Haastajat jäivät haastajiksi miesten puolivälierien avauksissa

10.03.2021

Etta oli lopulta ainoa erävoittoon venynyt haastaja miesten Mestaruusliigan puolivälieräavauksissa. VaLePa, Hurrikaani, Tiikerit ja Savo Volley ottivat kaikki välieräpaikan katkolle seuraaviin oiteluihin.

Lakkapaa.com putosi tasaisesti Savo Volleyn kyydistä

Savo Volley hoiteli kovin hillityn tyylikkäästi ensimmäinen puolivälierävoiton Lakkapaa.com:sta keskiviikkona Rovaniemellä. Savo on voittanut kaikki joukkueiden 11 liigakohtaamista ja tälläkään kertaa ei epäselvää paremmasta ollut: 0-3 (17-25, 22-25, 19-25).

Niklas Breilin, Savo Volley

- Meillä oli tosi hyvä lataus tähän peliin. Vastustaja lähti hyvällä syötöllä. Olimme alussa ongelmissa sen kanssa. Meidän syöttöpeli onnistui tänään ja saimme torjuntapuolustuspelillä vastustajan hyökkäystä kuriin. Jännitystä oli tänään ilmassa. Tasaisuutta tarvimme peliin.

Atro Berg, Lakkapää

- Lähdimme hyvällä sykkeellä peliin. Syöttö toimi ja teimme sovittuja asioita. Omilla virheillä jäimme sitten jälkeen, eikä kukaan oikein syttynyt täysin peliin. Onnistumiset puuttuivat, niin henki ei noussut riittävän korkealle. Lähelle pääsimme useamman kerran, mutta vastustaja oli tänään parempi.

Timo Tolvanen, Savo Volley

- Pudotuspeliin saimme paremman latauksen kuin runkosarjapelissä. Iso lataus näkyi hermoiluna ottelun alussa. Uskoimme omaan tekemiseen koko ajan ja pidimme omasta pelistä kiinni. Hyökkäyspeli oli järkevää tänään. Torjuntapuolustuksella saimme Lakkapään hyökkäystehot alas. Pidimme pään kylmänä myös vastustajan pitseputkien aikana. Siltalan ja Ojansivun kokemus oli tänään tärkeää pahoissa paikoissa.

Jukka Tuovinen, Lakkapää

- Hyvä taistelu meiltä. Olimme kuitenkin koko ajan vähän takana. Hyvän nousun jälkeen seurasi aina vastustajan pisteputki. Syöttö oli tänään hyvä. Samoin torjunta. Hyökkäyksessä jäimme vastustajaa tänään. Hyökkäyspeli jäi liikaa Eetu Häyrisen vastuulle etenkin vaikeissa paikoissa. Altavastaajana takaa rinnalle tulo vei energiaa tänään. Emme anna mitään ilmaiseksi. Savo joutuu tekemään kovan työn, jos aikoo katkaista lauantaina sarjan.

Savo: Ojansivu 16/+11,Siltala 14/+10,Siirilä 9/+7
Ässät 6-6, syöttövirheet 9-7, torjunnat 7-5, hyökkäys% 34-44, vastaanotto% 53-41

Ruutu+ tallenne

Otteluvoitot Savo Volleylle 1-0

Tulevat
LA 13.3. Pielavesi 17.00
SU 14.3. Pielavesi 17.00

Etta uhmasi pari erää VaLePaa

Oulussa nähtiin jälleen todellinen trilleri, kun hallitseva mestari ja runkosarjan kakkonen Valepa Sastamala sai tehdä kovan työn saadakseen ensimmäisen puolivälierätaistelun nimiinsä. Etta taisteli ensimmäistä erää lukuunottamatta urheasti, ja kolmannessa erässä jopa suorastaan höykkyytti vieraita, mutta vahvasti hyökännyt Valepa oli lopulta liian kova pala Ettalaisille. Korkeatasoiseen otteluun mahtui hienoja suorituksia ja suuria tunteita, kuten pudotuspelivaiheeseen kuuluukin. Ottelu päättyi kovan taistelun jälkeen lukemin 1-3 (15-25, 25-27, 25-18, 21-25).

Ettan avauskokoonpano: Laakso, Muukkonen, Helenius, Marttila, Niinivaara, Väisänen, Mäntylä
Valepan avauskokoonpano: Esko, Nikula, Sauss, Mäkinen, Pettersson, Karjarinta, Ruohola

Ottelu alkoi molempien joukkueiden osalta hermostuneesti, kun syöttövirheitä ja ässiä tuli alussa tasaiseen tahtiin. Valepa ottaa erän alkupuolella kuitenkin selkeän kuskin paikan Sakari Mäkisen kahdella peräkkäisellä ässäsyötöllä, eikä luovu johdostaan koko erän aikana. Latvialaisvahvistus Romans Saussin komea torjunta tilanteessa 6-11 pakottaa Ettan illan ensimmäiselle aikalisälle. Vierasjoukkueen saadessa oman syöttönsä ruotuun, Etta sortuu kovaa syöttöä hakiessaan vielä liian useisiin syöttövirheisiin. Tilanteessa 10-16 Olli Kuoksa kutsuu joukot uudelleen kokoon, mutta virheitä tulee edelleen enemmän kuin Valepan tasoista joukkuetta vastaan olisi varaa. Pelin ollessa tukevasti vieraille jo 12-20, saa illan aluksi Mestaruusliigan tähdistöpaikasta palkittu Janne Marttila tehdä tilaa todelliselle play-off-pelaajalle Kasimir Vuoriselle. Kassun esitys niin pelillisesti kuin vastustajan ihon alle pääsemisessä oli tänään kuin lentopallon oppikirjasta, ja ensimmäisen erän loppuun mahtui pari maukasta hyökkäyspinnaakin. Valepa oli kuitenkin tässä vaiheessa jo mennyt ensimmäisen erän osalta menojaan, ja lähes virheettömästi hyökänneen David Petterssonin ja Sakari Mäkisen hyökkäyspinnoilla Valepa marssii vakuuttavasti ensimmäisen erän voittoon lukemin 15-25.

Toiseen erään Etta hakee rytminvaihdosta pelaajavaihdoilla. Kasimir Vuorinen jää erän lopun tavoin kentälle, ja Etta-pappa Juha Aho ottaa kapteeni Markus Väisäsen paikan keskeltä. Vaihdot näkyvätkin Ettan pelissä heti erän alusta alkaen, ja Etta on tosissaan mukana taistelussa erävoitosta. Etta sinnittelee pisteen päässä vierasjoukkueesta, huolimatta siitä, että Mikko Eskon edelleen aivan maaginen passipeli ei anna paljonkaan mahdollisuuksia rakentaa kelvollista torjuntaa tulivoimaisia hyökkääjiä vastaan. Erän puolivälissä Etta ottaa illan ensimmäisen johtoasemansa, kun Aleksi Muukkosen hyökkäyksellä ja passari Joel Laakson ässäsyötöllä Etta siirtyy 17-15 -johtoon, ja tämä johtaakin Valepa-käskijä Janne Kangaskokon ottamaan illan ensimmäisen aikalisän. Lepotauon jälkeen torjunnassa on puolestaan vaikeuksia Valepan puolella, mutta kentälle torjumaan vaihdetun Juho Kauniston komean hihapassin päätteeksi Aaro Nikula hyökkää pelin tasoihin 20-20. Tähän väliin Etta siirtyy rauhoittumaan aikalisälle. Aikalisän jälkeen kentälle komennetaan torjuntavaihtoon tasan kaksimetrinen passari Mikael Kyllönen, joka tekeekin juuri sen, ja koppaa komeasti Saussin hyökkäyksen pihteihinsä. Valepa pääsee kuitenkin kärsivällisen varmistuspelaamisensa avulla ensimmäisenä eräpalloon, joista ensimmäisen hoitelee kylmänviileästi Aleksi Muukkonen kentän pintaan. Kylmänviileästä puheenollen, toisen Valepan eräpallon hoitelee ilman sen kummempia seremonioita Juha Aho, joka hoitaa samaan palloon niin vastaanoton kuin hyökkäyksenkin. Kolmas eräpallo tuottaa kuitenkin tulosta, kun Jan Heleniuksen nelospaikan hyökkäys painuu pitkäksi. Tilastollisesti erä oli kuitenkin Ettalta todellinen tasonnosto, ja erä päättyikin vasta jatkopalloilla 25-27.

Pitkän erätauon jälkeen Etta saa erään lentävän lähdön. Kasimir Vuorisen peipin, Mikko Eskolle harvinaisen verkkoonhyökkäyksen ja Joel Laakson torjunnan tuloksena Etta johtaa erää jo 4-0, ja Romans Sauss saa tehdä tilaa Valepan nuoremmalle kaartille, kun Ilari Toimela tekee debyyttinsä tämän kauden pudotuspeleissä. Toimela avaakin heti samalla myös pistetilinsä, mutta Valepan peli on erän alussa melkoista sekasortoa. Tämän huomaa myös Kangaskokko, ja ottaa ensimmäisen aikalisänsä jo kahdeksan pelatun pallon jälkeen Ettan johtaessa 6-2. Valepa kaventaa Sakari Mäkisen torjunnalla, ja Etta-sensei Olli Kuoksa kutsuu joukkueen rauhoittumaan aikalisälle. Mikko Karjarinnan torjunnalla Valepa vaikuttaa jo saavan erän juonesta kiinni, mutta Etta hyökkää laajalta rintamalta ja tappavan tehokkaasti. Tähän kun vielä sekoitetaan muutama vierasjoukkueen oma virhe, joutuvat sastamalalaiset toisellekin aikalisälle tilanteessa 14-7. Apuja ei aikalisältäkään löydy, joten Sauss palaa kentälle lukemissa 16-8. Tämä piristääkin vieraita ainakin hetkellisesti, ja viimeistään Aaro Nikulan hyökkäys tuo Valepan takaisin taisteluun. Jan Helenius päättää Valepan pisteputken, jossa vieraat kutistivat Ettan yhdeksän pisteen johdon viiteen. Valepalle tuomitun 22-17 -pisteen myötä Ettan libero Jesse Mäntylällä hieman kiehahtaa, ja pudotuspelien ensimmäinen keltainen kortti näkee päivänvalon. Aleksi Muukkosen ässällä Etta pääsee eräpalloon seitsemän pisteen johdossa. Jesse Mäntylä paikkaa keltaista korttiaan illan komeimmalla, kentän mittaisella millintarkalla sormipassilla, jonka Muukkonen ujuttaa kenttään ja Etta vie erän lukemin 25-18.

Neljännessä erässä molemmilla joukkueilla on hirvittävä voitontahto, Etta huomasi että peli on vielä täysin auki, ja Valepa halusi pestä kasvonsa alavireisesti sujuneen erän jälkeen. Vierasjoukkue saa erään terävämmän lähdön, ja Ettan hyökkäysvirheen jälkeen aikalisä kutsuu numeroissa 1-4. Tälläkään kertaa aikalisällä ei löydetä ratkaisua, ja David Petterssonin onnekkaalla verkosta kimpoavalla ässäsyötöllä Valepa siirtyy jo 4-9 -johtoon. Olisikohan tuossa ollut jonkinnäköinen piristysruiske kotijoukkueelle, kun joukkue hilaa itsensä aivan vieraiden tuntumaan. Todellisen taistelupallon jälkeisellä torjunnalla Etta tulee jo pisteen päähän lukemiin 9-10, ja Kangaskokko ottaa aikalisän. Mikko Eskon hyökkäyksen päädyttyä Nuutti Niinivaaran torjunnasta Valepan kenttään, näyttää Etta-juna kulkevan jo ties minne asti. Sakari Mäkinen päättää kuitenkin Jan Heleniuksen pitkän syöttövuoron tylysti nelospaikalta. Jäätävästi hyökänneen David Petterssonin hyökkäyksillä ja Romans Saussin ässällä Valepa siirtyy takaisin johtoon 13-16, ja Etta puolestaan aikalisälle. Jälleen pitkän taistelupallon päätteeksi passi ykköspaikalle jää auttamattoman pieneksi, mutta jollain konstilla Aleksi Muukkonen saa käännettyä sen pisteeksi, ja Etta on pisteen päässä. Ettan 186-senttinen Jan Helenius joutuu hieman tekemättömään paikkaan, kun yhteensä 422 senttimetriä lentopalloilijaa Aaro Nikulan ja Mikko Karjarinnan muodossa asettuu täydelliseen torjunta-asetelmaan, lyöpä siitä kaapista sitte itsesi ulos. Valepan ottaessa jälleen kolmen pisteen kaulan, alkaa Olli Kuoksan muisti jo hieman reistailla, kun käytettyjen aikalisien määrä lipsahtaa pääkopassa yhden todellista pienemmäksi. Huonomuistisuudesta Kuoksa palkitaan keltaisella kortilla, mutta vierasjoukkuetta tämä ei isommin hätkäytä. Romans Saussin väkevällä hyökkäyksellä Valepa siirtyy jo lopullisen tuntuiseen 18-23 -johtoon. Janne Marttila tekee paluun kentälle, ja niittaa heti ensimmäisen passinsa vieraiden kenttään. Joel Laakson ässäsyöttö saa sastamalalaispuntit jo hieman tutisemaan, ja vielä kerran kokoonnutaan aikalisälle. Aaro Nikula kuitenkin naulaa pallon Ettan torjunnan ja verkon välistä kenttään, ja Sauss saa kunnian päättää erän lukemin 21-25 ja ottelun erin 1-3.

Parhaat pelaajat: Jan Helenius, Etta, ja David Pettersson, Valepa

David Pettersson, Valepa:

- Erittäin tiukka peli. Epätasaisia eriä oli, mutta todella pienten marginaalien peli kokonaisuudessaan. Kumpikin joukkue taisteli kuin pudotuspelien henkeen kuuluu, ja molemmat pelasivat hyvän pelin.

Joel Laakso, Etta:

- Tiukka peli. Oikeita juttuja ollaan mietitty ja tehty, mutta tänään ei ehkä onnistuttu niitä toteuttamaan niin hyvin kuin olisi vointu. Hukattiin myös muutamia momentum-hetkiä, joissa peli olisi voinut kääntyä meille. Toisessa erässäkin johdettiin, mutta peli vähän suttasi sitten. Neljännen erän alussa hävittiin liikaa, oli vaikea enää tulla takaa mukaan.

Janne Kangaskokko, Valepa:

- Erittäin hyvät fiilikset. Kuten David sanoikin, erittäin tiukka peli. Etta pisti meidät todella ahtaalle etenkin onnistuneella laitahyökkäyksellään. Torjunnalla ja puolustuksella ei saatu ehkä niin paljoa aikaiseksi kuin olisi haluttu. Taisteltiin kuitenkin riittävästi jatkopalloja peliin, että saatiin väännettyä tiukkoja eriä itselle.

Olli Kuoksa, Etta:

- Pelaaminen on aina mukavaa, ja on mahtavaa päästä play-offeja pelaamaan kahden vuoden tauon jälkeen. Valmistauduttiin puolitoista viikkoa, se tekee aina spesiaalin näistä tapahtumista, kun pystytään pelaamaan match-uppeja vastustajia vastaan. Joel sanoikin että joissain asioissa onnistuttiin ja joissain ei vielä tarpeeksi. Näihin aikoihin olisi tarkoitus pelata kauden parhaat pelit, enkä ole hirveän väärässä jos sanon että pelattiin tänään kauden paras peli. Oltiin pitkiä pätkiä pelin päällä, jopa parempia kuin vastustaja. Toinen, kolmas ja neljäs erä oli kiikun-kaakun, että kummalle ne kääntyy. Sarja on nyt auki ja tästä parannetaan vielä, Valepa saa vielä tehdä hommia että pärjää.

* Runkosarjan kohtaamiset 14.1. Sastamalassa 3-0 ja 23.1. Oulussa 0-3
* Etta on hävinnyt 4/5 edellistä otteluaan ja 8/10 edellistä
* Etta on hävinnyt 5 edellistä kotiotteluaan
* VaLePa on voittanut 4 edellistä keskinäistä ottelua
* 10 viimeisen vuoden kohtaamiset VaLePalle 33-6 ja Oulussa 14-5 VaLePalle
* Edellinen pudotuspelisarja, finaali 18-19. VaLePa voitti 4-0.

Juho Rajala, Ducks:

-Ero tuli tuossa rutiinitasossa. Hurrikaanin sijoitus sarjassa kolmantena kertoo siitä. Kahenkympin pinnan jälkeen Hurrikaani oli kova. Ei tässä kovin paljon ehdi miettiä, kun jatkoon mennään jo kahdella voitolla. Selkä seinää vasten heti ensimmäisen matsin jälkeen. Periksi ei anneta yhtään. Kaikki jää kentälle viimeisessä matsissa.

Jussi Heino, Hurrikaani:

- Mun mielestä oltiin melkein koko ottelu vähän hermostuneita. Ducks pelasi loistavan pelin tänään. Pelasivat juuri vahvuuksien kautta. Onneksi oltiin erän lopuissa hyviä. Kyllä nää pleijarit vaan vähän aina jännittää.

* Runkosarjan kohtaamiset 1.10. Loimaalla 3-2 ja 3.10. Vantaalla 2-3
* Hurrikaani on voittanut 10/11 edellistä peliään
* Hurrikaani on voittanut 9 edellistä keskinäistä ottelua ja 5 edellistä kotonaan. Ducksin edellinen voitto Loimaalla 25.11.2018
* Hurrikaani on voittanut 24/25 edellisistä kohtaamisista
* Kaikkien aikojen kohtaamiset Hurrikaanille 33-2, Loimaalla 17-1
* Edellinen pudotuspelisarja, puolivälierät 16-17. Hurrikaani voitti 3-0.

Tiikerit tarkempi avauskohtaamisessa

Etukäteen tasaiseksi ennustettu puolivälieräpeli Akaa-Volleyn ja Kokkolan Tiikerien välillä oli yllättäen selkeästi Tiikerilauman näytöstä. Kokkolalaiset veivät ottelun selkeästi 0 – 3 (21-25,20-25,21-15).

Kotijoukkueen avauskuusikko Joni Mikkonen, Panu Pitkänen, Urpo Sivula, Nico Nurmesniemi, Mikko Kuusela ja Aleksi Kaatrasalo aloitti pelin hermostuneesti. Hyökkäysvirheitä tuli useita peräjälkeen eikä puolustuspelaaminenkaan ollut parhaimmillaan. Libero Voitto Köykän vastaanotto oli ilahduttavan tarkkaa (80 %).

Tiikerien avauskuusikko Anton Välimaa, Antti Ropponen, Antti Leppälä, Rami Rekomaa, Jiri Hänninen ja Jere Mäkinen aloitti sekin hieman epävarmasti, mutta pääsi peliin kiinni aiemmin kuin kotijoukkue. Myös tiikerilibero Teemu Lahti onnistui tontillaan (67%).
Ensimmäisen erän ratkaisu tuli tilanteen 6 – 5 jälkeen. Akaa-Volleyn hyökkäystehot putosivat hetkeksi lähes nollaan ja Tiikerit vei seuraavat pallot 8 – 1 ja taululla oli lukemat 7 – 13. Siitä akaalaiset eivät enää toipuneet riittävään loppukiriin. Tiikerikapteeni Antti Leppälä sai kunnian hyökätä eräpallon tuloksekkaasti joukkueelleen.

Ensimmäisen erän jälkeen molempien joukkueiden hakkurit olivat miinuksella. Akaan nuori Nurmesniemi pelasi ennakkoluulottomasti (7/+6) ja kokkolalaisten tilastoista erottuvat Mäkinen (4/+3) ja Jiri Hänninen myös (4/+3).
Toisessa erässä Tiikerit kiri heti alussa tilanteeseen 0 – 5. Samat viisi pistettä jäivät joukkueiden eroksi myös erän päättyessä. Akaan Nurmesniemi jatkoi rohkeata peliään, mutta vieraat ottivat miehen huolellisemmin kiinni. Sen sijaan Sivula pääsi pelistä kiinni (7/+4). Mikkonen siirtyi kesken erän vaihtoon ja Eetu Pennanen otti paikkansa laiturina. Pitkänen (3/+3) ja Kaatrasalo (3/+3) jatkavat tasaisesti pelistä toiseen.

Toisesta erästä lähtien Tiikerien tasaisuus tuli selkeästi esiin. Joukkueesta ei Akaan keskiviikkoillassa löytynyt ainoatakaan heikkoa lenkkiä. Ropponenkin pääsi vauhtiin (7/+5). Välimaa sai passata mihinkä suuntaan vain ja aina löytyi ratkaisija.
Pitkältä erätauolta Akaa-Volley oli ottanut mukaansa hitusen enemmän huolellisuutta. Kun omia virheitä tuli vähemmän, erää mentiin tasatahtiin aina lukemiin 17 – 17. Tiikerit otti kahden pisteen johdon, kun Akaan puolustus nukahti helpossa pallossa. Köykkä sai tilanteesta tuomarilta nuhteet, kun suutahti itselleen ja löi pallon litteäksi parkettiin.
Kolmannen erän ratkaisu nähtiin tilanteessa 19 – 21. Ropposen kova hypäri puhkaisi kotijoukkueen vastaanoton ja kun seuraavassa pallossa Tiikerien valmentaja Keskisipilä kävi neuvomassa verkkotuomaria Akaa-Volleyn pelaajien väärästä sijoittumisesta (toki tuomari olisi varmasti itsekin asian huomannut), tilanteeksi tuli jo 19 – 23. Sivula sai vielä kaunisteltua lukemia kovalla syötöllä ja onnistuneella hyökkäyksellä. Mutta ottelun niittasi Ropponen jujuttamalla pisteen joukkueelleen.

Tiikerien parhaana palkittiin Jere Mäkinen (11/+8), joka kiitteli joukkueensa tasaisuutta.

- Tasapainoinen esitys meiltä. Akaa teki kahteen ensimmäiseen erään virheitä ja helpotti meidän peliämme tänään, analysoi Mäkinen lehdistötilaisuudessa.

Valmentaja Mikko Keskisipilä komppasi vieressä.

- Kun joukkueella on hyvä syöttö ja vastaanotto sekä monipuolinen hyökkäys, voi valmentaja olla tyytyväinen, hymyili Keskisipilä maskinsa takana.

- Akaa teki tosiaan tänään luvattoman paljon virheitä. Se tuskin toistuu viikonloppuna. Kyllä meidän tulee olla valmiit pelaamaan tarvittaessa vielä sunnuntainakin.

Akaan valmentaja Oliver Lüütsepp pahoitteli alun vaikeuksia, jotka antoivat vastustajalle lisää energiaa.

- Emme saaneet pelirytmiä kohdalleen alussa. Tiikerit pelasi erittäin hyvin etenkin jatkopallot. Heidän ykköshyökkäyksiinsä pääsimme hyvin kiinni, mutta puolustuksen jälkeiset tilanteet olivat vaikeita. Jos haluamme Kokkolassa voittaa, joukkueen pitää pelata tasaisemmin.

* Runkosarjan kohtaamiset 29.10. Akaassa 3-1 ja 8.11. Kokkolassa 3-0
* Tiikerit on voittanut 5 edellistä otteluaan ja 3 edellistä vierasotteluaan
* Akaa on voittanut 6/8 joukkueiden edellistä kohtaamista, kaikkien aikojen kohtaamiset 8-6 Akaalle, Akaalla 5-3