Kolmen erän sunnuntai naisten Mestaruusliigassa

22.01.2023

Kaikki naisten kolme sunnuntain Mestaruusliigan ottelua olivat kauden tavoista täysin poiketen kolme eräisiä. Puijo Wolley, Hämeenlinnan Lentopallokerho ja LP-Vampula olivat kaikki voitokkaita pikaisella tavalla kotikentillään.

Puijo Wolleylle helppo voitto Arctic Volleystä

Puijo 3-0 ArVo (25-16, 25-20, 25-17)

Avauskokoonpanot:
Arctic Volley: Raveala, Rantanen, Rautio, Mäkikyrö, Vander Meer, Neciporuka ja Horsfall (L)
Puijo Wolley: Autere, Hujanen, Schmid, Rusnachenko, Uusi-Illikainen, Tokoku ja Koskenkorva (L)

Ottelun kuusi ensimmäistä pistettä tuottivat tilastomerkintöjä vain Arctic Volleylle hyökkäyksin ja hyökkäysvirhein. Puijon 4-3 -johtopisteen iski Ella Autere keskeltä. Autereen siirtyessä hetkeä myöhemmin syöttämään Puijo paranteli lukuja 8-4:ään asti mm. kahdella ässällä. Puijo onnistui repimään kuuden pisteen kaulan ja tilanteeksi 13-7. ArVo ei ollut täysin aseeton, mutta Puijo pelasi selvästi paremmin ja tarkemmin. Tilanteessa 17-10 Avo Keel keräsi joukkonsa neuvonpitoon aikalisälle, jonka jälkeen Reina Tokoku torjui hienosti Paula Neciporukan nelospaikan hyökkäyksen. Puijo siirtyi jo 20-11 -johtoon Minna Uusi-Illikaisen viistohyökkäyksellä nelospaikalta ja sama nainen päätti myös seuraavan pallon identtisellä suorituksella. Neciporuka kaunisteli lukuja torjumalla Tokokun kakkospaikan hyökkäyksen Puijon kenttään. Ensimmäinen eräpallo tilanteessa 24-15 päättyi harvinaiseen Oksana Rusnachenkon epäonnistumiseen toisen kosketuksen hyökkäyksessä. Erän sinetöi selviin lukuihin 25-16 Hilkka Hujanen rajahyökkäyksellään.

Toiseen erään ArVo vaihtoi kentälle Kara Inskipin ja Serena Bruinin Veera Ravealan ja Nelli Rantasen tilalle. Puijo pääsi erässä 5-3 -johtoon, mutta ArVo tuli ohi Inskipin hyökkäyksillä ja torjunnalla. Kahden pisteen johtoon 6-8 rovaniemeläiset menivät Bruinin torjunnalla. 7-10 -tilanne syntyi Megan Vander Meerin iskiessä aivan käsittämättömän viiston lyönnin Puijon etukenttään. ArVo siirtyi jo selvään 11-16 -johtoon passari Roosa Raution toisen kosketuksen hyökkäyksellä. 13-17 -tilanteessa Puijo toi verkolle pituutta tuplavaihdolla ja Venla Huomanilla, joka tekikin heti hyökkäyspisteen. Puijo onnistui käynnistämään takaa-ajon ja ArVo aikalisälle tilanteessa 16-18. Tasoihin tultiin Sarah Schmidin torjunnalla, mutta Bruin iski ArVon taas keulille keskeltä. Puijo karkasi kahden pisteen johtoon 21-19 Huomanin torjunnalla Neciporukan nelospaikan hyökkäystä vastaan. Hujanen hyökkäsi seuraavat pisteet Puijolle nelosesta ja Emilia Käännän hyökkäys kutosesta toi eräpallon. Ensimmäinen ei vielä tuottanut tulosta, mutta seuraavalla yrityksellä Hujanen tippasi erän Puijolle 25-20.

Kolmannen erän joukkueet käynnistivät tasaisissa tunnelmissa, mutta Puijo sai edun 7-5:een Schmidin laatutorjunnalla ja Rusnachenkon toisen kosketuksen hyökkäyksellä. Kahdeksan pisteen kohdalla joukkueet olivat tasoissa ja ArVo paineli ohi Rantasen hyökkäyksellä aivan takarajalle, mutta erän avaukseen tullut Neea Tasala syötti seuraavan pallon verkkoon. Autere, Kääntä ja Tokoku hyökkäsivöt Puijon kolmen pisteen karkumatkalle 12-9 ja ArVo kävi aikalisällä. Puijo pääsi jo tilanteeseen 15-9 kahdella Autereen peräkkäisellä torjunnalla, jolloin oli seuraavan aikalisän hetki. Se toimi ja Miia-Maria Mäkikyrö hyökkäsi putken poikki. Seuraavana syöttäneen Rantasen käsistä kuitenkin pallo verkkoon. Puijon etumatka oli turvallisen tuntuinen 19-12 Moona Tarkiaisen astellessa syöttövaihtoon. Loppuerässä Puijolla ei ollutkaan hätäpäivää, vaikka pelin taso ei päätä huimannut. Tokoku pyssytti kakkospaikalta erän loppuluvuiksi 25-17.

Hieno ilta Hattulassa - Kerhon peli rullaa

Hämeenlinnan Lentopallokerhon vahva alkuvuosi naisten Mestaruusliigassa sai jatkoa sunnuntai-illan ottelussa Pihtiputaan LiigaPlokia vastaan. Ploki pyristeli vastaan avauserässä, nousi kahdeksan pisteen takaa iholle, mutta taipui lopulta perkauskuntoon pistein 23-25. Avauserän jälkeen Hattulan Juteinikeskuksessa pelattu ottelu eteni kotijoukkueen komenossa ja täydet sarjapisteet jäivät Kanta-Hämeeseen suoraan kolmessa erässä, eräpistein 25-23, 25-19, 25-14. Kolmen pisteen voitollaan Kerho nousi sarjassa seitsemänneksi.

Lentopallokerhon peli rullaa kevättä kohden mentäessä yhä ketterämmin, samalla tavalla kuin syyskesän puimuri Hattulan pelloilla. Kuskin pukilla sunnuntai-illan ottelussa istui Kerhon passari Sofia Lehto, joka pyöritti kotijoukkueen peliä parhaimmillaan nautittavasti. Nilkkavaivaista Jenna Ylivainiota tuurannut Lehto käytti saamansa tilaisuuden upeasti edukseen, ja hoiti passarihommien ohella osansa myös torjuntapelissä. Tässä kohtaa kiitos kuuluu Lehdon ohella päävalmentaja Giovanni Torchiolle ja manageri Ville Kalliomäelle, jotka pestasivat Lehdon Hämeenlinnaan. Sitä niität, mitä kylvät.

Illan ottelussa kotiyleisölle esiintyi ensimmäistä kertaa seuran tuore hankinta, ranskalainen yleispelaaja Odette Ndoye. Viime maanantaina joukkueeseen liittynyt, Ranskan huippuseuroissa ja maajoukkueessakin esiintynyt Ndoye, osoitti heti debyytissään vakuuttavia otteita. Naisen rauhallinen olemus, laadukkaat vastaanotot ja otteiden monipuolisuus pistivät silmään. Oiva hankinta Lentopallokerholta. Sitä niität, mitä kylvät.

Ndoyen tulon myötä yhdysvaltalainen yleispelaaja Adeola Owokoniran putosi ainakin sunnuntain ottelussa vaihtopelaajan rooliin. Hänen tuleva roolinsa ja panoksensa jäävät nähtäväksi. Owokoniranin maannainen Jenny Mosser puolestaan nosti tasoaan aikaisemmasta. Mosser sivalsi väkevästi peräti 16 hyökkäyspistettä kovilla tehoilla ja siivitti osaltaan Kerhon alkuvuoden kolmanteen voittoon yhtä monessa ottelussa.

Taija Tikka, yleispelaaja, LiigaPloki:

- Pelasimme tänään selvästi alle osaamisemme ja tasomme. En osaa sanoa miksi näin. Tulimme otteluun mielestäni valmiina ja hyvällä asenteella, mutta tuntuu, että latauksemme ei siirtynyt lainkaan bussista kentälle.

Kim Bucwald, päävalmentaja, LiigaPloki:

- Olen luonnollisesti pettynyt otteisiimme. Eriyisesti hyökkäyspelimme sakkasi tänään. Lentopallokerho on todella hyvä joukkue sekä torjuntapelissä että puolustamisessa, mutta tuntuu, että päästimme heidät tänään liian helpolla. Yksittäinen tappio ei kuitenkaan lannista meitä, koska olemme viime aikoina pelanneet hyvin.

Michaela Madsen, keskipelaaja, Lentopallokerho:

- Alamme pikku hiljaa nousta omalle, hyvälle tasollemme. Tiedän, että alkukauden heikkojen otteiden myötä moni kadotti uskonsa meidän tekemiseemme. Itse olen uskonut vahvasti, että pystymme nostamaan tasoamme merkittävästi. Mielestäni illan ottelu vahvistaa tuota uskoa.

Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

- Pikku hiljaa tekemämme kova työ alkaa kantaa hedelmää. Joukkueemme on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta nuori, joten ymmärrän alkukauden ailahtelun. Viimeiset viisi ottelua olemme kuitenkin pelanneet hyvin ja uskon, että pelimme tästä vain kehittyy kevättä kohden. Odette Ndoye tuo joukkueeseemme juuri sitä, mitä odotimme. Kokeneen ammattilaisen esimerkkiä, tiettyä rauhallisuutta, johtajuutta ja tottakai ajan kanssa myös tehoja.

Viimeinkin se puhdas 3–0 voitto LP-Vampulalle

Kyllä tätä on jo odotettukin. LP-Vampula Huittinen nappasi tärkeän 3–0 voiton liiganelosena olleesta Oriveden Ponnistuksesta kotikentällä Tahto Areenalla sunnuntaina. Eräpisteet olivat 25–22, 25–18 ja 25–22. Se oli Vampulalle kauden ensimmäinen 3–0 voitto.

LP-Vampulan ilme oli kokonaan toisenlainen kuin keskiviikon kotiottelussa Viestiä vastaan. Mitä tässä välissä tapahtui?

–Ei treenisalilla pystytä tässä välissä ihmeitä tekemään. Asenne ja voittamisen halu oli kohdillaan, sanoi LP-Vampulan parhaana pelaajana palkittu Henna-Riikka Minkkinen, joka kantoi nyt yksin liberovastuun Maria Naaskon ollessa sivussa ottelusta.

–Pelasimme nyt joukkueena ja kuten päävalmentaja Ziga Kos meille korosti, pelasimme joukkueena, positiivisella asenteella ja jos tuli virheitä, niistä ei painettu päätä alas, kertoi Minkkinen ottelun jälkeen.

LP-Vampulan ote oli koko ottelun ajan pirteä. Pelaajien kommentit kesken pelin kuuluivat yläkatsomoon asti eikä yhdestäkään pisteestä luovuttu taistelematta. Joukkue käytti järkeä, mutta sillä oli myös onnea. Ensimmäinen erä kääntyi kotijoukkueelle jo tilanteessa 18–15, ja vaikka OrPo hengitti vielä niskaan tilanteessa 23–21, Vampula ei antanut sille erän avaimia.
Toisessa erässä joukkueet tahkosivat pisteitä tasatahtia, mutta tilanteessa 16–12 Vampula osoitti vahvuutensa ja vei erän maaliin asti.

Kolmas erä alkoi sekin kotijoukkueen johdolla, mutta OrPo tuli tasoihin tilanteessa 12–12. Vaikka OrPo meni johtoon tilanteessa 17–18, Vampula ei luovuttanut, vaan tasoitti pelin, pelasi pisteet loppuun asti ja meni tarvittavaan johtoon, joka kesti hyvin loppuun asti.

Vampulan vakiokokoonpanon pistesaldot olivat tänään aivan erilaiset kuin keskiviikkona. Iveta Stanchulovan tilastot olivat 12/+10, Teija Vuorenmaan 11/+5, Kristiana Petrovan 14/+6 ja Vanessa Jarmanin 11/+8. Petrovan vastaanottoprosentti oli komeat 82, Stanchulovan 56 ja libero Henna-Riikka Minkkisen 52. Ässätilastojaan kaunistelivat Ella Aalto kahdella sekä Teija Vuorenmaa ja Vanessa Jarman kummatkin yhdellä ässällä.
OrPon paras pisteidentekijä oli Ada Aronen saldolla 13/+5. Hänet palkittiin joukkueen parhaana pelaajana.

–Oli hankala matsi meille. Pelimme aaltoili tosi paljon, emmekä saaneet pidettyä omaa tasoamme koko erän ajan. Meille tuli paljon tyhmiä virheitä, sanoi Ada Aronen.

–Minulla oli kovat paineet voittaa tämä peli. Kun sarja on näin tasainen, tuntuu, että on pakko voittaa jokainen peli. Kun ei onnistu, alkaa helposti ahdistaa. Vastaanottomme oli kuitenkin ihan hyvä, sanoi Aronen.

LP-Vampulan parhaana palkittu ja ottelun Proliberoksi nimetty Henna-Riikka Minkkinen oli syystäkin tyytyväinen ottelun jälkeen.

–Ei ole meille näitä 3–0 voittoja kauden aikana aiemmin herunut. Oli hyvä, että saimme pidettyä oman pelimme kasassa koko ottelun ajan. Minulle sopii kummatkin eli pelata joukkueen ainoana liberona tai jakaa vastuu Marian kanssa. Tänään sain kuitenkin koskea tosi paljon palloon, sanoi tyytyväinen Minkkinen.

–Meillä oli tänään vaikea päivä. Emme pelanneet tasollamme. En välitä voitoista, vaan siitä että pelaamme omalla tasollamme. Taistelimme torjuntamme kanssa. Olemme menettäneet yhdeksän pistettä huonolla pelaamisella. Muutoin olisimme jo toisena sarjataulukossa. Jokainen viikko on yllätyksellinen tässä sarjassa, sanoi Oriveden Ponnistuksen päävalmentaja Andrea Carasi. OrPo putosi tämän ottelupäivän jälkeen pykälää alemmaksi sarjataulukossa. Se on nyt viides.

–Tämä ei ollut mitään loistavaa lentopalloa, mutta emme antaneet periksi. Meillä oli muutamia loistavia puolustuksia, joiden ansiosta saimme energiaa päättää erät. Kolmannen erän aloitimme todella hyvin, mutta keskittymisemme herpaantui ja muutamalla omalla virheellämme päästimme OrPon mukaan peliin. Onnistuimme kuitenkin kääntämään erän voitoksemme, sanoi tyytyväinen LP-Vampulan päävalmentaja Ziga Kos.

–Jokainen voitto on tärkeä. Tämä voitto auttaa meitä pääsemään taas omaan pelitapaamme kiinni. Peli on aina peli, mutta harjoituksissa käydyt asiat pitää pystyä tuomaan mukaan peliin. Meillä on vielä yksi liigapeli ennen Suomen cupin välierää. Keskitymme nyt liigapeliin ja sen jälkeen siirrämme fokuksemme Suomen cupiin, sanoi Ziga Kos.

LP-Vampula - OrPo 3-0
25–22, 25–18, 25–22
Koti:Petrova 14/+6, Stanchulov 12/+10, Jarman 11/+8
Vieras:Aronen 13/+5, Kuusela 9/+2, Rinta-Tass 8/+7