Gokhshtein pommitti mestaruuden katkolle

11.04.2017

LP Viesti voitti naisten lentopallon Mestaruusliigan kolmannen finaalin tiistaina Hämeenlinnassa ja otti 3-0 -johdon finaalisarjassa HPK:ta vastaan. Näin mestaruus on katkolla salolaisille ensimmäisen kerran jo ensi perjantaina sen kotikentällä. LP Viestin voittonumerot olivat 2-3 (26-24, 19-25, 25-15, 16-25,

LP Viestin suureksi sankariksi nousi venäläinen keskipelaaja Nadezhda Gokhshtein, joka teki ottelussa liigaennätyksensä 22 pistettä (+19). Hienossa vireessä pudotuspeleissä oleva Gokhshstein teki nyt kuudenteen peliin perättäinen vähintään kymmenen pistettä. Se on keskipelaajalle loistava putki.

Kun myös laitapelaajat saivat salolaisilta tehoja mukavasti irti, oli kotijoukkue liian ison urakan edessä.

HPK:n parhaita olivat yleispelaajat Kinga Kasprzak (18/+8) ja Allison Mayfield (24/+13).

Joukkueet lähtivät kolmanteen finaaliin jo edellisistä peleistä tutuilla seitsikoilla:
HPK: Kehoe Eaton, Mayfield, Friberg, Korhonen, Karhu, Madsen, Rautiainen (L)
LP Viesti: Tuchashvili, Kosonen, Czakan, Vilponen, Heikkiniemi, Gokhshtein, Mäntylä (L)

Kotijoukkue avasi vahvalla torjuntapelillä napaten kolme kertaa kiinni pisteen arvoisesti jo ennen kymmentä pistettä. LP Viesti puolestaan napsi pisteitä lähinnä ”peipeillä”. Ensimmäinen isompi ero joukkueiden välillä nähtiin tilanteessa 14-17, mutta HPK kuroi eron umpeen vähitellen tasoittaen lukemat 20-20:een ja mennen heti perään Piia Korhosen kovalla rajalyönnillä johtoon (21-20).

Kinga Kasprzak vaihtaminen Salla Karhun tilalle loppuerään osoittautui HPK:n päävalmentajalta Luca Chiappinilta oivaksi vedoksi. Kasprzak löi kaksi tärkeää pistettä, mutta LP Viestin keskipelaaja Nadezhda Gokhshtein vastasi heti kahdella loistosuorituksella kääntäen edun vieraille (23-24).
Kasprzak kuittasi seuraavaksi kuitenkin ässällään eräpallon HPK:lle ja Michaela Madsen päätti erän keskeltä (26-24).

Toisen erän salolaiset aloittivat vahvasti Noora Kososen syöttövuoron vietyä joukkueen 0-6 -johtoon. Tässä vaiheessa kotijoukkue vaihtoi Katja Kylmäahon passariksi Bryn Kehoe Eatonin tilalle. Piia Korhonen kuittasi syöttöpaikalta puolestaan salolaisten etumatkan lähes kiinni (6-8). LP Viestin taso kesti erän edetessä paremmin ja johto venyi parhaimmillaan jo kuuteen (10-16). Passarivaihto HPK:lta takaisin ei saanut enää joukkueen peliä tarvittavasti pirteämmäksi ja LP Viesti tasoitti erät 19-25 -erävoitolla.

Pitkältä erätauolta kotijoukkue tuli peliin terävämmin hankkiutuen heti 4-0 -johtoon. Vahvaa HPK-otetta edesauttoi erän edetessä LP Viestin suuri määrä hyökkäysvirheitä (16-8). Loppuerä mentiin kovin virheherkästi, mutta HPK oli joukkueista parempi vieden erän 25-15.

Nadezhda Gokhshtein pommitti aloituksillaan 4. erän aluksi HPK:n vastaanoton rikki ja peräti kolmella perättäisellä ässällä LP Viesti otti 2-7 -johdon. HPK:n hyökkäysvirheiden suma vaikeutti kotijoukkueen pelin saamista urilleen ja salolaiset pitivät pintansa Gokhshteinin johtaessa pommitusta.

Viides erä käynnistyi LP Viestin kolmella perättäisellä pisteellä. HPK käytti jo toisen aikalisänsä salolaisten johtaessa erää 2-7. Piristyksen kotijoukkue löysi 7-12 -tilanteessa. Gokhshteinin torjunta mursi kuitenkin vastarinnan (11-14) ja passari Viktoriia Tuchashvilin torjunta päätti ottelun.

HPK-päävalmentaja Luca Chiappini:

”Taas yksi pitkä ottelu. Meidän täytyy selvittää tämä ongelma, että aloitamme hitaasti. Tuon kaltaista joukkuetta vastaan pelatessa ei voi antaa neljää tai viittä pistettä heti erän alkuun. Muuten joutuu ajamaan takaa, eikä se ole koskaan helppoa. Täytyisi pelata täydellisesti, mutta tässä vaiheessa kautta kukaan ei ole täydellinen. Meidän pitää miettiä taas muutamia virheitä, mutta se on normaalia. Meidän täytyi kiriä huonoja aloituksia toisessa, neljännessä ja viidennessä erässä. Meidän pitää ehkä muuttaa henkistä lähestymistä. Tällaisissa otteluissa se voi muuttaa tulosta. Minulla ei ole oikeastaan valittamista tyttöjen pelistä, koska he pelasivat korkealla tasolla. Molemmat joukkueet eivät pelanneet koko aikaa samalla tasolla. Välillä me painostimme ja välillä he.”

HPK-yleispelaaja Kinga Kasprzak:

”Se oli oikein hyvä ottelu, mutta jouduimme aika ajoin juoksemaan vastustajan perässä. Olimme viisi pistettä perässä silloin tällöin ja jouduimme kirimään, eikä se ollut helppoa. Mielestäni heräsimme liian myöhään, ja tarvittiin viides erä ratkaisemaan, kumpi voittaa. Toivoakseni emme lopeta taistelua. Meillä on vielä neljä peliä. Katsotaan sitten, mihin asti pääsemme. Oma suoritukseni riippuu aina muista pelaajista joukkueessamme. Minun pitää nyt kehua heitä. Sanon vain, että jatkamme taistelua.”

LP Viesti-päävalmentaja Tomi Lemminkäinen:

”HPK pelasi tänään mielestäni parhaan finaalinsa, ja laiturit tekivät kuusikymmentä pistettä. En usko, että HPK on tällä kaudella kertaakaan hävinnyt, jos laiturit tekevät noin paljon pisteitä. Sikäli harvinaista, että pystyimme voittamaan. Hyvää oli, että vaikka Nooralla (Kosonen) oli tänään vähän vaisumpi päivä hyökkäyksessä, hän hoiti erinomaisesti vastaanotot. Ronja (Heikkiniemi) taas pystyi tekemään tänään parhaat pisteensä näissä finaaleissa. Mutta kyllä Nadezhda Gohshtein oli tänään se syy, miksi voitimme. Hävisimme laituripelissä, mutta Nadjalta tuli niin paljon apua, että pystyimme silti voittamaan. Ensimmäinen erä meidän olisi pitänyt pystyä voittamaan. Vastaanottohyökkäys oli niin kovalla teholla, että sitä erää ei olisi pitänyt hävitä. Jos viides erä olisi hävitty, sen erän menetys olisi ollut kohtalokasta. Nyt on ainakin monta mahdollisuutta ottaa se mestaruus.”

LP Viesti-keskitorjuja Nadezhda Gohshtein:

”Molemmat joukkueet pelasivat oikein hyvällä tasolla, mutta olimme hieman onnekkaita. Viimeisessä erässä torjuntamme ja puolustuksemme olivat ratkaisevia meidän kannaltamme. Joskus puolustus ja torjunta sattuivat olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa, kun tarvitsimme niitä. Se oli oikein hyvää peliä kaikilta.”