Savo Volley palasi nopeasti voittotielle - Loimu ja Hurrikaani myös voittoihin

24.11.2021

Kolmen mielenkiintoisen miesten liigapelin keskiviikko tarjosi Savo Volleyn paluun yhdessä yössä voittojen tielle Akaassa, Hurrikaanin näytöstyyliin tulleen voiton Hurmoksesta ja Loimun kauden ensimmäisen täyden vieraspistepussin Rovaniemellä.

Akaa-Volley joutui nöyrtymään Savo Volleylle

Akaa-Volley sai kotisaliinsa sisuuntuneen savolaisjoukkueen. Edellisen päivän tappio VaLePalle oli herättänyt vieraat railakkaaseen pelaamiseen, vaikka valmentajansa Timo Tolvanen oli asiasta etukäteen hieman epävarma.

- Kyllä kovan latauksen pelissä tullut tappio tietenkin syö miestä. On arvoitus, mikä on joukkueen vireystila tänään, pohti Tolvanen.

- Akaa-Volley on selkeästi parantanut otteitaan syksyn mittaan. Meidän pitää onnistua etenkin torjunta-puolustuspelaamisessa.

Ottelun lopputuloksen ennustamiseen Tolvanen antoi varsin savolaisen vastauksen:

- Ennustan tulosta 2 – 2.

Akaan valmentaja Olli Kunnari lähti peliin luottavaisin mielin.

- Joukkueen vireystila on hyvä ja joka ukko on jalkeilla. Yhteistyö on syksyn mittaan kohentunut jokaisella osa-alueella. Jätkät tietävät missä itse kukin on eri tilanteissa. Savolla on kova syöttö, joten meidän vastaanoton on syytä onnistua.

Ottelun tuloksen ennustamiseen Kunnarin vastaus oli ehkä vieläkin savolaisempi: pitkä huokaus.

Kotijoukkue vei ensimmäistä erää 1-3 pisteen erolla aina tilanteeseen 17-17. Siitä vieraat hiipivät keulille ja ensimmäiseen eräpalloon Alexej Zhbankovin syötöillä. Erän lopussa näkyvin pelaaja oli Savon Jakub Kovac. Ensin keskipelaaja hyökkäsi leveäksi ja päästi näin kotijoukkueen rinnalle. Antti Siltala takoi hienolla rajalyönnillä joukkueelleen toisen eräpallon, jonka Kovac hyödynsi torjunnallaan.

Kakkoserässä Savo siirtyi kuskin paikalle jo tilanteessa 5 -5. Piste pisteeltä ero kasvoi aina viiteen. Parhaiten erästä jäi mieleen Akaa-Volleyn useat epäonnistumiset syöttöviivalla. Kahdeksan suoraa virhettä eikä kuitenkaan yhtään ässää. Samaan aikaan Savo Volleyn syöttö epäonnistui neljästi ja sekä Antti Siltala että Kasper Pennanen syöttivät ässän mieheen.

Pitkän erätauon jälkeen sama tarina jatkui. Savo vei ottelua hienoisesti koko ajan. Vaikka Akaa haastoi ajoittain, haastot jäivät yksittäisiksi suorituksiksi. Kotiyleisön pettymykseksi Akaa-Volleyn hieno yhdeksän ottelun voittoputki katkesi ilma yhtäkään sarjapistettä.

Vieraiden parhaaksi arvioitiin Jakub Kovac, joka kiitteli etenkin joukkueensa hyökkäyspeliä.

- Oli meiltä hyvä ottelu. Paitsi hyökkäys- niin myös torjuntapeli onnistui. Myös vastaanotto oli meillä varmaa tänään.

Akaa-Volleyn kokoonpanosta palkitsijat bongasivat Kristo Kollon.

- Surkeaa hyökkäyspeliä meiltä tänään. Torjuntapelaamiseen olen tyytyväinen. Saimme runsaasti vaimennuksia, joista olisi pitänyt useampi saada pelattavaksi. Pitää valmentajan kanssa tutkia videot ja parantaa tätä osa-aluetta. Kohtuullinen peli kuitenkin kokonaisuudessaan.

Tolvanen yllättyi, kun tulos ei ollutkaan 2-2.

- Tulos oli meidän kannalta jopa yllättävän hyvä. Alussa pelasimme todella varovaisesti, mutta kun saatiin vauhti päälle, niin oltiin kuskin paikalla oikeastaan koko ajan. Torjunta-puolustuspelaaminen onnistui suunnitellusti. Andrukselle luvattu (Raadik) porkkana toimii. (Tolvanen ei suostunut tarkentamaan, mikä tuo porkkana oli.) Puolustuspallojen määrää kiitän. Myös passari (Fedor Ivanov) ansaitsee kehut. Ja jos jotakin erityistä plussa pitää mainita, niin Siltalan tiikerikin on nyt sitten nähty.

Kunnari oli luonnollisesti pettynyt lopputulokseen.

- Jos katsotaan tuloksen taakse, niin on aika selkeää, että meidän hyökkäys oli tänään vaisu. Siihen tämä ottelu kaatui. Saatiin poikkeuksellisesti vastaanotossakin vähän takkiin. Kristo (Kollo) ja Sinko (Sauli Sinkkonen) jäivät plussan puolelle.

Akaa-Volley - Savo Volley
0-3 (24-26, 20-25, 23-25)
Koti: Kollo (17/+8), Sinkkonen (9/+7), Pitkänen (6/+1)
Savo Volley: Raadik (17/+7), Kovac (10/+8), Ojansivu (8/+5)
Ässät: 5-3, syöttövirheet: 14-12, torjunnat 6-11, hyökkäys% 44-55, vastaanotto% 59-65

Akaa-Volley, Kristo Kollo
Savo Volley, Jakub Kovac

Otteluisäntä Pirkanmaan Osuuskauppa

Nose Shohei, Savo

Katsojia: 311

Team Lakkapään kaatui hyökkäyspelin kapeuteen ja puolustuspeliin

Raision Loimu otti raikkaalla ja laadukkaalla puolustuspelillään täydet sarjapisteet Team Lakkapäältä keskiviikkona Rovaniemellä pelatussa lentopallon Mestaruusliigaottelussa erin 1-3 (17-25, 23-25, 25-22, 21-25).

Ottelu oli alussa vahvaa Loimun peliä, johon Lakkapää ei saanut kunnon otetta melkein kahteen erään. Ensimmäinen erä oli tasainen tilanteeseen 5-5, mutta sen jälkeen Loimun tarkempi ja virheettömämpi peli vei sen ensin 5-9 ja 6-12 johtoon, mikä käytännössä ratkaisi erän. Toinen erä oli alussa kopio ensimmäisestä. Tilanne oli tasan 5-5, mutta sen jälkeen Loimu otti kahden pisteen eron, jonka Lakkapää sai hetkeksi tasoitettu tilanteeseen 10-10, mutta Eetu Mäen syöttövuoron kaksi ässää vei Loimun jälleen 10-15 karkumatkalle. Lakkapää nousi Jäntin, Aponzan ja Coddin torjunnoilla 16-17 iholle, minkä jälkeen erää pelattiin tasaisena, mutta Loimun hienoisessa hallinnassa loppuun saakka.

Kolmanteen erään tuli selvästi sisuuntunut Lakkapää. Se meni 3-1 johtoon, jonka Loimu tasoitti, mutta jälleen Lakkapää meni tällä kertaa Loimun virheiden avustamana 13-10 johtoon, minkä jälkeen Loimu vaihtoi passariksi Mauri Kurpan. Loimu kavensi tilanteeksi 13-12, mutta Lakkapää karkasi jälleen 16-12 johtoon, jonka se menetti haparoivan puolustuspelin takia jo tasatilanteeksi 17-17. Tämän jälkeen erän lopussa esiin nousi yksi Lakkapään railakkaimpia otteita esittänyt keskipelaaja Atro Berg, joka otti erän lopussa ratkaisevan torjunnan ja syötti pahan aloitussyötön, jolla Lakkapää karkasi 24-22 johtoon ja erävoittoon. Erän ja koko ottelun antoisin hetki osui tilanteessa 18-17, kun Lakkapään keskipelaaja Daniel Aponzon syöttövuorolla pallo tuli kotijoukkueelle ja Aponza räjäytti pankin iskemältä keskeltä kuutospaikalta paipin hurjalla lyönnillä Loimun kenttään.

Neljäs erä oli jälleen alusta alkaen Loimun hallintaa sen viedessä erää lähes koko ajan. Vain Fredric Gustavssonin ässäsyöttö tilanteessa 6-6 vei Lakkapään johtoon erän aikana. Sen jälkeen Loimu vei erää paremman puolustus- ja hyökkäyspelin johtaen erää selvästi 14-19, minkä jälkeen loppuerä oli pelkkää kosmetiikkaa.

Joukkueiden yksi iso ero oli vastaanotto- ja puolustuspelissä, jossa Loimu oli askeleen Lakkapäätä edellä käytännössä läpi koko ottelun. Varsinkin puolustuspeli oli kotijoukkuetta organisoidumpaa ja laadukkaampaa ja vastaanottopuolella Loimun yleispelaaja Väinö Rahko liberopaita päällä yllätti ehkä omatkin pelaamalla hurjan 64 prosentin vastaanottopelin 25 vastaanotollaan kun virkaveli Jami Törröä työllistettiin vaatimattomasti 41 aloitussyötöllä, joista tuli neljä suoraa pistettä, mutta vastaanotto oli kuitenkin 59 prosenttia.

Toinen ratkaisu oli joukkueiden yleispelaajien hyökkäyspelissä. Loimun passarikaksikko Tomi Saarinen ja kolmannessa erässä peliin tullut Mauri Kurppa jakoivat Kristaps Smitsille ja Sebastian Pozo Hernandezille 50 passia, joista he tekivät 40 pistettä. Lakkapään passari Lasse Jäntti jakoi yleispelaajilleen Toni Katajamäelle ja Bryton Coddille 18 passia, joista tuli kotijoukkueelle murheellisen vaatimattomat 6 pistettä. Lakkapään joukkueesta puuttuivat edelleen yleispelaajista toipilaana oleva Miikka Lemola sekä Ville Kulmala. Fredric Gustavsson iski jälleen taululle hurjat teholukemat 28/+20 saaden 44 passia, joista teki 27 pistettä huimalla 61 prosentin tehoilla. Lakkapään keskipelaajat Daniel Aponza ja Atro Berg tekivät 31 passista 15 pistettä.

Loimun yleispelaajien Smitsin ja Hernandezin vastaanottoprosentit 64 ja 63 kertovat paljon joukkueen vahvuuksista. Joukkueen hakkuri Ali Fazli teki 40 passista ”vain” 17 pistettä 43 prosentin tehoilla, mikä on hyvä lukema, mutta näyttää vaatimattomalta Gustavssonin lukemiin verrattuna.

Aitor Barreros, Loimu:

- Tänään tarvitsimme neljä erää voittoon. Lakkapään passari pelasi hyvän pelin ja sai joukkueeseensa luotua henkeä. Jouduimme tekemään kovan työn voiton eteen.

Eetu Mäki, Loimu:

- Torjuntapelissä olimme tänään parempia.

Jami Törrö, Lakkapää:

- Välillä tuntui hyvältä. Välillä ei. Jatkopalloissa ja vastaanotosssa Loimu oli edellä.

Luis Salgado, Lakkapää:

- Aina menemme askeleen eteenpäin, mutta välissä peli karkaa käsistä. Peli paranee koko ajan. Toni Katajamäki pelasi roolinsa hyvin. Vaikeissa tilanteissa oli vaikeuksia nousta ylös.

Team Lakkapää - Raision Loimu
1-3 (17-25, 23-25, 25-22, 21-25)
Koti:Gustavsson 28/+20,Aponza 13/+5,Berg 9/+5
Vieras:Smits 20/+16,Fazli 18/+7,Pozo Herna 14/+3
Ässät 3-5, syöttövirheet 13-13, torjunnat 14-10, hyökkäys% 52-52, vastaanotto% 51-64

x
x

Väinö Rahko, Loimu

Katsojia:

Hurrikaani kaatoi Hurmoksen

Hurrikaani- Loimaa – Karelian Hurmos 3-0 (25-17,25-14,25-23)

Hurrikaani- Loimaa ja Karelian Hurmos tarjoilivat kolmieräisen lentopallonäytelmän, jossa kotijoukkue oli niskan päällä koko ajan. Kotijoukkue pommitti aloitussyötöllä Hurmoksen vastaanoton rikki, jonka jälkeen vierasjoukkueen hyökkäyspelaaminen muuttui yksinkertaisemmaksi, ja Hurrikaani pääsi torjunnalla jarruttamaan Hurmoksen pahinta hyökkäysintoa. Mikko Suomalaisesta muodostui joensuulaisten pahin painajainen viidellä torjuntapisteellä. Puhdas kotivoitto tuli osittain myös kotijoukkueen onnistuneen taktisen pelaamisen avulla. Jussi Heino oli opiskellut Matti Alatalon pelikirjan ulkoa, ja osasi laatia sen mukaan joukkueelleen taktiikan. Kun tähän saakka Hurmoksen vastaanottopelaaminen oli liigan parasta, nyt se joutui nöyrtymään loimaalaisten edessä. Kun tähän lisätään se, että Eetu Häyrinen pysyi Hurrikaanin pihdeissä ja Jere Heiskanenkaan ei päässyt mellastamaan tuttuun tyyliin, pääsi isännät nautiskelemaan kolmen erän ajan.

Hurmos pääsi kolmannessa erässä haastamaan Hurrikaania, mutta lopulta joukkueen omat virheet kostautuivat. Hurmos turhautui ja sortui räiskimään palloa, kun Hurrikaani jaksoi jauhaa nöyrästi omalla peruspelillä tarvittavan erän otteluvoittoon.

- Alkukausi on meiltä ollut tuloksellisesti hyvä, mutta on meilläkin pelaamisessa vielä parannettavaa. Tänään hyökkäyspelaaminen uupui kokonaan, vieraiden käskijä Alatalo tilitti.

Alatalon ansioksi on luettava se, että mies on puolessatoista vuodessa tehnyt joensuulaisesta pääsarjajoukkueesta varteenotettavan pudotuspelijoukkueen. Se pelaa normaalisti fiksusti ja vähillä virheillä, mutta keskiviikkona joukkueelle sattui huono päivä.

– Tänään ei kyllä lähtenyt peli käyntiin missään vaiheessa. Me olimme huonoja, Hurrikaani pelasi hyvän peruspelin, vieraiden parhaana palkittu Jere Heiskanen (14pist. 2ässää) tuhahti.

Heiskanen on ollut tällä kaudella yksi kauden positiivisimmista pelaajista, mutta tänään ei Heiskanenkaan päässyt omalle tasolle.

Kotijoukkueen fokus kesti koko ottelun, eikä joukkueelle sattunut yhtään vaisua hetkeä. Kun aloitussyöttö oli varma ja kova, helpottui sen jälkeen joukkueen torjunta- puolustuspelaaminen. Peräti 12 torjuntapistettä kolmeen erään on hyvä lukema. Sen lisäksi torjunta vaimensi useammankin Hurmoksen hyökkäyksen, jonka jälkeen Hurrikaani pääsi onnistuneesti jatkopallopisteisiin.
Kotijoukkueen parhaana palkittiin Aleksi Muukkonen (19pist. +15, 4ässää, 3torjuntaa), joka esitti tähän paikkaan kauden parhaan pelinsä.

Hurrikaanin pelit jatkuvat lauantaina Pieksämäellä, jossa se kohtaa tänään Akaassa voittaneen Savo Volleyn.