Hurrikaani lauantain vierasvoittaja - VaLePa, Akaa-Volley, Tiikerit ja Savo Volley kotivoittoihin

12.11.2022

Lauantain miesten viiden ottelun kierros tarjosi neljä kotivoittoa Hurrikaanin oltua ainoa vieraspisteisiin kiinni päässyt joukkue. Kokkolan Tiikerit nappasi makean kauden ensimmäisen kotivoittonsa liigassa lyömällä sarjakärki Loimun.

Tiikerien kotivoittotili auki sarjakärjen kustannuksella

Kokkolan Tiikerit juhli kauden ensimmäistä kotivoittoa, kun joukkue kukisti sarjajohtaja Raision Loimu. Ottelu oli syksyn ensimmäinen, jossa Loimu jäi pisteittä.

Tiikerit voitti suoraan kolmessa erässä: 25-21, 31-29, 25-19.

Kotijoukkue aloitti vahvasti, 5-2. Tiikerit repi eroa, 10-5. Loimun paransi peliään ja siirtyi ensimmäisen kerran johtoon, 14-13. Siitä edettiin tasatahtiin. Daniel Thiessen torjui kotijoukkueelle 20-18 ja Rami Rekomaa iski 21-19. Loimu nousi kahdesti pisteen päähän. Erän lopussa Loimu sortui muutamaan virheeseen ja erä Tiikereille.

Toinen erä oli trilleri. Ensin sitä vei tiikerilauma. Rekomaa iski 17-13 ja Antti Leppälä 18-13. Kun Loimu kavensi tilanteeksi 16-18, otti Tiikerit ottelun ensimmäisen aikalisänsä.

Erän loppu oli todella jännittävä. Rekomaa iski 23-22, sitä seurasi syöttövirhe, 23-23. Teemu Lahti iski 24-23, mutta Joonas Jokela tasoitti. Jere Mäkinen teki 25-24, mutta jälleen tasoitti Jokela.

Pisteitä tehtiin vuorotellen. Loimulla oli neljä eräpalloa, Tiikerit selvitti ne kaikki. Tiikereillä eräpalloja oli kolme. Rekomaan isku päätti pitkän pallorallin, 31-29.

Pitkältä erätauolta tuli entistäkin vahvempi tiikerilauma. Lahti iski kahdesti, 2-0. Rekomaa ja Thiessen torjuivat 3-0 ja 4-0. Kotijoukkue hallitsi, 8-3. Siinä vaiheessa oli Jokela tehnyt vieraiden kaikki kolme pistettä.

Tiikerit repo eroa: 13-5. Näytti jo siltä, että homma on selvä. Loimu nousi vielä lähelle, parikin kertaa: 10-13 ja 12-15.

Nälkäinen kotijoukkue oli kuitenkin lopussa vahva. Vaihdosta kentälle tullut Arttu Tupeli teki tärkeitä pisteitä. Tupeli iski 24-18. Ottelu päättyi Jokelan syöttövirheeseen.

Tomi Saarinen, Loimu:

-Tiikerit hyökkäsi monipuolisesti ja tehokkaasti. Ei saatu kiinni ja peli luisui käsistä. Alkukausi on mennyt yllättävän hyvin, ehkä jopa liiankin hyvin. Tänään saatiin mitä ansaittiin. Pääkoppa pitää saada kuntoon, harjoituksiin ja peleihin.

Rami Rekomaa, Tiikerit:

-Ensimmäisen kerran tän syksyn liigapeleissä oli energiaa heti alusta. Hyvät europelit ovat nostaneet itseluottamusta. On ollut tiukkoja pelejä, joita ei ole pystytty kääntämään meille. Nyt onnistuttiin. Oma peli kulki hyvin. Kiitos siitä vastaanotolle ja passarille.

Mika Rantanen, Loimu:

-Ei meiltä mikään hyvä esitys. Joka osa-alueella hävittiin hieman. Joka erään sattui yksi synkkä hetki. Toisessa taisteltiin ja noustiin, mutta ihan ei riittänyt. Tiikerit on inhottava vastustaja.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

-Tiukkoja eriä ja pelejä on hävitty. Pienin askelin oma peli menee eteenpäin. Edelleen annetaan vastustajalle pisteputkia. Toinen erä oli meiltä ehjin. Hieno tulos, mutta pelillisesti on vielä tekemistä. Keskiviikkona pelataan Romaniassa. Kyllä sieltä lähdemme voittoa hakemaan.

KyKy-Betset kiusasi pari erään Hurrikaania

Ottelu alkoi kotijoukkueen johdossa tilanteeseen 6-4 saakka. Santeri Välimaan syöttövuorolla Hurrikaani siirtyi 9-4 johtoon eikä enää johtoasemaansa luovuttanut. KyKy-Betset sortui helppoihin virheisiin, verkkovirheitä, suoria hyökkäysvirheitä tuli aivan liikaa. Hurrikaanin peruspelaaminen riitti helpohkosti ensimmäisen erän voittoon. Erän hahmo Hurrikaanin Santeri Välimaa.

Toisessa erässä KyKy-Betset paransi peliään. Tommi Siirilä syötti hyvin ja toi kotijoukkuetta peliin mukaan. Otto Keinonen otti hyviä puolustuksia ja jatkopallot betonimiehet hyökkäsivät tehokkaasti. Kotijoukkue sai kuriin Hurrikaani hakkuri Kristers Darfzanssin. Erän hahmo Kyky-Betsetin Aivars Petrusevics.

Kolmannessa erässä nähtiin ottelun kulminaatiopiste. Ensiksi Tatu Venetjoen syöttövuorolla KyKy-Betset nousi tilanteesta 16-19 johtoasemaan 21-19. Tämän jälkeen Hurrikaanin Kristers Dardzans asteli syöttöruutuun ja syötti ja hyökkäsi tehokkaasti erän loppuun. Hurrikaani voitti kolmannen erän 25-21.

Neljännessä erässä betonimiesten peli mureni ja hurrikaanin peruspelaaminen riitti helppoon erä ja otteluvoittoon. Ottelun lopussa KyKy-Betsetin Aleksi Oksanen sai vastuuta ja nuorimies tekikin uransa ensimmäisen mestaruusliigapisteensä.

Jussi Heino:

- Ottelu oli aikalailla sellainen kuin odotettiin. Kolme pistettä oli tavoite ja se saatiin. Toisessa erässä hieman ote herpaantui ja tehtiin helppoja virheitä. Pelin lopussa saimme pelimme kohdalleen ja se riitti voittoon.

Eduard Venski:

- Ottelunalku oli hermostunut. Teimme helppoja virheitä. Paransimme toiseen erään ja se oli hyvää peliä. Ottelun loppu harmittaa. Neljännessä erässä pelaaminen loppui, siihen en ole tyytyväinen.

Akaa-Volley väsytti Ducksin väsyneenäkin

Akaa-Volleyn ja Vantaa Ducksin kohtaaminen oli juuri niin tasainen kuin ennalta oli odotettavissa. Illan juhlakalu Joni Mikkonen, jonka pelipaita ja -numero jäädytettiin Akaa Areenan korkeuksiin, sai sydämen tykytyksiä paitsi parketilla kukkapuskan kanssa niin myös katsomossa kahvikuppi kädessään. Sarjapisteet jäivät lopulta Akaaseen lukemin 3 – 1 (22-25,28-26,25-22,25-18).
Otteluennakossa lueteltiin useita peliä koskeneita kysymyksiä. Vuorokautta ennen h-hetkeä luetteloon voitiin lisätä vielä yksi: Akaa-Volleyn paluu Challenge Cupin pelistä Azoreilta viivästyi vuorokaudella, kun Terceiran saari oli lentoja siirtäneen myrskyn kourissa torstaina. Joukkue saapui siis Akaaseen vasta lauantaina aamuyöstä. Pelaajien vire iltapäivän liigapelissä oli uusi arvoitus.

Ottelun alussa näytti siltä, että pitkäksi venähtänyt matkustus ja vähäiset yöunet vain virkistivät kotijoukkueen pelaajia. Greg Petty löi palloa torjunnan yli ja Ali Fazlikin oli tavanomaisissa korkeuksissaan. Mutta se olikin vain hämäystä. Vieraat veivät ykköserää hienoisesti koko ajan, vaikka tilastojen mukaan erä oli erittäin tasainen. Akaa-Volleyn omat virheet koituivat Kunnarin valmennettavien kohtaloksi. Syöttövirheet 5-3 ja hyökkäysvirheet 2-1.

Kakkoserääkin Ducks vei hienokseltaan, kunnes ratkaisuhetkillä Akaa-Volley nousi rinnalle ja ohi. Vierailla oli muutamakin eräpallo. Mutta kotijoukkueelle riitti se ainokainen, jonka Petty hankki kuutospaikan hyökkäyksellä. Erä päättyi hetkeä aiemmin verkolla polveaan pahan näköisesti kolhineen Mohammedreza Beikin hienoon torjuntapisteeseen.

Kolmannen erän alku oli molemmilla virheiden sävyttämä. Ducks sortui useaan syöttövirheeseen ja Akaa-Volley puolestaan tuhrasi pisteitä hyökkäämällä huolimattomasti. Tilanteessa 8-8 Kunnari otti Beikin huilaamaan ja Nico Nurmesniemi pääsi syöttämään painavia hyppyleijojaan. Kotijoukkue kiri kolmen pisteen etumatkalle. Siitä edettiin loppusuoralle ja maaliin saakka tuolla erolla. Eräpallon takoi Ducksin kenttää Akaan kapteeni Panu Pitkänen.

Neljättä erää vieraat johtivat alussa 0-3 Henrik Porkan nätin keskihyökkäyksen ja Pettyn parin epäonnistumisen jälkeen. Petty ei virheistään kuitenkaan pettynyt, vaan takoi syöttöviivalta pommin, joka olisi purrut Challenge Cupin pelissäkin. Melko tasaisesti painittiin aina tilanteeseen 16-16. Lopullinen ratkaisu otteluun löytyi Akaa-Volleyn vaihtopenkiltä. Sauli ’Sinko’ Sinkkonen on tunnettu pahoista leijasyötöistään ja mies päästettiin irti lukemissa 17-16. Sinko poistui takarajalta vasta, kun taululla luki 22-16. Ottelun viimeisen pisteen teki Anton Välimaa suoraan syötöstä.

Akaan parhaana palkittiin keskipelaaja Petteri Tyynismaa.
- Alku oli hankala, mutta meidän oma tekeminen parani ensimmäisen erän jälkeen, analysoi Tyynismaa.

Ducks-valmentaja Juho Rajala kiitteli joukkueensa otteita kolmen erän verran.
- Kolme erää oltiin hyvin mukana. Mutta siiten tuli vaikeuksia vastaanoton kanssa.

Kunnari sanoi olevansa ylpeä joukkueestaan.
- Kaikilla meni kotimatka yli puolen yön ja viimeiset pääsivät sänkyyn vasta kolmelta aamulla. Siihen nähden pelaaminen oli pirteätä. Beikin polvesta en osaa nyt sanoa mitään. Kovastihan se kolahti ja mies säikähti tosissaan. No, Nurmesniemi on aiemminkin tullut hienosti kehiin, joten luottoa löytyi nytkin, eikä suotta.

VaLePa vahvana ratkaisuhetkillä

VaLePa Sastamala Tampere – Perungan Pojat 3-0 (25-22, 25-22, 25-22)

Kirjapeli oli hienosti houkutellut katsomoon uusia kasvoja, jotka saivat nauttia uudesta kokemuksesta ja tasaisesta pelistä. Uusi tuttavuus kaikille oli mikrofonin varressa Mika Mikola, joka hoiti homman ammattitaidolla. PerPo tarjosi hienon vastuksen. VaLePan puolella nähtiin tositoimissa pelaajia, jotka ovat saaneet vähemmän peliaikaa. Tilastojuhlaakin nähtiin, kun Urpo Sivula nousi pistetilastossa viidenneksi ohi Tuomas Tihisen 6265 pisteellä. VaLePa otti vahvalla rutiinilla erien lopussa tarvittavat pisteet. VaLePan ässäsyötöt olivat tärkeitä voittotaistelussa.

Aloituskoonpanot
Laakso, Karjarinta, Ekman, Mäkinen, Bonin, Sivula, Pennanen l
Jäntti, Wetter, Berggren, Järnvall, Shurdhi, Gustavsson, Rasinperä l

Peli alkoi syöttövirheillä, sillä 4-4 tilanteessa puolet pisteistä oli tullut syöttövirheistä. Tämän jälkeenkin edettiin tasapäin eteenpäin 17-17 tilanteeseen. Alexander Bergrenin syöttövirheen jälkeen 18-17 tilanteessa syöttövaihdosta peliin tullut Jiri Leinonen syötti kaksi ässää peräkkäin ja VaLePa eteni 20-17 johtoon. Sakari Mäkisen ässällä eräpalloon ja Mikko Karjarinta sai päättää erän keskihyökkäyksellä.

Toinen erä eteni myös tasaisesti. Tilanteessa 21-19 pitkän taistelupallon jälkeen Alvi Shurdhin nelospaikan hyökkäyksellä PerPo nousi pisteen päähän. Ratkaisevat pisteet erävoittoon teki Uspo Sivula ensin hyökkäyksellä, sitten ässällä ja jälleen hyökkäyksellä eräpalloon 24-20. Tällä hyökkäyksellä Sivula nousi kaikkien aikojen pistetilastossa viidennneksi tasapisteisiin Tuomas Tihisen kanssa, 6259 pistettä. Jacob Ekman sai päättää erän keskihyökkäyksellä.

Jiri Leinonen kolmanteen erään Ben-Simon Boninin paikalle. Häneltä hyvä alku erään ensin hyökkäyksellä kavennus 2-3 ja perään ässäsyötöllä 3-3. Tämän jälkeen erää edettiin PerPon komennossa tilanteeseen 16-13. VaLePan valmentaja Janne Kangaskokko otti aikalisän. Mäkisen hyökkäyksellä pallo pukkipaidoille ja sen jälkeen PerPo ei päässyt kunnolla hyökkäämään Ekmanin pahojen syöttöjen jälkeen. Mikko Karjarinnan keksihyökkäyksellä 17-16 johto. Erän lopussa keskipelaaja Daniel Wetterin hirmupomppu pääsi oikeuksiinsa ja hän piti hyökkäyksillään pelin tasaisena. Lopulta ottelu päättyi kuitenkin hänen syöttövirheeseensä.

Otteluisäntinä toimivat Sastamalan kaupunki, Suomen Kirjainstituutti, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Sastamalan seudun museo, Warelia, Herra Hakkaraisen talo sekä Vanhan kirjallisuuden päivät. Intendentti Mari Immonen Suomen Kirjainstituutista palkitsi MVP:t
VaLePa Joel Laakso

Hyvinvointiapteekki Sastamala palkitsi pelin ykkössuorituksen tuotepalkinnolla ”ykköset yhdessä” Joel Laakson näyttävästä puolustuspelistä.

Savo Volleyn rutiini riitti voittoon

Savo Volley osoitti toipuneensa rankasta Serbian reissusta – ja peliaikaa saivat nyt myös edellisissä peleissä penkillä istuneet.

TUTO Volley vei yhden erän osin kotijoukkueen virheiden avustamana, mutta kolmessa muussa Savo Volley oli lopulta parempi. Loppulukemat kirjattiin historian kirjoihin 3-1 (25-21, 25-20, 16-25, 25-17).

Kotijoukkueen vahvuutta osoitti myös se, että toisessa erässä vieraat olivat parhaimmillaan kolmen pisteen karkumatkalla, mutta keltapaitaiset kirivät vastustamattomasti rinnalle ja ohi.

- Tiukan retken jälkeen tällainen ihan ok-peli, lukuun ottamatta kolmannen erän silmät-kiinni-peliä, totesi Savo Volleyn päävalmentaja Timo Tolvanen.

- Pystyimme tekemään rotaatiotakin, ja pitkässä juoksussa meitä auttaa se, että peliaikaa saavat myös ne, joilla sitä ei viikolla tullut.

Tolvanen löysi parannettavaa syötöstä, vaikka se olikin tehokas ase vieraita vastaan.

- 23 syöttövirhettä neljään erään on liian paljon, mutta kun toisaalta saimme kymmenen ässää, pitää kai siihenkin olla tyytyväinen.

- Toiviainen pelasi nyt kauden toisen pelinsä, ja pelasi ihan luotettavasti. Neljänteen erään tein taktisen vaihdon, ja otin Michaelin (Michelau) kentälle.

Vastustajan valmentaja Olli Kuoksa nosti ottelun ratkaisuksi nimenomaan kotijoukkueen syötön.

- Kun pelaajamme eivät pääse tuollaisten syöttöjen vastaanottoa harjoittelemaan, on tulos tämän näköistä, sanoi Kuoksa.

- Vaikka tappioita on tullut, tulee pelaajille koko ajan kokemusta lisää.

- Jotain hyvääkin meidän pelissämme oli, kun laitoimme Pohjois-Euroopan parhaisiin kuuluvan joukkueen laittamaan ykkösmiehiään kentälle, viittasi Kuoksa Toiviaisen vaihtamisen Michelauhun.

Savo Volley siis laittoi kentälle uusia miehiä edellispeliin verrattuna.

Toiviainen siis aloitti yleispelaajana Andrus Raadikin rinnalla, ja Aleksei Zhbankov korvasi edellisessä pelissä kentällä olleen Miki Jauhiasen. Passarina pelasi koko ottelun Ilja Ivanov. Jakub Kovac on jälleen täysin pelikunnossa loukkaantumisensa jälkeen. Libero Keisuke Matsuo hoiti tonttinsa totutun tehokkaasti – 21 vastaanottoa 57 prosentin tarkkuudella, ja muutama mainio peliin nostettu puolustuspallo.

Hakkurina pelasi koko ottelun Veikka Lindqvist, joka teki turhan monta suoraa hyökkäysvirhettä. Kun käsi osui palloon kunnolla, oli jälki tuhoisaa. Hän saalisti pisteet 16/+3.

Parhaat pisteet kotijoukkueesta keräsi Raadik (19/+11).

Vastustajan parhaat lukemat iski hakkuri Matias Tihumäki (12/+3).

Parhaana palkittiin vieraista passari Akseli Lankinen, joka joutui taiteilemaan passinsa varsin usein heikosta nostosta.

- Vähän hakemista oli peli niin minulla kuin koko joukkueellakin, sanoi Lankinen.

- Hyvin lukivat passipeliäni.

Savo Volley siirsi ajatuksensa välittömästä ensi keskiviikkoon. Silloin Kuopio-halliin saapuu Belgradin Punainen Tähti CEV-cupin toisessa osaottelussa. Savolaiset ottivat 2-3-tappion vieraskentällä, joten jatkoon pääsyyn riittää kotisalissa 3-0 tai 3-1 -voitto.

Savo Volley - TUTO Volley 3-1
25–21, 25–20, 16–25, 25–17
Koti:Raadik 14/+7, Lindqvist 14/+3, Toiviainen 8/+3
Vieras:Tihumäki 11/+3, Karttunen 9/+2, Keskinen 7/+6