Tiikerit piinasi varamiehisen VaLePan viiteen - Lakkapää ja savo täysiin potteihin

19.01.2019

Miesten liigalauantaina Kokkolan Tiikerit ja VaLePa löivät yhteen ei niin ykkösmiehistöillä ja viiteen erään ratkaisu venyi. Team Lakkapää ja Savo Volley puolestaan kuittasi puolestaan täydet pisteet tahoillaan.

Lakkapää haki pisteet Vantaalta

Lentopalloilun Mestaruusliigassa Vantaa Ducks kohtasi Team Lakkapään, joka oli jälleen parempi, nyt erin 1 – 3. Team Lakkapään Peetu Mäkinen olin kentän kunkku hurjin tehoin 28/+17. Juho Kauniston ja Lauri Lehtosen pirteät esitykset olivat kotijoukkueen ilon pilkahduksia. Kolmannen erän voitto antoi uskoa ankkojen kauden jatkopeleihin. Pelillinen lukko on ehkä sittenkin aukeamassa. Yleisöä oli Lumon lauteilla 306 katsojaa. Otteluisäntänä oli Rakennuslehti.

Ensimmäisen erän alku oli Lakkapään vahvaa hyökkäämistä. Ankkojen vastaanotto- ja syöttöpeli takkusi, myös Lakkapäällä oli syötön kanssa ongelmia. McCarthyn lyötyä ankkojen torjunnan yläkäsistä pallon maisemaan, otti ankkakäskijä Tuominen erän ensimmäisen aikalisän tilanteessa 8 – 13. Ankat nousivat aikalisän jälkeen iholle ja tasoihin. Sippolan ässä vie Lakkapään johtoon 18 – 20. Lakkapään onnistuneen hyökkäyksen jälkeen otti Tuominen aikalisän tilanteessa 18 – 21. Peetu Mäkinen oli kovassa iskussa niin nelos- kuin kuutospaikan hyökkäyksissä. Peetu Mäkisen lyötyä vastapallon ankkatorjunnan käsistä kelloon merkittiin erä vieraille 21 – 25.

Peetu Mäkinen aloitti myös toisen erän vahvasti. Lakkapään hyökkäystehot paranivat ja ankat hakivat vielä parasta hyökkäysvirettään. Kankaanpään jäätyä torjuntaan nelospaikan hyökkäyksessään otti Tuominen toisen erän ensimmäisen aikalisän tilanteessa 4 – 8. Külaotsin jäätyä torjuntaan otti Tuominen toisen erän toisen aikalisänsä tilanteessa 7 – 13. Leo Jackin syöttövuorolla ankat saivat pelinsä kulkemaan ja tilanteessa 11 – 14 otti Tuomi Lakkapään aikalisän. Juho Kauniston torjuttua McCarthyn oli tilanne jo 15 – 16. Erän lopussa Lakkapään vahvat hyökkääjät olivat Peetu Mäkinen ja Janne Marttila. Peetu Mäkisen onnistunut pipe-hyökkäys päättää erän lukemiin 22 – 25.

Kolmanteen erään Tuominen laittoi yleispelaajiksi Kankaanpään ja Kauniston. Erän alussa Kaunisto iski päivän kovimman pommin, niin että Lumon parketti vaikeroi. McCarthyn lyötyä leveäksi menivät ankat johtoon 6 – 5. Lakkapään torjunnan verkkovirheen jälkeen otti Tuomi erän ensimmäisen aikalisän tilanteessa 10 – 7. McCarthyn lyötyä jälleen leveäksi otti Tuomi erän toisen aikalisän tilanteessa 14 – 9. McCarthyn tilalle tuli Matias Korhonen. Niko-Matti Koskela oli korvannut Tuomas Hautalan. Kaunisto murjoi Mikasaa ja tilanne 17 – 12. Sippola vaihtui Juuriseen tilanteessa 21 – 13. Matias Korhosen rättisyötön jälkeen erä oli taputeltu lukemin 25 – 19.

Tuominen otti neljännen erän ensimmäisen aikalisän tilanteessa 1 – 4. Kauniston jäätyä Lakkapään torjuntaan otti Tuominen erän toisen aikalisän tilanteessa 3 – 9. Lakkapää lisäsi vauhtia tilanne oli jo 4 – 12. Lauri Lehtonen kaventaa paterilla tilanteeksi 15 – 21. McCarthy tappaa pallon ja erä Lakkapäälle 18 – 25 ja ottelu vieraille erin 1 – 3.

Otteluisäntä Rakennuslehti palkitsi Vantaa Ducksin parhaana pelaajana Pasi Hyvärisen ja Team Lakkapäästä Peetu Mäkisen.
PROLiberoksi arvovaltainen raati valitsi Pasi Hyvärisen.

Libero Pasi Hyvärinen, Vantaa Ducks

- Olen erittäin tyytyväinen Juho Kauniston peliin. Juho on mennyt tällä kaudella paljon eteenpäin. Nelospaikan torjunnallamme ei tänään saatu oikein mitään aikaa. Nyt ei ole minusta jäpittämistä, ja joukkueen sisällä on ihan hyvä henki. Joukkuetta selvästi harmittaa kun ei saada tulosta, vaikka meillä olisi kyllä voittamiseen edellytykset.

Päävalmentaja Ismo Tuominen, Vantaa Ducks

- Kyllä täytyy oma tunnepuoli jättää pois ja taas kerran analysoida rauhassa peli, vaikka kiehuukin välillä. Otan omaa piikkiini, että Juho Kaunisto oli kentällä vasta kolmannessa erässä. Viime yönä tuli tosiaan herättyä neljältä ja mietin, ketkä aloittavat tänään. Meidän olisi tänään pitänyt saada enemmän aikaan torjunnalla Peetu Mäkistä vastaan, mutta annetaan krediittiä Peetulle.

Yleispelaaja Peetu Mäkinen, Team Lakkapää

- Peli meni aggressiivisuuden ja passiivisuuden mukaan. Meillä on aina ollut pelissä musta hetki ja tänään se oli kolmas erä. Seuraava epistola meillä on saada mustat hetket mahdollisimman vähiin.

Päävalmentaja Henri Tuomi, Team Lakkapää

- Kolmannessa erässä tehtiin ihan kaikki virheet, mitkä oli mahdollista tehdä, suoria hyökkäysvirheitä viisi jne. Nyt onneksi passiivisuus jäi vain yhteen erään. Me löydetään tapoja voittaa ja tänään Peetu oli meidän ratkaisija.

Tiikerit kiusasi liigakärjen viiteen erään - Greene 36 pinnaa

Voittoisan Kladno-pelin jälkeen VaLePan valmennuskaksikko Gacic ja Kangaskokko päätti antaa pelivuoron nuorille miehille. Peliruuhka on kova, kokeneet pelurit tarvitsevat lepoa ja nuoret pelikokemusta.

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Lehtimäki, Karjarinta, Kaurto, Suihkonen, Toimela, Greene, Alan L
Tiikerit: Välimaa, Leppälä, Rekomaa, Hänninen, Kudjarshovs, Lahti, Breilin L

Ensimmäinen erä oli selvää VaLePa hallintaa. Tiikerit sortui virheilyyn, 4 suoraa hyökkäysvirhettä, 1 syöttövirhe ja lisäksi pukkipaidat ottivat 6 torjuntaa. Arttu Lehtimäki käytti hienosti koko hyökkäysarsenaalia. Ilari Toimelalle syötettiin yhtä lukuun ottamatta kaikki syötöt. Hän napsi ne 64%:n tarkkuudella ilman virheitä.

Toinen erä jatkui samaan tahtiin ja kotijoukkue johti 15-11. Tiikereiden koneisto alkoi vähitellen lämmetä Jiri Hännisen johdolla. Myös Rami Rekomaa kuritti hyökkäyksillä ja painavilla syötöillä VaLePaa. Tasatilanteessa 22-22 tuli Arvis Greenellä huono hetki, 1 suora hyökkäysvirhe sekä kaksi lyöntiä torjuntaan.

Kolmas erä oli tasaista aluksi, mutta Mikko Karjarinnan kaksi torjuntaa Suihkosen syöttövuorolla vei pukkipaidat ratkaisevaan johtoon. Greenen hyökkäystehojen lisäksi, Lehtimäki käytti hyvin keskihyökkääjiä. Erä päättyi hienosti Suihkosen 2 peräkkäiseen ässäsyöttöön.

Neljännessä erässä Hännisen kolmella peräkkäisellä hyökkäyksellä Tiikerit johtoon 4-1. Heti perään Greenen kahdella hyökkäyksellä ja torjunnalla 4-4. Tiikereiden peli lepäsi Hännisen harteilla, lähes 60% passeista hänelle. Hän hoiteli ne hyvillä tehoilla. VaLePan vastaanottotarkkuus heikkeni ja sen myötä hyökkäysteho. Mikko Esko ja Urpo Sivula tulivat vaihdosta peliin, mutta Tiikerit meni menojaan.

Viidennessä erässä VaLePa otti heti johdon. Karjarinnan syöttövuoro muodostui ratkaisuksi. Ässä 7-3, paha syöttö, jonka päätteeksi Toimela otti torjunnan 7-4 ja vielä yksi paha syöttö päättyi Tiikereiden hyökkäysvirheeseen. Jiri Hänninen oli kantanut kovan vastuun hyökkäys- ja vastaanottopelissä ja paukut alkoivat olla vähissä. Erä ja ottelu päättyi tutkapari Esko/Sivula toimesta.

Arvis Greene 36/+27 on hiomaton timantti. Hän piti pukkipaitoja pelissä mukana vaikeina hetkinä. Perustekniikat ja pelinluku kaipaavat vielä harjottelua, mutta tulevaisuudessa taivas on rajana. Mikko Karjarinta otti 5 torjuntaa ja syötti 2 ässää. Hän on kehittynyt valtavin harppauksin. Niko Suihkonen oli vahva hyökkäys- ja syöttöpelissä. Tiikerit yritti pehmittää Ilari Toimelaa syötöillä. Turhaan, Toimelan vastaanottoprosentti 62 ja vain yksi vastaanottovirhe.

Tiikereiden Hänninen piti joukkuettaan hienosti voittotaistelussa. Rami Rekomaa oli Tiikereiden toiseksi paras pistemies ja pelasi virheettömästi.

Parhaat pelaajat
VaLePa Ilari Toimela, Tiikerit Jiri Hänninen

Jiri Hänninen, Tiikerit:

- Loppua kohti alkoi hieman painamaan iso kuorma passeja. Meidän ensimmäinen erä ei ollut oikein lentopalloa. Toiseen erään herättiin pelaamaan. Huomattiin, että voidaan tästä vielä tehdä peli.

Ilari Toimela, VaLePa:

- Hieno pelata ja hieno olla täällä, täällä ollut hyvä vastaanotto. Hyvältä näyttää, nelospaikkaa ei ole vielä paljoa ehtinyt harjoittelemaan. On tosi hienoa pelata Eskon kanssa, passi tulee käteen ja siitä on hieno vetää.

Mikko Keskisipilä, Tiikerit:

- Hieman odoteltiinkin, että jotakin kierrätystä tulee tämän päivän otteluun. Puolitoista erää pelattiin huonoa lentopalloa. Tämän jälkeen karsittiin virhemäärä pieneksi ja laitettiin VaLePa tekemään pisteiden eteen töitä. Rami pelasi hyvän pelin ja tuli tiistaina Kokkolaan ja ollut positiivinen yllätys. Saatiin hyvä pelaaja, kiitos siitä VaLePalle. Treenataan tällä hetkellä kovaa. Meillä on ollut sekä pieniä että isoja loukkaantumisia, mutta tilanne menee koko ajan parempaan päin.

Radovan Gacic, VaLePa:

- On tärkeää, että nuoret pelaajat saavat vastuuta. He ansaitsevat aikansa kentällä. Keskitymme seuraaviin viikkoihin. Seuraavana viikonloppuna on yksi tärkeistä tavoitteistamme. Menemme askel kerrallaan.

Savo Volley otti makean revanssin Oulun Ettasta

Savolaisten voittolukemat kirjattiin kauden kolmannessa keskinäisessä kohtaamisessa Ettasta Leppävirralla 3-0 (25-21, 25-19, 26-24. Kaksi ensimmäistä kohtaamista oululaiset olivat vieneet nimiinsä.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa herätti hilpeyttä Savo Volleyn päävalmentajan Jukka Tuovisen kommentti.

- Tuntuu h-tin hyvältä, totesi Tuovinen syvällä rintaäänellä.

Täsmälleen samoilla sanoilla vastustajan valmentaja Olli Kuoksa puki omat tuntonsa sanoiksi joukkueiden kohtaamisessa Pielavedellä, missä vieraat voittivat siihen saakka Mestaruusliigassa tappiottomasti pelanneet savolaiset.
Lievää kuittailun makua.

Itse ottelu oli hyvätasoinen. Kotijoukkueen peli-ilme oli jotain aivan muuta kuin kolmessa edellisessä tappio-ottelussa.

- Iloinen ilme löytyi jo edellisen illan treeneissä. Minun mielestäni kolme tappiota peräkkäin ei vielä ole paljon, totesi Tuovinen.

- Tänään pelasimme niin kuin olimme sopineet.

Ensimmäisen ja kolmannen erän ratkaisupisteissä Tuovinen teki jo aiemmistakin peleistä tutun tuplavaihdon; passari vaihtui Fedor Ivanovista Petteri Penttiseen ja hakkuri Eetu Häyrisestä Lelu Ojansivuun. Vaihdot osuivat kohdalleen, ja viimeiset pisteet kirjattiin kotijoukkueelle.

- Se on tilanne, missä päästään pois etupassaritilanteesta. Joskus se toimii, joskus ei. Nyt se toimi, perusteli Tuovinen.

Vastustajan valmentaja Olli Kuoksa kertoi pohtivansa kovasti, miksi hänen joukkueensa pelaa vuorotellen hyviä pelejä ja huonoja pelejä.

- Kyseessä ei ole pelillinen asia. Pelillisesti me olemme valtakunnan korkeinta tasoa. Tietyt pelaajat alisuorittavat, ja seurauksena on pelin aaltoilu, sanoi Kuoksa.

Kuoksa antoi tunnustusta kotijoukkueelle.

- Savolla oli tietty kasvojen pesun paikka, ja mille tahansa joukkueelle olisi ollut vaikea paikka tulla tänne.

Kotijoukkueen parhaana palkittu Eetu Häyrinen oli iloinen joukkueensa asenteesta.

- Peli-ilme saatiin nyt kuntoon. Emme jääneet murehtimaan virheistä, sanoi Häyrinen.

Vieraiden parhaana palkittiin hakkuri Ville Kaksonen, joka murehti oman esityksensä riittämättömyyttä.

- Heikkoa peliä meiltä, hyökkäyksissä ei ollut riittävästi tehoja, sanoi Kaksonen.

Savo Volleyn avauskentällisessä pelasivat hakkurina Eetu Häyrinen, passarina Fedor Ivanov, yleispelaajina Miro Määttänen ja Jere Heiskanen, keskipelaajina Aleksi Kaatrasalo ja Jukka Lehtonen ja liberona Taichi Kawaguchi. Libero Kawaguchi palkittiin ennen ottelua joulukuun tähtiseitsikkoon pääsystä.

Savo Volley - Etta Oulu 3-0
25-21, 25-19, 26-24
Savo: Häyrinen 23/+14, Määttänen 11/+7, Lehtonen 9/+7
Etta: Jokela 14/+4, Kaksonen 10/+9, Ronkainen 10/+4