Seuraa meitä somessa:

Kaikkien aikojen Mantu - kolmen vuosikymmenen mestari

15.02.2019

Maria Tuominen esiintyy lauantaina 564:nnen kerran lentopallon pääsarjassamme. Se nostaa 36-vuotiaan pallotaiturin kaikkien aikojen ottelutilastossa jaetulle kärkipaikalle yhdessä Riitta Bycklingin kanssa.

Tuomisen ennätyspeli nähdään Kuusamossa, kun Orievden Ponnistus vierailee Pölkyn kotisalissa. Huomenna sunnuntaina on jo sitten Tuomisen aika ottaa ennätys yksin nimiinsä, kun OrPo jatkaa pohjoisen viikonvaihdetta WoVo Rovaniemen vieraana.

”Mantu” pelasi ensimmäisen liigapelinsä 4.1.1997 eli reilut 22 vuotta sitten Euran Raikun paidassa kotiottelussa Tarmo-Volleyta vastaan. Junioripassari oli tuolloin 14-vuotias.

Todellisena työmyyränä ja alati joukkuetovereitaan tsemppaavana pelaajana tunnettu Tuominen on 21 liigakauden aikana edustanut Euran Raikua, LiigaEuraa, Lujattaria, Vanajan RC:a, HPK:ta, LP Kangasalaa sekä nykyistä seuraansa Oriveden Ponnistusta.

Palkintokaapista Tuomiselta löytyy 11 naisten SM-mitalia, joista kolme kultaista. Mestaruudet ovat Euran Raikun kanssa vuodelta 1999, Vanajan RC:n paidassa 2008 ja HPK:n paidassa viime kaudella eri kolmella eri vuosikymmenellä. Ensi kaudella olisi mahdollisuus laajentaa mestaruusputki koskemaan jo neljättä vuosikymmentyä!

Lisäksi Mantu on viisinkertainen Suomen Cupin voittaja, viimeisimpänä mestaruus tammikuulta. Tässäkin kisassa mestaruuksia on kolmelta eri vuosikymmeneltä. Kauden naistulokas Tuominen oli 2001 ja liigan tähdistöön hänet on valittu 2008.

Kummilapsen äidiltä viiltävä analyysi

Tanja Eteläaho (os. Tuomela) pelasi Mantun kanssa samassa joukkueessa liigaa 1999-200 Euran Raikun hopeakaudella sekä kuusi kautta 2000-06 LiigaEurassa sekä vielä kauden 2006-07 Lujattarissa. Tällä kaudellla kaksikko on kohdannut toisensa, kun Eteläaho on nähty Jymyn paidassa. Heidän suhteensa tiivistyi yhteisillä pelivuosilla mm. Niin, että Tuomisesta tuli Eteläaho vanhimman pojat kummitäti.

- Mantu on aina ollut tunnollinen ja innokas treenaaja, välillä ehkä liiankin innokaa. ”Lepopäivinä” Mantusta sai aina seuraa juoksu-ja hiihtolenkille tai suunnistamaan, vaikka hän olisi jo aiemmin palauttavalla lenkillä käynyt, niin tuli vielä silti seuraksi, Eteläaho nauraa muistoille.

- Mantu on aina ollut kova tsemppaamaan toisia ja hän pelaa aina joukkueelle. Hän on aina pitänyt hyvää joukkuehenkeä tärkeänä ja on ollut valmis tekemään sen asian eteen töitä. Hän on myös kannustava ja nöyrä.
Passarina Mantu on johtanut hyvin peliä ja uskaltanut pelata aina rohkeaa peliä. Hyviä oppeja siihen rooliin hän on saanut ainakin Maikilta (Salmi) ja Sanalta (Catlaksa). Mantu on aina vaatinut itseltään paljon ja ollut valmis tekemään töitä kehittymisen eteen, kuvailee Eteläaho sankarin piirteitä.

10-vuotias Eteläaho poika Oliver, joka on siis Mantun kummilapsi kuvailee äitinsä mukaan kummitätiään osuvasti.

- Hänen mukaan Mantu on aina niin iloinen ja kiltti sekä jaksaa tehdä/ pelata hänen kanssaan kaikkea. Sitten Mantu vielä aina kehuu. Ja juuri näin itsekin olen Mantun kokenut, Eteläaho kuvailee.

- Mantulla on suuri sydän lentopalloa ja toisia ihmisiä kohtaan!

Kaisa Nyman (os. Jokinen) puolestaan on pelannut Mantun kanssa 2001-03 LiigaEurassa ja 2009-10 HPK:n paidassa, maajoukkueessa kymmeniä kertoja sekä lukemattomia kertoja tietysti vastakkain.

- Mantu on todellinen energiapakkaus! Aina iloinen ja hymyissä suin kulkeva likka!. Mantulle on kertynyt hurjasti kokemusta ja häneltä löytyy AINA positiivista asennetta. Hän on sellainen supernainen, aina vetää jokaisen homman täysillä, oli hän sitten töissä, vapaa-ajalla tai pelikentällä. Mantulla on aina repullinen tsemppiä mukana ja jakaa sieltä tsemppiä muillekin. Oikein paljon onnea tilastojen ykköselle! Mantu, oot kova mimmi, Nyman kuittaa utelut ystävästään.

Perjantaina LP Viestin libero Hillaelina Hämäläinen siirtyi ottelumäärissä kaikkien aikojen kolmanneksi pelattuaan 419:nnen ottelunsa ohittaen Sari Korven.

Kaikkien aikojen TOP15, naiset (lauantain jälkeen)
1) Maria Tuominen 564 (*)
1) Riitta Byckling 564
3) Hillaelina Hämäläinen 419 (*)
4) Sari Korpi 418
5) Minna Kangaskolkka 403
6) Kaisa Jokinen 401
7) Satu Natunen 392
8) Heidi Hietala 391
9) Sari Seppänen 388
10) Maria Sorokin 387
11) Gyöngyi Polanyi-Boda 376
12) Hanna Iiskola 378
13) Päivi Levola 364
14) Jenni Hiltunen 361
15) Elina Mäntylä 359

(*) pelaavat Mestaruusliigassa kaudella 2018-2019

Toni Flink

  Takaisin