WoVo ja HPK viisieräisten voittajat

27.09.2014

Naisten Mestaruusliigan avauslauantaina Woman Volley ja HPK ottivat voitot viidessä erässä. Hallitseva mestari LP Viesti selvisi kolmessa ja LiigaPloki neljässä erässä täyteen pistepottiin.

Kangasalla viihteellistä vääntöä ja vuoristorataa

Kauden avausottelu LP Kangasalan ja HPK:n välillä tarjosi viihdettä viiden erän edestä. Kotijoukkueen kannalta avauksen erikoiseksi teki se, että valmentaja Tuomas Alataloa tuurasi penkin päässä joukkueenjohtaja Kimmo Niittynen. Tämä ei kuitenkaan Kangasalan peliä tuntunut hidastavan, vaan se haastoi HPK:ta rohkeasti keskipelillä ja vahvalla syötöllä.

Ensimmäiset kaksi erää tahkottiin tasatahtia, ja kuvaavaa olikin 1-1 erätilanne pitkällä erätauolla. Kolmanteen erään Kangasala oli valmiimpi ja vei erän lopun pientä suvantoa lukuunottamatta selvästi itselleen. Neljäs erä oli taas vierailijoiden näytöstä - HPK karkasi heti 8-1 johtoon ja jatkoi siitä loppuun Kangasalan pelin takutessa.

Ratkaiseva viides erä palasi alkupelin tasaiseen vääntöön ja sitä edettiin piste kerrallaan. Ottelulle kuvaavasti Kangasala kävi jo kerran ottelupallotilanteessa, jonka HPK selvitti ja seuraavalla kahdella pisteellä kuittasi kaksi sarjapistettä itselleen.

HPK:n paras oli Anna Boricheva, joka säilytti tasonsa läpi ottelun. Lexi Erwin hyökkäsi hyvin, mutta oli välillä vaikeuksissa vastaanottonsa kanssa. Nuori Piia Korhonen väläytti muutamia kertoja osaamistaan hakkurin paikalla. Kangasala pyöritti peliään laajemmalla rintamalla ja käytti molempia keskihyökkääjiään Eveliina Vilposta ja Roosa Laakkosta vastustajaa enemmän. Tämän mahdollisti Tiiamari Sieväsen loistava (75%) vastaanottopeli, sekä hieno puolustustyöskentely.

Kangasalan valmentajana Tuomas Alataloa tuurannut Kimmo Niittynen:

-Viihdyttävä peli sarjakauden avaukseksi. Peli olisi voinut kääntyä kummalle tahansa, mutta HPK oli hieman vahvempi. Peli oli silti ihan hyvä, eikä pisteen menetyksestä tarvitse olla turhan harmissaan.

HPK:n valmentaja Bruno Napolitano:

- Onnittelut Kangasalle hyvästä ottelusta, mutta me voitimme tällä kertaa. Hyvä että voitettiin, mutta tärkeämpää on suunta mihin joukkueen kanssa ollaan menossa.

Parhaat pisteentekijät olivat
LP Kangasala: Maryna Deinega 21/+7, Eveliina Vilponen 15/+11
HPK: Anna Boricheva 23/+14, Lexi Erwin 19/+12

Liiganousija LP Vampula haastoi hetkittän salolaismestareita

Salolaisen LP Viestin ja huittislaisen LP-Vampulan välinen kauden avausottelu päättyi odotettuihin kotijoukkueen voittolukemiin 3-0 (25-18, 25-10, 25-23), mutta sarjanousija pisti kahdessa erässä kuusinkertaisen Suomen mestarin ajoittain ahtaallekin.

- Hyvää taistelua meiltä, toki toinen erä voidaan unohtaa. Lähdettiin haastamaan, mutta voittoon saakka yritys ei riittänyt, mietti lukemat 10/+5 tehnyt Vampulan Jasmine Tahvanainen.

- Tulokseen ei tietenkään voi olla tyytyväinen kun yhtään sarjapistettä ei tullut. Mutta oli siellä pelissä hyviäkin elementtejä, pohti vieraiden valmentaja Janne Harju.

Palkitun passari Tatsiana Mysliuchykin lisäksi Harju antoi plussaa Hanna Kimpanpäälle.

- Hyvä sisääntulo vähän vaikean harjoittelujakson jälkeen, tiivisti Harju.

Kotijoukkueen Pia Kinnunen palasi tutulle areenalle viiden vuoden tauon jälkeen. Miltä tuntui?

- Miltäs näyttää, virnuili keskipelaajan leveän hymyn takaa haastattelijalle.

- Olihan se ihan kivaa taas, vaikka virheitäkin tuli, mietti Kinnunen (8/+7).

- Virheitä tehtiin etenkin jatkopalloissa, niissä hukattiin useita pisteitä, jatkoi päävalmentaja Kari Raatikainen.

Hän antoi tunnustusta kahdessa erässä vaihdosta kentälle tulleelle nuorelle Iida Murrolle, 16.

- Rohkeita suorituksia, sanaili Raatikainen.

Vasta päivää aiemmin Ukrainasta virallisen peliluvan saanut Lena Lymareva tuntui jännittävän ensimmäistä ulkomailla pelaamaansa virallista ottelua.

- Lenalle annettiin ohje käyttää voimaa ja hän taisi ottaa sen liiankin tosissaan, aiemmin tutut jujut jäivät kokonaan käyttämättä.

LP Viesti lepuutti viime keväänä parhaana suomalaisena naislentopalloilijana palkittua Kaisa Jokista koko pelin.

- Meillä on kova kausi edessä ja pelaajia on pakko kierrättää - nyt siihen on oikeasti mahdollisuus, perusteli Raatikainen.

Joukkueet kohtaavat uudelleen jo sunnuntaina ns. paikalliskierroksen toisessa osassa Huittisissa. Samat joukkueet ovat vastakkain myös Suomen cupin ensimmäisellä kierroksella lokakuussa.

Osku Sahlstenin kuvat ottelusta

Kuusamossa koko rahalla liiga-avausta

Kuusamossa pelattiin kauden avauksessa pitkän kaavan mukaan. Joukkueet hakivat paremmuutta lähes kolmituntisessa ottelussa, joka päättyi WoVon voitoksi Pölkky Kuusamosta pienimmällä mahdollisella marginaalilla 3-2, joista viides erä 15-13.

WoVon päävalmentaja Teemu Mäkikyrö:

-Kokemus ratkaisi ottelun meille, vaikka ei tämä mikään huippusuoritus ollut kummaltakaan joukkueelta. Teimme paljon virheitä hyökkäyksessä ja torjunnassa lukuunottamatta viidettä erää, jossa hyökkäsimme järkevästi. Annoimme vastustajalle hyvät eväät peliin.

Pölkyn päävalmentaja Marko Kaakinen:

-Ottelussa oli myös positiivisa asioita. Liiganousijalle ensimmäisessä pelissä kelpaa piste viime kauden viidenneksi sijoittunutta vastaan. Enemmänkin oli tarjolla, ja olin toisen erän jälkeen hiukan vihainen, että emme saaneet erää poikki. Hyvin pysyimme pelissä mukana, eikä vastustaja päässyt viemään peliä missään vaiheessa.

Tasokas avaus Pihtiputaalla

Mestaruusliigan avaus LiigaPloki-Kuortane oli pelitasoltaan hyvää suomalaista naislentopalloa. Kotijoukkue oli vielä kovempi kuin nuorten EM-kisoissa pelanneet Kuortaneen valmennuskeskuksen pelaajat 3-1 (32-34, 25-19,25-25-14,25-22).

Avauserässä kotijoukkue vei erää, mutta Kuortaneen jopa riskialoitukset onnistuivat kääntämään erän 34-32 vieraille.

Toinen erä oli myös tasaista, mutta beachvolleykentiltä sisäpalloiluun palannut Emilia Nyström teki tuhojaan erityisesti aloitusruudussa. Hän teki ottelussa peräti 6 ässäaloitusta. Kuortane taisteli Lotta Piesasen ja Jessica Kososen laitahyökkäyksillä, mutta pikkuhiljaa LiigaPloki pääsi vauhtiin. Liigan ensimmäinen afrikkalainen Mercy Moim hyökkäsi vaikeistakin paikoista tärkeitä pisteitä. Keskipelaaja Anni Sorvoja antoi pallolle kyytiä Hanna Anttilan passeista. Sorvoja pelaa parasta kauttaan Mestaruusliigassa.

Kolmas erä oli selkeästi LiigaPloki. Nyströmin lisäksi koko joukkue sai aloituksillaan Kuortaneen vastaanoton järkkymään.

Neljättä erää kotijoukkueen loppu meni tiukasti lähinnä omilla hyökkäysvirheillä. Tällä kertaa LiigaPlokin asenne kesti, palkintona oli kolme pistettä ja 3-1 avausvoitto.

Parhaat pisteiden tekijät:
LiigaPloki : Emilia Nyström 21/+17, Mercy Moim 18/+11, Hillary Hurley 18/+13, Kimika Rozier 13/+8
Kuortane: Lotta Piesanen 17/+9, Jessica Kosonen 17/+9,Ronja Heikkiniemi 16/+5, Roosa Nieminen 12/+9