FINAALIT2022: VaLePa ryösti kotiedun Savo Volleyltä finaaliavauksessa

10.04.2022

Miesten ensimmäinen liigafinaali oli huikea yleisötapahtuma. Täpötäysi Ahmon koulu Siilinjärvellä eli vahvasti mukana, kun vuoristorataottelussa VaLePa lopulta kaappasi Savo Volleylta finaalisarjan kotiedun voittamalla ottelun lukemin 2-3 (17-25, 19-25, 25-17, 25-23, 11-15).

Kuten numerot osoittavat, ottelu oli kahden erän verran selkeää vieraiden hallintaa. Kolmas erä oli puolestaan kotijoukkueen näytöstä. Ottelun huipentuma nähtiin neljännessä erässä, missä kotijoukkue nousi pitkään tappiolla oltuaan viime metreillä ohi. Kotijoukkueen sytyttäjänä toimi Antti Siltala, joka tuli kentälle hieman haparoineen Andrus Raadikin tilalle.

Neljännen erän lopun hurmos ei kuitenkaan kotijoukkueella kantanut viidenteen erään, mitä VaLePa vei muutaman pisteen erolla koko ajan, ja repäisi vielä lopuksi kolmen pisteen putkella otteluvoiton Sastamalaan.

- Otan osittain omaan piikkini, ettemme olleet valmiita ottelun alussa, myönsi Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

- Oma vastuunsa on kuitenkin pelaajillakin. Vastus oli nyt pykälää kovempi kuin aiemmissa pudotuspeleissä. Tällaisessa ottelussa ei pärjää rutiinisetillä. Pitää olla alusta lähtien tappamisen meininki.

Vastustajan valmentaja Janne Kangaskokko kiitteli omaa joukkuettaan, kun se sopeutui verkon toisella puolella tehtyihin pelaajavaihtoihin.

- Uumoilimmekin, että Savo Volleyn ratkaisija voisi muuttua. Siinä meidän piti olla hereillä, sanoi Kaijansinkko.

- Voimasuhteet vaihtelivat toisen erän jälkeen, ja viidennessä olimme riittävän hereillä.

Kotijoukkueen pistelinko oli tällä kertaa Michael Michelau joka kasasi pisteet 23/+10. Yhdysvaltalainen paransi loppua kohti, mutta hänenkään panos ei tällä kertaa riittänyt.

Antti Siltala teki vajaaseen kolmeen erään kunnioitettavat pisteet 14/+8.

- Pienestä oli taas kaikki kiinni. Harmittaa, totesi Siltala.

Savo Volleyn ongelmat olivat tällä kertaa hakkuriosastolla. Mikko Räsänen aloitti hakkurina, mutta valmentaja Tolvanen laittoi kentälle jo toisessa erässä Lelu Ojansivun. Konkari ei kuitenkaan ollut lähelläkään parhaimmassa vedossa – ja kun passari Fedor Ivanov ei voinut häntä juuri hyökkäyksissä käyttää (yhteensä kahdeksan passia), oli laitahyökkäyksen pelote pykälää pienempi.

Keskihyökkääjistä Miki Jauhiainen oli parhaassa vedossa – yhdestätoista passista komeasti kahdeksan tappoa.

VaLePan laitahyökkääjät olivat kaikki vaikeita pideltäviä kotijoukkueen torjunnalle ja puolustukselle.

Jiri Hänninen oli tehokkain (18/+9), Sakari Mäkinen säesti hyvin (18/+8), eikä hakkuri Matias Tihumäkikään jäänyt paljoa jälkeen (12/+6).

Keskipelaaja Severi Savonsalmi nautiskeli entisiä joukkuekavereitaan vastaan useita pisteen tuottaneita hyökkäyksiä, ja koppasi puolestaan viisi kertaa kotijoukkueen hyökkäyksen kiinni.

Ottelusarja jatkuu Sastamalassa keskiviikkona ja torstaina. Neljäs ja mahdollinen viides taisto käydään pääsiäispyhinä Kuopiossa.