Hämeenlinna rutisti välieriin sitkeällä esityksellä

23.03.2023

Hämeenlinnan Loimua-areenalla tehtiin torstai-iltana omanlaistaan urheiluhistoriaa. Hämeenlinnan Lentopallokerhon naisten liigajoukkue eteni vaikeuksien kautta voittoon Oriveden Ponnistusta vastaan voittamalla ottelun erin 3-1 ja ottelusarjan ratkaisevassa taistossa voitoin 3-2.

Historialliseksi illan teki kuitenkin se, että Kerho eteni naisten liigan välieriin 25. kerran peräkkäin. Joukkue on siis edennyt neljän parhaan joukkoon joka kevät vuodesta 1999 alkaen. Aikamoista. Kyseiseen menestyputkeen sisältyy myös kymmenen mestaruutta, jolla määrällä Kerho jakaa kaikkien aikojen ykkössijan toisen kestomenestyjän LP Viestin kanssa.

KARKKIA NUMEROIDEN YSTÄVILLE

Ottelun avauserä tarjosi numeroiden ystäville makeaa mahan täydeltä. Erä eteni osapuilleen tasatahtiin aina erän puoliväliin, minkä jälkeen OrPo karkasi väkevästi hyökänneiden Ada Arosen ja Daria Butkevychin johdolla ratkaisevan tuntuisesti 24-20 johtoon. Vanha totuus valkeni viimeistään siinä vaiheessa kaikille läsnäolijoille. Erän, ottelun ja loppupeleissä ottelusarjan katkaiseminen on helposti sanottu, mutta usein haastava toteuttaa.

OrPo:n sinivalkoinen ämpäriryhmä takoi ämpäreitään villisti, mutta pitkään vaikutti siltä, että rytmit kaikuivat kuuroille korville. OrPo sai erässä peräti yksitoista eräpalloa. Yksitoista Kerhon nollaa vastaan. Lopulta, reilun puolen tunnin taistelun jälkeen erä kääntyi OrPo:lle 32-30.

TERÄS TAIPUI, EI MURTUNUT

Ottelun kulminaatioksi muodostui lopulta toisen erän ratkaisuhetket. OrPo johti erää pistein 20-19, kun Kerhon päävalmentaja Giovanni Torchio vaihtoi alkukauden ykköspassarin Jenna Ylivainion aloittaneen Pipsa Roivaisen tilalle. Loppukaudesta passarina laadukkaasti pelannut Sofia Lehto on aivotärähdyksen jälkeen edelleen sivussa.

Ylivainio vastasi, kenties jopa ylitti, Torchion toiveisiin. Hän löysi passeillaan pitkään varjojen mailla vaeltaneen Jenny Mosserin, joka iski kotijoukkueelle lopulta 26-24 erävoiton. Väkevä erän loppu siivitti Kerhon lopulta sellaiseen lentoon ettei hienosti taistellut OrPo kyennyt siihen enää vastaamaan. Kolmas erä toki taisteltiin vielä tasaisesti, erä Kerholle 25-23. Neljännessä Kerho purjehti erä- ja otteluvoittoon erin 3-1. Paikka välieriin aukesi lopulta hienosti haastanutta OrPoa vastaan otteluvoitoin 3-1. Ylivainio kuorrutti mainiota passipeliään peräti viidellä torjuntapisteellä.

Ottelun merkitys ja valtava panos näkyivät päätöserä poislukien läpi ottelun. Kahdessa avauserässä kummankin joukkueen hyökkäyspeliä leimasi varovaisuus. Palloa mielummin tönittiin varovasti kuin hyökättiin ankarasti. Kerho teki kahteen erään 50 hyökkäyspistettä ja vain yhden virheen. OrPo:n vastaavat lukemat 56 pistettä, 6 virhettä. Joku voisi pitää tehoja vakuuttavina, mutta päällimmäiseksi tunteeksi nousi kuitenkin varovaisuus ja varman päälle pelaaminen.

PÄÄVALMENTAJA TORCHIOLTA ISO RATKAISU

Daria Butkevych, hakkuri, Oriveden Ponnistus:

Päällimmäinen tunne on tietysti valtava pettymys. Nousimme hienosti kahden tappion jälkeen tasoihin, ja nyt tuntuu, että kautemme päättyi liian aikaisin. Toisen erän niukan tappion jälkeen meidän keskittymisemme hiukan herpaantui. No, tämä on urheilua ja tulosta täytyy kunnioittaa. Onnittelut Hämeenlinnalle välieräpaikasta.

Jenny Mosser, yleispelaaja, Lentopallokerho:

Nautin näistä hetkistä, näistä otteluista. Kaksi hyvää joukkuetta taistelemassa joka tilanteessa. Erityisen hyvältä voitto tuntuu, koska Orivesi todella pakotti tekemään parhaamme. Olen ylpeä tästä joukkueesta, ja mielestäni aiheesta.

Andrea Carasi, päävalmentaja, OrPo:

Olen ylpeä joukkueestani. Taistelimme hienosti läpi tämän ottelusarjan. Mielestäni toisen erän ratkaisun hetket käänsivät tämän ottelun Hämeenlinnalle. Valitettavasti jouduimme pelaamaan tämän ottelusarjan ilman kahta tärkeää keskipelaajaamme.

Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

Suurin saavutuksemme tällä kaudella toistaiseksi on, kaiken turbulenssin keskellä, varmistaa paikkamme jälleen neljän parhaan joukossa. Valmentajana jouduin tekemään kovan ratkaisun passarimme osalta ja tällä kertaa ratkaisu osoittautui oikeaksi. Toisinaan näitä päätöksiä on pakko tehdä, kokeneena valmentajana tiedän sen. Haluan myös muistuttaa, että olemme todella nuori joukkue. Peräti yhdeksän pelaajaamme on syntynyt 2000-luvulla. Nuorissa on tulevaisuutemme.

Oriveden Ponnistuksen parhaana pelaajana palkittiin hakkuri Darya Butkevych ja Lentopallokerhon parhaana yleispelaaja Jenny Mosser. Lentopallokerhon tuleva välierävastustaja ratkeaa huomenna, kun runkosarjan voittaja Puijo Wolley ja viimeisenä puolivälieriin selviynyt LP-Vampula kohtaavat viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa Kuopiossa.

Hämeenlinna - OrPo 3-1

30–32, 26–24, 25–23, 25–13
Koti:Mosser 24/+15, Owokoniran 20/+13, Klimovich 8/+8
Vieras:Aronen 24/+7, Butkevych 24/+19, Viljanen 7/-2