Kolmella kotivoitolla miesten Mestaruuliiga joulutauolle

21.12.2022

Miesten Mestaruusliiga lähti joulutauolle keskiviikkona kolmen kotivoiton myötä. VaLePa, Hurrikaani-Loimaa sekä Akaa-Volley ottivat kaikki täydet sarjapisteet. Miesten Mestaruusliiga jatkuu 4. tammikuuta viidellä ottelulla.

VaLePa vahvempi syöttöruudussa

Vevxe Areenan vuoden viimeisessä ottelussa nähtiin tasokasta lentopalloa. Tästä saivat nauttia myös ukrainalaiset vieraamme. Heitä tuli peliin Karkun vastaanottokeskuksesta ja Vammalasta kaupungin kerrostaloista. Hurmos taisteli hyvin voitosta Mikko Räsäsen johdolla, mutta pukkipaidat ottivat voittoerissä ratkaisevan eron syöttöruudussa. JunnuValepa on hienosti hoitanut pallopoikien ja -tyttöjen tehtävät. Tänään vuorossa olivat A-pojat.

VaLePa Sastamala – Karelian Hurmos 3-1 (22-25, 25-15, 25-22, 25-17)

Aloituskoonpanot
Esko, Ekman, Savonsalmi, Mäkinen, Allik, Sivula, Pennanen L
Haapakoski, Niinivaara, Rissanen, Marttila, Räsänen, Häyrinen, Härkönen L

Ensimmäisessä erässä peli oli tasan 14-14 . Sen jälkeen VaLePan vastaanotolle sattui huono vaihe. Pallot nousivat kauas verkosta ja pari kertaa vastapalloksi. Loppuerään VaLePalle tuli vielä kaksi syöttövirhettä peräkkäin ja erä päättyi Karli Allikin hyökkäysvirheeseen.

Urpo Sivula oli vähän kohmeessa eka erässä, mutta toisessa erässä Sivula löysi uuden vaihteen peliinsä. 11-10 tilanteessa Sivula iski nelospaikalta hirmuisen pommin. Seuraavalla syöttövuorolla Sivula syötti kolme ässää. Kun Karli Allik syötti vielä kaksi ässää erä oli ratkaistu. Hurmoksen pelissä ilahdutti Räsäsen voimahyökkäysten lisäksi Nuutti Niinivaaran näyttävät siirtohyökkäykset.

Kolmannessa erässä Räsänen jatkoi vahvaa pelaamista, mutta jäi vähän yksin. VaLePalla puolestaan oli laitahyökkääjien tukena keskipelaajien Jacob Ekmanin ja Severi Savonsalmen tehokas hyökkäyspeli. Savonsalmen painavat syötöt toivat ratkaisevaa eroa.

Ekman kaivoi tähän peliin leijahypärin rinnalle vahvan hybiridisyötön. Hän syötti neljännessä erässä kahteen otteeseen yhteensä 10 syöttöä, joista kaksi ässäsyöttöä. Hän myös hyökkäsi tehokkaasti ja ansiosta palkittiin VaLePan parhaana. Karli Allik oli neljännessä erässä pukkipaitojen tehokkain laitahyökkääjä.

Hyvinvointiapteekki Sastamalan apteekkari Anne Lehtonen ja palkitsi pelin ykkössuorituksen tuotepalkinnolla ”ykköset yhdessä”. Palkinnon sai Mikko Eskon taidokas peippi kolmannen erän 10-9 tilanteessa.

Mikko Räsänen:

- Näen paljon hyvää tässä meidän pelissä. Kun pystyttiin pelaamaan normaalia meidän peliä niin tehtiin pisteputkia ja johdettiin matsia. Eniten ärsyttää se, että helpon leijan vuorolla annettii kaverille pisteitä eteen ja kun on kyseessä VaLePan tasoinen porukka niin on vaikea nousta. Mutta on meidän pelaamisessa paljon hyvääkin. Kyllä me pelaajat tiedämme, että pystymme pelaamaan hyvin. Peli pelataan kentällä ja pyritään syöttämään ja puolustamaan kovaa.

Jakob Ekman:

- Oli hyvä peli meiltä. Ensimmäisessä erässä oli hieman syötössä heikkoutta. Toisessa erästä alkaen syötimme hyvin ja puolustimme ja torjuimme hyvin. Puoli kautta on joukkueella mennyt hyvin ja jäämme hyvillä mielin joulutauolle. Meillä on hyvä joukkue ja meillä on mukavaa pelata yhdessä.

Matti Alatalo:

- Silloin kun peli oli tasaista ja pystyttiin hyvin haastamaan vahva kotijoukkue peli oli tasokasta. Kun annoimme kaverille muutaman pisteen eteen niin aloimme hieman ylipuristamaan. Kun häviämme pallon niin pitää heti olla valmis seuraavaan palloon. Syyskausi on mennyt odotetusti. Hyvä kesä takana ja ollaan päästy hyvin treenaamaan. Ollaan ansaitulla paikalla sarjataulukossa, mutta vielä pystymme parantamaan kevättä kohden.

Janne Kangaskokko:

- Hyvä latautuminen peliin ja fokus pysyi koko ajan. Näkee kuitenkin, että tauko tulee tarpeeseen. Saimme pidettyä vastaanoton kasassa ja hurja syöttöilta meiltä. Tarvittiin myös vahvaa tekemistä, sillä Hurmos on hyvä puolustusjoukkue ja ensimmäisessä erässä hieman olimmekin purjeissa tämän kanssa. Räsäsen Mikko jäi hieman yksin kovan syöttämisen kanssa kun taas meillä on 4-5 pelaajaa, jotka syöttävät koko ajan kovaa paineella. Vastustajalle paine pysyy paremmin kun on useampi vahva syöttäjä. Mestaruusliiga on mennyt jopa karvan verran odotuksia paremmin varovaisella arviolla. Europeleissä oltiin parempia kuin edellisenä kautena, mutta ei päästy tavoitteeseen, mikä jäi harmittamaan. Mutta tästä mennään kohti kevättä ja uusia tavoitteita.

Hurrikaani joululomalle voitto taskussa

Hurrikaani- Loimaa – KyKy- Betset 3-1 (25-13,17-25,25-17,25-17)

Keskiviikko- illan taistelu liigapisteistä Hurrikaanin ja KyKy- Betsetin välillä oli muutakin kuin vain yksi liigapeli muiden joukossa. Molemmilla joukkueilla oli tappioputki alla, loimaalaisilla viiden ottelun mittainen ja KyKy- Betsetillä kolmen ottelun mittainen. Kyyjärveläiset olivat reagoineet tilanteeseen solmimalla alkuviikosta loppukauden kattavan sopimuksen passari Mauri Kurpan kanssa. Kurppa on tuttu pelaaja loimaalaisille, sillä mies on Jankko lentopallon kasvatti. Vielä Kurpan mukaantulo ei muuttanut kyyjärveläisten pelaamista, mutta aihio parempaan on olemassa.

Jussi Heino joutui muuttamaan normaalia avausseitsikkoaan, kun Kristers Dardzans loukkaantui edellisessä ottelussa. Latvialaisen tilalla hakkurina pelasi Aleksi Muukkonen, joka suoriutui tehtävästään lähes täydellisesti. Muukkonen saalisti 18 pistettä ja neljä ässää, ollen kotijoukkueen tehokkain.

– Oli meiltä hyvä peli, lukuun ottamatta toista erää. Tosin, toisessa erässä kaveri syötti myös hyvin, Muukkonen kertasi.

Neljän erän mittaisessa ottelussa tasaisuus loisti poissaololla. Toista erää lukuun ottamatta, Hurrikaani hallitsi ottelua lähes mielin määrin. Toisessa erässä Kyyjärvi osoitti potentiaalinsa, mutta rutiinitaso ei riittänyt loppuun saakka. Tuoreena passarina Kurppa haki hakkuri Oskari Keskisen kanssa yhteistä säveltä, ja yhden pelin perusteella sävelen löytyminen on mahdollista.

– Olipa ihmeellinen peli. Jokainen erä oli eränumeroiden valossa selvä, Keskinen ihmetteli.

Keskinen piti KyKy- Betsetiä lähes yksin pystyssä, koska muuten laitahyökkääminen oli vierasjoukkueelta vaatimatonta. Keskisen ja Aivars Petrusevicsin lisäksi yksikään laituri ei jäänyt teholukemissa positiivisen puolelle.

Hurrikaani oli osannut käsitellä ahdistavan tilanteen hyvin, vaikka ykköshakkuri oli poissa. Joukkueen pelaaminen oli toista erää lukuun ottamatta tasaista, ja se pelasi tällä kertaa vähillä virheillä. Muukkosen lisäksi Miika Haapaniemi hyökkäsi keskeltä tehokkaasti ja Mikko Suomalainen oli verkolla neljällä torjuntapisteellä tehokas.

– Oli ehjä esitys meiltä. Ja neljäs erä pelattiin ilman yhtään virhettä, Heino kiitteli joukkuetta.

Hurrikaani pääsee nyt joulutauolle voitto takataskussa. Keskiviikkoinen kotivoitto oli iso helpotus joukkueelle, joka on kahlannut joulukuun tähän saakka ilman voittoja. Sen lisäksi loukkaantumiskierre ei näytä helpottavan, mutta ainakin nyt Muukkonen osoitti olevansa kelvollinen Dardzansin korvaaja. Vaikka mies itse toivoi pääsevänsä takaisin yleispelaajan tontille.

KyKy- Betset joutuu joululomalle neljän tappion putkessa, eikä vieraspelaaminen ole sille helppoa. Kyyjärveläiset ovat voittaneet ainoastaan yhden vieraspelin tällä kaudella. Jos se haluaa pois liigan jumbopaikalta, sen on opittava voittamaan myös vieraissa.

– Tauko tulee meille hyvään paikkaan, ehditään kunnolla treenaamaan ja hakemaan yhteispeliä uuden passarin kanssa, Eduard Venski myönsi.

Hurrikaani palaa 28. päivä joululomalta, ja sen ensimmäiset pelit vuoden vaihteen jälkeen on 4. päivä Kokkolassa ja 8. päivä Loimaalla, jolloin Loimaalle saapuu Raision Loimu.

Akaa-Volley 3 -0 voittoon TUTO Volleysta

Akaa-Volley ja Someron Säästöpankki antoivat akaalaisille riemukkaan joululahjan. Jälkimmäinen tarjosi katsomopaikat yli 600 silmäparille ja edellinen esitteli osaamistaan lentopallokentällä. Täydet kolme sarjapistettä jäivät kotijoukkueen sarakkeeseen.

TUTO Volley joutui siirtämään edellisen ottelunsa viikko sitten terveystilanteensa takia. Nyt valmentaja Olli Kuoksa marssitti pukuhuoneesta Akaa Areenalle 11 pelikuntoista miestä. Ja joukkueen otteista päätellen Toni Flinkin ennen kautta Kuoksalle lähettämät kannustukset Turun murteen opetteluun ovat menneet perille. Joukkue selvästi tottelee Kuoksan pelikirjaa. Ilmaiseksi siltä ei pisteitä irtoa.

Ensimmäisessä erässä TUTO pisti isännilleen hanttiin oikein tosissaan. Esimerkiksi otteluennakossa mainitut Akseli Lankisen syötöt purivat kuten oletettua ja TUTO kipusi heti alussa 3–6 johtoon. Erävoitostaan akaalaiset saavat kiittää ennen kaikkea laiturien Greg Petty ja Mohammadreza Beikin hyvää virettä. Myös Sauli Sinkkonen onnistui verkon keskellä. Mutta koko kauden niin tehokkaasti esiintynyt hakkuri Ali Fazli oli avauserässä aivan kohmeessa – ei yhtään ainoata pistettä.

Kakkoserässä katsojia hemmoteltiin ässäsyötöillä. Ässäsaldo kahden erän jälkeen oli kotijoukkueen hyväksi 7-5. Verkkonauha näytti olevan vieraiden puolella. Peräti neljä turkulaisten lähettämää aloituspalloa oli suorastaan kiivennyt naapurin puolelle ja pudonnut aivan keskirajan tuntumaan. Toinen mainitsemisen arvoinen asia toisesta erästä löytyy Akaan hakkurin sarakkeesta. Fazli pääsi peliin mukaan tekemällä ensimmäisen varsinaisen hyökkäyspisteensä tilanteeseen 4-6. Hakkuri heräsi horroksestaan ja erän loputtua miehen saldo oli 10/+4.

Kolmatta erää mentiin tasaväkisesti puoliväliin saakka. Toki kotijoukkue oli tapahtumissa koko ajan hieman edellä vieraitaan. Lopussa Akaan passari Anton Välimaa onnistui useaan otteeseen syöttöviivalla ja kun TUTOlle sattui saman aikaan muutama rankka virhe – hyökkäys antenniin, passi katsomoon – niin tilanne kehittyi lukemiin 23–17. Vieraat tekivät vielä pari pinnaa. Ensin kaksikko Lankinen ja Keskinen esittelivät kauden nopeimman onnistuneen siirtohyökkäyksen. Toinen merkittiin TUTOn sarakkeeseen Sinkkosen leivottua pelipalloa kuin joulutorttutaikinaa konsanaan. Ottelu ratkesi lopulta Joonas Kontion verkkosyöttöön.

TUTOn parhaan palkittu Akseli Lankinen

- Emme esitelleet parasta TUTOa tänään. Akaan kova syöttö oli kyllä tiedossa ja etenkin kotisalissa se puri komeasti. Annoimme liian pitkiä pisteputkia pitkälti tuon kotijoukkueen syöttövireen vuoksi.

Beik oli median edessä yhtä hymyä.

- Kiitos ennen kaikkea joukkueen kannattajille. Kentällä saa nautiskella, kun yleisö on mukana.

Olli Kuoksa

- Komppaan Akselia. Akaan syöttöpelissä oli laatua. Hyökkäyksemme jäi vaisuksi juuri sen vuoksi. Muutoin ihan jees peli.

Olli Kunnari

-Alkuun tuli liikaa hyökkäysvirheitävirheitä. Ali käänsi ykköserän jälkeen oman pelinsä plussalle.

Akaa-Volley - TUTO Volley 3-0
25–23, 25–21, 25–19
Koti:Petty 11/+5, Fazli 10/+4, Beik 8/+5
Vieras:Groffier 8/+5, Tihumäki 5/-2, Vuorenmaa 5/+4