ei ollut yhtä tasokas ottelu kuin meidän viime kohtaaminen. Ei ollut itselläkään hyvä fiilis, mutta onnistuttiin kuitenkin voittamaan. Torjuntoja tuli aika paljon, varsinkin kahteen viimeiseen erään. Torjunta-puolustus oli hyvä, mutta aika paljon meidänkin puolella peli aaltoili. Ei voi sanoa että olis hyvä peli ollu, loppua kohti ei saatu oikein syöttöä ruutuun, mutta toki Ettakin paransi ekan erän jälkeen.

Jan Helenius, Etta:

- Tauko näkyi molempien pelissä, molemmilla oli hirveä hinku pelata. Into vei vähän mukanaan, ja peli oli ailahtelevaa. Torjuntaan lyötiin luvattoman paljon, mutta se oli osittain Ducksin hyvän torjunnan ansiota. Mahdollisesti oli vähän ylilatausta mukana.

Juho Rajala, Ducks:

- Sekä joukkue- että yksilötasolla aikamoista aaltoliikettä. Alussa ei oikein päästy torjunnalla kiinni, mutta loppua kohti parannettiin sitä. Se olikin tänään avainasia, hyökkäys ei ollu niin hyvällä tasolla. Kuten Jan jo sanoi, tauko varmasti vähän aiheutti pientä epävarmuutta, eikä pelin taso pysynyt tapissa. Olen kuitenkin voittoon tyytyväinen, täältä Oulusta ei yksikään vierasjoukkue pisteitä helpolla saa. Hakkurin huonosta vaiheesta päästiin yli ja pystyttiin pelaamaan voittoon asti.

Olli Kuoksa, Etta:

- Onnittelut Ducksille ja Juholle, heille tärkeät pisteet mukaan, mutta onneksi meillekin jäi yksi. Ducks käytännössä syötti ensimmäisen erän itselleen, meiltä luvattoman paljon suoria vastaanottovirheitä. Loppupelissä neljänteen erään asti pystyttiin pitämään jänne ja kärsivällisyys, mutta neljännen loppuun ja viidenteen erään tehtiin 17 hyökkäysvirhettä, kun koko aiemmassa pelissä oli tehty 8. Täytyy olla kärsivällinen kun on vaikeaa, ei voida alkaa oikomaan. Hyvä oppitunti siitä miten käy kun ei ole kärsivällinen eikä pysty pitämään tunteita hallussa. Vastustajan joukkue on siinä mielessä kokeneempi, siksi pystyivät tänään voittamaan.

LähITapiolan pisteet
3 Kyrölä Ducks
2 Helenius Etta
1 Carmody Ducks

Jesper Jylhä Etta

Akaa-Volley otti täydet pinnat Loimua vastaan

Akaa-Volley aloitti kevätkauden siitä, mihin se joulun alla jäi. Voittoputki sai jatkoa Raision Loimun kustannuksella selkeästi 3 – 0 (25 – 12, 25 – 14, 25 – 17).

Ottelu alkoi tasaisesti Akaa-Volleyn kulkiessa pisteen parin johdossa. Ensimmäinen ratkaisu saatiin Mart Naaberin syöttövuorolla. Keskipelaajan leijat rikkoivat Loimun hyökkäyksen ja seuraavaan rotaatioon mentiin vasta Akaa-Volleyn viiden peräkkäisen pisteen jälkeen.

Kun lisäksi Akaa-Volley voitti kaksi pitkää taistelupalloa erän puolivälissä ja lopussa puolestaan Akseli Lankinen onnistui syöttöviivalla viiden peräkkäisen pisteen verran, loppulukemissa ei ole ihmettelemistä.

Ensimmäisen erän erikoisuuksina voidaan pitää sitä, että Akaan Lankinen piti keskipelaajansa pimennossa ja jakoi hakkuri Sivulallekin ’vain’ seitsemän passia. Erän pistekuningas olikin yleispelaajan paikalla viiden pisteen verran ahertanut Joni Mikkonen. Vieraista plussalle (4/+1) ylsi vain hakkuri Windson Ferreira.

Kakkoserää Akaa-Volley vei alusta lähtien. Silmiinpistävää oli joukkueen ja etenkin Mart Naaberin onnistunut torjuntatyöskentely. Mies sai tuulettaa neljän pisteen verran ja otti lisäksi hyviä vaimennuksia.

Tämän erän erikoisuutena voidaan pitää sitä, että Akaa-Volleyn nostoprosentti painui 25:een ja siitä huolimatta joukkue vei erää suvereenisti.

Pitkän erätauon jälkeen Loimu tuli peliin sisuuntuneena ja johti ottelua sen puoliväin tienoille. Sitten sen vaikeudet alkoivat. Vastaanotto heikkeni ja samalla myös passitarkkuus mureni. Akaa-Volley pääsi juhlimaan lopulta selvää erä- ja otteluvoittoa.
Ottelun avaimena oli kotijoukkueen lähes virheetön hyökkäyspeli (kaksi hyökkäystä kaatui Kasimir Vuorisen torjuntaan) ja toisaalta erittäin tehokas torjuntatyöskentely: torjuntapisteet 17 – 2 Akaa-Volleylle ja lukematon määrä hyviä vaimennuksia.

Valmentaja Oliver Lüütseppillä oli ennakkokaavailujen mukaisesti mahdollisuus kierrättää pelaajia. Ainoastaan passari Mikko Kuusela, keskipelaaja Panu Pitkänen ja libero Jyri Niemi jäivät ilman peliaikaa.

Oliver Lüütsepp oli tyytyväinen hyvin sujuneen pelin vuoksi.

- Tämä oli meiltä oikein hieno suoritus joulutauon jälkeen. Juuri tällaiseen kärsivälliseen ja virheettömään peliin olemme pyrkineet. Oli tietenkin ikävä, että Loimulta puuttui pari hyvää pelaajaa.

Lüütsepp viittasi jälkimmäisellä kommentilla Loimun Väinö Rahkoon ja Tamir Herskoon, jotka huilasivat polvivaivojen vuoksi.

Loimun valmentaja Kasper Vuorinen ylisti vastustajaansa.

- Akaa oli tänään todella hyvä. Joukkueella oli mahdollisuus kierrättääkin pelaajia ja siitä huolimatta jäimme ilman mahdollisuuksia.

Loimun joukkueesta ainoastaan hakkuri Windson Ferreira päätyi plussalle (14/+7).

Akaan parhaana palkittu Akseli Lankinen totesi sen, minkä tilastot näyttävät.

- Kun ei tee hyökkäysvirheitä ja voittaa torjuntapisteet 17-2, on todennäköisesti vahvoilla lentopallo-ottelussa.

Loimun parhaana palkittiin Avery Aylsworth, joka ei moittinut omankaan joukkueensa suorittamista, mutta totesi Akaa-Volleyn olleen selkeästi parempi Akaan illassa.