Etta kuittasi tappionsa Hurmokselle

27.01.2020

Etta kuittasi Joensuussa kokemansa tappion Hurmokselle maanantaina erin 3-1 ja otti kolmannen täyden pistepottinsa perättäin.Näin Etta nousi tasapisteisiin kuudentena olevan Loimun kanssa.

Karelian Hurmoksen ensimmäinen vierasottelu Oulun Urheilutalolla alkoi hyvin joensuulaisten näpeissä. Joukkue voitti tasaisen taistelun jälkeen ensimmäisen erän, ja oli hyvin lähellä viedä toisenkin, mutta niin vain täysin uutta tuulta purjeisiinsa saanut Etta-miehistö kampensi itsensä jo toivottoman näköisestä tilanteesta voittajaksi. Eilen viisieräisen Team Lakkapäätä vastaan vääntänyt Hurmos tuli ottelun alkuun todella kovaa, ja lähes virheettömän vastaanoton ja vahvan hyökkäyspelin avulla vei ottelua aina toisen erän loppupuolelle, mutta ymmärrettävästi matkustaminen ja tiivis pelitahti alkoivat vaatia veronsa. Toisen erän voittaminen antoi Ettalle itseluottamusta voittaa myös seuraavat tiukat erät. Lopputulos 3-1 (22-25, 28-26, 25-22, 25-18).

Ettan avaus: L.Jylhä, Väisänen, Niinivaara, Helenius, Marttila, Sorvoja, J.Jylhä.
Hurmoksen avaus: Karjalainen, Østvik, Stuart, Räsänen, Huus, Louhela, Tarkiainen.

Eilen pitkästä aikaa kentälle palannut Hurmoksen nuori yleispelaaja Mikko Räsänen oli heti ottelun ensihetkistä alkaen Ettan syöttöjen kohteena. Lähes puolet joukkueensa nostoista suorittanut Räsänen suoriutui urakastaan kuitenkin kunnialla 51%:n vastaanottotarkkuudella. Ensimmäisessä erässä Räsänen olikin parhaimmillaan niin syöttö- kuin hyökkäyspelissään. Erää tahkottiin äärimmäisen tasaisesti, ja ero repesi yli kahden pisteen vasta, kun Hurmoksen ensimmäinen eräpallo päättyi muutoin passipeliä erittäin mallikkaasti pyörittäneen Lasse Jylhän kosketusvirheeseen aivan verkon juurella.

Toinen erä oli Ettalta suorastaan vaisu. Lauantain Valepa-ottelun henkeä ei oikein tavoitettu, ja pehmeähkön syöttöpelin ansiosta Hurmoksen passari Tuomas Karjalainen pääsi käyttämään äärimmäisen vahvaa keskihyökkäystään mielin määrin. Myös laitatorjuntaa vahva keskipelote heikensi. Erä etenikin hienokseltaan Hurmoksen komennossa tilanteeseen 19-22. Seuraava pallo oli kuitenkin ottelun käännekohta. Ihailtavaa hyökkäys- ja puolustuspelaamista molemmin puolin, noin puolen minuutin mittaisen pallorallin ajan, jonka Etta onnistui kääntämään itselleen. Tätä seurasi kosketusvirhe Hurmoksen kenttäpuoliskolla ja Hurmoksen aikalisä. Tähän vielä Lasse Jylhän ässäsyöttö ja Janne Marttilan tappotorjunta, ja hupsis, etu olikin Ettalla. Tasatilanteessa 24-24 Eugene Stuartin kaunis, rajanmyötäinen ässäsyöttö puolestaan käänsi edun takaisin. Jan Heleniuksen vahva hyökkäys ja Janne Marttilan toinen hirmutorjunta kuitenkin käänsivät erän Ettalle. Edes eränumerot 28-26 eivät kuvaa sitä, kuinka tiukka erä todellisuudessa oli.

Kolmannessa erässä Ettan toisen erään löytämä vahva syöttöpeli oli taas aavistuksen kadoksissa, ja Hurmos pääsi pienelle karkumatkalle. Etta kuitenkin vääntää ja kääntää itsensä väkisin tasoihin ja ohi. Karelian Hurmoksen peli-ilo alkaa kääntyä, kun taas Etta vasta löytää omansa. Ettan karattua jo 15-10 johtoon, joutuu vierasjoukkueen latvialaiskäskijä Aigars Birtzulis käyttämään jo toisen aikalisänsä. Samaan syssyyn valmentaja suorittaa tuplavaihdon, kaksikko Louhela-Karjalainen vaihtuu parivaljakkoon Foley-Kaunisto. Tilanteessa 17-12 Jan Helenius näyttikin olevan pahasti Juho Kauniston pihdeissä, kun Kaunisto torjui kaksi peräkkäistä Janin hyökkäystä takaisin Ettan puolelle. Kolmatta kertaa Jan ei kuitenkaan jäänyt odottelemaan, vaan heitti jo tavaramerkiksi muodostuneen verkonmyötäisen viistotsekkilyönnin kenttään. Tässä erässä puolestaan Etta näytti menevän jo menojaan, mutta Hurmos hiipii Ettan pehmeitä ratkaisuja hyväksikäyttäen aivan kantaan tilanteseen 23-22. Tässä tilanteessa vahvasti pelin aloittanut Mikko Räsänen joutui kolmen Ettalaisen torjumaksi, eikä edes tämä ihmepoika selvinnyt siitä kaapista ulos. Lasse Jylhän hyvän syötön seurauksena toimitetun helpon pallon Jan Helenius lyökin Jylhän kelpo tarjoilusta eleettömästi torjunnan käsistä kauas katsomoon.

Neljänteen erään Etta saa lentävän lähdön. Tilanteessa 3-0 Tuomas Karjalainen saa tehdä uudestaan tilaa amerikkalaissetteri Kyle Foleylle. Tilanteessa 6-3 myös liigan parhaisiin vastaanottajiin kuuluva yleispelaaja Bjarne Huus saa väistyä, ja Juho Kaunisto saa taas näytönpaikan. Kaverihan käyttää sen myös hyväkseen, nakuttaen erään tehot 6/+5. Etta säilyttää johtonsa erän keskivaiheille, jossa kohdin Hurmoksen eilinen viisieräinen alkaa vaatia veronsa. Eritoten ottelun alkuun hirmuisilla tehoilla painanut Mikko Räsänen sortuu niin syöttö- kuin hyökkäysvirheisiin, ja tilanteessa 16-11 Hurmos käyttää aikalisänsä. Tilanteessa 17-13 Ettan valmentaja Olli Kuoksa vaihtaa hyvin pelanneen hakkuri Ville Sorvojan tilalle joukkueen kuopuksen Aleksi Muukkosen, joka tappaa erän loppuun saamansa kaksi passia hirmuisilla moukareilla. Myös erittäin vaikean syötön Aleksi saa aikaan, mutta Mikko Räsänen osoittaa omaa kovuuttaan ja sekä nostaa että tappaa pallon. Ottelu päättyy Etta-kapteeni Markus Väisäsen… torjuntaan? Jujuun? Johonkin tällaiseen, jonka Make napauttaa itsensäkin yllättäen Hurmoksen kenttäpuoliskon viitosnurkkaan. Sitä myöten Etta onkin jo voittoputkessa!

Ottelun parhaina palkittiin tänään jälleen yleispelaajat, Karelian Hurmoksesta Mikko Räsänen ja Ettasta Jan Helenius.

Mikko Räsänen, Hurmos:

- Ensimmäiset puolitoista erää oli meidän, toisen erän lopussa kävi vähän huonosti. Siitä eteenpäin Etta vei. Kuitenkin alkukaudesta hyvät fiilikset, tässä alla on kaksi voittoa. Toisen erän tappioon kuitenkin ratkesi meidän osalta tämä peli.

Jan Helenius, Etta:

- Tultiin alkuun hyvin ja pelattiin hyvin. Vaikka ekassa erässä hävittiinki, jaksettiin jatkaa eikä painettu päätä alas. Syöttö oli tänäänkin hyvä, tänään se riitti voittoon.

Aigars Birtzulis, Hurmos:

- Onnittelut Ettalle voitosta. Tiedettiin että Etta on pelannut hyvin pari viimeistä ottelua ja on aivan eri joukkue kuin pari kuukautta sitten. Ettalla oli tänään myös tosi vahva vastaanotto. Me teimme paljon virheitä, ei saatu syötöllä halutulla tavalla Ettan vastaanottoa rikki. Tuli helppoja virheitä, jotka Etta hyödynsi tehokkaasti. Omilla virheillä hävisimme toisen erän, ja Etta oli tosi kova siitä eteenpäin.

Olli Kuoksa, Etta:

- Olihan se taas työmaa. Tiedettiin kyllä minkälainen joukkue on vastassa. Valepa-ottelun kaltaisella syöttöpelillä ei saatu tänään oikein mitään aikaan. Kesken ottelun piti purkaa ne kuviot, mitä oltiin viikko harjoiteltu. Pari kuukautta sitten oltaisiin hävitty tämä peli 3-0. Henkilökohtaiset taidot on pelaajilla nousseet, nyt pystytään paikkaamaan yksilötasolla sitä, mitä joukkuetasolla annetaan periksi. Jesper Jylhä oli tänään mies paikallaan, seisoi ottelun lopussa sellaisella paikalla missä ei kukaan muu uskalla, ja napsi siitä 3-4 puolustusta. Myös Jan Helenius on ehkä liigan paras omalla paikallaan. Varsinkin fyysisesti äärimmäisen kovassa kunnossa. Kertoo jotain miehen tasosta, että lyö 206-senttisen torjujan yli. Pystyy tosi tarkasti vartioituna äärimmäisen koviin ratkaisuihin.