Savo toipui yhdessä yössä - Tiikerit ja Etta myös voittoihin

09.02.2020

Lauantaina Vantaalla hävinnyt Savo Volley hoiteli VaLePan sunnuntaina kolmessa erässä. Etta ja Tiikerit olivat muut sunnuntain voittajat.

Kontion näytöstä – Etta selvisi puolustustaistelusta voittajana

Kahden Mestaruusliigan puolustuspelin eliittiin kuuluvan joukkueen kohtaaminen oli odotetusti pitkien pallojen ja uhrautuvan puolustuspelaamisen juhlaa. Ettan kannalta toisen erän alku näytti synkkääkin synkemmältä, kun joukkueen pisterohmu ja liigankin tilastojen kärjessä notkuva Jan Helenius loukkasi nilkkansa, ja jouduttiin kantamaan pois kentältä. Heleniuksen paikkaajaksi siirtyi Juuso Kontio, joka hoiteli tonttinsa enemmän kuin mallikkaasti, taaten Ettalle täydet sarjapisteet numeroin 3-1 (18-25, 26-24, 25-16, 25-22).

Aloituskokoonpanot
Etta: L.Jylhä, Marttila, Helenius, Niinivaara, Väisänen, Sorvoja, J.Jylhä
Loimu: Saarinen, Hershko, Vuorinen, O’Dea, Mäki, Leeson, Aylsworth.

Heti ensimmäisenä täytyy jakaa erityismaininta Proliberoksi valitulle Loimun libero Avery Aylsworthille, joka haki pallon peliin ennennäkemättömällä intensiteetillä kaikkialta muualta paitsi kattorakenteista. Amerikkalaisen peli-ilo on inspiroivaa katseltavaa, eikä kroppaa säästellä, kun mainosaidat kaatuvat miehen noukkiessa mahdottomia palloja takaisin peliin. Jopa näiden joukkueiden huikeiden puolustajien seurassa herra erottui edukseen. Myös mainitsemisen arvoista on Loimun hakkuri Blake Leesonin monipuolisuus, kun keskitorjujana kauden aloittanut Leeson on siirtynyt näennäisen saumattomasti hakkuriksi, ollen tänäänkin joukkueensa tehokkain.

Ensimmäinen erä alkoi tunnustelevasti, molempien joukkueiden puolustaessa tarkasti. Kummankaan hyökkäyspeli ei oikein lähtenyt lentoon, mutta Nuutti Niinivaara ja Trent O’Dea löivät karkelot käyntiin peräkkäisillä keskihyökkäyksillä. Olli Kuoksa joutui ottamaan aikalisän jo tilanteessa 1-3, kun Ettan puolella peli meni hosumiseksi. Loimu on tunnettu kovana puolustusjoukkueena, mutta tänään puolustus oli vielä asteen verran kovempaa, ensimmäisessä erässä Ettan hyvätkin torjunnastalyönnit puolustettiin peliin. Etta lähti liikkeelle kovalla hyppysyötöllä, yrittäen rikkoa piinkovaa vastaanottoa, jopa passari Lasse Jylhä väläytteli alussa hyppysyöttöään. Kuitenkaan Ettan hyökkäyspeli ei lähtenyt erässä toimimaan missään vaiheessa, mutta aivan sama kuinka lujaa palloa lyötiin, oranssipaitaisia oli aina pallon ja kentän välissä. Loimu lähestulkoon rallatteli erän loppuun, voittaen erän O’Dean keskihyökkäyksellä 18-25.

Toisen erän alkuun Ettalle tuli ottelun kannalta musertava menetys, kun juuri ottelun alussa Tammikuun pelaajan plakaatilla palkittu Jan Helenius loukkasi nilkkansa, eikä kyennyt jatkamaan ottelua. Tilalle vaihdetaan syöttövaihtojen erikoismies Juuso Kontio. Loimun pelisuunnitelman muokkaaminen uuteen Etta-kokoonpanon vie aikansa, ja Etta siirtyy jo 4-1 -johtoon. Etta kuitenkin päästää helpohkoilla virheillä Loimun tasoihin, ja Olli Kuoksa hakee pelirytmiin muutosta käyttämällä passari Mikael Kyllöstä passaamassa. Erä onkin tasainen aina tilanteeseen 21-21 asti, kunnes Loimun yleispelaaja Kasimir Vuorisen ässäsyötön jälkeen Etta käyttää aikalisänsä. Aikalisän jälkeen yleispelaaja Tamir Hershko ja hakkuri Blake Leeson löivät pallon Ettan torjunnasta katsomoon, ja Loimu sai käytettäväkseen kaksi eräpalloa. Ettan hahmoksi noussut Juuso Kontio ei kuitenkaan halunnut päästää Loimua kahden erän johdossa pitkälle tauolle, ja yhdessä Ville Sorvojan kanssa hyökkäsivät yhdessä eräpallon Ettan puolelle. Vahvan syötön jälkeen Loimun passarin Tomi Saarisen passi lipsahtaa kauas pitkäksi, ja Hershkon hyökättyä suoraan antenniin, vei Etta toisen erän lukemin 26-24. Etta nousi vastuttamasti erävoittoon neljällä peräkkäisellä pisteellä.

Kolmas erä aloitetaan, yllätys yllätys, kovalla puolustustaistelulla. Loimun palautettua pallon Ettalle kolmeen kertaan, saa Nuutti Niinivaara naulattua pallon lopullisesti kenttään. Molemmilla puolilla syöttövirheiden sävyttämän toisen erän ottaa hienoisesti komentoonsa Etta, ja kun Ettan koventuneen syötön kohteelle Kasimir Vuoriselle sattuu musta hetki niin vastaanotossa kuin hyökkäyksessä, karkaa Etta jo 16-9 -johtoon. Tähän väliin Loimun käskijä Kasper Vuorinen ottaa joukkueen rauhoittumaan. Seuraavan aikalisän ottaa Etta tilanteessa 21-14, kun Loimu nappaa kaksi peräkkäistä torjuntaa. Aikalisän jälkeen syöttämään vaihdettu Esko Vuorinen jää lomittamaan Tamir Hershkoa loppuerän ajaksi. Erä päättyy lukemiin 25-16, kun Ettan parhaaksi palkittu Juuso Kontio syöttää ässän.

Samoissa merkeissä aloitetaan myös neljäs erä, kun Juuso Kontio aloittaa ässäsyötöllä. Loimu karkaa alussa 2-4 -johtoon, jolloin yleispelaaja Tamir Hershkolle tuomitaan hieman erikoisesti keltainen kortti voitetun pisteen jälkeen. Tämän jälkeen Kasimir Vuorinen syöttää illan toisen ässänsä, ja Etta on pakotettu aikalisälle. Prolibero Aylsworth noutaa palloa peliin jo katsomon penkeiltä asti, mutta puolustuksesta kattoon kimmahtanutta palloa ei edes tämä kumiukko saa noudettua. Illan teemaan sopivasti tasoissa mennään aina tilanteeseen 16-16 asti, kunnes puolestaan Etta ja eritoten yli 70% tarkkuudella palloja nostellut libero Jesper Jylhä hakee palloa katsomosta ja Janne Marttila hyökkää Ettan 18-16 -johtoon. Parin pisteen erolla mennään loppuun saakka, ja illan Etta-hahmon Juuso Kontion hyökkäys tuo Ettalle ensimmäisen ottelupallon. Blake Leesonin hirmuhyökkäys aloittaa Loimun kirin, mutta ottelu päättyy aika antikliimaksisesti Tamir Hershkon verkkosyöttöön. Erä Ettalle siis 25-22 ja koko ottelu 3-1.

Joukkueiden parhaina palkittiin Loimun hakkuri Blake Leeson, ja huikeiden aplodien saattelemana Ettalta Juuso Kontio.

Parhaat pistemiehet
Etta: Ville Sorvoja 17/+11, Janne Marttila 17/+6, Juuso Kontio 16/+9
Loimu: Blake Leeson 20/+6, Trent O’Dea 14/+12, Tamir Hershko 11/-2.

Yleisöä: 442.

Juuso Kontio, Etta:

- Oli pitkä taistelu ja pitkiä palloralleja tänään. Janin loukkaantuminen onnistuttiin paikkaamaan hyvin joukkueena.

Blake Leeson, Loimu:

- Kovaa taistelua, mutta tulosta ei tänään tullut. Täytyy palata salille ja korjata ongelmat. Uusi pelipaikka on itselleni vielä tosiaan uusi, hakemista on vielä vähän koko joukkueella sen suhteen.

Kasper Vuorinen, Loimu:

- Tasaista vääntöä oli tänään pelin joka osa-alueella. Ero syntyi tänään siitä, että ettalaiset osasi lyödä paremmin yläkäsiin, kun taas me yritimme liikaa lyödä alaspäin vahvaa torjuntaa vastaan. Torjunta-puolustus on aina vaikeuksissa, kun vastustaja lyö yläkäsiin. Vastustajalta hieno suoritus, ja vahvalla syötöllä onnistuivat meitä horjuttamaan.

Olli Kuoksa, Etta:

- Mitähän tuohon ensimmäiseen erään keksisi kun ollaan aina ihan telineissä, pitäisköhän alkuun tulla aina suoraan lumihangesta ettei olis noin jähmeää. Loimu oli alussa hereillä ja valmiimpi pelaamaan. Kun sattuu tuollaista ikävää, Jannen ja Villen tekemisestä näki että pojat on valmiita ottamaan joukkueen reppuselkään, varsinkin hyökkäyksessä hyvää jälkeä. Juusolle tuli tänään iso steppi, hoiti omat hommansa erittäin hienosti. Tänään tuli tärkeät pisteet, peli ei ollut kaunista mutta tehokasta.

LähiTapiolan pisteet
3 Sorvoja Etta
2 Kontio Etta
1 Saarinen Loimu

Aylsworth Loimu

Savo Volley nujersi pukkipaidat

VaLePa Sastamala Tampere – Savo Volley 0-3 (20-25, 22-25, 22-25)

Lentopallokevään huipennukset lähestyvät päivä päivältä. Kärkijoukkueet ratkovat sijoituksia keskinäisissä peleissä. Se kiinnostaa myös yleisöä. 903 katsojaa tuli peliin suurin odotuksin viime pelien hyvän otteen myötä. Savo Volley hiljensi kotikatsomon hyvällä pelillä ja vei ottelun selvästi.

VaLePa: Esko, Pettersson, Karjarinta, Suihkonen, Sundberg, Oivanen, Mutka L
Savo Volley: Ivanov, Leitzke, Savonsalmi, Siltanen, Heiskanen, Ojansivu, Ayzenberg L

Savo Volley otti pelin haltuun heti ensimmäisen erän alussa. Tilanteessa 1-2 Lelu Ojansivu asteli syöttämään, taidolla ja välillä onnellakin hän syötti tilanteeksi 7-1, joukossa 3 ässää. Tässä vaiheessa Niko Suihkonen sai luovuttaa pelipaikkansa Olli Kunnarille. Myös Mikko Oivanen sai tehdä tilaa Aaro Nikulalle tilanteessa 5-11. Nikula hyökkäsi tilanteeksi 9-18 ja Kunnari meni syöttämään ero kaventui 5 pisteeseen. Karjarinnan torjunnoilla ja Nikulan hyökkäyksillä ero oli 19-21. Savolaiset veivät erän Jere Heiskasen ja Ojansivun hyökkäyksillä.

Toisen erän alkua vei VaLePa. David Petterssonin neljällä peräkkäisellä hyökkäyksellä 14-10. Tähän puolestaan vastasi Savonsalmi kahdella torjunnalla ja hyökkäyksellä. Tasaisen loppuerän päättivät hyökkäyksillä Ojansivu ja Leitzke.

Kolmennessa erässä pukkipaidat johtivat myös 14-10. Sitten tuli Sundbergille harmillisesti kaksi peräkkäistä hyökkäysvirhettä. Antti Siltala puolestaan hyökkäsi kahdesti pisteen ja Savo Volley otti johdon, jota se ei suostunut luovuttamaan. Lopussa VaLePa kaunisteli numeroita Petterssonin kahdella torjunnalla. Siltala päätti kotijoukkueen kirin ja 3 pistettä matkasi Savoon.

Ottelusta tuli lopulta keskipelaajien taisto. Leitzke 12/+11 ja Savonsalmi 15/+11, pisteistä 4 ässillä ja 6 torjunnoilla. Pettersson vastasi 13/+10, joista 3 torjuntaa, Karjarinta 7/+5, joista 4 torjunnoilla.

Syötöissä tuli iso ero. Savo Volley 11 virhettä, mutta myös 11 ässää, VaLePan vastaavat 7 ja 3. Torjunnat menivät vieraille 13-8. Näissä tulivat ratkaisevat erot, vaikka VaLePa vei hyökkäysprosentit niukasti 52-51.

Savolaisten laitureista Ojansivu ja Siltala olivat tehokkaimmat. Aaro Nikula oli selvästi VaLePan tehokkain laitahyökkääjä.

Otteluisäntä SähköTekniikka Lehto Ky valitsi parhaat pelaajat, VaLePa David Petersson, Savo Volley Olli-Pekka Ojansivu.

David Pettersson:

- Asenne ei ollut hyvällä tasolla, emme olleet valmiita pelaamaan. Oma peli Mikon kanssa alkaa vähitellen kulkemaan hyvin.

Lelu Ojansivu:

- Tänään oli selkeästi enemmän nälkää eilisen tappion jälkeen. Hyviä ratkaisuja koko joukkueelta. Huumori ei saa pelistä hävitä.

Janne Kangaskokko:

- Mentaalipuoli oli tänään hukassa. Emme olleet valmiita tämän päivän peliin. Positiivinen esitys Aarolta, joka on päässyt harjoittelemaan hyvin armeijan jälkeen ja haastaa tosissaan hakkurin paikkaa. Katseet käännetään perjantaihin saman tien.

Jukka Tuovinen:

- Hyvä syöttöpeli ja kokonaisvaltaisesti hyvä peli. Haluamme pientä muutosta joukkuepelaamiseen Miron loukkaantumisen jälkeen. Hyvä latautuminen ja keskittyminen peliin.

3 Leitzke Savo
2 Ivanov Savo
1 Savonsalmi Savo

Mutka VaLePa

Tiikerit hoiteli pisteet Lakkapäältä sukkelasti

Tiikerit ja Team Lakkapää pelasivat pikapelin, joka päättyi numeroin 3-0 (25-18, 27-25, 25-17). Yleisön joukosta kuului kommentteja: ”virkamiespalloa” ja ”pakkopullaa”.

Team Lakkapää tuli Kokkolaan kahdeksan pelaajan voimin. Poissa olivat passari Joel Juurinen, hakkurit Regan Fathers ja Olli Saarenmaa sekä yleispelaaja Niko-Matti Koskela. Hakkurina pelasi aiemmin yleispelaajana ollut Gavin Taylor.

Tiikerit ottivat avaukseen pelaajia, jotka useimmiten ovat penkillä: hakkurina Matias Saviaro, keskipelaajana Benjami Montonen ja liberona Aleksi Mäkiluoma.

Ensimmäinen erä alkoi Tiikereille edullisesti, kun heti alkuun tilanteeksi tuli 3-0. Siitä lähtien Tiikerit piti erä otteessaan. Kuitenkin erän puolivälissä Lakkapää kiri lähelle Jakub Kovačin ässällä ja Jani Sippolan sekä Tuomas Hautalan yhteistorjunnalla. Tiikerit
kuittasi tilanteen Rami Rekomaan syöttövuorolla Jiri Hänninen iskiessä pisteitä. Loppu olikin erän päättymisen odottelua.

Toiseen erään Tiikerit ei saanut niin hyvää alkua ja Lakkapään Miikka Lemola nosti profiiliaan. Hän hyökkäsi tehokkaasti sekä 4- että 6-paikalta. Erä eteni pienessä Tiikerijohdossa, kunnes ratkaisupisteen lähenivät. Tilanteessa 24-21 Lemola teki taas pisteitä ja erä meni jatkopalloille. Erä päättyi, kuten edellinenkin erä Team Lakkapään virheeseen.

Kolmas erä oli taas alusta lähtien Tiikeridominointia. Erikoisin piste oli se, kun Jiri Hänninen kaatui vastaanottaessaan syöttöä. Hän
kuitenkin ehti hyökkäämään pisteen arvoisesti. Tilanteeksi 21-13. Näytti siltä että Team lakkapään pelaajilta alkoi usko loppua ja odoteltiin vain ottelun loppumista.

Henri Tuomi, Team Lakkapää:

- Meillä oli haastavat lähtökohdat. Miikka Lemola piti meitä pelissä. Gavin Taylor ei ollut pelannut hakkurina, ja pelasi nyt siis kylmiltään. Innoissaan hän kuitenkin oli. Toivotaan, että joukkue pysyisi jotenkin kasassa. Jatkoa varten tavoitteena on parantaa henkilökohtaisia taitoja. Tehdään semmoisia harjoituksia ennen liigakarsintoja.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

- Suhteellisen hyvin hoidettiin peli. Miikka Lemola oli kova, etenkin toisessa erässä. Olen tyytyväinen, että penkkimiehet pelasivat hyvin. Ei lähdetty ylimielisenä, etenkin kun tuolla miehityksellä ei ole palattu. Pojilla oli kuitenkin halu pelata, vaikka jotkut ehkä vähän jännittivät. Hyvin suoriutuivat loppujen lopuksi. Näillä näkymin rästipeli Lakkapäätä vastaan pelataan 26. maaliskuuta.

T 8-3, Ä 4-3, SV 10-6, H% 62-43, VO% 44-43

Tiikerit: Hänninen 24/+16, Saviaro 13/+6, Montonen 11/+10
Lakkapää: Lemola 22/+19, Taylor 8/+1, Kovač 5/+1