Pölkky Kuusamo ensimmäinen välieräjoukkue - LP Viesti ja OrPo loivat uutta jännitettä

19.03.2023

Kevään ensimmäinen Mestaruusliigan välieräjoukkue on hallitseva naisten mestari Pölkky Kuusamo, joka katkaisi LiigaPlokin kovan taiston kolmannenkin kerran. LP Viesti puolestaan siirsi LP Kangasalan voittamiselle sen kotikentällä jatkopeleihin ja saman teki Oriveden Ponnistus Hämeenlinnassa.

LP Viesti löysi laitatehonsa ja otti ottelusarjalle jatkoa

Pakkovoiton edessä ollut Lp Viesti ei antanut Kangasalle sen kaipaamaa kolmatta voittoa puolivälieräsarjan kolmannessa ottelussa sunnuntaina Kangasalla. Selkeästi sarjan parhaan pelinsä pelannut Salolaisjoukkue otti voiton erin 1-3 ja siirsi sarjan ratkaisua vähintäänkin kotiotteluunsa joka pelataan tiistaina Salossa.

Jo ottelun alku kertoi mitä ottelussa oli tänään pelin henki. Varsinkin laitapelaamistaan tuntuvasti parantanut Viesti hallitsi erää alusta asti ja ei päästänyt Kangasalaa missään vaiheessa kuskin paikalle vaan vei avauserän lopulta numeroin 20-25.

Toinen erä alkoi kotijoukkue Kangasalta terävämmin ja se johtikin sitä liki koko erän varsinkin koko ottelussa hyvin pelanneen keskitorjuja Netta Rekolan johdolla. Kangasala saikin yhden eräpallon tilanteessa 24-23 mutta niin vain Viesti kampesi rinnalle ja lopulta ohi ja pitkälle erätauolle mentiin Salolaisten 24-26 erävoiton jälkeen.

Kolmas erä oli ehdottomasti Kangasalta pelin parasta antia, ja vaikka Viesti pääsi kotijoukkueen hieman höllätessä lopussa tuntumaan ei erän voittajasta ollut epäselvyyttä ja erä Kangasalle 25-20.

Runsaslukuinen kotiyleisö luulikin varmasti jo että kotijoukkue kääntää koko ottelun vielä itselleen mutta kurinalaisesti pelannut Viesti oli eri mieltä. Tasaisen erän alun jälkeen se karkasi melko vaivattomasti erän lopussa omille teilleen ja vei erän lopulta selkeästi 16-25 ja koko ottelun siis erin 1-3. Erityismaininnan vierasjoukkueesta ansaitsevat toipilaina pelanneet passari Saana Virtanen ja tehokkaasti hyökännyt Arita Ternava, jotka vaivoistaan huolimatta pelasivat erinomaisen ottelun. Sarja jatkuu siis tiistaina Salossa ja tarvittaessa vielä torstaina Kangasalla.

Netta Laaksonen, Viesti

- Selvästi sarjan paras pelimme, saimme käännettyä tuon pakkovoiton ja kauden mahdollisen loppumisen eduksemme.

Tomi Lemminkäinen, Viesti

- Hyvätasoinen ottelu, mielestäni Kangasalakin pelasi sarjan parhaan pelinsä.Ylihuomenna Salossa tilanne on taas sama ja silloin aloitetaan taas nollista.

Netta Rekola, Kangasala

- Ei saatu kaikkea puristettua itsestämme irti tänään, keskittyminen ei ehkä ollut ihan sataprosenttisella tasolla. Itse oli kyllä ilo lyödä palloa kenttään kun passitarjoilu oli erinomaista.

Arttu Keränen, Kangasala

- Kävi kuten ennen peliä pelkäsin eli sarjan mahdollinen katkeaminen kääntyi meitä vastaan ja keskittyminen oli vajavaista, helppoja virheitä tehtiin eikä oltu sillä tasolla mitä pitää.
Tiistaina on taas uusi mahdollisuus ja toivottavasti otimme opin tästä nyt mukaamme.

Molemmat kasvot molemmilla esillä Hämeenlinnassa - OrPo ei suostunut lomille

Hämeenlinnan Lentopallokerho ja vierasjoukkue Oriveden Ponnistus esittelivät sunnuntai-iltana Loimua-areenan runsaslukuiselle yleisölle molemmat kasvonsa. Hetkittäin, ja pääosin vuorotahtiin, kummankin joukkueen peli-ilme hehkui kilpaa kevättalven auringonpaisteen kanssa. Hetkeä myöhemmin, usein kuin katkaisijasta kääntämällä, pelaajien otsat rypistyivät ja suut vetäytyivät viivaksi.

Avauserässä lähes 700-henkinen kotiyleisö haukkoi henkeään, kun Kerho karkasi nopeasti 8-1 johtoon ja viimeisteli erän vartissa pistein 25-15. Tässä kohtaa Kerhon polku välieriin suoraan kolmessa ottelussa näytti kirkkaalta ja mutkattomalta. Toisin kävi.

Orivesi reagoi, kuten selkä seinää vasten pelaava joukkue usein reagoi, laittamalla kaiken peliin, riskillä ja tavallaan huolia vailla. Väkevän ottelun pelanneen Ada Arosen johdolla OrPo:n nokitus onnistui ja käsi piti. Joukkue venyi ottelun, ja kenties koko ottelusarjan kannalta ratkaisevaan erävoittoon, jatkopalloilla pistein 27-25.

Kaksinaamaisuus jatkui myös seuraavissa erissä. Kolmas erä taas Kerholle 25-19, neljäs Orivedelle 25-17. Näin ollen ratkaisu venyi viimeiseen, viidenteen erään, jossa kotiyleisö sai taas haukkoa henkeään. Kerhon kannalta väärästä syystä. Orivesi venytti ottelusarjan ainakin ensi tiistain neljänteen otteluun voittamalla päätöserän vakuuttavasti 15-10, ja koko ottelun siis erin 3-2. Samalla Kerhon kuningatartie välieriin katkesi ainakin tilapäisesti, ja ottelusarja kaventui tilanteeseen 2-1, edelleen toki Lentopallokerholle.

Kaksi pelaajaa nousi illan ottelussa ylitse muiden, osin kirjaimellisesti. OrPo:n Ada Aronen ja Lentopallokerhon tuimaan kevätvireeseen äitynyt Jenny Mosser tekivät kentällä hetkittäin mitä ikinä halusivat. Hyökkäyspelissä kumpainenkin takoi pisteitä milloin yli, milloin ohi vastustajan torjunnan. Mosserin vahva vire tosin aavistuksen hiipui kahden viimeisen erän ratkaisuhetkillä. Se osaltaan käänsi ottelun OrPo:lle, koska Kerhon muut pelaajat eivät tällä kertaa kyenneet Mosseria riittävästi tukemaan.

Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran tiistai-iltana Orivedellä. Kerhon kannattaa muistaa, että joukkueen mahdollinen välieräpaikka on edelleen yhden voiton päässä. Joka tapauksessa asetelma, ja OrPo:n taisteluilmeen löytyminen povaavat tiistaiksi kihelmöivää lentopalloiltaa. Oman mausteensa tiistai-illan otteluun tuo Adeola Owokoniranin paluu Kerhon kokoonpanoon. Sormen nivelsiteiden pikku vamma piti Owokoniranin vielä tänään, lähinnä varmuustoimena sivussa.

Ada Aronen, yleispelaaja, Oriveden Ponnistus:

avauserän tappion myötä viimeistään oivalsimme, että pelaamme ihan oikeasti kauden jatkumisesta. Aikainen kesäloma ei houkuttanut ja pystyimme nousemaan kuilun partaalta voittoon. Uskon, että sytymme kotisalissa ja kotiyleisömme edessä vastaavaan taisteluun. Uskon myös, että pystymme haastamaan Kerhon uudestaan.

Jenny Mosser, yleispelaaja, Lentopallokerho:

Olen jo aloittanut valmistautumiseni seuraavaan otteluun. Poimin tästä pelistä mukaan onnistumiseni, mutta ennen kaikkea pohdin tarkkaan missä minun täytyy vielä parantaa. Saan hurjasti vastuuta ja nautin siitä, mutta ehkä tänään taakka kävi hetkittäin liian raskaaksi. No, nämä pelit voitetaan tai hävitään joukkueena, joten meidän kaikkien täytyy nostaa tasoamme.

Andrea Carasi, päävalmentaja, OrPo:

Uskon, että Lentopallokerho saattaa taistella tänä keväänä jopa Suomen mestaruudesta. Meidän tavoitteemme on pelata kauden parasta peliämme kauden tärkeimmällä hetkellä. Avauserän konttaus ei kuulunut suunnitelmiimme, mutta toisaalta olen ylpeä siitä miten joukkueeni heräsi taistelemaan. Samaa taisteluilmettä tarvitsemme tiistaina, jotta pystymme oikeasti haastamaan Kerhon. Kaiken natsatessa koen, että saatamme pystyä siihen.

Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

En hyväksy tapaa, jolla luovutimme otteen Orivedelle. Ehkä osa pelaajistamme tuudittautui avauserän jälkeen helppoon voittoon. Sellainen kostautuu aina OrPon kaltaista laatujoukkuetta vastaan. Pelaajiemme täytyy ymmärtää, että tässä sarjassa mitään hyvää ei tapahdu ilmaiseksi, ikään kuin itsestään. No, pystymme toki nostamaan tasoamme ja sitä ehdottomasti vaadin joukkueeltani. Tänään ottelu ratkesi mielestäni toisen erän niukkaan tappioomme, jonka myötä Orivesi alkoi taas uskoa mahdollisuuksiinsa.

OrPo:n voiton myötä ottelusarjan ratkaisu siis siirtyi vähintään ensi tiistaille. Samalla katkesi myös Lentopallokerhon kymmenen ottelun voittoputki. Kerhon jatkopelien kannalta tärkeintä lienee miten joukkue tappion sulattaa ja siihen reagoi. Kaikki on kuitenkin edelleen tukevasti joukkueen omissa käsissä, eikä otetta saa toistamiseen päästä lipsumaan. Kerho johtaa ottelusarjaa edelleen, nyt voiton 2-1, joten välieräpaikka on Kerholle katkolla seuraavan kerran tiistaina Orivedellä.

Vierasjoukkueen parhaana palkittiin yleispelaaja Ada Aronen, ja kotijoukkueen parhaana saman tontin Jenny Mosser.

LiigaPlokin urhea taistelu ei riittänyt

LiigaPloki taisteli hienosti kotisalissaan ennakkosuosikki Pölkky Kuusamoa vastaan, mutta joutui taipumaan viisieräisessä kamppailussa. Tappio tarkoitti samalla sitä, että Pölkky Kuusamo jatkaa ottelusarjasta välieriin ja LiigaPlokin kausi päättyy tähän. LiigaPlokin kauteen mahtui 14 viisieräistä runkosarjaottelua. Kautta kuvaavasti viimeinen peli oli kuinka muuten, viisieräinen.

LiigaPloki-Pölkky Kuusamo 2-3 (25-19, 20-25, 25-18, 17-25, 9-15)

Aloituskokoonpanot:
LiigaPloki: Napalkova, Lux, Hollingsworth, Tikka, Tyynismaa, Piippo ja Joensalo (libero)
Pölkky Kuusamo: Kylmäaho, Nusbaum, DeBell, MCKenzie, Yli-Sissala, Runnels ja Häkkinen (libero)

LiigaPlokin loppukautta väritti hakkuri Anna Yefremenkon kuukausi sitten tapahtunut äkillinen sairastuminen, josta hän ei ehtinyt toipua pelikuntoon. Se vaikeutti loppukauden pelaamista, mutta joukkue sai kuitenkin peliään parempaan kuosiin, mutta aika loppui kesken. Sara Piippo korvasi Annaa hyvin, tehden 50 %:n hyökkäystehoilla lukemat 8 (+3).

Avauserässä LiigaPloki pelasi tehokkaasti ja virheettömästi Kuusamon vastaanoton jälkeisen hyökkäyspelin ontuessa.

Toinen erän alkupallojen jälkeen LiigaPloki sortui virhesumaan ja Pölkky karkasi passari Katja Kylmäahon aloitusvuorolla 8-3 johtoon. Loppuerä pelattiin hyvää ja laadukasta peliä, mutta Pölkyn johtoasema oli liian suuri kiinni kurottavaksi. Erä Pölkylle ja pitkälle tauolle mentiin tasatilanteessa.

Kolmannessa erässä LiigaPloki sai hyökkäyspelinsä kulkemaan Dariana Hollingsworthin ja Kristin Luxin
johdolla. Selkeä erävoitto 25-18 kotijoukkueelle.

Neljännen erän alkuun Pölkyn keskipelaaja Cara McKenzien tehokkaat aloitukset mursivat LiigPlokin vastaanoton. Kuusamo karkasi peräti 7-1 johtoon. Carlyle Nusbaum jäätyä Kuusamon vaihtopenkille hänen paikkansa täytti hyvin LiigaPlokissa kaudella 19-20 pelannut Maddie Palmer.

Viides lyhyt erä eteni Pölkyn tahdissa, LiigaPloki teki muutaman oman virheen ja se ratkaisi erän ja ottelun Pölkylle 3-2.

Emilia Joensalo, LiigaPloki:

- Kausi on ollut vuoristomaista. Voitimme jokaisen joukkueen sarjassa. Se osoitti miten me hyvin me pelatttiin. Meillä oli huonoa tuuria, kun tuli monenlaista loukkaantumisia. Erityisen ylpeä olen Sara Piipon noususta penkiltä pelaavaan seitsikkoon. Olo tuntuu nyt tosi tyhjältä
-Minulle LiigaPloki on ollut kuin koti. Tämän kauden aikana rakastuin taas uudestaan lentopalloon. Tämä on tuntunut mahtavalta yhteisöltä pelata.

Sanna Häkkinen, Polkky Kuusamo:

- Odotimme vaikeinta peliä tähän astisista otteluista. Alussa emme tehneet asioita kunnolla, joita olimme suunnitelleet. Saatuamme torjunta- ja puolustuspelimme kuntoon se auttoi meitä. Viides erä oli kovaa taistelua. Me halusimme kovasti voittaa, se rentoutti meidän pelaamistamme.

Kim Buchwald, LiigaPloki:

- Onnittelut Kuusamolle ottelusarjan voitosta. Halusimme voittaa pelin LiigaPlokille yhteisölle. Olen ylpeä joukkueesta, vaikka Kuusamo oli parempi. Teimme tänään mitä pystyimme. LiigaPlokissa olen saanut kauden aikana paljon tukea ja tuntuu siltä kuin olisin ollut kotona.