Seuraa meitä somessa:

Panu Pitkänen jatkaa Akaa-Volleyssa

12.04.2020

Panu Pitkänen on allekirjoittanut vuoden jatkosopimuksen Akaa-Volleyn kanssa.


- Panu on kehittynyt pitkin askelin kahden edellisen kauden aikana. Hän suhtautuu intohimoisesti lentopalloon, niin peleissä kuin harjoituksissakin. Uskon, että tekemisen halu vie miestä eteenpäin jatkossakin, kertoi sopimukseen tyytyväinen päävalmentaja Oliver Lüütsepp.

Värikkään ja tunteella pelaavan Pitkäsen kehitys on havaittu myös katsomossa. Monet olivat pettyneitä, kun miestä ei kutsuttu maajoukkueleiritykseen.

- Valehtelisin, jos sanoisin ettei itseänikin harmita. Hieman odottelin kutsua, tunnusti Pitkänen hyvin menneen talven jälkeen.

Erityisesti 198 senttinen keskipelaaja kunnostautui torjujana. Miehen kädet löysivät vastustajan hyökkäysten tielle yhteensä 74 pisteen edestä. Määrä oikeutti torjuntatilastossa neljännelle tilalle. Kaikki edellä olevat pelasivat yli 30 ottelussa, kun Pitkäselle pelejä kertyi 28.

Nuorena yleisurheilua ja jalkapalloa harrastanut Pitkänen löysi itsensä B-poikaikäisenä Alajärven Ankkurien lentopalloharjoituksiin. Syksyllä 26 vuotta täyttävä kartoittaja on varustettu pohjanmaalaisella sisulla ja se näkyy myös pelikentällä.

- Ehkä Panu voisi olla itselleen hieman armollisempikin. Kukaan ei pelaa virheettä, niitä sattuu kaikille, analysoi Lüütsepp.

Valmentaja on kuitenkin tyytyväinen siihen, että pelaaja vaatii itseltään paljon.

- Kun rima on korkealla, kehitystä tapahtuu varmasti. Nyt pitää vain hyväksyä se, että tuolle tasolle nousseen lentopalloilijan edistyminen hidastuu. Kun niitä viimeisiä yksityiskohtia hiotaan, oppiminen ei enää näy niin nopeasti.

Pitkäsen lentopalloilijan uran alku lähti puulaakiturnauksesta.

- Näin heti, että silloin B-ikäisessä juniorissa oli ainesta pelaajaksi. Alajärvellä ei oikein uskottu, että pitkäksi venynyt roikale oppisi lentopalloilijaksi. Minä näin nuorukaisessa mahdollisuuden, kertoi Kyyjärven Kyvyn varapuheenjohtaja Hannu Kalliojärvi.
Kalliojärven aloitteesta Pitkänen otettiin nuoresta iästään huolimatta Kyyjärven ykkössarjajoukkueeseen. Sieltä sisukas pelaajanalku lähti ponnistamaan uralle, joka on tuonut menestystä jo Mestaruusliigatasolla. Pitkänen on määrätietoisella työllä noussut liigan keskipelaajien eliittiin.

Määräävänä luonteenpiirteenä Pitkäsellä on sosiaalisuus.

- Vaikka Panu on suoraluonteinen pohjalainen, miehellä ole minkäänlaisia diivan elkeitä. Vaikea olla pitämättä pelaajasta, joka on kaikessa innolla mukana ja asettaa aina joukkueen edun ensimmäiseksi. Muistan, kuinka Panu noudatti jo ykkössarjapeleissä sovittua taktiikkaa eikä sooloillut, kiitteli Kalliojärvi.

Pitkänen katsoo viimeaikaisen kehityksensä johtuvan korvien välistä.

- On ehkä jonkinlainen klisee, kun sanotaan, että itseluottamuksen kasvu johtaa onnistumisiin. Mutta näin minulle on käynyt. Luotan hyvään valmennukseen ja hyvään joukkueeseen. Kun siihen lisätään kehitys tuolla oman pääkopan sisällä, sieltä se kehitys tulee, analysoi Pitkänen.

Ehkä kartoittaja osaa myös piirtää karttaa vastustajan kenttäpuolustuksesta. Sillä torjuntapisteiden lisäksi Pitkänen hyökkää ottelusta toiseen hyvällä onnistumisprosentilla.

- Eniten kehitettävää löytyy varmaankin aloitussyötöissä. Niihin pitää saada sekä vaikeutta että varmuutta lisää. Toki myönnän, että verkolla edelleen vähän kiehahtaa epäonnistumisten hetkellä. Mutta uskon, että itsensä ruoskiminen vie myös eteenpäin, vakuutti Pitkänen.

Pitkänen odottaa tulevaa kautta innolla.

- Oliver on hyvin yksityiskohtiin puuttuvat valmentaja. Lisäksi hän haluaa meidän itse kunkin etenevän vahvuuksiemme kautta. Ja kun Akaa-Volleyn joukkue on ollut hyvin yhtenäinen, ensi kaudesta tulee mielenkiintoinen, uskoi Sultan-sukkia viime kauden ajan kuluttanut keskipelaaja.

Niin, mistä Sultan-sukat tulivat kuvaan mukaan?

- Sattumalta löysin. Kestävät hyvin kulutusta. Mutta eikö ole hyvä, että noin huumorin keinoilla voi tehdä myös valistustyötä, nauroi nyt 140 liigaottelun Pitkänen.

Lüütsepp valmentaa myös Viron maajoukkueessa

Oliver Lüütseppin menestys Akaa-Volleyn ruorissa on vienyt miehen myös Viron miesten maajoukkueympyröihin. Aiemmin vielä valmentajauransa alussa oleva Lüütsepp on nähty jo Viron naisten maajoukkueen kakkosvalmentajana.

- Pidän isona kunniana edustaa maatani maajoukkueessa. Nyt miehet valmistautuvat ensi vuoden EM-kisoihin, joiden yksi alkulohko pelataan kotona Virossa. Maajoukkueen kakkosvalmentajan rooli istuu Akaa-Volleyn työn kanssa hyvin yksiin, vahvisti Lüütsepp.

Akaa-Volleyn päävalmentaja saapuu Akaaseen jälleen syyskuussa.

- Jos tämä koronapandemia hellittää ajoissa, Viron maajoukkue harjoittelee tiiviisti heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Syyskuussa siirryn sitten Mestaruusliigaympyröihin. Kesäharjoittelu Akaa-Volleyn pitää hoitaa ilman minua.
Lüütsepp haluaa kehittyä valmentajana yhä pidemmälle.

- Maajoukkueemme päävalmentajaksi on palkattu ranskalainen Cédric Énard. Hän on todellinen ammattilainen, josta yhtenä merkkinä on nykyisen Berlin Recycling Volleys seurajoukkueensa menetys kovassa Saksan liigassa. Uskon saavani häneltä lisää eväitä ammattiini, päätti Lüütsepp.


  Takaisin