Naisten lentopallomestaruus ratkeaa torstaina

12.04.2016

Naisten lentopallon Mestaruusliigan mestaruus ratkeaa viimeisenä mahdollisena hetkenä eli torstaina. LP Viesti tasoitti finaalisarjan voitot 2-2:een voitettuaan neljännen finaalin Hämeenlinnassa tiistaina 1-3 (23-25, 12-25, 25-20, 23-25).

Ratkaiseva finaali pelataan Salohallissa torstaina kello 18.30.

Elenia Areena pullisteli lentopallon ystävistä ja katsomäärä 1808 oli kauden ennätysyleisö naisten Mestaruusliigassa.

Joukkueet tarjosivat jälleen todellisen jännitysnäytelmän, kun selkeät johtoasemat muuttuivat hetkessä toiseen suuntaan.

LP Viestin syöttö oli neljännessä finaalissa todella vahva kahden ensimmäisen erän ajan joukkueen taottua 12 ässää. Kaikkiaan ässiä kertyi ottelussa lopulta 18.

Kahdessa edellisessä HPK:n voittamassa finaalissa hämeenlinnalaisten yhdysvaltalaiskaksikko Keao Burdine-Lindsay Stlazer oli vahva, nyt kaksikon tehotilasto oli plusmiinus nolla. LP Viestistä puolestaan Noora Kosonen nousi +12 pisteeseen.

Toki Stalzer pelasti kolmannen erän pitkälti kotijoukkueelle yhdentoista pisteen syöttövuorollaan. Vastaanotossa hän oli kuitenkin heikko lenkki.

HPK:n peliin saatiin aikaiseksi muutos kolmannessa erässä, kun Annina Antikainen tuli passariksi jo erittäin pahalta näyttäneessä tilanteessa.

Aloitukset:
HPK: Kylmäaho, Korhonen, Stalzer, Burdine, Friberg, Madsen, Koljonen (L)
LP Viesti: Hiltunen, Vilponen, Lymareva, Kosonen, Rakic, Jokinen, Koskelo (L)

Avauserän alun molempien joukkueiden varman vastaanotto-hyökkäyspelin ensimmäinen murros saatiin aikaiseksi LP Viestin kapteenin Kaisa Jokisen syötettyä kaksi ässää perättäin HPK:n viitoskulmaan, joilla vierasjoukkue otti 7-9 -johdon. Tekniselle aikalisälle mentäessä LP Viesti otti 11-14 -johdon Noora Kososen torjunnalla.

HPK:n toi takaisin vahvasti peliin Michaela Madsenin lyhyt syöttö, joka painui ässänä kenttään ja heti perään seuraava tuotti myös vaikeuksi vierasjoukkueelle nostaen HPK:n tasoihin 15-15. Ero kasvoi kuitenkin heti perään neljään vieraiden eduksi, kun Kaisa Jokisen syötöt loivat jälleen pohjaa (16-20).

Finaalisarjan tapojen mukaisesti HPK kuitenkin nousi jälleen mukaan taisteluun erävoitosta otettuaan neljä seuraavaa pistettä Keao Burdinen syöttövuorolla (20-20).

Dubravka Rakicin ja Pauliina Vilposen perättäiset terävät hyökkäykset toivat kaksi eräpalloa vieraille (22-24). Ensimmäinen eräpallo hukkaantui vierailta Rakicin syöttövirheeseen, mutta toisen Vilponen torjui kenttään Burdinen hyökkäyksestä (23-25). Ensimmäistä kertaa tässä finalisarjassa avauserä päättyi vierasjoukkueen voittoon.

Tässä vaiheessa finaalisarjassa pelatuista 15:stä erästä peräti 10 oli päättynyt enintään kolmen pisteen erolla.

Toisen erän ensimmäinen isompi ero nähtiin LP Viestin Noora Kososen syötettyä kolme perättäistä ässää (5-9). Samalla Anna Boricheva otti Lindsay Stalzerin paikan HPK:n yleispelaajana. Kosonen löi kuitenkin lisää löylyä ja syötti vielä neljännen sekä viidennen perättäisen ässän (5-11). Kaisa Jokinen jatkoi salolaisten loistavaa syöttötyöskentelyä heti perään ja johto kasvoi jo 6-17:ään.

HPK kaivoi jälleen sisukkuutensa esiin ja nappasi viisi seuraavaa pistettä (11-17), ennen kuin Rakic sai päätettyä ”satasen” hyökkäyksellään kotijoukkueen kirin. Lena Lymareva kruunasi salolaiserän neljällä perättäisellä ässällä ja erä LP Viestille 12-25. Kaikkiaan LP Viesti syötti erään yhdeksän ässää.

Odotetusti HPK tuli kotiareenalleen tulistuneena pitkältä erätauolta ja hankkiutui Katja Kylmäaho monipuolisella passijaolla 5-2 -johtoon. LP Viesti toipui kuitenkin nopeasti ja jälleen hyvän sytön pohjustamana se hyppäsi kuskin paikalle (8-10). Tekniselle aikalisälle menttin salolaisten viiden pisteen johdossa (9-14).

Peli oli kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi. HPK nousi 12-18 -tappiolta Stalzerin syöttövuorolla johtoon (23-18) huimalla yhdentoista pisteen pisteputkella. Samalla LP Viestin pelissä nähtiin ensimmäistä kertaa illan aikana virherypäs. Lopulta kotiyleisö sai revetä riemuun erävoiton tultua 25-20. Loppuerä meni siis HPK:lle 13-2. HPK:n peliä pyöritti nousuvaiheessa Katja Kylmäaho tilalle tullut Annina Antikainen.

Neljäs erä käynnistyi LP Viestin ottaessa 1-4 -johdon ja kasvatti sen 2-7:ään. HPK kairasi jälleen eroa kiinni ja nousi tasoihin (11-11). Finaalisarjan teeman mukaisesti otteen oli kuitenkin jälleen siirryttävä ja tekniselle aikalisälle mentiin LP Viestin johtaessa 11-14. Ja mitä sitten…Stalzer asteli syöttöpaikalle ja HPK oli johdossa 15-14.

LP Viestin oli vuoro ottaa johto 19-20 Lena Lymarevan illan kahdeksannella ässäsyötöllä. Noora Kososen onnekkasti saama puolustus Jenni Hiltuselta tuotti kahden pisteen etumatkan vieraille (20-22). HPK kuittasi homman heti takaisin ja Stalzer syötti neljännellä ässällään pelin tasoihin 22-22.

Burdinen epäonnistunut hyökkäys toi taas salolaiset johtoon (22-23) ja Noora Kosonen tinttasi seuraavasta kaksi ottelupalloa LP Viestille (22-24). Anna Borichevan hyökkäys kakkospaikalta pelasti ensimmäisen HPK:lle ja toisen Kosonen löi vakuuttavasti lattiaan kakkospaikalta.

Tomi Lemminkäinen, LP Viesti:

- Kyllä tämä ottelusarja ansaitsee viidennen ottelun. Tänään olimme selkeästi parempi joukkue ja edelleen paras joukkue on voittanut kaikki finaalit tähän mennessä.

- Kolmannen erän lopussa tapahtui tänään totaalinen sulaminen. Lopulta siinä taisi olla kaikki mahdolliset ongelmat.

- Valmentaja Vesa Kujanpään puhe pukukopissa oli hienon taisteluhenkemme takana. Sovimme laitettavan kaiken likoon ja ettei kenelläkään saa jäädä olo ettei ole yrittänyt kaikkeensa.

Luca Chiappini, HPK:

- Tänään Salon syöttö teki eron. Itse emme pystyneet syöttämään samalla tavalla. Pystymme parantamaan tästä, ei näytetty tänään parastamme.

- Ei ole pelaajille helppoa pelata tällaisia pelejä. Tulokseen päästäkseen on hermoilu käännettävä onnistumiseksi kentällä.

Kaisa Jokinen, LP Viesti:

- Kaksi ensimmäistä erää oli hyllä hienoa tulitusta. Kolmannessa tuli pieni nukahdus ja keskittyminen hävisi. Neljännessä jakosimme painaa loppuun asti. Olemme katselleet pari edellistä peliä kun HPK on taistellut. Nyt oli meidän vuoro näyttää mitä me osaamme. Tänään olimme uusi joukkue.

Annina Antikainen, HPK:

- Usko oli vahva kolmannessa erässä kentälle tullessani, että käännämme sen ja vielä koko ottelun. Kyllä tämä oli taas finaalien arvoista taistelua. Kun kaksi hyvää joukkuetta pelaavat vastakkain, kaikki on mahdollista. Nyt peli on aikalailla 0-0 ja lähdetään latautumaan ratkaisupeliin täysillä.