VaLePa erinomainen avausfinaalissa

14.04.2014

VaLePan Olli Kunnari leijaili omissa korkeuksissaan.

VaLePa otti ensimmäisen voiton miesten lentopallon Mestaruusliigan finaalisarjassa, kun se kaatoi Kokkolan Tiikerit Tampere Areenassa maanantaina 3-0 (25-19, 25-18, 27-25).

2000-luvulla avausfinaalin voittaja on voittanut mestaruuden kahdeksan kertaa ja avausfinaalin häviäjä viisi kertaa.

Tiikerit kärsi 1. finaalin aamuna melkoisen takaiskun, kun joukkueen yhdysvaltalaispassari Steven Kehoe loukkasi nilkkansa.

- Nilkka pyörähti aamutreeneissä aika surkuhupaisesti. Ei siihen ole sen kummempaa kommentoitavaa, Tiikereiden päävalmentaja Tommi Tiilikainen totesi ottelun jälkeen.

Mikko Oivanen oli kentän paras pistemies ja muutenkin tehokkain tehden 18/+13. Olli Kunnari pääsi lähes samoille tehoille: 17/+12. Tiikereistä Romans Sauss teki 13/+6 ja Lelu Ojansivu 11/+3.

Ässä VaLePa vei peräti 11-3 ja torjunnat 6-3. VaLePan hyökkäysprosentti oli 53 ja Tiikereiden 40. Suurin ero nähtiin puolustuksen jälkeisissä hyökkäyksissä, jotka kotijoukkue päätti pisteeseen 54% tehoilla ja Tiikerit vain 28:en.

Tiikereiden avauksessa passarina nähtiin Kasper Vuorinen, hakkurina Lelu Ojansivu, yleispelaajina Niklas Seppänen ja Romans Sauss, keskipelaajina Antti Leppälä ja Joe Klein Lauri Kermisen täyttäessä liberopaikan.

VaLePan avaus oli totuttu: Antti Esko passarina, Mikko Oivanen hakkurina, Juha Aho ja Eduard Venski keskellä, Olli Kunnari ja Elviss Krastins yleispelaajina sekä Jarmo Korhonen liberona.

VaLePa vei avauserää pitkin matkaa. Tommi Tiilikainen yritti piristää joukkueensa peliä parilla vaihdolla, mutta vaisuun hyökkäyspeliin (31%) se ei tuonut tarvittavaa vaikutusta. Erä VaLePalle 25-19.

Markus Väisänen sai jatkaa Tiikereiden seitsikossa 2. erässä Joe Kleinin jäätyä vaihtoon. Erä noudatti pitkälti ensimmäisen kaavaa ja VaLePa vei sen 25-18.

Pitkä tauko näytti kääntäneen jälleen kerran pelin suunnan täysin. Tiikerit karkasi jo 7-17- johtoon, ennen kuin VaLePa heräsi. Juha Ahon syöttövuorolla kotijoukkue ehti pisteen päähän, ennen Ahon verkkosyöttöä.

Erän ratkaisuksi näytti jo muodostuvan Ojansivun syöttövuoro (18-21), mutta vielä kerran VaLePa tuli mukaan. Eelis Karisen ässä toi joukkueen tasoihin (22-22). Olli Kunnari päätti kolmannella ottelupallolla finaalin kotijuhliin 27-25.

Ugis Krastins, VaLePan päävalmentaja:

- Kaksi asiaa, jotka olivat voittomme takana: ensinnäkin syöttömme onnistui ja toiseksi hyökkäyksemme puolustuksen jälkeen oli erinomainen. Kymmenen virhetttä ja yksitoista ässää on erinomainen suhde syötössä. Hyvä keskittyminen joukkueelta peliin. Kolmannessa erässä jatkoimme taistelua ja panimme edelleen painetta syöttöön. Keskipelaajat (Aho ja Venski) olivat tärkeässä roolissa.

Tommi Tiilikainen, Tiikereiden päävalmentaja:

- VaLePa oli tänään parempi, näin on rehdisti todettava. Pari erää VaLePa syötti meidän nurin. Siinä olivat meitä selkeästi edellä. Jos syöttö/vastaanottossa on tuollainen ero, on vaikea voittaa. Positiivista oli se, että saatiin tauolla käännettyä kelkkaa. Kunnari ja Oivanen pelasivat hyvän pelin. Myös molemmat keskipelaajat pääsivät hyville tehoille. Kauttaaltaan jäätiin jälkeen.

Finaalisarja jatkuu torstaina ja perjantaina Kokkolassa. Mestaruuteen tarvitaan neljä voittoa.

Kaikki finaaliottelut on nähtävissä suorina lähetyksinä YLE Areenassa ja kuultavissa YLE Puheen taajuuksilla. Johannes Oikarinen selostaa lähetykset ja Jani Nieminen toimii kommentaattorina.