Seuraa meitä somessa:

FINAALIT 2022: Sakari Mäkinen - Isä löytää vielä kehitettävää paljonkin pojan pelaamisesta

07.04.2022

Sakari Mäkinen kuuluu sunnuntaina käynnistyvän miesten finaalisarjan ehdottomiin avainpelaajiin. "Sakella" on edessä kolmannet finaalit ja kysyimme häneltä tunnelmia finaalien alla, muistoja edellisistä ja paljon muutakin. Sakke mm. paljastaa, että kotoa tulee edelleen napakoita ohjeita pelaamisesta vaikka passaria ei miehestä koskaan tullutkaan.


Sakke, edessä on sinun kolmas finaalisarja Mestaruusliigassa. Muistellaan ensin edellisiä: mitä sinulle on jäänyt päällimmäisenä mieleen 2014 ja mitä 2021 mestaruuskausista?

- Kaksi hyvin erilaista mestaruutta oman panoksen ja ulkoisten olosuhteiden osalta. Toisella liigakaudellani 2014 sain seurata vaihtopenkiltä kun seuralegendat Esko A, Kunnari ja Venski toi seuralle historian toisen mestaruuden. Edellisellä kaudella Kokkolan Tiikerit tiputti meidät suureksi pettymykseksi välierissä, joten pokaalin nostaminen Kokkolan jäähallissa tuntui erityisen hyvältä. Kultajuhlat Sastamalan torilla olivat myös uskomaton kokemus, jota en tule koskaan unohtamaan.

- Vuoden 2021 mestaruudessa pääsin isompaan rooliin kentällä ja sen seurauksena mestaruus tuntui erityisen hyvältä. Aiheuttamamme ainoa kotitappio Savolle ratkaisevassa finaalissa menee saavutuksena todella korkealle omassa CV:ssä. Koronarajoitusten vuoksi kausi oli hyvin poikkeuksellinen eikä suureksi harmiksi voitu juhlia mestaruutta Sastamalalaisten kanssa vanhaan tapaan. Molemmat mestaruudet silti merkittäviä kohokohtia omalla urallani.

Savo Volleyn riveissä kaksi suomalaista lentislegendaa päättää uransa, minkälaisia pelureita ovat urallaan olleet Lelu Ojansivu ja Antti Siltala? 

- Kaksi ehdotonta Hall of Fame -pelaajaa ja -persoonaa, jotka ovat olleet 2000-luvun merkittävämpiä hahmoja suomalaisessa lentopallossa. Sillin johtajuus maajoukkueessa ja Lelun räiskyvä persoona kentällä ja sen ulkopuolella on ilmiöitä, joita lentopalloväki ei tule koskaan unohtamaan. Käsittämätön määrä saavutuksia ja läjäpäin unohtumattomia muistoja, joista suomalainen lentopallo saa kiittää näitä kahta lajilegendaa.



Entä miitä annettavaa heillä on tässä finaalisarjassa?

- Siltala näytti välieräsarjassa, että kuntopiikki on ajoitettu oikein ja kaveri pelaa todella kovan tason lentopalloa tällä hetkellä. Lelulla vaivat on ottaneet niskalenkkiä, mutta missään tapauksessa ei voi miestä laskea pois finaalipeleistä. Kovat pelit on aina sytyttänyt Lelun.

Kuinka iso juttu Sastamalassa kylillä lentis on tänä keväänä ollut ja miten sinä olet saanut siitä osasi?

- Kyllä huomaa, että ihmiset ovat kaivanneet livelentopalloa ja hallilla on ollut hyvä tunnelma läpi kauden. Nyt playoffeissa yhä useampi on löytänyt hallille, mikä on aina hieno juttu pelaajan näkökulmasta. On sitä kaupungilla ehkä hieman tavallista enemmän saanut jutella ihmisten kanssa lentopallosta, mikä osoittaa että ihmisiä kyllä kiinnostaa Valepan suoritukset.

Mitä ajatuksia omasta liigakaudesta tähän mennessä ja yleensäkin kaudesta kaikkine koronaongelmineen?

- Oman urani ehdottomasti loukkaantumistäyteisin kausi joukkueen näkökulmasta. Syksyllä oli käsittämättömän paljon loukkaantumisia joukkueessa ja etenkin hakkuriosastomme tuntui saavan iskuja viikottain. Suomen cup -viikonloppu oli meille suuri pettymys, mutta ei sillä valmistautumisella ansaittu yhtään sen enempää, kun korona oli riepotellut porukkaa. Loppujen lopuksi kuitenkin todella hienoa, että kausi on saatu vietyä ”lähes” normaalisti loppuun asti ja yleisö pääsee ratkaisupeleihin paikalle.

Olet muodostanut Jiri Hännisen kanssa todella kovan yleispelaajakakskon VaLePassa. Kuvailehan Jiriä, mikä tekee hänestä kovan pelurin ja minkä ominaisuuden häneltä haluaisit itsellesi?

Ennen kautta tuli kyllä paljon mietittyä, että minkähänlainen ”supertähti” Kokkolasta meille oikein saapuu, mutta Jiri on kyllä näyttäny olevansa todella kova ammattilainen, joka oli valmis tekeen valtavasti hommia, että sopeutuu uuteen ympäristöön ja meidän pelityyliin. Kaverin potentiaali on ihan jossain muualla kuin Suomen pelikentillä ja sen kyllä näkee päivittäisen tekemisen laadusta. Vaikka huumorintajut ei meillä kauheen usein kohtaa (johtuu varmasti kaverin pattijokilaisuudesta), niin kentällä kemiat on löytyny vaivattomasti. Jos yhden ominaisuuden Jiriltä saisin ottaa niin kyllä se varmaan olisi tuo Pohjois-Pohjanmaalainen huolenhäivättömyys.

Finaalivastustaja Savo Volleyn vahvimmat ominaisuudet?

Savo on liigan kovin torjuntaporukka ja sen seurauksena myös todella hyvä puolustuspäässä. Joukkue on täynnä kovia pelimiehiä, jotka pystyy tarvittaessa kantamaan isoakin vastuuta. Ansaitusti runkosarjan ykkönen.

Ja loppuun vielä kiitokset omille junnuvalmentajille. Kenelle kuuluu suurimmat kiitokset Sakari Mäkisen olemisesta nyt pelaamassa SM-kullasta?

Kaikista valmentajistani kyllä isoin vaikutus omaan uraani on ollut isälläni Arto ”Emeriittus” Mäkisellä. Vaikka pojasta ei passaria tullutkaan, niin silti on jaksanut neuvoa ja opastaa vielä näihin päiviin asti. Luulisi, että näillä kilometreillä ei enää omasta pelistä löytyisi niin paljon kehitettävää, mutta rakas isä löytää kyllä aina jotain, mitä voisi tehdä paremmin.

Toni Flink
Kuvat: VaLePa Hannu Moilanen

  Takaisin