Hämeenlinna nousi voittoon Kuopiossa - LiigaPloki ja Pölkky myös avausvoittoihin

30.09.2023

Naisten Mestaruusliiga polkaistiin käyntiin kolmella pelillä lauantaina. Hämeenlinnan Lentopallokerho nousi viime kauden välieräuusinnassa kahden erävoiton takaa voittoon Kuopiossa Puijo Wolleysta. Pölkky Kuusamo puolestaan taipui avauserän tappiosta 3-1 -voittoon JymyVolleyn vieraana ja LiigaPloki teki saman tempun kotonaan Arctic Volley vieraanaan.

Puijo Wolley ja Hämeenlinnan Lentopallokerho jatkoivat siitä mihin jäivät

Joukkueet kisasivat jälleen täyden viiden erän iltapuhteen

Aloituskokoonpanot:
Madsen, Koranen, Klimovich, Marmen, Deisl, Shumeiko sekä Tuominen ja Timonen (L)
Autere, Kääntä, Huoman, Räty, Tikka, Dambrehte ja Help (L)

Ottelun ensimmäiset pisteet omalla syöttävuorolla kuuluivat Lentiskerholle. Heini Kovasen syöttövirheen jälkeen peli oli 3-5. Kahden pisteen takaa-ajoasema säilyi siihen asti, kun Ella Autere torppasi Anna Shumeikon hyökkäyksen ja Shumeiko hyökkäsi perään virheen: 9-9. Luvut 10-11 tuotti Victoria Deislin toisen kosketuksen hyökkäys. Kerholle muutaman pisteen kaula, Puijo perässä ja Emilia Kääntä peippasi tasoituksen 14-14. Liina Räty 15-15 kahden käden peipillä toisesta kosketuksesta. Puijo pääsi johtoon 18-17, kun Megija Dambrehte jättikin lyömättä ykköspaikalta ja lennätti pallon Kerhon kenttään kevyellä kosketuksella. Vitalia Marmen hyökkäsi pallon rajasta yli ja 19-17. Puijo onnistui nyt sijoittamaan palloja vastustajan kenttään ja Giovanni Torchio otti toisen aikalisänsä pisteissä 21-18. Aikalisän magia toimi ja Liina Räty syötti leveäksi. Seuraavaksi Michaela Madsen tipautti syöttönsä etukenttään, eikä Puijo saanut sitä nostettua: Ottelun ensimmäinen ässä. Tilanne kävi tasan 21:ssa, mutta Madsen päätti syöttövuoronsa verkkovirheeseen. Tilanne kutkuttavasti 23-23 ja syöttämään Heini Kovanen. Eräpallo Kerholle Vera Klimovichin painettua pallon kenttään Taija Tikan käsien kautta. Aikalisä Puijolle. Tasoihin Dambrehten hyökkäyksellä kakkosesta. Eräpallo Puijolle Käännän torjunnalla ja päätös lukuihin 26-24 Shumeikon hyökkäysvirheellä.

Puijo lähti erävoiton jälkeen seuraavaan hyvällä draivilla, mutta syöttövirheet vaivasivat molempien joukkueiden peliä. Kahdeksasta ensimmäisestä neljä pinnaa verkkoon tai yli. Joukkueet tasoissa kuudessa pisteessä ja tasaisena peli jatkuikin. Hämeenlinna sai pienen kaulan 8-10:en Vera Klimovichin hienolla torjunnalla, mutta Huoman liiteli nelosesta ja pisti kovalla kädellä kavennuksen kenttään. Huoman syöttämään ja Puijo ohi Käännän hyökkäyksellä ja Autereen torjunnalla. Dambrehten 12-10 -pinnan jälkeen Giovanni Torchion joukot aikalisälle. 10-13 ja Shumeiko vaihtui Kerttu Kilpiseen. Tilanne tasoittui 13-13:ksi ja Kerho meni johtoon Deislin sekä Klimovichin hienolla yhteispelillä keskellä verkkoa: Puijo aikalisälle. Seuraavaksi kolme pistettä putkeen Vitalia Marmenin hyökkäyksillä. Puijo vaihtoi passariksi Piper Matsumoton Rädyn tilalle ja kavennus 14-17 Autereen hyökkäyksellä. Dambrehte löysi hyvän syöttövireen ja toi Puijon tasoihin, mutta päätti vuoronsa virheeseen ja pisteisiin 18-19. Kilpisen ässällä 20-18, mutta Puijo tasoihin Käännän hyökkäyksellä ja saman naisen ässällä. Tikka hyökkäsi kotijoukkueen keulille, mutta Marmen tasoitti taas. Tasoissa myös 22-22. Pitkän taistelupallon vei Puijo Autereen torjunnalla: 23-22 ja Kerhon aikalisä. Huoman hyökkäsi nelosesta fiksusti rajaan ja eräpallo Puijolle. Tikan syöttö lipsahti verkkoon ja seuraavan eräpallon aloitti Madsen. Homman sinetöi Autere kaksin käsin keskeltä, pisteet 25-23.

Kolmas erä alkoi pitkällä trilleripallolla, jonka Venla Huoman onnistui naulaamaan Puijon eduksi. Puijo onnistui viemään tilanteen 5-3:en, jolloin Kerho vaihtoi Kilpisen Kovasen tilalle. Tilanteessa 6-4 Lotta Alatalo Klimovichin tilalle syöttämään. Hänen syöttövuorollaan vieraat menivät 6-7 -johtoon, ja Puijo marssitti tuplavaihdolla Räsäsen hakkuriksi ja Rädyn passariksi. 6-8 ja Hanna Kastarinen Tikkaa korvaamaan. Pinna lisää Kerholle ja Puijo aikalisälle. Nyt mentiin yhtä maalia ja Alatalon syöttöputki katkesi virheeseen vasta luvuissa 7-11. Käännän syöttövuoron jälkeen eroa hieman vähemmän 9-12. 11-16 ja Puijon tuplavaihto takaisin. Dambrehten hyökkäys ja Huomanin ässä pitivät kotijoukkueen uskoa yllä. Seuraavan pallon hieno pelastus verkolta ei auttanut ja pisteet 13-18. Puijo ei saanut kurottua eroa kiinni ja pisteitä tehtiin vuorovedolla. Kotijoukkue ei saanut otetta vastustajasta ja erä lopulta Kerholle selvin luvuin 17-25 erinomaisen erän pelanneen Madsenin toimesta.

Neljäs erä kesti tilanteeseen 9-7 asti, ennen kuin joukkueiden välille saatiin yhtä pistettä suurempi ero. Eron tehnyt Räsänen pisti seuraavankin vastustajan parkettiin, ja Kerho otti aikalisän. Se toimi ja Huoman syötti verkkoon, 10-8. Kantahämäläiset sisuuntuivat ja tasoittivat 12:ssa pisteessä. Kilpinen onnistui railakkaalla nelospaikan hyökkäyksellä viemään Kerhon johtoon, joka repesi 15-18:aan. Puijo aikalisälle, mutta ei auttanut: Jälleen yhtä maalia 15-22:een ja seuraavaan aikalisään asti. Madsenin syöttöputki viimein poikki Autereen toimesta, mutta ilo oli lyhytaikainen. Erä lopulta selvästi vieraille 18-25.

Ratkaisuerä alkoi samalla tavoin kuin edellinen päättyi, ja Puijo keskusteli tilanteesta sivurajan tuntumassa pisteissä 0-3. Madsen ja Kilpinen torjuivat kaikki Puijon tarjoilut, eikä kotijoukkueen peli kulkenut lainkaan. Pisteissä 0-6 passarivaihto Rädystä Matsumotoon ja ilon pilkahdus Huomanin hyökkäyspisteellä. Varsinaisesta ilosta ei kuitenkaan voinut puhua, sillä pisteitä ei alkanut ropista. Lopulta niitä muutama ilmestyi, mutta erä kuitenkin Kerholle todella selvästi 6-15.

JymyVolley kesti puolitoista erää Pölkyn tahdissa

JymyVolleyn nuori joukkue taisi yllättää kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittaneen Pölkyn takomalla kauden avauserässä selkeän voiton ottelun ennakkosuosikista. Myös toisen erän puoliväliin kotijoukkue pysyi kuusamaloisten tahdissa, mutta sitten ote lipesi ja Pölkky voitti lopulta koko ottelun erin 1-3 (20-25, 19, 25, 15-25, 17-25).

JymyVolley lähti kauteen epävarmasta tilanteesta. Joukkue purki juuri avauspelin alla sopimuksensa amerikkalaisen yleispelaajan kanssa, eikä keskitorjujan tontilla ole toistaiseksi kuin kaksi pelaajaa. Vieraat antoivat tasoitusta, kun yleispelaaja Carlyle Nusbaum oli poissa illan kokoonpanosta.
Liigadebyyttinsä tehnyt valmentaja Patrik Ojaniemi nosti rohkeasti aloituskuusikkoon yleispelaajan tontille vasta 15-vuotiaan Annika Koivuniemen, joka lunastikin paikkansa näyttävästi. Myös 183-senttinen jenkkihakkuri Jada Burse näytti heti ottelun alusta, ettei hän ollut JymyVolleylle turha hankinta.
Ensimmäinen erä kotijoukkueelle onnistuneiden vastaanottojen ja Bursen näyttävien suoritusten siivittämänä. Erän käännekohdaksi tuli Veera Heinimäen kolmen ässän putki, jolla hän vei kotijoukkueen kolmen pisteen johtoon.

Toisessa erässä Pölkky sai syötön kulkemaan, kun taas kotijoukkue sortui syöttövirheisiin. Vastaanoton taso heikkeni, mikä näkyi naapurin paukutellessa ässiä kenttään. Kolmannen erän alku oli kotijoukkueelle tuskaisaa, ja vieraan kirivät jo 1-8 johtotilanteeseen. Ojaniemi yritti rauhoittaa tilannetta vaihtamalla passarin tontille Julia Junilan, mutta erää sillä ei saatu käännettyä. Neljännessä erässä vieraiden syöttöjen vahvuus näkyi, eikä kotijoukkueella ollut enää saumaa erävoittoon.

Veda Mansikkaviita, JymyVolley:

- Pölkky on tosi laadukas joukkue, joka hyökkää laajalta rintamalta. He saivat ensimmäisen erän jälkeen vastaanottoa parannettua, mikä levitti peliä enemmän, kun taas meidän vastaanotto heikkeni pelin edetessä. Pölkky syötti tosi hyvin, siihen ottelu ehkä ratkesi. Meillä oli pelissä ehkä vähän liikaa ailahtelua.

- Ensimmäiseksi otteluksi fiilis oli yllättävän rento, ja tulokkaat ottivat paikkansa kentällä yllättävän hyvin. Olen heistä tosi ylpeä, kentällä ei huomannut, että oli heidän ensimmäinen liigapelinsä. Oma peli oli ihan ok, vaikka tietysti on parannettavaa. Hakkuri löytyi tosi kivasti, mutta toki parannettavaa kaikilla osa-alueilla itsellekin pitkästä aikaa tällä tasolla. Kouluarvosana illan pelistä 7+

Patrik Ojaniemi, JymyVolley:

- Lähdettiin syöttämään ja hyökkäämään rohkeasti, ja hyökkäysprosentti pitäisi olla ihan tarpeeksi hyvä pelin voittamiseen. Tänään Kuusamo syötti liian hyvin. Vastaanotto pitää saada napsun paremmaksi.
Jos katsoo meidän vastaanottoa versus hyökkäysprosenttiin siihen täytyy olla tyytyväinen. Vähän jänne katkeaa pelaamisessa. Nuoren joukkueen henkinen kantti kesti ehkä puolitoista erää, sitten näkisin, että se katkesi. Me ei pystytä pysymään sillä henkisellä tasolla ja taitotasolla, mitä vaatisi Pölkyn tasoista joukkuetta vastaan. Oppimismielessä vastaanotto pitää saada paremmaksi, ja se tulee paremmaksi. Meillä on uudet pelaajat, jotka eivät ole nostaneet yhdessä.

- Syöttö pitäisi periaatteessa riittää. Perusjuttuja niin sanotusta. Positiivista on se, että hyökkäysvoima riitti tilastomielessä. Nuoret tulivat hyvin, mutta ei voi olettaa että meillä on 15-vuotias ykkösyleispelaajana kantamassa joukkuetta.

Joanna Kallinen, Pölkky

- Oli vielä sekavaa peliä meidänkin puolelta, vaihtelevaa peliä, eikä omaa hyvää peliä vielä löytynyt. Arvosanaksi antaisin sellainen 7,5 ja 8-. Aluksi meillä oli ongelmia vastaanoton kanssa, emmekä päässeet hyökkäämään kunnolla. Mutta kun päästiin nousemaan paremmin niin pystyttiin helpommin levittämään passia eri osa-alueille ja pallo alkoi kuolla kivasti.

- Odotettiin tiukkaa peliä, ei tiedetty miten vastustaja pelaa, ja omassakin pelissä oli tekemistä. Ottelu meni aika lailla odotusten mukaan. Omassa pelissä oli alussa jännitystä ja kesti, että sai stressitason pois, mutta onhan omassa pelissä vielä paljon parannettavaa.

Sotiris Gkotsis, Pölkky:

- Tämä ottelu ratkesi vastaanottoon. Olen tyytyväinen ainoastaan voittoon, en siihen, miten me tänään pelasimme. Teimme jotain hyvää, paitsi passit ja vastaanotot ensimmäisessä erässä. Tämä oli tyypillinen eka peli, täytyy olla mentaalisesti valmis, ensimmäisen hävityn erän jälkeen me reagoimme ja pelasimme paremmin.

LigaPlokille makea avausvoitto kotona

LiigaPloki: Mebus, Rasinperä, Hyttinen, Kähkölä, Kinnunen, Kenjalo ja Joensalo (libero)
ArVo: Rautio. Smolander, Jantunen, Jaunet, Glynn, Isokääntä ja Horsfall(libero)

LiigaPloki otti Pihtipudas-salissa makean kaudenavausvoiton Arctic Volleysta. Rovaniemeläiset tulivat otteluun vahvalla taisteluasenteella ja kotijoukkueen pelaamisessa näkyi selkeästi avauspelin paineet. ArVo puolusti lähes kaikki LiigaPlokin hyökkäykset meni erävoitto selkeästi vieraille. Päävalmentaja Jukka Lehtonen tuuletti joukkueensa onnistumisia täydellä voimalla.

Toisessa erässä LiigaPloki alkoi saada otetta peliin ja Emma Ellisin tulo kentälle vahvisti selkeästi kotijoukkueen hyökkäyspelaamista.

Kolmannen erän kotijoukkue aloitti murskaavasti johtaen sitä jo 9-1. ArVo kuroi eron kolmeen pisteeseen tilanteessa 11-8, mutta kiri ei riittänyt kuitenkaan pitemmälle.

Neljännessä erässä Arctic Volley johti 13-16 ja elätteli toiveita ratkaisun pitkittämisestä viidenteen erään. Kotijoukkueen ote piti kuitenkin loppuun asti ja Pihtipudas-salin yleisö pääsi juhlimaan otteluvoittoa.
Kotijoukkueen parhaana palkittiin upeasti pelannut yleispelaaja Oona Rasinperä. Toinen näkyvä hahmo oli yleispelaaja Emma Ellis, joka vahvan hyökkäyspelin lisäksi onnistui myös vastaanotossa.
ArVon parhaana palkittu libero Taylor Horsfall oli jälleen hyvällä pelipäällä ja yleispelaaja Lisa Jaunet sävähdytti vahvoilla hyökkäyksillään.

Kim Buchwald, LiigaPloki:

-Kauden avauspelin alku oli meiltä stressaantunutta pelaamista. Hyökkäys- ja torjuntapelin parannuttua saimme otteen kamppailusta. Vaihtopenkiltä tullut Emma Ellis teki 25/+16 tehot ja Oona Rasinperällä oli mainio kauden avaus 18/+14. Pelimme kehittyy kauden aikana. Olen onnellinen voitosta.

Jukka Lehtonen, Arctic Volley:

- Ottelun alussa pelasimme fiksusti, mutta sen jälkeen pienet asiat ja omat virheet käänsivät pelin LiigaPlokille. Heidän hyökkäyspelinsä parantui selkeästi neljännessä erässä hyvän vastaanoton parannuttua.

Oona Rasinperä, LiigaPloki:

- Alku oli meiltä kireetä pelaamista, ei päästy omalle tasolle. Vastaanottomme parantuessa saimme painetta hyvin nelospaikalle, sieltä tapoimme onnistuneesti.

Larissa Isokääntä, Arctic Volley:

- Ekassa pelissä jännitti. Tämä ei ollut huono peli meiltä, vastustaja hyökkäsi meitä paremmin.