Etta, Hurrikaani ja Savo Volley voittivat keskiviikkona

15.01.2020

Miesten Mestaruusliigassa pelattiin kolme ennakkoon todella mielenkiintoista ottelua keskiviikkona. Ja juuri sellaiseksi pelit muodostuivatkin. Etta otti 3-1 -kotivoiton Team Lakkapäästä ja Hurrikaani samoin numeroin Akaa-Volleysta. Sunnuntaisen Suomen Cupin ”esiottelussa” Tampereella VaLePa hävisi niukasti Savo Volleylle 2-3.

Lakkapää vahvasti alkuun, Etta loppuun: kolme pistettä Ettalle

Keskiviikkoillan jumbofinaalissa Etta nipisti lopulta selvin numeroin täydet kolme pistettä Team Lakkapäältä, ja nousi sarjataulukossa seitsemännelle sijalle. Lakkapään ahdinko puolestaan syveni, sarjataulukon kymmenennen ero toiseksi viimeisenä majailevaan Vantaan Ducksiin on jo 8 pistettä. Lakkapää tuli raikkaalla jalalla ottelun alkuun, ja kun Etta ensimmäisessä erässä hieman arasteli, vei Lakkapää erän lukemin 19-25. Loput erät olivat toinen toistaan enemmän Ettan hallinnassa, ja seuraavat kolme erää päättyivät Ettalle lukemin 25-16, 25-19 ja 25-14.

Lakkapää aloitti ottelun edellisessä pelissä kentän vallannut Olli Saarenmaa hakkurin paikalla. Saarenmaa oli tänäänkin pelipäällä, ensimmäiseen erään Saarenmaa oli paha pideltävä Ettan hieman yskien käynnistyneelle torjunnalle. Molempien joukkueiden puolustuspeli oli erinomaista, pallo kuin pallo kaivettiin esiin. Ensimmäisessä erässä Lakkapään vastaanotto toimi hyvin, ja Ettan keskitorjujat joutuivat seuraamaan vaaralliset keskihyökkäysuhat loppuun asti, mikä näkyi laitapelaajien torjuntapelissä. Tuomas Hautala väläytti hankalaa syöttöään useampaan otteeseen illan aikana, heti ottelun alussa kaksi upeaa viivaa nuolevaa leijasyöttöä jäivät ässänä kenttään. Ville Sorvojan kova hyppysyöttö tuotti Lakkapään vastaanotolle vaikeuksia, ja kun Etta pääsi rakentamaan rauhassa laitatorjuntaa, oli siitä jo hankalampi päästä läpi. Lakkapään aikalisä tilanteessa 14-12 kuitenkin käänsi pelin kulun, eritoten liigan torjuntakingi Jakub Kovac napsi äärimmäisen tärkeitä pisteitä, eikä Ettan kahdella aikalisällä ollut samanlaista vaikutusta. Matias Korhosen tultua syöttämään Ettalle tuli niin sanottu musta vaihe, joka päättyi vasta Miikka Lemolan lyötyä eräpallon torjunnan käsistä katsomoon.

Toinen erä alkoi hieman erikoisissa merkeissä. Lakkapään ensimmäisen syötön jälkeen passari Jani Sippola kävi mutkan vaihtopenkin puolella hieman pahoinvoivan oloisena. Juuri kun valmentaja Henri Tuomi oli vaihtamassa kakkospassari Korhosen kentälle, näytti Sippola taistelijan luonteensa ja palasi kentälle. Toiseen erään Etta myös vaihtoi liberoksi Jesper Jylhän. Lakkapään erään mahtui suuri määrä syöttövirheitä, koko otteluun Lakkapää teki niitä peräti 17. Toisen erän alusta Etta otti itselleen selkeän kuskin paikan, Lakkapää joutui käyttämään molemmat aikalisänsä ja liudan vaihtoja ennen erän puolta väliä. Toni Katajamäki otti Niko-Matti Koskelan paikan yleispelaajana, ja Matias Korhonen passasi erän lopun Sippolan levätessä, mutta kumpikaan vaihto ei herättänyt Lakkapäätä taistelemaan erästä. Tilanteesta 12-7 eteenpäin kentällä yleispelaajana tallustellut vintiö Juuso Kontio päätti erän komeaan hyökkäykseen, joka päästi Lakkapään lataamaan akkujaan pitkälle erätauolle.

Etta aloitti kolmannen erän Jesper Jylhä liberonaan. Erän alku oli varovaisen tunnusteleva, kunnes Etta rykäisee pienen eron lähes huomaamatta. 9-5-tilanteessa Etta voittaa lähes minuutin mittaisen pallorallin, jonka jälkeen Henri Tuomi vaihtaa kentälle hakkuriksi Regan Fathersin, jonka vasen jalka oli erittäin vahvasti teipattuna. Kovasti tämä ei nuorukaista tuntunut aluksi haittaavan, sen verran tehokkaasti pallo kuolee. Ettan hakkuri Ville Sorvoja havahtui tästä itsekin tappamaan palloa, ja latoi Ettan eräpalloon asti komeilla hyökkäyksillä. Eräpalloakin Ville pääsi koittamaan, mutta ensimmäinen yritys jäi torjuntaan. Janne Marttila sai seuraavan passin, ja hyökkäsi komeasti kuutospaikalta pallon torjunnan kautta leveäksi.

Neljännen erän Lakkapää aloitti aiemmista otteluista tutulla kokoonpanolla, jossa Fathers pelasi hakkurina, ja Gavin Taylor Miikka Lemolan rinnalla yleispelaajana. Neljännessä erässä lakkapääläisten päät olivat jo aika pahasti painuksissa, ja Etta hallitsi viimeiseksi jäänyttä erää välillä suvereenistikin. Libero Ryan Manoogian yritti herätellä joukkuettaan niin upeilla puolustuksilla kuin henkeä luomalla, mutta yritys ei tänään tuottanut tulosta. Manoogianista voi kyllä moni nuori ottaa mallia, sen verran lannistumaton ja innostava kaveri on kyseessä. Erän loppupuolella molemmat joukkueet pyörittivät kentälle nuorempaa kaartia, Ettasta peliaikaa saivat niin passari Mikael Kyllönen kuin yleispelaajat Aleksi Muukkonen kuin Juuso Kontio. Tulevaisuuden kannalta oli hienoa huomata, ettei Ettan peli notkahtanut vaihdoista lainkaan, vaan pojat pelasivat raikkaasti ja ennakkoluulottomasti. Lakkapään Matias Korhonen korvaa Jani Sippolan passarina, mutta joukkueen erän loppu on melko innoton, tätä kuvaa Miikka Lemolan pitkäksi lyömä ottelupallo ja sitä seuraava hiljaisuus vierasjoukkueen kenttäpuoliskolla.

Joukkueiden parhaina palkittiin tänään molemmilta puolilta syömähampaana toimivat yleispelaajat, Ettalta Jan Helenius ja Team Lakkapäältä Miikka Lemola.

Parhaat pistemiehet
Etta: Jan Helenius 14/+9, Ville Sorvoja 13/+6, Nuutti Niinivaara 11/+8
Lakkapää: Miikka Lemola 13/+8, Jakub Kovac 13/+8, Olli Saarenmaa 9/+3
Yleisöä: 402

Miikka Lemola, Lakkapää:

- Parempi voitti tänään. Tultiin ekaan erään hyvällä asenteella. Sen jälkeen alkoi syöttö ja vastaanotto sakkaamaan, kun Etta vastaavasti paransi samaan aikaan. Siitä lähti sitten alamäki.

Jan Helenius, Etta:

- Lähdettiin tänään innolla peliin. Syöttö on meillä kehittyny paljon. Keskihyökkäys on nyt tullut isosti mukaan, se helpottaa paljon laitahyökkäyksiä kun on se pelote. Tultiin tänään laajalta rintamalta.

Henri Tuomi, Lakkapää:

- Samanlaista kun tähänkin asti. Oltiin huonompia kuin vastustaja, siinäpä kaikki.

Olli Kuoksa, Etta:

- Jäätiin ekassa erässä vähän housut nilkoissa kiinni. Onneksi parannettiin sen jälkeen, alkukaudesta oltais varmaan hävitty tämä peli. On mukava nähdä, että työn tulos alkaa näkyä tulostaululla. Väisäsen Makelta eka kunnon peli, se näkyy koko joukkueessa. Nuutin hyökkäys on myös kehittynyt. Nyt voidaan pitää positiivisin mielin tällainen miniloma. Tässä välissä kohennetaan mahdollisimman paljon yksilötaitoa, sillä paranee myös joukkuepeli.

LähiTapiolan pisteet
3 Helenius Etta
2 Niinivaara Etta
1 Lemola Lakkapää

Manoogian Lakkapää

Savo Volley vei cupfinaalin "esiottelun"

Illan pelin asetelma oli mielenkiintoinen pelaavathan samat joukkueet vastakkain sunnuntaina Finnish Teknikum Cupin finaalissa, voittaja on Suomen Cup kannun haltija seuraavan vuoden. Pelaajien ajatukset taisivat olla jo sunnuntain pelissä, sillä pelin taso ailahteli ja virheitä tuli tavallista enemmän. Toisaalta ajoittain nähtiin pitkiä hienoja palloralleja, joissa joukkueet puolustivat näyttävästi. Myös katsojat taisivat jo odottaa viikonlopun Cup-pelejä, sillä yleisömäärä 637 huippupeliin oli pieni pettymys.

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, Pettersson, Karjarinta, Sundberg, Suihkonen, Oivanen, Mutka L
Savo Volley: Ivanov, Leitzke, Savonsalmi, Siltala, Määttänen, Ojansivu, Ayzenberg L

Savo Volley vei niukasti ensimmäisen erän. Pukkipaitojen peli kaatui syöttöpeliin, 7 syöttövirhettä 1 ässä, kun Savo Volleylla oli 3 ässää ja vain yksi virhe.

Toisessa erässä tahti kääntyi täysin. Savolaiset olivat suurissa vaikeuksissa leijojen vastaanotossa ja hyökkääjät sortuivat hyökkäysvirheisiin.

Kolmas erä oli ottelun tasokkain ja tasaisin, kun edettiin tasapisteissä kalkkiviivoille, mutta VaLePan Mikko Oivanen piti loppumetreillä VaLePan pelissä mukana ja torjui eräpallossa Miro Määttäsen.

Määttänen lähti päättäväisesti neljänteen erään, todella kovia pommisyöttöjä, joukossa pari ässää ja tilanne oli yhtäkkiä 6-0 Savo Volleylle. VaLePa nousi vielä sillasta pisteen päähän 10-11. Savolaiset onnistuivat kuitenkin erinomaisesti aloitussyötöissä ja veivät erän. Ojansivu ja Siltala aloittivat erän vaihdossa, mutta tulivat takaisin loppuerästä kentälle.

Viides erä eteni taas tasaisena. Savo Volley onnistui selkeästi paremmin vastaanotossa ja pystyi näin hyökkäämään tehokkaammin. Erä päättyi VaLePan syöttövirheeseen.

Savo Volleyn kiistatta paras oli Miro Määttänen, joka teki tuhojaan erityisesti aloitussyötöissä, mutta myös hyökkäyksessä.

VaLePasta palkittiin ansaitusti parhaana Niko Suihkonen. VaLePan pitää parantaa viikonlopun finaaliin erityisesti syöttöpeliä, 21 syöttövirhettä on liikaa. Varsinkin, kun suurin osa tulee leijasyötöistä.

Fedor Ivanov:

- Tiukka ja ailahteleva kamppailu. Kun hyökkäys kulki niin saatiin hyvää peliä aikaiseksi, mutta peli oli hyvin ailahtelevaa. Oli hyvä, että meillä oli peli tässä samassa hallissa ottelu ja sunnuntaina uusi ottelu.

Niko Suihkonen:

- Virheitä tuli sekä itselle että vastustajalle. Oma hyökkäys kulki ihan ja joukkueen hyökkäys kulki hyvin. 21 syöttövirhettä ja 6 ässää niin näillä ei pelejä voiteta. Mutta tästä kohti sunnuntain finaaliin.

Jukka Tuovinen:

- Ailahtelevaa peliä, vaihdosta saatiin uutta virtaa kentälle ja Lelu ja Silli pääsivät lepäämään hetkeksi. Olivat sitten taas virkeämpiä viidennessä erässä. Kroppa pitää terävöittää sunnuntain otteluun.

Janne Kangaskokko:

- Ailahteleva ottelu, pieniä asioita jäi hieman kaivelemaan omasta pelistä ja niihin pitää puuttua tässä vielä. Normaali palautuminen tästä ja siitä valmistautuminen sunnuntain Finnish Teknikum cupin Finaaliotteluun.

3 Määttänen Savo
2 Suihkonen VaLePa
1 Oivanen VaLePa

Mutka VaLePa

Hurrikaani Akaata parempi

Hurrikaani-Loimaa paranteli entisestään asemiaan miesten runkosarjan voiton suhteen kaadettuaan Akaa-Volleyn keskiviikkona erin 3-1. Hurrikaanin etumatka on nyt kaksi peliä vähemmän pelanneeseen Savo Volleyihin kahdeksan pistettä ja Akaaseen jo 14. Neljä peliä vähemmän pelannut VaLePa on 17 pisteen päässä.

Vierastappio oli Akaa-Volleylle vasta kauden ensimmäinen kymmenen voitokkaan pelin jälkeen. Hurrikaanin kotisaldo on myös todella komea 12-1 illan jälkeen.