Seuraa meitä somessa:

Aaltoilevasta esityksestä huolimatta Ettalle täydet pisteet Hurmokselta

21.11.2020

Kaikkien erien ratkaisupallot kääntyivät lauantaina Oulussa lopulta Ettan hyväksi, ja pisteet jäivät Ouluun Hurmoksen vastustaeluista huolimatta lukemin 3-0 (27-25, 25-23, 25-20).

Joensuulainen Karelian Hurmos lähti illan otteluun sovelletulla kokoonpanolla, kun polvileikkaukseen joutunut Jere Heiskanen puuttui Ouluun matkustaneesta ryhmästä. Peliesityksissä aloittavan yleispelaajan puuttumista ei huomannut, sen verran väkevästi Hurmos pystyi Ettan haastamaan.

Ville-Erik Tarkiainen aloitti yleispelaajana, Tatu Hakkarainen liberona ja passariksi oli vaihdettu Arttu Lehtimäki. Eritoten kaksi ensimmäistä erää olivat äärimmäisen tasaisia, ja kumpikin johti vuorollaan, mutta viimeisessä erässä Etta pysyi reiluhkossa johdossa koko erän. 

Aloituskokoonpanot
Etta: Laakso, Muukkonen, Helenius, Marttila, Niinivaara, Väisänen, Mäntylä.
Hurmos: Lehtimäki, Louhela, Tarkiainen, Jylhä, Rissanen, Härkönen, Hakkarainen.

Ottelu alkaa hirmuisella intensiteetillä, kun molemmat joukkueet kaivavat palloa kentän pinnasta takaisin peliin. Jo toinen pallo kestää vajaan minuutin, kun eritoten Ettan libero Jesse Mäntylä puolustaa omaa kenttää kuin riivattu. Hurmos tulee eritoten keskeltä kovilla tehoilla, kun sekä Atte Rissanen että Petteri Härkönen pistävät palloa säälimättä Ettan kenttään. Kotijoukkue pelaa erän hyvin vähillä virheillä, kun taas Hurmoksen puolelle virheitä kasautuu enemmän. Etta hyödyntää virheet häikäilemättä, painellen Nuutti Niinivaaran ja Janne Marttilan ässäsyötöillä jo 10-5 -johtoon. Tähän väliin Hurmos-käskijä Matti Alatalo käyttää ottelun ensimmäisen aikalisän. Tilanteessa 12-8 Hurmoksen Lauri Jylhän lataa aivan hirmuisen viistopommin, joka pompahtaa lattiasta Jesse Mäntylää suoraan ns. ”aralle alueelle”, ja toinen libero Miro Rasinperä saa paikata Jerryä miehen keräillessä itseään hetkisen. 10 pistettä ensimmäiseen erään takonut Ettan hakkuri Aleksi Muukkonen oli Hurmoksen torjunnalle vaikea pideltävä. Lauri Jylhä jatkaa komeiden hyökkäysten lisäksi myös hienojen puolustusten napsimista, ja Hurmos kirii parin pisteen päähän. Jylhän komealla hyökkäyksellä ja Ettan hyökkäysvirheellä tilanne onkin yhtäkkiä tasan 18-18. Tähän väliin Ettan valmentaja Olli Kuoksa juttelee aikalisällä joukoilleen melko tiukkaan sävyyn, mutta kolme hyökkäysvirhettä myöhemmin joudutaan aikalisällä jutusteleen vielä vähän lisää. Janne Marttilan komealla torjunta-hyökkäys-kombolla Etta on jo kannassa kiinni, ja Jan Heleniuksen upean puolustuksen jälkeen Marttila iskeekin tilanteen takaisin tasoihin ja Hurmoksen aikalisälle lukemissa 22-22. Eräpalloa käytetään jo molemmilla puolilla, mutta Joel Laakson upean viipyilevä torjuntakurotus suoraan Hurmoksen kenttään päättää erän lukemiin 27-25.

Toiseen erään ei miehistövaihdoksia nähdä. Ensimmäiseen kahdeksaan palloon nähdään molempien passareiden omat hyökkäykset, sekä edelleen melkoisen määrän puolustustaistelua molemmilta joukkueilta. Hurmos repäisee Etta virheillä muutaman pinnan kaulan, mutta Jan Heleniuksen kaappitorjunnalla ja Nuutti Niinivaaran ässäsyötöllä tilanne tasoittuu 6-6. Aleksi Muukkosen syöttövuorolla puolestaan Etta repii eron 10-7:ään, mutta Hurmos taistelee itsensä tasoihin, ja tasatahtia edetään aina kahteenkymmeneen pisteeseen asti. Etta esittää komeaa varmistuspeliä ja välttelee virheitä hyökkäyksessä, ja Janne Marttilan torjunta tilanteessa 22-19 pakottaa Hurmoksen aikalisälle. Lauri Jylhä esittää yhdessä Hurmoksen parhaaksi palkitun Ville Louhelan kanssa komeaa hyökkäyspeliä, mutta harmillisesti verkkoon päätyneen syötön jälkeen Etta ehtii ensin eräpalloon. Louhelan hoideltua ensimmäisen eräpallon, pääsee Jan Helenius tikkaamaan eräpallon torjunnan käsistä maisemiin, ja pitkälle erätauolle mennään 25-23 päättyneen erän jälkeen Ettan 2-0 -johdossa.

Kolmanteen erään Ettan yleispelaajaksi on Janne Marttilan tilalle vaihdettu Kasimir Vuorinen. Vuorisen syöttö aiheuttaakin melkoisia vaikeuksia. Hurmos joutuu käyttämään molemmat aikalisänsä tilanteeseen 8-2 mennessä, kun syöttö ei tahdo nousta sitten millään. Toisen aikalisän jälkeen syöttämään päässyt Lauri Jylhä maksaa samalla mitalla takaisin, ja jos 8-5 -tilanteessa pelattu pitkä palloralli ei olisi päättynyt Ettalle, olisivat lukemat voineet olla hyvin erinäköisiä. Kolmannessa erässä Hurmoksen vastanottoa kuritettiin kovalla kädellä, kun vuorostaan illan aikana 17 kertaa ilman virheitä syöttänyt Nuutti Niinivaara käy kipaisemassa pienen syöttöputken. Tässä vaiheessa peliä otteet alkavat olla hieman kaoottisia, josta kertoo ehkä parhaiten Arttu Lehtimäen verkkoon päätynyt oma peippi tilanteessa 19-14. Hurmos on kuitenkin kaikkea muuta kuin luovuttanut, Atte Rissasen ässällä joukkue kipuaa jo parin pisteen päähän. Lähemmäs Etta ei vierasjoukkuetta kuitenkaan päästä, ja laajalta rintamalta saatujen hyökkäysonnistumisten siivittämänä Joel Laakso pääsee syöttämään Ettan ottelupalloa. Mikäs sen parempi tilaisuus napauttaa illan ensimmäinen ässä, ja Etta juhlii täyttä pistesaalista lukemin 25-20.

Ottelu oli samalla Ettan Juha Ahon liigauran 300:s. Hurmoksen Ville Louhela otti 200. liigatorjuntansa.

Ville Louhela, Hurmos: Eka erä harmittaa, siinä oltiin kolmen pisteen johdossa erän lopussa. Se kääntyi Ettalle, ja olisi ehdottomasti pitäny ottaa. Toinen erä oikeastaan roikuttiin pari pinnaa perässä koko erä, ja niillä numeroin se päättyki, mutta kolmanteen tultiin huonosti. Siinä tehtiin vuorotellen virheitä, ja 8-2 -tilanteesta on hankala tulla enää takaa. Sinänsä oli tasaista vääntöä koko peli. Tappioita ja vaikeita loukkaantumisia on tullut paljon tälle kaudelle, nytkin on kaksi yleispelaajaa sivussa, tänäänkin oli libero yleispelaajana. Niistä loukkaantumisista johtuen treenit on aika rikkonaisia, kun ei päästä kuudella kuutta vastaan treenaamaan, kyllähän se näkyy pelissä. Tänään oon tyytyväinen meidän peli-ilmeeseen, ei annettu vaikeuksien vaikuttaa vaan oli positiivinen joukkue kentällä, ja nautittiin pitkästä aikaa pelaamisesta.

Joel Laakso, Etta:

- Mieltä lämmittää kolme pistettä, vaikka tehtiinkin peli itselle vaikeaksi. Oli huolimattomuutta pienissä asioissa, jotka ovat hyvin tärkeitä lentopallolle. Tunnetila jäi ehkä vähän piippuun. Tosi hyvä treeniviikko on takana, odotettiinko sitten että se peli vaan tulee sieltä. Se työ täytyisi kuitenkin itse tehdä. Seuraavaan peliin tehdään asiat huolellisemmin. Tosi hyvä fiilis olla Oulussa ja Ettassa, täällä tehdään kunnolla töitä ja on olo, että pelaajalla on mahdollisuudet mennä eteenpäin pelaajana.

Matti Alatalo, Hurmos:

- Tiedettiin miten Etta lähtee peliin, ovat olleet tosi vahvoja kotona koko kauden. Ihan ei riittänyt paukut tänään kääntää erien loppuja meille, muutamia perusvirhe tuli mistä kaveri pääsi rokottamaan. Tappio harmittaa totta kai, mutta olen tyytyväinen joukkueen ilmeeseen vaikeuksista huolimatta, onnistuttiin pitämään positiivinen ilme kentällä. Työtä jatketaan ja liikutaan eteenpäin. Joensuussa ollaan panostettu paljon Karelian Hurmoksen organisaatioon ja harjoitteluolosuhteisiin, rakennetaan pohjia uudelle Hurmokselle, aika näyttää mihin se riittää.

Olli Kuoksa, Etta:

- Ensin täytyy jakaa kiitosta vastustajan suuntaan, täytyy arvostaa sitä, minkälaisia ratkaisuja siellä on tehty suomalaisen lentopallon eteen. Joukkueessa on nuori koutsi ja paljon nuoria pelaajia, ja koko organisaatio on myös vielä nuori. Kaikki ei tapahdu hetkessä, täytyy olla kärsivällinen ja tehdä töitä, ja uskoa siihen että voittoja tulee. Hatunnosto Joensuuhun, että jaksetaan tehdä työtä suomalaisten nuorten kanssa suomalaisen lentopallon eteen. Meidän joukkueen täytyy oppia voittamaan ja oppia pelaamaan tiukkoja pelejä kotona ja vieraissa. Tänään opittiin voittamaan peli jossa ollaan pelin päällä, ja ens kerralla tiedetään miten tällaiseen peliin mennään ja mitä opitaan. Täytyy oppia pelaamaan niin johdossa kuin tappiolla, ja voittaminenkin täytyy oppia. Tämä ilta kertoo sen, että henkisesti ollaan vielä vähän kasvun tiellä. Omalla vajaaksi jääneellä tekemisellä peli jää vajaaksi, eikä sillä ole pelillisten asioiden kanssa mitään tekemistä. Tänään pystyttiin kuitenkin kääntämään peli, kahden pisteen ero on ikuisuus lentopallossa, voittajat voittaa aina ne viimeiset pallot. Ehkä joukkueen paras treeniviikko takana, asiat menee eteenpäin, mutta kaikki ei välttämättä vielä siirry peliin. Positiivisia asioita ehkä Nuutti Niinivaaran syöttöpeli, syötti varmoja syöttöjä vaikka syötti meistä varmaan eniten (toim.huom. 17 syöttöä, 2 ässää, 0 virhettä). Perus pelirakenne pelasti meidät vaikeista tilanteista, sitä haettiin treeneissä tällä viikolla että miten joukkueen pelitapa tukee joukkuetta kun yksilöllä ei peli kulje. Viikon päästä Ducksia vastaan on jännä paikka, on varmasti tunteellinen paikka nähdä Joonas pitkästä aikaa, eikä kumpikaan Rajalan hulttioveljeksistäkään ei ilmeisesti ole vielä pelikiellossa. Mielenkiitoinen tapahtuma on silloin tiedossa, jos kaikki vaan pysytään salissa.


Etta - Karelian Hurmos 3-0 (27-25, 25-23, 25-20)
Etta: Helenius 20/+15, Muukkonen 16/+9, Marttila 8/0
Hurmos: Louhela 20/+8, Jylhä 12/+6, Rissanen 77+4
Ässät 4-2, syöttövirheet 11-8, torjunnat 8-6, hyökkäys% 41-39, vastaanotto% 42-49

Pistekilpailu:
3 Helenius Etta
2 Laakso Etta
1 Mäntylä Etta

PROlibero
Jesse Mäntylä Etta

Ottelutilasto

Ruutu+ tallenne

  Takaisin