Seuraa meitä somessa:

Etta - Akaa-Volley

16.02.2020

Etta jahtaa kauden avausvoittoa Akaasta Iin urheilukeskuksessa

Runkosarjan loppu alkaa häämöttää, eikä Ettalla ole enää kuin tärkeitä pelejä. Jokainen piste on kallisarvoinen pudotuspelejä ajatellen, varsinkin kun katsoo sarjataulukon loppupäätä. Lakkapään tie vie vääjäämättä liigakarsintoihin, mutta Ducks, Etta, Loimu ja Hurmos ovat tällä hetkellä kolmen pisteen sisässä sijoilla 6-9. Edellämainituista kolme yltää pudotuspeleihin ja yksi joutuu Lapin Äijien seuraksi liigakarsintaan. Viimeisille yhdeksälle liigakierrokselle riittää siis panosta. Etenkin kevätkaudella Etta on pystynyt kovien päänahkojen nappaamiseen kotiareenalla, mutta mikä on asiain laita uudessa hallissa, kun ottelu pelataan Iin upouudessa urheilukeskuksessa? Jan Heleniuksen edellisessä ottelussa kärsimä nilkkavamma pitää miehen sivussa ainakin muutamasta seuraavasta ottelusta, mutta kuten viime sunnuntaina nähtiin, Ettan rosterissa riittää laajuutta silloinkin kun käy ikävää.

Kolmatta kauttaan liigatasolla pelaavan Akaan esitykset ovat parantuneet kausi kaudelta. Ensimmäisellä liigakaudella 2017-2018 joukkue karsi onnistuneesti paikastaan, ja viime kaudella runkosarjan kuudenneksi sijoittunut Akaa putosi suoraan kolmessa ottelussa puolivälierissä Savo Volleyta vastaan. Tällä kaudella Akaa on kasannut erittäin valovoimaisen sikermän, ja sijoitus neljän parhaan joukkoon, eli kotietu pudotuspeleissä, on jo lähes varma. Sijoitus hallitsevan Suomen mestarin Valepan yläpuolella on myös vielä täysin saavutettavissa. Kahden edellisen kauden aikana Akaa ei ollut onnistunut voittamaan Ettaa kertaakaan, tällä kaudella aiemmissa kolmessa ottelussa Etta on onnistunut viemään yhteensä kaksi erää. Sekä kauden avausottelussa että syyskuun puolivälissä Etta sai Toijalan Monarilla vietyä avauserän, mutta Akaa seuraavat kolme. Syyskuun päätöspelissä joulukuussa Etta ei kotikentällä sitten onnistunut viemään sitä ensimmäistäkään. Nyt Etta lähtee varmasti hakemaan Akaasta kauden ensimmäistä voittoa.

Akaan suurimpana syömähampaana on tällä kaudella toiminut neljän kierroksen jälkeen joukkueeseen liittynyt maajoukkuehakkuri Urpo Sivula. Aiemmin tällä kaudella 5000 liigapisteen rajan rikkonut Upi on otellut reilut 300 liigaottelua, mikä pikaisella Ojalan laskuopilla tarkoittaa koko liigauralla yli 16 pisteen ottelukohtaista keskiarvoa. Mikä tahansa noista saavutuksista yksinään on kova suoritus, mutta Suomen paras, maailman paras ja Kurun paras on ehtinyt pelata maajoukkueessakin yli 200 A-maaottelua. Upi on myös tottunut voittamaan. Neljä Suomen mestaruutta, Saksan mestaruus, kuusi (6) Suomen Cupin voittoa, sekä kaksi valintaa liigan tähdistöön yhdeksän vuoden välein! Myös tällä kaudella jälki on ollut hurjaa, tehotilaston kuutossija 418:lla pisteellä, 5-7 ottelua edelläolevia vähemmän pelanneena, sekä eräkohtaisen tehotilaston kakkonen.

Sivulan maajoukkuetoveri, aavistuksen tuoreempi tuttavuus Suomi-paidassa, passari Akseli Lankinen on Upin tavoin tunnettu hurjasta syötöstään. Alkusyksyn EM-kisoissa Ylen selostajia kiehtonut ”hybridisyöttö” on tuottanut tällä kaudella 40 ässää, joka oikeuttaa liigan ässätilaston viidenteen sijaan. Tekniikaltaan ainakin allekirjoittaneen suosikkeihin kuuluva Lankinen piti aiemmissa kohtaamisissa Ettan torjuntaa lähes pilkkanaan, kun pääsi tarjoilemaan liigan parhaasta vastaanotosta hurjille mörssäreille niin laidassa kuin keskellä miten halusi. Omia ratkaisuja pelkäämättömän velmun 194-senttinen varsi on edesauttanut passarille vaikuttavan 39 torjuntapisteen nappaamisessa.

Hihaosastolta Akaalta löytyy tilastojen valossa liigan paras vastaanotto. Eetu Pennanen siirtyi neljän Etta-kauden jälkeen verkon toiselle puolelle, ja Eetun vastaanottopelaaminen on myös valkopaidoissa ollut totutun vahvaa. Vastaanottotilaston kolmossija kahden liberon takana ei ole pitkän kauden aikana helppo rasti, ja 183-senttinen pomppuihme on saalistanut myös 219 tehopistettä. Jopa Akaan kokeneessa joukkueessa Eetu pystyy johtamaan esimerkillään, ja kuten Oulussa hyvin muistetaan, on parhaimmillaan tiukoissa paikoissa. Kokemuksesta kun puhutaan, liigan ainoa masilmsnmestari Enderwin ”Eddy” Herrera, 36-vuotias ikinuori ilopilleri, jonka henkinen panos joukkueelleen on suorastaan legendaarinen. Suurimman osan 17-vuotisesta kansainvälisestä urastaan Suomen kentillä otellut venezuelalainen on valittu Mestaruusliigan tähdistöön kolme kertaa, ja on ehkä tärkein palanen joukkueen henkisessä johtamisessa. 183 tehopistettä ja 47%:n vastaanotto ovat tälle kaudelle myös kovaa valuuttaa. Kokeneempaa kaartia Akaalta edustaa myös liigan tehotilaston kaksi kertaa, viimeksi viime kaudella, voittanut Joni Mikkonen. Uransa kertaalleen jo parin viikon ajaksi lopettanut Mikkonen on kuitenkin etenkin hyökkäyspuolella liigan kovimpia, ja hakkurina kannuksensa ansainnut A-Volley -kasvatti on tällä kaudella näyttänyt menestyksekkäästi myös yleispelaajan taitojaan.

Keskitorjujina Akaalta löytyy myös tämän kauden suurimpia onnistujia. Käsittämättömiä torjuntamääriä kahminut kolmikko Panu Pitkänen – Mart Naaber – Aleksi Kaatrasalo ovat tasapäinen kolmikko, jotka kirittävät toisiaan ja ketkä kaksi tahansa aloittavatkin, muodostavat rautaisen muurin verkolle. Etunenässä elämänsä kautta pelaava Panu Pitkänen, joka syyskauden lopuksi heitti Team Lakkapäätä vastaan liigan entisen yhden ottelun torjuntaennätyksen romukoppaan, ja nappasi komeat kymmenen kaappia neljään erään. Heti kevätkauden aluksi virolaissentteri Mart Naaber iski Loimua vastaan kovan vastauksen kahdeksalla torjunnalla kolmeen erään. Myös hyökkäyspuolella keskiosasto on tehnyt murhaavaa jälkeä, joten Ettan syöttöpelin on syytä onnistua.

Liberopaidan Akaan kopissa pukee ylleen niinikään huikeaa kautta pelaava Voitto Köykkä. Akaan liigauran alusta asti joukkuetta edustanut, vasta 20-vuotias Köykkä taistelee tiukasti sekä liigan parhaan vastaanottajan että Proliberon titteleistä. Liki 60%:n vastaanotto pistää Ettan syöttöpelin äärimmäisen koville, ja hyökkäystenkin täytyy onnistua Loimu-ottelun tavoin, jos meinataan saada pallo vikkeläjalkaisen nuorukaisdn ulottumattomiin.

Oletetut avauskokoonpanot

Etta: L.Jylhä, Niinivaara, Väisänen, Marttila, Kontio, Sorvoja, J.Jylhä.
Akaa: Lankinen, Pitkänen, Kaatrasalo, Pennanen, Herrera, Sivula, Köykkä.