Jännitysnäytelmien ilta - Hurrikaani Suomen Cupin Final 4:iin

05.11.2022

Miesten Mestaruusliigan lauantai-ilta oli jännitysnäytelmien ilta. Neljästä ottelusta kolme meni viiteen erään, joista voittajina poistuivat vieraissa Hurrikaani-Loimaa ja Akaa-Volley sekä kotonaan Perungan Pojat. Savo Volley puolestaan haki pisteet 3-1 Vantaalta. Hurrikaani-Loimaa kuittasi huiman viidennen erän 18-16 -voitolla Raision Loimusta myös toisena joukkueena Suomen Cupin Final 4- loppuhuipentumaan.

Akaa-Volley katkaisi Hurmoksen voittoputken

Lauantaina Joensuun urheilutalolla pelatussa Mestaruusliigaottelussa kohtasivat Karelian Hurmos ja Akaa-Volley. Lähtökohdat otteluun olivat mielenkiintoiset, sillä joukkueiden välinen ero sarjataulukossa laskettiin eräpisteissä. Taistelu olikin juuri niin jännittävä kuin odottaa saattoi.

Ensimmäisessä erässä Hurmos esitti hienoa lentopalloa. Mikko Räsänen loisti hyökkäyspelissä tappaen kaikki seitsemän passia pisteeksi ja miehen vastaanottokin oli mainiolla tasolla. Eetu Häyrinen ja Matias Korhonen tukivat hyökkäystä tärkeillä onnistumisilla. Räsänen kruunasi tykkieränsä vielä kahdella ässällä ja tehot 9/+9 siivittivät Hurmoksen selvään erävoittoon. Akaa-Volleyn tähti oli keskitorjuja Petteri Tyynismaa, joka iski tehot 5/+5 ollen varsinkin vastaanottohyökkäyksessä täysin pitelemätön. Hakkuri Ali Fazli säesti tehoilla 3/+3, mutta kaksikko ei kyennyt vastaamaan Hurmoksen vahvaan peliin. Erä päättyi kotijoukkueelle lopulta lukemin 25-17.

Toista erää Hurmos hallitsi pitkään ja hyökkäys toimi edelleen tehokkaasti. Häyrinen otti ison roolin tehden erään tehot 6/+4 ja kotijoukkueen keskitorjujat Petteri Härkönen ja Nuutti Niinivaara saivat myös hyviä asioita aikaan. Akaa-Volley nousi kuitenkin Fazlin ja Nico Nurmesniemen johdolla erän lopun tappiotilanteesta 18-21 aina 23-18-johtoon saakka. Hurmos onnistui vielä kirimään eron kiinni, mutta lopulta jatkopalloille venähtänyt erä päättyi vieraiden 26-24-voittoon. Hurmoksen vastaanotto oli ajoittain pahoissa vaikeuksissa ja Akaa-Volleyn neljä ässää näyttelivät erässä ratkaisevaa roolia.

Kolmannen erän alkua vei Hurmos Häyrisen ja Räsäsen ollessa edelleen pirteällä pelipäällä. Erän puolivälissä voimasuhteet alkoivat kääntyä ja Fazli oli jälleen Akaa-Volleyn nousun pääarkkitehti. Mies tehoili tilastoihin merkinnät 8/+7, ja Hurmos ei saanut otetta myöskään keskikaistaan. Tyynismaa ja Panu Pitkänen mättivät yhteensä yhdeksän pistettä, eikä kotijoukkue kyennyt vastaaviin suorituksiin. Akaa-Volleyn 11 virhettä pitivät Hurmoksen erän loppuun saakka pelissä mukana, mutta lopulta vieraat kuittasivat erän nimiinsä 25-23.

Neljännessä erässä Hurmoksen vahva alku kesti päätyyn saakka. Häyrinen esiintyi jälleen edukseen ja keskeltä paukkui palloa Akaa-Volleyn kenttään mukavaan tahtiin. Kaiken kaikkiaan Hurmos onnistui tasaisesti ja ennen kaikkea hyökkääminen oli erinomaista tappoprosentin kivutessa 67:ään. Akaa-Volleyn tehot jäivät piippuun, joskin Tyynismaa pelasi jälleen hienon erän tehoilla 3/+3. Hurmoksen torjunta oli vieraille vaikea ohitettava ja suoria torjuntapisteitä kertyi kolme. Kotiyleisö pääsi Hurmoksen 25-18-erävoiton myötä nauttimaan lentopallosta koko rahalla.

Viidennestä erästä ei jäänyt ainakaan kotijoukkueen osalta kovin paljon kerrottavaa. Akaa-Volley karkasi heti alkuun Greg Pettyn syöttövuorolla 5-2-johtoon ja syöttöilotulitusta jatkoi kentälle palannut Mohammadreza Beik. Hurmoksen kokonaistehot olivat erässä 4/-6, mikä ei varsinaisesti ole mairitteleva lukema. Akaa-Volley onnistui melko lailla kaikessa ja kuittasi vierasvoiton vietyään viidennen erän 15-5.

Hurmokselle jäi käteen yksi sarjapiste ja 2-3 (25-17, 24-16, 23-25, 25-18, 5-15) –tappio. Arvokkaimpina pelaajina palkittiin Hurmokselta Räsänen ja Akaa-Volleyltä Fazli. PRO-liberoksi nimettiin vierasjoukkueen Elijah Risso. Yleisöä Joensuun urheilutalolle oli saapunut mukavat 387 katsojaa, jotka saivat pääsylippurahoilleen varmasti vastinetta.

”Oma pelaaminen sai sytytettyä joukkueen toiseen erään. Loppupelissä katosi vähän momentum itsellä, mutta hyvin saatiin kairattua. Mielenkiintoista miksi tulee näitä notkahduksia, niistä kun päästään eroon niin tulee hyvä. Kai jätkät syttyvät syöttämään tiukoissa paikoissa” tuumi Akaa-Volleyn yleispelaaja Nurmesniemi lehdistötilaisuudessa.

”Ei painanut yhtään Savo-vierailu. Viidennessä erässä Akaa-Volley syötti hyvin ja me taas tehtiin virheitä, vaikea voittaakaan silloin. Vastustajan kokoonpano ei yllättänyt. Hyvän pelin pelasivat ja ansaitsivat voiton” tiivisti Hurmoksen MVP Räsänen.

”Oltiin vähän käsijarru päällä, vaikka valmistautuminen meni ihan hyvin. Hurmos aloitti vahvasti hyvällä syötöllä ja jäätiin vähän telineisiin. Viides erä tuli meille, kun yleispelaajat vähän kinastelivat ja saivat ilmeisesti siitä virtaa. Aika tasainen vääntö kaiken kaikkiaan. Sinkkonen on vielä vähän puolikuntoinen, annettiin Välimaalle vähän huilia” kommentoi Akaa-Volleyn päävalmentaja Olli Kunnari.

”Oli virtaa pelata, tosi tasainen peli ja olisi voinut mennä kummalle tahansa. Viides erä jäi harmittamaan, kun seitsemän pinnaa annetaan omilla suorituksilla. Toisen erän lopussa oli sauma ottaa 2-0, mutta vähän sähellettiin lopussa. Näistä pitää ottaa oppia. Vastustaja suoritti perusvarmaa peliä ja me sössittiin helppoja palloja. Antaa uskoa kuitenkin, että pystytään haastamaan ja pelaamaan voitosta kärkiseuroja vastaan” analysoi Hurmoksen päävalmentaja Matti Alatalo.

Hurmos putosi tappion myötä sarjataulukossa kolmanneksi. Seuraavat viikot Hurmos saa keskittyä harjoitteluun, sillä seuraavat ottelut ovat ohjelmassa vasta 20. ja 21.11. Tuplaviikonlopun otteluita isännöivät Raision Loimu ja VaLePa, joista maanantain VaLePa-ottelu on myös Suomen Cupin puolivälierä. Akaa-Volleyn matka puolestaan jatkuu eurokentille ja kotimaista liigaa se pelaa seuraavaksi kotisalissa Vantaa Ducksia vastaan 12.11.

Kerttulassa tunnelma katossa - Hurrikaani nappasi tuplavoiton

Raision Loimu ja Hurrikaani-Loimaa iskivät Raisiossa lauantaina usein eri panoksin, kun paikalliskamppailussa oli Mestaruusliigan ja Siljan maljan pisteiden lisäksi myös paikka Suomen Cupin Final 4— turnaukseen.

Ilmassa oli vanhojen hyvien aikojen, siis aikojen ennen koronaa, tunnelmaa kun Kerttulan lehtereillä oli kauden ennätysyleisö ja tunnelma katossa. Värikkäiden ja lämpimienkin vaiheiden jälkeen Hurrikaani käänsi ottelun itselleen ja pääsi juhlimaan voittoa lukemin 2-3 (25-18, 25-22, 28-30, 23-25, 16-18).

Loimu sai takaisin kokoonpanoonsa keskitorjuja Joaquin Layuksen, mutta toinen keskipelaaja Aatu Vihola sen sijaan puuttui kokoonpanosta. Raisiolaisten isoin kokoonpanomuutos tapahtui kuitenkin yllättäen aamutreenien jälkeen, kun libero Esko Vuorinen tipahti kokoonpanosta. Kun leikkauksesta vielä toipuva toinen libero Aatu Kulmala ei ole vielä ottelukunnossa, puki Macronin tyylikkään liberoasun päälleen Eetu Kulmala. Hän suoriutui yllättävästä pestistään oikein hyvin, vaikka joutuikin todellisen pommituksen kohteeksi, kun Hurrikaani suuntasi hänen käsiinsä peräti 64 aloitusta. Hurrikaanin kokoonpanosta puuttui edelleen Aleksi Muukkonen.

Ottelun paras pistemies oli Loimun hakkuri Joonas Jokela, joka teki 31 pistettä tehoin +16. Yleispelaajat Väinö Rahko ja Sebastian Pozo Hernandez säestivät 16 pisteen saldoillaan.

Hurrikaanista Hakkuri Kristers Dardzans teki 22 pistettä tehoin +5. Keskipelaaja Miika Haapaniemi teki 17 ja yleispelaajista Nooa Marttila ja Lauri Vanhanen 13 pistettä.

Santeri Välimaa, Hurrikaani:

- Oli ehdottomasti paras fiilis kentällä mitä on ollut tällä kaudella. Yleisöä hienosti paikalla ja molempien kannattajat pitivät mekkalaa. Kentällä kivaa sananvaihtoa ja katseita verkon läpi. Kaksi ekaa erää tuli kuokkaan ja oli vähän sormi suussa vähän kaikilla paitsi valmentajilla. Loimu teki tosi hyvin hommia ja hyökkäsi laajasti ja meillä näin passarin näkökulmasta oma side out ei pystynyt kassassa. Miika otti hyvin joukkueen reppuselkään ottelun keskivaiheilla. Siinä oli mun kuuma pelaaja tänään. Ja Vanhasen Lauri tuli hienosti sisään ja teki tärkeitä pisteitä.

Tomi Saarinen, Loimu:

- Pelattiin kaksi erää hyvin ja sitten vähän tuntui, että loppui usko eikä oikein luotettu siihen, että pystyään kääntämään erät meille. Tiukasti ne sitten meni Hurrikaanille.

Jussi Heino, Hurrikaani:

- Tiukka pitkä matsi ja varmasti yleisöön menevä. Aloitettiin epävarmasti ja hapuiltiin vähän Loimun tekemisen kanssa. EI saatu mistään juonen päästä kiinni. Sävelet oli selvät mitä pitäisi tehdä ja mitä oli suunniteltu. Pitkällä erätauolla muistutettiin ja teroitettiin asioita. Pikkuhiljaa se rupesi toimimaan. Oltiin koko ajan paremmin ja paremmin vastustajan laitahyökkääjien edessä. Meidän torjunta ja puolustus teki hyvää työtä.

Mika Rantanen, Loimu:

- Hävittiin nuo kolme viimeistä erää kahden pisteen erolla ja jokaisessa taisteltiin eikä annettu periksi. Täytyy antaa kunnia meidänkin pojille. Se on harmi, että sitä ei palkittu tänään kun jokainen hävittiin niin niukasti kun voi. Eetu Kulmala joutui varoittamatta väärään pelipaikkaan ja teki pienellä varoitusajalla hienon illan. Nämä on joukkueelle tärkeitä ja kasvattavia pelejä ja ne koitetaan kääntää seuraavalla kerralla voitoksi.

Kuvat: Hannu Tuominen

Perungan Pojat viisieräisen vaiherikkaan ottelun voittoon!

Kokkolan Tiikerit tuli vahvasti ottelun alkuun ja näytti otteillaan olevan edelleen niskan päällä PerPoa vastaan. Varsinkin torjuntapelin osalta vieraat olivat kotijoukkuetta edellä ja paljon. PerPo ei saanut hyökkäyksiään päätettyä ja Tiikerit veivät ensimmäisen erän selvästi 25-17.

Hakkurien taistossa varsinkin ottelun alkupuolella Daniel Thiessen oli virkaveljeään edellä, mutta toisessa erässä PerPo heräsi taisteluun mukaan eri ilmeellä verraten aiempaan. Tilanteessa 18-17 Tiikerit pääsivät yrittämään erän tasoittamista, mutta Alexander Berggren oli eri mieltä ja torjui tilanteeksi 19-17. Erän loppu meni tasaisissa merkeissä, mutta Fredric Gustavsson räjäytti Santa Sportin yleisön hyökkäyspisteellään, minkä seurauksena toinen erä PerPolle 25-22.

Kolmannen erän vuoristoratamaisuus kuvastaa hyvin koko ottelua. Molemmilla joukkueilla oli pitkiä pisteputkia. Tiikerit otti aikalisän tilanteessa 10-7, mikä käänsi erän kulun. Tiikereiden vahvat otteet jatkuivat pitkään ja peli olikin pian jo tilanteessa 14-17. Tiikerit jatkoivat kolmannen erän loppuun vahvoja otteita ja veivät erän 25-19.

Neljännessä erässä nähtiin jälleen vahvaa hakkuripeliä. Tiikereiden Daniel Thiessen hyökkäsi 8 hyökkäyspistettä, mutta virkaveli Fredric Gustavsson pisti pisteen verran paremmaksi. Neljäs erä oli illan tasaisin erä, eikä kumpikaan joukkue päässyt pitkälle karkumatkalle erän aikana. Torjuntapelin ensimmäisen erän jälkeen kadottanut Tiikerit saivat erän aikana torjuntapelinsä kuntoon ja saivatkin muutamia suoria torjuntapisteitä, mutta kotijoukkueen torjunta toimi tässä vaiheessa peliä vieraita paremmin. Daniel Wetter otti tänään suurimman torjuntamäärän (6), ja erän ratkaisu kuvasikin paljon joukkueiden torjuntapeliä. Neljäs erä eteni aina jatkopisteille asti ja neljännen eräpallon PerPo onnistui itselleen voitamaan juuri Daniel Wetterin torjunnalla. Erä Perpolle pistein 27-25. Rovaniemeläinen lentopalloyleisö oli valmiina viidenteen erään.

Ratkaisevassa viidennessä erässä vieraat aloittivat vahvasti erityisesti Thiessenin hyökkäysten avulla ja eteni nopeasti 5-2-johtoon. Kotijoukkue ei ollut kuitenkaan valmis luovuttamaan, vaan heräsi taisteluun. PerPo oli askeleen perässä aina tilanteeseen 11-13 asti. Daniel Thiessen teki lopussa harvinaisen hyökkäysvirheen, joka auttoi kotijoukkueen nousua. Alexander Berggren torjui viimeisen pisteen PerPolle ja ottelu oli valmis. PerPo vei viimeisen erän pistein 15-13 ja koko ottelun erin 3-2.

Rami Rekomaa, Tiikerit

- Ilta oli vaiherikas. Saimme hyvän startin ja torjuimme alussa hyvin. Ensimmäisen erän jälkeen oli tiukkaa vääntöä. Erän lopuissa Perpo oli parempi. PerPo sai muutaman hyvän puolustuspallon, minkä seurauksena he voittivat viimeisen erän.

Miro Rasinperä, PerPo

- Edelliseen Tiikerit-peliin verrattuna torjunta-puolustus toimi paremmin, minkä takia saimme parempia passeja. Meidän sideout-hyökkäyksien jänne kestää jo paremmin, niin vastustaja ei saa niin pitkiä pisteputkia. Yllätyin parhaan pelaajan valinnasta. Pystyn parempaan. Olimme tänään vaikeissa hetkissä yhtenäinen joukkue.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit

- Viime viikollakin oli tiukkoja eriä. PerPo ansaitsi voiton tänään. Torjunta-puolustuksessa PerPo paransi koko illan. Pienten marginaalien peli tämä oli. Meidän taso piti koko ottelun ajan, mutta PerPo paransti huomattavasti ensimmäisen erän jälkeen. Keskityimme tähän peliin kuten muihinkin.

Guntis Atars, PerPo

- Pisteiden saaminen on vaikeaa. Joudumme taistelemaan pisteiden eteen vastustajan peliä vastaan sekä oman pelimme kanssa. Vuoristorataa oli tämä ottelu jälleen. Lopussa olimme vähän onnekkaampia kuin Tiikerit. Peli olisi lopussa voinut kääntyä kummin päin vain. Vielä on töitä edessä tasaisuuden löytymiseksi.

Savo haki täydet pisteet Vantaalta

Vantaa Ducks- Savo Volley 3-1 (25-22, 17-25, 17-25, 23-25)

Kauden ensimmäinen kohtaaminen Vantaa Ducksin ja Savo Volleyn välillä Lumossa Pyhäin päivänä oli ajoittain tiukkaa taistelua. Kahden vähän siipirikkoisen joukkueen välinen peli kääntyi Savolle ankkojen virheiden myötä. Katsojia paikalla Lumossa oli 418 ja otteluisäntänä toimi Muurausliike Sami Vanne

Ensimmäinen erä mentiin kuitekin aluksi Ducksin komennossa. Ankat johtivat jo 10-5 paljolti farmijoukkueesta apuun tullen ex-ankan Atte Kyrölän hienojen syöttöjen turvin. Kyrölä puolusti myös todella hyvin.

Savo Volley tuli tasoihin ja jopa ohi tilanteeseen 16-17. Sen jälkeen Ducks sai taas pelin juonesta kiinni. Lauri Lehtosen hyvä peli verkolla toi pisteitä. Kun samalla Savo Volley sortui syöttövirheisiin erä kääntyi isännille. Savo selvitti kolme eräpallo, mutta Ducks voitti erän 25-22.

Toisen erän Ducks aloitti vahvasti, mutta siihen se sitten jäi. Johdettuaan erää 5-1 ankat päästivät Savo Volleyn mukaan peliin. Tasatahtia kuljettiin aina tilanteeseen 13-13, jonka jälkeen vieraat menivät menojaan.

Savolaiset syöttivät ja puolustivat hyvin kuna taas Ducksin puolella syöttövirheitä tuli todella paljon. Passitkaan eivät aina osuneet ihan kohdalle ja Joona Väänänen vaihtui erän puolessa välissä Tommi Mäkelään. Michael Michelaun hyvä syöttöputki ja Savon vahva torjunta kuitenkin johti vieraiden selvään 17-25 voittoon.

Kolmas erä noudatti toisesta erästä tuttua kaavaa. Ducksille ei tullut yhtä paljon syöttövirheitä kun toisessa erässä, mutta Savo torjui ja puolusti hyvin. Kun muutamat jujut jäivät helposti ankkojen kenttään niin savolaiset olivat miltei koko erän niskan päällä. Numerotkin olivat toisen erän toisintoa, vieraille voitto 17-25.

Nejänteen erään tuli sisuntunut ankkalauma ja pitkään Ducks johti erää. Atte Kyrölä sytytti muita ja Sergej Drobnič pääsi myös hyvään vireeseen. Mutta pitkät taistelupalllot kääntyivät Savolle. Savolaiset myös jatkoivat vahvaa torjuntatyöskentelyä.

Aleksei Zhbankov, Savo Volley

- Tottakai tuntui hyvältä voittaa, saimme häviöputken poikki. Pelasi Vantaakin hyvin, onneksi pääsimme ekan erän jälkeen mukaan peliin. Kiva voittaa peli ennen kuin lähdemme Serbiaan.

Atte Kyrölä, Vantaa Ducks

- Oli ihan kivaa pelata taas liigaa, toivottavasti se näkyi. Häviäminen kuitenkin ärsytti. Kiva myös pelata taas Ducksissa, paljon tuttuja ihmisiä kentällä ja sen ulkopuolella. Mutta kyllä Karhulassakin on kiva pelata. En uskalla luvata mitään jatkoa ajatellen.

Valmentaja Timo “Dole” Tolvanen Savo Volley

- Tämähän oli läpihuutojuttu, on se helppoa. Meinasi paikat hampaista lähteä kun purin takahampaita niin kovaa. Mutta myönteistä oli, että palloja haettiin seiniä myöten, kun sellaisia palloja on niin siivotaan se muu sonta kentältä sitten myöhemmin. Ja onhan se niin, että voitolla ja tappiolla on ero. Saimme vähän jeesiä Vantaalta, ei heilläkään ollut paljon vara valita. Jospa hyvät asiat nyt lähtisivät mukaan Serbiaan.