TUTO Volleylle kauden toinen makea voitto - VaLePa parempi Kyyjärvellä

19.11.2022

TUTO Volley juhli kauden toista voittoaan, kun sarjakakkonen Akaa-Volley kaatui Kupittaalla pitkän taiston päätteeksi 3-2.VaLePa Sastamala Tampere puolestaan väänsi 3-0 -vierasvoiton Kyyjärvellä, jossa keskimmäiseen erään tarvittiin peräti 74 palloa paremmuuden ratkaisuun.

Kyyjärvellä hallitsevan Suomen mestari VaLePa Sastamala Tampere nappasi sarjapisteetn mukaansa liiganousilta, mutta joutui vääntämään todella helposti tulleen avauserän (25-10) jälkeen kauden pisimmän erän kautta toisen kotiin 38-36. Päätöserä meni vieraille 20-25.

VaLePan ykkösakselit muodostivat Joel Laakso ja Tino Vuori sekä Laakso ja ensimmäisen kerraan seitsikkon komennuksen saanut Jiri Leinonen. Vuori paukutteli 22/+14 peräti 62% tehoilla. Leinosen 15/+11 syntyivät huimalla 75 % tapolla.

Kaikkiaankin vieraat hyökkäsivät yli puolet passeista pisteiksi (53%).

Avaukset:
Skrowonek, Siirilä, Pöllänen, Petrusevic, Pennanen, Keskinen, Liunenko L
Laakso, Savonsalmi, Karjarinta, Mäkinen, Leinonen, Vuori, Pennanen L

Ensimmäinen erä oli selkeää VaLePa-hallintaa. Erän ratkaisu tuli Mikko Karjarinnan syöttövuorolla. Karjarinta syötti peräti 13 kertaa ja hyppyleijat tuottivat vaikeuksia Kyky-Betsetin vastaanotolle. Betonimiehet sortuivat suoriin hyökkäysvirheisiin ja joukkueelle tuli myös paljon verkkovirheitä. VaLePan Tino Vuori oli tässä erässä pitelemätön 11 hyökkäyksestä 7 pistettä ilman virheitä.

Toinen erä näytti jatkuvan pukkipaitojen tahdissa. Jiri Leinosen ässäsyötöllä jo 19-12 johtoon. Kyky-Betset sai pikkuhiljaa pelinsä eheäksi ja tuli VaLePan hyökkäysvirheen jälkeen tasoihin 23-23. Tämän jälkeen edettiinkin tasapäisesti. Oskari Keskinen oli kotijoukkueen syömähammas. VaLePan Tino Vuori joutui vaikeuksiin, mutta Jiri Leinonen pelasi hienosti paineen alla. Passari Joel Laakso löysi hienosti kuumat pelaajat ratkaisuhetkillä. Tilanteessa 37-36 Sakari Mäkisen aloitussyöttö ponnahti verkon kautta ja heikosta passista erä päättyi kotijoukkueen hyökkäysvirheeseen.

Kolmannessa erässä Vuori palasi ensimmäisen erän tasolle ja Leinonen säesti hienosti. Erä ja ottelu VaLePalle.

TUTO Volley taisteli kotivoiton viisieräisestä

Lauantai-iltana Kupittaan Palloiluhallissa käytiin Mestaruusliigan ääripäiden kamppailu, kun sarjataulukon viimeisenä oleva kotijoukkue TUTO Volley haastoi sarjataulukon kakkosena majailevan Akaa- Volleyn. Joukkueiden ottelusarakkeet olivat toistensa peilikuvat ennen pelin alkua. Itse kenttätapahtumista sarjatilannetta ei olisi voinut aavistaa, sillä porukat väänsivät tasaisen kamppailun, jossa hallintajaksot vaihtelivat molempiin suuntiin. Kahden ja puolen tunnin taistelu venyi lopulta viidenteen erään, jossa kotijoukkue TUTO Volley kaivoi ratkaisevan erävoiton ja kuittasi kaksi pistettä lukemin 3-2 (20-25, 25-21, 20-25,25-21, 15-11).

Turkulaisilta esiin positiivisesti nousivat nuoret yleispelaajat William Groffier ja Joonas Kontio. Keskitorjuja Roope Keskinen oli myös tehokkaassa iskussa. Akaa-Volleyn tehot lepäsivät päätöshetkillä pitkälti Ali Fazlin varassa.

Ottelun ensimmäistä erää edettiin hienokseltaan Akaa-Volleyn komennossa, mutta TUTO Volley pysytteli tiukasti kintereillä. Vierailijoilta starttihetkien onnistujiin kuului yleispelaaja Greg Petty, kun puolestaan kotijoukkueelta vahvassa vireessä oli Matias Tihumäki. Puolenvälin jälkeen Akaa-Volley repäisi hieman kaulaa toimivalla torjuntapelillään, jonka avainhahmoja oli Petteri Tyynismaa. TUTO Volley viritteli vielä kalkkiviivoilla kiriä, mutta se ei kuitenkaan riittänyt.

Kotijoukkue sai toiseen periodiin lentävän lähdön, kun Akaa-Volley sortui virheisiin ja TUTO Volley rankaisi kylmästi Tihumäen ja Roope Keskisen johdolla. Vierasjoukkue oli käyttänyt molemmat aikalisänsä jo 8-3- tilanteessa. Turkulaiset jatkoivat väkevää hallintaansa torjuntapelin tylsyttäessä vieraiden laitahyökkäyksiä. Akaa-Volley ei kuitenkaan luovuttanut, vaan nousi vielä kiusaamaan TUTO Volleyta Nico Nurmesniemen johtaessa joukkoja. Kotijoukkueen ote kuitenkin piti loppuun asti ja erä paketoitiin Akseli Lankisen ässäsyötöllä.

Pitkän tauon jälkeen kamppailu jatkui jälleen tasaisissa tunnelmissa. Alkupuolella TUTO Volley oli hitusen verran edellä, isäntien onnistujina häärivät Tihumäki ja keskitorjuja Tatu Vuorenmaa. Vierailijoiden pelätty hakkuri Fazli oli tauon aikana löytänyt puhtia ratkaisuihinsa ja kaappasi Akaa-Volleyn reppuselkäänsä. Tehokkaat laitahyökkäykset sekä TUTO Volleyn tekemät virheet käänsivät kolmannen periodin Akaa-Volleyn tilille.

Neljäs erä oli tasaisten alkuhetkien jälkeen TUTO Volleyn vankkaa hallintaa. Kotijoukkue syttyi hurmokseen 17-vuotiaan William Groffierin syöttövuorolla, jossa isännät repivät riittävästi kaulaa akaalaisiin. Joukkueen kovimpia liekittäjiä oli vaihdosta kentälle Tuomas Siirilän tilalle marssinut 19-vuotias yleispelaaja Joonas Kontio, joka kiitti valmennusta luottamuksesta paiskomalla palloa kylmästi kenttään. Vahvaa peliä sävyttivät Keskisen onnistumiset ja libero Risto Ruoholan ankara taistelu puolustuksissa.

Ratkaisevassa erässä TUTO Volleyn nuorisokaarti jatkoi väkeviä ja ennakkoluulottomia esityksiään ja onnistumisia sateli monelle pelaajalle, kun vieraat nojautuivat pitkälti hurjassa vireessä olleeseen hakkuriinsa. Mainiosti esiintynyt Kontio kruunasi iltapuhteensa jysäyttämällä ratkaisupisteen kenttään ja päästi joukkueensa juhlimaan kahta pistettä.

Akaa-Volleyn Nico Nurmesniemi

- Ei ollut helppoa tänään ja varmaan surkein peli tällä kaudella, vastaanotossa tehtiin paljon virheitä Peli-Ilme oli myös alavireinen. Oma peli meni ihan jees, mutta liikaa vastaanottovirheitä. Ei ole paljoa positiivista sanottavaa

TUTO Volleyn Roope Keskinen

- Se oli ansaittu 3-2-voitto. Tänään oli hyvä ilme jokaisella pelaajalla ja kentälle tulleet pelaajat toivat paljon hyviä asioita, kuten esimerkiksi Kontio. Oli itse kiva saada keskellekin paljon passia.

Akaa-Volleyn päävalmentaja Olli Kunnari

- Suurin ero oli tänään henkisellä puolella. Tänään meiltä puuttui paloa ja nälkää tekemisestä, vaikka kaksi erää voitettiinkin. Meillä ei vielä rutiinitaso riitä tulla töihin ilman tunnetta. Peli-ilmeeseen en ole tyytyväinen, palloja jätettiin turhaan pelaamatta ja tappamisen meininki puuttui. Keskipeli ei toiminut niin kuin aiemmissa peleissä. Poissaolot näkyivät jonkun verran, mutta vaihtomiehiin on luottoa. Tänään muun muassa Tikkala pelasi ennakkoluulottomasti

TUTO Volleyn päävalmentaja Olli Kuoksa

- Sydän sykkyrällä saa jännittää erien loppuja, tänään onneksi pysyi kolme erää meillä. Kontio tuli kentälle niin kuin pitääkin, hän on osoittanut jo harjoituksissa ja aiemmissa peleissä sen, että hänet voi laittaa kentälle. Pisteet ovat aina tärkeitä, kun pelataan verkkaiseen tahtiin. Koen, että pystymme voittamaan kaikki liigajoukkueet kotona Kupittaalla, joten nämä pisteet olivat sikäli budjetissa.

TUTO Volley - Akaa-Volley 3-2

20–25, 25–21, 20–25, 25–20, 15–11
Koti:Tihumäki 20/+8, Keskinen 14/+10, Groffier 10/-3
Vieras:Fazli 26/+16, Nurmesniem 13/+3, Tikkala 10/+5