LP Viesti vei hienotasoisen avausfinaalin

06.04.2016

Naisten lentopallon Mestaruusliigan finaalisarjasta näytäisi avauspelin perusteella muodostuvat todellinen huipentuma kaudelle. LP Viesti voitti lähes kolmetuntisen avausfinaalin HPK:ta vastaan kotikentällään Salohallissa 3-2 (26-24, 26-28, 25-15, 21-25, 15-11).

HPK murtui päätöserässä lähinnä aloitussyöttöjensä helpottumisen myötä. LP Viesti jatkoi rohkeaa peliään ja se toi tuloksen kahdeksatta perättäistä mestaruutta metsästävälle salolaisjoukkueelle.

LP Viesti syötti ottelussa 16 ässää, mutta teki myös 15 syöttövirhettä. Joukkueen keskipeli parani huomattavasti ottelun lopulla vaisun alun jälkeen. Pauliina Vilponen nousi avausfinaalissa vahvalle tasolle vaisujen välierien jälkeen ja Lena Lymareva pommitti hyökkäyksiä kenttään tutun hurjalla voimalla.

HPK:n yhdysvaltalaiskaksikko Lindsay Stalzer-Keao Burdine jäi lopulta vain yhden pisteen plussalle, vaikka teki 27 pistettä. Sen sijaan keskipelaajakaksikko Michaela Madsen-Karoliina Friberg pelasi erinomaisen pelin, kuten myös libero Saana Koljonen. Liberot voi nostaakin pelissä LP Viestin Roosa Koskelon esitysten myötä pelin ehdottomaan ykkösnaisistoon.

Mestaruuteen tarvitaan kolme otteluvoittoa. Toinen finaali pelataan perjantaina Hämeenlinnassa Elenia Areenassa kello 18.30 alkaen.

LP Viestin avaus: Hiltunen, Vilponen, Kosonen, Lymareva, Rakic, Jokinen, Koskelo (L)
HPK:n avaus: Kylmäaho, Korhonen, Burdine, Stalzer, Madsen, Friberg, Koljonen (L).

2008 jälkeen ensimmäistä mestaruuttaa Hämeenlinnaan hakevan HPK:n alku oli finaalisarjaan vahva. Se hankkiutui Michaela Madsenin ässäsyötön tahdittamana 0-4-johdon. LP Viesti turvautui ensimmäiseen aikalisään 6-11 -lukemissa, jonka jälkeen se nousi Jenni Hiltusen syöttövuorolla pisteen päähän (10-11). Ensimmäisen kerran kotijoukkue otti johdon 14-13 -tilanteessa Lena Lymarevan vahvalla kutospaikan hyökkäyksellä.

Erää edettiin tästä eteenpäin tasaisesti johdonkin vaihdeltua muutamaan otteeseen. Pauliina Vilposen ässä verkkonauhan kautta toi LP Viestille ensimmäisen eräpallon (25-24), mutta sitä ei salolaiset saaneet hyödynnettyä. Toinen eräpallo toi tuloksen, kun Lindsay Stalzer hyökkäsi laidasta pitkäksi (26-24). Erän hahmo oli kahdeksan pistettä kotijoukkueelle tehnyt Lena Lymareva. Lindsay Stalzer takoi HPK:lle vain pisteen vähemmän.

Jenni Hiltunen kiritti jälleen syöttöpaikalta kotijoukkuetta toisen erän alkuun (3-0). Kotijoukkue hallitsikin erää aina 19-13 -numeroihin. Karoliina Fribergin syöttövuoro venyi kuitenkin todella komeasti HPK:n pelin tiivistyttyä ja nousi kahdeksan perättäisen pisteen myötä jo johtoon 19-21.

Kaisa Jokisen keskellä korvanneen Nadezhda Gokhshteinin ja Lymarevan perättäiset torjunnat nostivat kuitenkin taas kotijoukkueen suosta. Kaksi Lymarevan laitapommia ja Gokhshteinin ässä toi kotijoukkueelle eräpallot, joista tulosta ei syntynyt. HPK kuittasi erän kotiin puolestaan kolmannella eräpallollaan, kun Pauliina Vilponen hyökkäsi pitkäksi 26-28.

Kolmannen erän alussa LP Viesti puolusti erinomaisesti ja sai jälleen otteen vieraista. Noora Kososen syöttövuoro oli nyt puolestaan pohjan luojana (12-5). Erä kotijoukkueelle 25-15.

Neljänteen erään HPK sai taas pelivireensä paremmaksi ja sitä edettiin tasaisesti, kunnes vieraat nykäisivät 7-10 -johdon. Teknisellä aikalisällä johto oli kasvanut pisteen lisää (10-14). LP Viesti kuittasi kuitenkin heti erän tasoihin (14-14), mutta joutui taistelemaan johtopaikan ottamisesta aina 19-18 -lukemiin. Tämän jälkeen HPK oli kuitenkin pitelemätön ja kuittasi ottelun viidenteen erään 21-25.

Gokhshtein nousi päätöserän alun hahmoksi johdattaen torjunnallaan ja komealla hyökkäyksellä LP Viestin 5-1- johtoon. HPK ei rajusta taistelustaan huolimatta päässyt enää kolmea pistettä lähemmäksi. Lopussa se sai kaunisteltua loppunumerot 15-11:een kotijoukkueen hermoillessa ottelupalloissaan.

LP Viesti: Lymareva 25/+8, Vilponen 23/+15, Rakic 16/+8
HPK: Stalzer 16/+2, Korhonen 14/+9, Madsen 11/+10