VaLePa pysäytti tylysti Hurrikaanin

31.01.2015

Miesten kärkijoukkue VaLePa otti kotonaan selvän 3-1-voiton kolmantena olevasta Hurrikaanista, Sampo vei savolaisväännön Kuopiossa ja Korson Veto haki pisteen Joensuusta.

VaLePa voittoon vähemmillä virheillä

VaLePa (1. 21-2, 60) vei viimeistä rutistusta vaille jääneen kärkikamppailun kotonaan Hurrikaania (3. 16-6, 46) vastaan erin 3-1 (25-21, 23-25, 25-20, 25-21).

VaLePa joutui otteluun ilman viikolla nilkkansa pyöräyttänyttä hakkuria Sjoerd Hoogendoornia. Elviss Krastins tuurasi hollantlaista tehoilla 13/+3.

Jarmo Korhonen sytytti taas VaLePan huippuhauillaan ja –puolustuksilla. Passaritaistossa Antti Esko vei voiton monipuolisella ja oivaltavalla pelillä. Keskimiehet pelasivat hyvällä tasolla, mutta hieman ailahteleva vastaanotto söi huipputehot keskimiesten hyökkäyksistä.

Peli ei jää historiankirjoihin erityisenä rajuilmana. Paljon vaihtelua oli pelin aikana, mutta mukavaa ja viihdyttävää lauantai-illan tuiverrusta kuitenkin. Paikalla hienosti 1054 katsojaa, kannatti tulla paikalle.

Aloituskokoonpanot:
VaLePa: Esko, Kunnari, Mäkinen, Pollcok, Venski, Krastins, Korhonen
Hurrikani: Määttä, Kouki, Petrusevic, Koppanen, Oivanen, Cedic, Mäntylä

1. erä
VaLePa joutui hieman muuttamaan totuttua aloituskokoonpanoa, koska hakkuri Hoogendoorn oli sivussa tästä pelistä. Elviss Krastins asteli hakkuriksi ja Sakari Mäkinen otti toisen yleispelaajan paikan.

Ottelun alkua edettiin Hurrikaanin hallinnassa. Koppanen pelasi alkuerän hyökkäyksissä vahvasti eikä VaLePan torjunta saanut otetta hänen hyökkäyspeliinsä. Suurimmillaan Hurrikaanin johto oli tilanteessa 12-8. VaLePa tuli rinnalle 13-13 tilanteessa ja Krastinsin syöttövuorolla edettiin 15-14 tilanteesta 18-14 johtoon. Loppuerä edettiinkin VaLePan hallinnassa. 24-21.

Hurrikaanin Kouki oli koko erän vahva eikä torjunta saanut otetta hänestä. VaLePan vastaanotto ei ollut parhaalla tasolla ja siksi keskihyökkäys jäi vähäiseksi. Krastins hyökkäsi vahvasti ja myös syöttö pysyi painavana ja hakkuripelissä VaLePa oli väkevämpi, koska Cedic ei ollut parhaimmillaan. Sakari Mäkinen torjui peräti 3 kertaa hyökkäsi tehokkaasti.

Ensimmäisen ja toisen erän välissä tehtiin yleisön edessä puheenjohtajien vahdinvaihto. Antti Korpela jätti yhdentoista vuoden ja kahdeksan mitalin jälkeen puheenjohtaja- ja hallituspaikkansa. Jarmo Nieminen otti haasteen vastaan ja lähtee edelleen kehittämään hyvässä vauhdissa olevaa VaLePaa.

2. erä
Toinen erä mentiin tasaisesti 19-19 asti. Määtän syöttövuorolla Hurrikaani pääsi pienelle karkumatkalle, lähinnä VaLePan hyökkäysvirheillä. Kouki palasi kuolevaisten joukkoon hyökkäyksessä, mutta syötti vahvasti. Vaihdosta Petrusevicin tilalle tullut Kasimir Vuorinen hoiti vähät hyökkäystyöt tehokkaasti. VaLePan puolella Krastins jatkoi tehokasta hyökkäyspeliään. Sen sijaan vastaanotto- ja muu laitahyökkäyspeli oli vaikeuksissa. Krastinsin pelaaminen hakkurina näkyi tässä kohtaa, koska hän on ollut koko kauden varma vastaanottaja. Erän lopussa Anssi Vesanen tuli torjuntavaihtoon ja hyökkäsi kakkospaikalta pisteen arvoisesti.

3. erä
Kolmatta erää pelattiin taas tasaisesti. Vaatimattoman toisen erän jälkeen Olli Kunnari tuli taas hienosti peliin mukaan. Antti Eskon syöttövuorolla Olli teki kolme pistettä peräkkäin. VaLePa eteni 17-17 tilanteesta 20-17 johtoon. Hienon ensimmäisen erän jälkeen vaikeuksiin joutunut Sakari Mäkinen hyökkäsi todella näyttävästi 21-18 tilanteessa Antti Eskon loistavasta tempopassista. Kokenut ja menestynyt juniorivalmentaja Harri Lehtimäki totesi.
- Tätä onnistumista Sakari tarvitsi, nyt peli aukeaa taas.
Erä VaLePalle 25-20

4. erä
Lehtimäki analysoi tilanteen hienosti, sillä neljännessä erässä Sakke teki tehot 9 (+8) ja 80%:n hyökkäystehoilla. 21-19 tilanteessa tuli pelissä torikokous, kun Sakke peippasi ja rajatuomarit näyttivät pallon pudonneen rajalle ja piste VaLePalle 22-19. Läheltä tilannetta seurannut Hurrikaanin valmentaja Kakko protestoi voimakkaasti. Sen seurauksena punainen kortti Hurrikaanille ja tilanne olikin 23-19. Matti Oivanen asteli syöttämään 24-21 ja syöttikin todellisia hevosenpotkuja. Kunnari puolestaan teki kaksi kansainvälisen luokan vastaanottoa ja jälkimmäisen jälkeen Mäkinen päätti hyökkäyksellään pelin 25-21.

Ugis Krastins, VaLePan päävalmentaja:

- Keskittymisen kanssa oli ongelmaa koko pelin ajan. Toista erää johdettiin selvästi mutta hävittiin. Kolmanteen saatiin hyvä rytmi, joka oli lopputuloksen kannalta tärkeä.

Ville Kakko, Hurrikaani päävalmentaja;

- Huonoin Valepa - Hurrikaani peli ikinä. Omia virheitä kauhea määrä. Oliko yliyrittämistä, mutta homma ei lähtenyt toimimaan koko aikana.

VaLePan parhaana palkittiin yleispelaaja Sakari Mäkinen 18/+8 ja Hurrikaanin paras yleispelaaja Eemeli Kouki 17/+8.