Puijo Wolley katkaisi LP Viestin huiman cupvälierien putken - LP Kangasala murskaava kotonaan

12.11.2022

Naisten kärkinelikko nähtiin liigakentillä keskinäisissä otteluissa lauantaina. Puijo Wolley jatkaa sarjakärjessä voitollaan LP Viestistä. Samalla kuopiolaiset ottivat seurahistorian ensimmäisen Suomen Cupin välieräpaikan katkaisten LP Viestin huiman 22 vuoden välieräputken. LP Kangasala puolestaan otti revanssin Pölkky Kuusamosta suoraan kolmessa erässä.

Puijo Wolley jatkaa liigan kärjessä ja cupissa - vakuuttava voitto LP Viestistä

Puijo Wolley - LP Viesti 3-1 (25-20, 27-25, 19-25, 25-16)

Avauskokoonpanot:

LP Viesti: Jantunen, Lindgren, Ternava, Haatainen, Boom, Mäkinen ja Syrjälä/Laaksonen (L)
Puijo Wolley: Autere, Kääntä, Hujanen, Schmid, Rusnachenko, Uusi-Illikainen ja Koskenkorva (L)

LP Viestin syötöt aloitti Irina Mäkinen. Puijo ei ollut heti terävimmillään, mutta Minna Uusi-Illikaisen hyökkäyksellä syöttövuoro Puijolle tilanteessa 1-3. Tasoissa oltiin viidessä pisteessä ja erä jatkui tasaisena. Sarah Schmid oli Puijon verkolla ärhäkkänä ja naputteli rentoon tyyliin pisteitä hyökkäyksillään. Oksana Rusnachenkon syöttövuorolla Puijo sai venytettyä eron parhaimmillaan kolmeen pisteeseen. Schmid ja Uusi-Illikainen torjuivat tilanteeksi 14-10, mutta seuraavassa vastaavassa tilanteessa pallo lipsahti heidän käsistään ulos. Puijon peli lähti rullaamaan hyvin ja LP Viesti ei juuri saanut omilla syöttövuoroillaan onnistumisia. TIlanteessa 19-14 Schmid ulos ja Moona Tarkiainen syöttämään. Hilkka Hujanen pääsi syöttämään tilanteessa 22-18 ja Tomi Lemminkäinen otti Viestin ensimmäisen aikalisän pistettä myöhemmin, mutta siitä ei kummempaa kiriä enää saatu aikaan ja erä päättyi Kseniia Puhachin syöttövirheellä lukuihin 25-20.ä

Toinen erä käyntiin Oksana Rusnachenkon voimin. Ensimmäiset pisteet 1-1 -tilanteeseen joukkueiden omilla hölmöilyillä. LP Viesti oli selvästi paremmin hereillä ja teki pisteitä niin hyökkäyksin kuin torjunnoin. Puijolle vastaavasti pieniä virheitä, mutta joukkue onnistui parantamaan peliä nopeasti ja tasoihin 7:ssä pisteessä. Puijon Schmid ja Rusnachenko kunnostautuivat torjunnoillaan ja Viestin Saana Lindgren hyökkäyksillään. Myös edellisen erän tehokkain pelaaja Uusi-Illikainen jatkoi varmoja otteitaan tasaisessa kakkoserässä. Puijo pysyi kuskin paikalla ja tilanteessa 17-13 Viesti vaihtoi Arita Ternavan Iina-Reeta Kaikkoseen. Jenni Jantusen syöttövuorolla Puijo alkoi tehdä virheitä ja Viesti pisteen päähän, 17-16. Kaikkonen nappasi upean torjuntapisteen Ella Autereen hyökkäyksestä, mutta Mäkinen teki syöttövirheen, eikä kiri jatkunut. Autereelta komea torjunta ja seuraava torjunnassa onnistunut oli Lindgren. Emilia Käännän hyökkäysvirheellä vieraat pisteen johtoon 20-21. Autereen hienolla jujulla peli taas tasoihin. Tilanteeksi 22-23 tyylikkäällä Viestin viistohyökkäyksellä. Eräpalloon Viesti pääsi käsiksi Kaikkosen hyökkäyksellä, mutta Dagmar Boom syötti leveäksi. 23-24 ja syöttämään Viestin aikalisän jälkeen Emilia Kääntä. Hyökkäysvirhe Lindgreniltä ja 24-24. Kaikkosen hyökkäyksellä 24-25. Syöttämään Sarah Schmid: Tasoihin Hujasen hyökkäyksellä ja pisteen edelle Viestin hyökkäysvirheellä. Schmidin ässäsyötöllä loppuluvuiksi 27-25.

Kolmas erä alkoi hyvin tasaisissa merkeissä, joukkueet tekivät pisteitä vuorotellen. Tasatilanteessa 6-6 nähtiin pitkä palloralli, joka päättyi Puijon eduksi, mutta kumpikaan ei onnistunut repimään pistettä pidempää kaulaa vastustajaan. Iina-Reeta Kaikkonen pääsi esittelemään vinkeää syöttöään ja Boom iski verkolta Viestin johtoon 9-11. Puijo kuitenkin otti eron heti kiinni ja meni pisteen johtoon Uusi-Illikaisen hyökkäyksellä. Taas mentiin käsi kädessä ja pisteitä vuorotellen molemmille. Tilanne muuttui Saana Lindgrenin syötellessä hypäreitään, koska Puijo ei onnistunut rakentamaan onnistuneita hyökkäyksiä ja vastaanottokin onnahteli. Puijo aikalisälle tilanteessa 13-16. Se puri ja Schmid iski verkolta syöttöputken poikki. Seuraava piste Rusnachenkon torjunnalla, mutta Boom iski verkolta Puijon kirin poikki ja syötti heti perään ässän; tilanteeksi 15-18. Yhtäkkiä Puijolta ei enää onnistunutkaan oikein mikään ja Boomin syöttövuoro venyi. Hilkka Hujasen viistohyökkäys katkaisi lopulta putken tilanteeseen 16-21. Erä päättyi Hujasen syöttäessä antenniin ja näytölle piirtyivät loppuluvut 19-25.

LP Viesti aloitti neljännen erän vahvasti ja Pekka Seppänen otti aikalisän tilanteessa 1-4. Puijo heräsi ja kävi takaa-ajoon saavuttaen Viestin 5 pisteen kohdalla. Minna Uusi-Illikaisen ässällä seitsemään pisteeseen ja saman naisen hyökkäyksellä tilanteeksi 10-6. Seuraava piste Käännän ässällä ja Viesti aikalisälle. Aikalisä toimi ja Käännän putki poikki Jantusen hyökkäyksellä. Hujanen puolestaan saatteli Schmidin syöttämään omalla hyökkäyspisteellään. Joukkueet tekivät taas pisteitä vuorotellen, mutta Puijo onnistui kasvattamaan eroksi 16-10 Autereen torjunnalla ja Uusi-Illikaisen hyökkäyksellä. Ternava pääsi jälleen kentälle Boomin tullessa vaihtoon. Puijo puolestaan otti Tarkiaisen syöttämään Autereen tilalle ja hän heitti ässän pöytään: 18-12. Viesti vaihtoi Junilan passaamaan, mutta mikään ei tuntunut tepsivän. Puijo 20-12 -johtoon Viestin omalla sähläyksellä ja 21:een pisteeseen Käännän hyökkäyksellä. Erän sinetöi Puijolle ja lukuihin 25-16 lopulta Ella Autereen tyylikäs hyökkäys kakkospaikalta.

Iina-Reeta Kaikkonen, LP Viesti:

- Aloitettiin ihan hyvin, mutta pelin taso ailahteli pelin aikana paljon. Kolmoserä pelattiin tosi hyvin. Loppuviikko oli treeneissäkin vähän tahmea.

Tomi Lemminkäinen, LP Viesti:

- No, vastustaja oli parempi. Toisen erän lopussa tuli melkoinen sulaminen ja tehtiin kaikki viisi Puijon viimeistä pistettä.

Minna Uusi-Illikainen, Puijo Wolley:

- Oli tosi hyvä fiilis ja sai nauttia kentällä. Onneksi saatiin hyvin nollattua tuo kolmas erä.

Pekka Seppänen, Puijo Wolley:

- Ihmettelen itsekin, että mistä nämä naiset aina tuon energian kaivaa. Sillä saatiin neljännessä erässä hurja show päällä.

LP Kangasala maksoi kalavelat näyttävästi

Kangasalla nähtiin viime vuoden finaalin uusinta, kun hallitseva mestari Pölkky Kuusamo saapui Pitkäjärvelle mittaamaan sarjakakkosen LP Kangasalan kunnon. Joukkueiden kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Kuusamossa Pölkky oli selvin lukemin parempi, mutta nyt kotijoukkue oli alusta asti niskan päällä.

Arttu Keränen marssitti kentälle varsin nuoren seitsikon, kun runkopelaajista niin Tiiamari Sievänen, Roosa Heikkiniemi kuin Katherine Regaladokin olivat vaihtonurkkauksen puolella. Nuoret Inka Sairiala ja Iida Pöllänen hoitivat kuitenkin Kuusamon syöttöpaineen varsin mallikkaasti ja kotijoukkue olikin vastaanotossa selvästi vieraita edellä. Myös Neea-Maria Joki oli hakkurina pelipäällä.

Ensimmäinen erä kulki tasaisissa merkeissä aina 9-10-tilanteeseen asti, jolloin syöttövuoroon asteli kotijoukkueen Emmi Riikilä. Vieraat joutuivat käyttämään molemmat aikalisänsä ennen kuin Riikilä lopulta joutui luopumaan pallosta tilanteessa 16-11. Pölkky ei tästä enää toipunut, vaan erä karkasi kotijoukkueelle numeroin 25-16.

Helpohkon ensimmäisen erän jälkeen toisen erän alku oli emännille vaikea. Pölkky ehti parhaimmillaan jo 8-14-johtoon ennen kuin kotijoukkue sai pelinsä uudelleen rullaamaan. Hetken aikaa mentiin tasatahtiin, kunnes 14-19-tilanteessa syöttöruutuun astelin kukas muu kuin Emmi Riikilä. Riikilän syöttövuorolla Kangasala nousi 20-19-johtoon, ja vaikka Pölkky tämän jälkeen hetken pyristelikin mukana, päättyi erä lopulta varsin selkeästi kotijoukkueelle lukemin 25-22.

Myös kolmannen erän alku oli tasainen aina 10-10-tilanteeseen asti, kunnes kotijoukkue karkasi Neea-Maria Joen ja Emmi Riikilän syöttövuoroilla 18-11-johtoon, minkä jälkeen loppuerä oli enää pelkkää kosmetiikkaa. Erä LP Kangasalle 25-17 ja koko ottelu puhtaasti 3-0.

Kotijoukkueen parhaana palkittiin myös koko ottelun tehokkain pelaaja, pisteet 15/+13 kerännyt Emmi Riikilä. Lähes samat tehot (15/+12) keräsi kotijoukkueen hakkurina pelannut Neea-Maria Joki. Vieraista kukaan ei päässyt toiselle kymmenluvulle. Joukkueen parhaaksi valittiin ensimmäisessä erässä vaihdosta kentällä käynyt ja kolmannessa erässä avaukseen päässyt Felicia Marshall (3/-2). ProLibero-palkinto meni kotijoukkueen Inka Sairialalle.

Tilastojen valossa kotijoukkue oli selvästi vastustajiaan edellä. Nuori hihaosasto vei vieraita 51 vs 33 %, hyökkäykset kuolivat 48-prosenttisesti (vs Pölkyn 36 %) ja torjuntojakin Kangasala ehti napsia yhdeksän vastustajan neljää vastaan. Pölkyllä onkin mietittävää, kuinka saada laiva käännettyä yhdessä yössä, kun seuraava koitos odottaa jo sunnuntaina Pihtiputaalla. Kangasala jatkaa kauttaan keskiviikkona 16.11. Salossa LP Viestin vieraana.

LP Kangasala - Pölkky Kuusamo 3-0
25–16, 25–22, 25–17
Koti:Riikilä 15/+13, Joki 15/+12, Pöllänen 13/+3
Vieras:DeBell 10/+0, Yli-Sissal 7/+4, McKenzie 6/+3