Savo Volley löi stopin Akaan voittokululle

11.01.2020

Akaa-Volley löysi vihdoin voittajansa, kun 13 perättäisen voittopelin jälkeen Savo Volley jätti sen erävoitoittakin lauantaina Akaassa. Tiikerit ja Hurrikaani olivat illan muut voittajat.

Ettalta kauden pelillisesti vahvin esitys, pisteet matkasivat silti Kokkolaan

Urheilutalon lehtereille oli taas kokoontunut sadoittain katsojia seuraamaan, kun Etta otti mittaa Kokkolan Tiikereistä kolmatta kertaa tälle kaudelle. Pisteet matkasivat kahden edellispelin tavoin täysimääräisinä Kokkolaan, mutta paljon tiukempi ottelu ei olisi voinut olla. Kolmatta lukuunottamatta kaikki erät päättyivät kahden pisteen erolla, ja koko ottelu vasta jatkopalloilla. Ettalta esitys oli pelillisesti koko kauden parasta, mutta Tiikereiden sinnikkyys, ja eritoten hyökkäys- ja puolustuspeli kantoi tänään pidemmälle. Lopputulos 1-3 (23-25, 23-25, 25-21, 25-27).

Ettan avauskokoonpano: L.Jylhä, Niinivaara, Väisänen, Marttila, Helenius, Sorvoja, Rasinperä.
Tiikereiden avauskokoonpano: Välimaa, Leppälä, Rekomaa, Hänninen, Mäkinen, Keskinen, Breilin.

Ottelun luonne oli tänään selvillä heti avauspisteestä lähtien. Molemmat joukkueet pelasivat kovalla intensiteetillä, ja avauspistettä tahkottiin pitkä tovi. Ettan syöttöpeli oli ensimmäisessä erässä vahvaa, ja Tiikereiden korkealaatuinen vastaanotto oli ajoittain pahoissakin vaikeuksissa. Etta vaikuttaa tällä hetkellä lähteneen uuteen nousuun pelillisesti kevätkauden alusta, ja erän alussa Etta pääsikin muutaman pisteen keulaan. Tiikereiden yleispelaaja Jiri Hänninen oli valmis pelaamaan ottelun alusta asti, kun muu Tiikeriväestö oli vielä hieman puuduksissa. Erän puolivälin jälkeen muukin miehistö, eritoten vahvan hyökkäyspelin tänään pelanneet keskitorjujat Antti Leppälä ja Rami Rekomaa, alkoi heräillä, ja Tiikerit kuroi eron umpeen. Markus Väisäsen tasoitettua ässäsyötöllä tilanteeseen 18-18, otti Tiikerit vahvalla hyökkäyksellä pisteen ja vaihtoi syöttämään alan erikoismiehen Benjami Montosen. Montosen syötöillä Tiikerit repi kolmen pisteen eron, ja Ettan valmentaja Olli Kuoksa joutui turvautumaan aikalisään. Tämän jälkeen Etta pääsi peräkkäisillä pisteillä kantaan, ja tilanteessa 23-24 Tiikerikäskijä Mikko Keskisipilä joutuikin ottamaan jo toisen aikalisänsä. Tiikerit onnistuikin tämän jälkeen päättämään erän Ettan virheen seurauksena.

Toinen erä oli ensimmäistäkin tasaisempi. Aikalailla piste pisteestä pelailtiin aina tilanteeseen 12-12. Tähän paikkaan Jere Mäkisen peräkkäisillä onnistumisilla Tiikerit nousi 12-14-johtoon, ja Etta otti erän ensimmäisen aikalisänsä. Tiikereiden voitettua vielä seuraavankin pallon, Etta käytti toisenkin aikalisänsä tilanteessa 12-15. Tästä sisuuntuneena Etta väänsi itsensä väkisin rinnalle, ja tasoissa mentiin taas 22 pisteeseen asti, kunnes Etta onnistui tennistermein ”murtamaan syötön”, ja siirtyi 23-22-johtoon. Mikko Keskisipilä reagoi tähän välittömästi aikalisällä, jonka jälkeen Tiikerit runnoi seuraavat kolme pistettä puhtaalla päättäväisyydellä Ettan kenttään. Kahden erän jälkeen molempien joukkueiden nuorukaisia on ilo seurata, molemmilla puolilla keskitytään peliin tosissaan, mutta kentällä osataan pitää myös hauskaa tiukoissakin tilanteissa.

Lakkapäätä vastaan Ettan kolmas erä oli melkoisen surkuhupaisa näytös, mutta tähän otteluun Etta tuli pitkältä erätauolta erittäin päättäväisesti. Etta pelaa fiksusti ja saa otettua muutaman pisteen etumatkan oivallisen puolustus- ja torjuntapelaamisen avulla. Erän puolivälin paikkeille sattui kuitenkin hieman heikompi hetki, jolloin Tiikerit pääsee erityisesti parhaana pelaajana palkitun libero Niklas Breilinin puolustusten myötä rinnalle ja ohi. Tilanteeseen 14-13 päästään, kun Etta-passari Lasse Jylhä nappaa komean yhden miehen torjunnan Tiikereiden hakkuri Oskari Keskisestä. Tästä ottivat muut ettalaiset mallia, ja seuraavalla kahdella yhden miehen torjunnalla Etta nousee jo 18-15-tilanteeseen, jossa Tiikerit ottaa aikalisän. Tämän jälkeen vaihdetaan taas syöttövuoroja tasaisesti, kunnes Tiikereiden voimanpesä Jiri Hänninen tekee harvinaisen hyökkäysvirheen ja hyökkää vahvasti viistoon, mutta aavistuksen leveäksi. Tämän jälkeen tulee Tiikereiden aikalisä. Taas pari pistettä sulle-mulle-syöttöjä, kunnes Ettan oma Pastori Nuutti Niinivaara syöttää ässäsyötöllä eräpallon Ettalle. Ville Sorvojan hyökkäys päättää toisen erän, kun torjunnasta kimmonnut pallo tipahtaa keskelle Tiikereiden kenttää.

Neljännessäkin erässä mennään tasatahtia, Etta saa tehtyä omia pisteitä mutta niitä seuraa aina helpohko virhe. Kun Etta ottaa neljännessä erässä kuskin paikan, alkaa Tiikereiden pelaajien ilmeet jo vakavoitua. Tiikerit tulee melko vaivatta tasoihin ja ohi, kunnes Etta nappaa taas kolme peräkkäistä torjuntaa, ja tilanteeseen 18-17 Etta tekee tuplavaihdon. Nuutti Niinivaaran tilalle syöttämään tulee Tuomas Hänninen, ja Lasse Jylhän tilalle torjumaan kakkospasssari Mikael Kyllönen. Miksu kiittääkin luottamuksesta ja painaa ovelalla takakentän jujulla Ettan kahden pisteen johtoon. Tiikerit ei kuitenkin olisi Tiikerit, jos tämä olisi heidät lannistanut. Silkalla tahdonvoimalla ja kroppaa likoon laittamalla Tiikerit taistelee itsensä tasoihin. Hännisen vahvalla hyökkäyksellä Tiikerit siirtyy jo 23-22-johtoon, jolloin Etta käyttää aikalisän. Jan Helenius hyökkää pelin tasoihin, mutta Tiikereiden ihmemies Anton Välimaa onnistuu jollain ihmeen ilveellä passaamaan heikohkon noston Antti Leppälälle, joka kiittää ja päästää Tiikerit ottelupalloon pystyyn hyökkäämällä. Kumpikaan ei suostu luovuttamaan, kunnes jatkopalloilla Ettan vastaanotto notkahtaa pahan syötön seurauksena, ja Janne Marttilan kova ratkaisuyritys päätyy verkkoon. Näin koko ottelu Tiikereille 1-3.

Ottelun parhaina palkittiin tänään molempien joukkueiden liberot, Ettalta Miro Rasinperä, ja Tiikereiltä Niklas Breilin. Proliberoksi heistä valittiin tällä kertaa Tiikereiden Breilin.

Parhaat pistemiehet
Etta: Jan Helenius 25/+16, Janne Marttila 16/+12, Ville Sorvoja 16/+9
Tiikerit: Jiri Hänninen 23/+15, Jere Mäkinen 14/+11, Oskari Keskinen 14/+9

Yleisöä: 512

Niklas Breilin, Tiikerit:

- Tiukka peli oli tänään, olisi voinut kääntyä kummin vain. Molemmat puolusti ja hyökkäsi erittäin hyvin.

Miro Rasinperä, Etta:

- Tiukkaa vääntöä tosiaan oli. Hyvää puolustusta molemmilta, syötössä annettiin tänään vähän turhan paljon kaverille anteeksi ja sitä kautta torjuntapeli oli vaikeampaa.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

- Tasaista vääntöä oli niinkuin pojat tuossa sanoi. Tulos tänään vähän valehtelee, Etta olisi voinut hyvinkin saada sarjapisteitä tänään. Pienillä eroilla mentiin, tänään oltiin jopa onnekkaita sellaisissa tilanteissa jotka ratkaisi. Molemmilta hyvää hyökkäyspeliä, meillä on ollut välillä hyökkäys aika nuhaista. Varmasti katsojille oli viihdyttävä lentopalloilta.

Olli Kuoksa, Etta:

- Oon eri mieltä Mikon kanssa, tulos ei valehtele koskaan. Mikko sanoi myös, että heillä oli onnea, mutta minun mielestä onnikin täytyy ansaita. Meillä jäi tänään vähän piippuun tiukoissa paikoissa. Hyvää peliä oli molemmilta, meidän syöttö oli vaan aika pehmeä. Äärimmäisen tasainen peli oli tänään, tiukkoja eriä pelattiin.

3 Keskinen Tiikerit
2 Helenius Etta
1 Hänninen Tiikerit

Breilin Tiikerit

Hurrikaani armoton vieras Joensuussa

Liigakärki Hurrikaani-Loimaa ei antanut oikein toivoakaan kotijoukkue Hurmokselle lauantaina erävoitosta, kun se löi kirjoihin numerot 0-3 (17-25, 17-25, 18-25).

Vuoden ensimmäisen ottelun lähtökohdat olivat kotijoukkueelle haasteelliset, kun kokoonpanosta sivussa olivat Ville Louhela ja Mikko Räsänen. Heidät kotijoukkueen avauksessa korvasivat Aleksi Sillanpää ja Juho Kaunisto. Myös Ville-Erik Tarkiainen oli kokoonpanossa puolikuntoisena ja liberon paikan avauksessa otti Lasse Kukkonen. Vierasjoukkue pääsi otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan.

Hurmos aloitti ottelun hyvin Petter Östvikin syöttövuorolla ja siirtyi heti johtoon 3-1. Hurmos jatkoi hyviä otteitaan ja tämä aiheutti tunteiden kuohuntaa Hurrikaani leirissä. Hurrikaani vyöryi rutiinillaan rinnalle ja ohi tilanteeseen 10-11. Tästä Hurrikaani otti muutaman pisteen karkumatkan, joka venyi kahdenkympin tienoilla jo tilanteeseen 15-20. Hurmos yritti vielä kiusata erän lopussa, mutta lopulta erän loppulukemat 25-17 olivat tylyä luettavaa kotijoukkueen kannalta. Joukkueidensa parhaat pistemiehet avauserään olivat Hurmokselta Petteri Härkönen 3/+3 ja Hurrikaanilta Sakari Mäkinen 5/+1.

Toista erää pelailtiin pitkään tasatilanteessa. Erän alussa Hurrikaanini peliä leimasi pieni huolimattomuus, joka antoi Hurmokselle eväät pelissä mukana pysymiseen. Tilanteessa 12-12 vierasjoukkue lisäsi kaasua ja siirtyi jälleen pienelle karkumatkalle, mutta kotijoukkue kampesi itsensä jälleen rinnalle. Santeri Välimaan syöttövuorolla Hurrikaani hoiti johtoaseman takaisin itselleen, eikä luopunut siitä enää. Pitkälle tauolle siirryttiin vierasjoukkueen erävoiton myötä lukemin 17-25. Toisen erän parhaat olivat Hurmokselta Bjarne Huus 2/+2 ja Hurrikaanilta Antti Ropponen 6/+3.

Pitkän tauon jälkeen Hurmos vaihtoi kuusikkoon passariksi Tuomas Karjalaisen ja toiseksi keskitorjujaksi Petter Östvikin tilalle Eugene Stuartin. Erä alkoi tasaisissa merkeissä, mutta jälleen erän puolen välin jälkeen Hurrikaani onnistui kuromaan jo perinteeksi muodostuneen kaulan kotijoukkueeseen. Molempien joukkueiden peliä sävyttivät myös kolmannessa erässä virheet ja ailahtelevaisuus. Hurrikaani otti myös tämän erän itselleen lukemin 18-25 ja koko ottelun lukemin 0-3.

Otteluisäntä Lujabetoni palkitsi parhaina Hurmokselta Juho Kauniston ja Hurrikaanilta Jesse Mäntylän.

Juho Kaunisto, Hurmos:

”Vastaanoton kanssa ongelmia, puoleenväliin tasaista. Huonolla vastaanotolla vaikea hyökätä.”

Santeri Välimaa, Hurrikaani:

”Tehtiin itselle vaikeaksi. Puolenväliin asti tasaista mutta saimme sitten omaa peliä kasaan ja repäistiin siitä ero.”

Aigars Birzulis, Hurmos:

”Joukkueen pelaamiseen tyytyväinen. Vaikea peli, Hurrikaani on liigan paras joukkue. Lasse Kukkoselta ensimmäinen kokonainen mestaruusliigapeli. Toivottavasti saamme Lassen pelaamaan lisää myös tulevaisuudessa.”

Jussi Heino, Hurrikaani:

”Samoilla linjoilla Santerin kanssa, puolenvälin jälkeen vähennettiin virheitä ja voitettiin. Vaikka tehtiin paljon virheitä, niin tulos on tottakai loistava.”

Savo-Volley vei sarjapisteet Akaa-Volleyn kotiluolasta

Savo Volley pelasi valmentaja Jukka Tuovisen ja hakkuri lelu Ojansivun mukaan kauden parhaan vieraspelinsä Akaassa ja vei täydet kolme sarjapistettä lukemin 0–3 (20–25, 24–26, 21–25).

Kuten Savo Volleyn valmentaja Jukka Tuovinen ennen ottelua ennusti, kahden tasaväkisen joukkueen kohtaaminen oli kovien syöttäjien ja vastaanottajien taistelua alusta lähtien. Savo oli kahdessa aiemmassa liigapelissään antanut lepoaikaa kokeneille Lelu Ojansivulle ja Antti Siltalalle. Nyt herrat olivat täydessä iskussa ja antoivat pallolle kyytiä.

Akaa-Volleyn kokoonpano oli odotetun kaltainen. Yleispelaajina avaukseen lähtivät Joni Mikkonen ja Eetu Pennanen. Tasaisesta keskipelaajakolmikosta kentälle ilmestyivät Mart Naaber ja Panu Pitkänen. Passarin hommia hoiti Akseli Lankinen, hakkurina palloa takoi Urpo Sivula ja liberona PROLibero-kisan kärki Voitto Köykkä.

Ensimmäinen erä oli tasaista vääntöä alusta lähtien. Akaa-Volleyn vastaanotto ei antanut kovien syöttöjen horjuttaa itseään. Pallot nousivat passari Lankisen hyppysiin tyydyttävällä tarkkuudella. Savo Volley hävisi syöttö-/vastaanottopelin, mutta hyökkäsi heikommasta vastaanotosta huolimatta selkeästi tehokkaammin (33 % - 55%).

Erän ehdoton kuningas oli Ojansivu, jota kotijoukkue ei onnistunut saamaan kiinni lainkaan. Hakkurin tehot 9/+8 kertovat kaiken – ainoastaan yksi hyökkäys epäonnistui.

Toiseen erään Akaan valmentaja Oliver Lüütsepp otti Mikkosen tilalle Enderwin Herreran, mutta joukkueen hyökkäystehot pysyivät liian alhaisina. Etenkin Urpo Sivulan hyökkäyksistä puuttui tavanomainen tarkkuus. Hakkuri onnistui työstämään vain kolme pistettä yhdestätoista tarjotusta passista.

Kakkoserässä Ojansivun tehot hieman laskivat, mutta yleispelaaja Miro Määttänen puolestaan kunnostautui 7/+3:n verran. Akaa-Volleyn pelaajat olivat tasaisesti hieman plussalla, mutta kokonaisuudessa hyökkäystehot eivät riittäneet huippukuntoista Savoa vastaan (36% - 47%).

Pitkän erätauon jälkeen ottelun tahti näytti muuttuvan. Etenkin Akaan keskipelaaja Mart Naaber kunnostautui ottamalla kolme komeaa torjuntaa heti erän alkuun. Akaa-Volley nousi nopeasti 10 – 5 johtoon ja yleisö taisi jo asennoitua ottelun pitkittymiseen vähintäänkin neljään erään.

Toisin kuitenkin kävi. Akaan hyökkäys pehmeni ratkaisevasti ja kun Savo Volley onnistui pitämään oman tasonsa, se nousi ensin 16 – 16 tasatilanteeseen ja lopulta jopa selkeään 21 – 25 voittoon. Lelu Ojansivu vei kolmannessa erässä hakkurien taistelun selkeästi. Miehen teholukemat olivat 5/+4 peräti 83 % hyökkäystehoilla. Sivulan alavireinen ilta jatkui eikä erän lopussa vaihdosta kehiin tullut Aatu Pöllänenkään kyennyt kääntämään ottelun kulkua.

Lelu Ojansivu kiitteli ottelun jälkeen Fedor Ivanovin passipeliä.

- Onnistuimme kaikki tänään aika hyvin. Mutta etenkin Fede oli hyvällä pelipäällä ja pyöritti meidän hyökkäyksiä mallikkaasti.

Jukka Tuovinen oli yhtä hymyä voittoisan pelin jälkeen ja yhtyi Lelun mielipiteeseen kauden parhaasta vieraspelistä.

- Olimme parempi syöttöjoukkue. Molemmat puolustivat juuri niin hyvin kuin oletinkin, mutta me onnistuimme jatkopalloissa paremmin. Toivottavasti Fede ja Lelu jatkavat tämäniltaisella yhteistyöllä. Nyt alkaa näyttää siltä, kuin sen kuuluukin.

Eetu Pennanen tunnusti rehdisti Savon paremmuuden.

- Meidän hyökkäyspeli sakkasi pahasti. Ei noilla hyökkäystehoilla pidäkään lentopallo-ottelua voittaa. Koko porukka takoi palloa torjuntaan liian usein.

Oliver Lüütsepp ei näyttänyt pettyneeltä.

- Hyökkäystehojen ero oli liian suuri – koko ottelussa 35 % - 49%. Lelu oli todella hyvä tänään ja ehkä suurin syyllinen meidän tappioon. En kuitenkaan ole kovin pettynyt omaankaan joukkueeseeni. Savo on ehkä liigan paras joukkue tällä hetkellä. Lisäksi meillä oli etenkin kolmannessa erässä mahdollisuus kääntää peli, mutta emme siihen tänään kyenneet.