Akaa-Volley Alajärven herra - TUTO Volley voitokas Turussa

05.12.2021

Miesten liigaviikko paketoitiin Alajärvellä Akaa-Volleyn isännöityä Tiikereitä voitokkaasti ja Turussa TUTO Volleyn otettua kauden neljännen voittonsa Vantaa Ducksin kiusaksi.

Akaa-Volley palasi tasolleen ja onnistui nujertamaan Tiikerit Alajärvellä

Ottelun ensimmäinen erä oli Akaa-Volleyn kapteeni Joni Mikkosen näytöstä. Yleispelaajan vastaanotto ja hyökkäyspeli toimi lähes täydellisesti – molempien kohdalla tilastoissa lukee 80%. Kun kaikki muutkin kotijoukkueen avauskuusikon pelaajat, Urpo Sivula, Sauli Sinkkonen, Kristo Kollo, Panu Pitkänen ja Anton Välimaa onnistuivat, Akaa voitti hyökkäystehot 52% - 45%. Libero Voitto Köykkä osoitti olevansa marraskuun tähdistöpaikan arvoinen – vastaanotto täydet 100 %.

Tiikerit pysyi ensimmäisen erän hienosti mukana, vaikka sen vastaanotto oli koko ajan vaikeuksissa (41%). Hienosti joukkueen passari Joska Försti onnistui kuitenkin käyttämään keskipelaajiakin. Akaa-Volleyn erävoitto ei ollut mitenkään varma ennen kuin Pitkäsen onnistuneen syötön jälkeen joukkue onnistui päättämään eräpallon voitokseen.

Kakkoserässä osat vaihtuivat. Akaa-Volleyn pelaajat tuplasivat virheensä ja esimerkiksi ykköserän kunkku Mikkonen jäi miinuksille. Tiikerihyökkäys parani selkeästi eikä kotijoukkueella ollut mitään mahdollisuuksia. Kuin erän lopputulosta alleviivatakseen torjuntakaksikko Joska Försti ja Rami Rekomaa otti eräpallossa Mikkosesta näyttävän torjunnan.

Pitkän erätauon jälkeen palattiin ensimmäisen tunnelmaan. Akaa oli koko ajan hienoisesti kuskin paikalla. Tällä kerralla yleispelaajista onnistui Kollo (7/+5). Verkon toisella puolella tiikerikapteeni Antti Leppälä taisteli hienosti (5/+5), Mutta ei saanut riittävää tulitukea muilta kissoilta. Alajärven ’oma poika’ Pitkänen sai kunnian päättää erän näyttävällä keskihyökkäyksellä.
Neljäs erä alkoi tasaisissa merkeissä. Toki Akaa-Volleylla oli hienoinen ote pelitilanteista kaiken aikaa. Ja erän puolivälissä peli repesikin kotijoukkueelle. Parhaimmillaan se johti jo numeroin 21-14. Ottelu päättyi toisella eräpallolla. Tiikerien Lahti hyökkäsi nelospaikalta pallon leveäksi.

PROlibero-pisteen taskuunsa tienannut Voitto Köykkä ei sanojensa mukaan enää jännitä lehdistötilaisuuksia.

- Joo, silloin, kun liigaan tuli, niin inhosin mikrofoneja. Mutta nyt nämä menevät jo rutiinilla. On Alajärvellä nyt hieno halli pelata. Ja kun yleisöäkin oli riittävästi, pelaaminen maistui.

Akaan valmentaja Olli Kunnari ei ollut painanut paniikkinappulaa kahden tappiopelin jälkeen.

- Emme mitään kritiikkipalavereja ole edes harkinneet. Tavanomaisia harjoituksia on vedetty. Olen tietysti tyytyväinen tämän päivän kolmeen sarjapisteeseen. Tiikereitä vastaan ei ole helppo pelata. Laitapassit ovat todella nopeita eikä koskaan tiedä, tuleeko sieltä peippiä vai hyökkäystä.

TUTO Volleyn tappioputki poikki Kupittaalla

Lentopallon Mestaruusliigassa TUTO Volley onnistui sunnuntaina katkaisemaan viiden ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa, kun sarjataulukon kahdeksantena oleva Vantaa Ducks kaatui Kupittaalla isäntien käsittelyssä suoraan erin 3-0(25-22, 25-21, 25-22) Selkeistä erälukemista huolimatta peli oli varsin tasaista vääntöä, jossa kotijoukkue näytti ratkaisun hetkillä kovuutensa ja nappasi voiton itselleen.

Täysi pistepotti nosti TUTO Volleyn runkosarjan yhdeksänneksi.

Turkulaisten päävalmentaja Ruslan Zhbankov oli tyytyväinen joukkueensa suoritukseen.

- Joukkue pelasi tänään niin hyvin kuin pitäisikin pelata. Kaikki osa-alueet ja pelaajien välinen kommunikaatio toimivat hyvin. Liberona pelannut Rumpunen on rauhoittanut takakentän pelaamista. Puolustus oli yllättävän hyvää sektorissa, jossa pelaavat yleensä passari ja hakkuri, totesi Zhbankov.

Vantaa Ducksin apuvalmentaja Mika Rajalan olemus oli täysin päinvastainen kuin virkaveljellään.

- TUTO Volley hyökkäsi tänään paremmin kuin me, kun emme saa keskipeliä mukaan niin se näyttää tuolta. Hyökkäyspelimme sakkaa nyt ylipäänsä. Teimme vähän hölmöjä suorituksia, kun saimme puolustuksilla rakennettua hyviä paikkoja, niin hyökkäys löytää torjunnan kädet aika hyvällä prosentilla. Teemme kentällä nyt aika paljon asioita, jotka eivät kuulu pelifilosofiaamme.Joukkue vaatii johtajuutta ja pelaajien pitää näyttää esimerkillään miten peliä kuuluu pelata ja lähteä rakentamaan sitä kautta, Rajala tuumasi.

Ottelun avauserän ensihetket mentiin tasaväkisesti, kun joukkueet tehtailivat vuorotellen pisteitä. Pelaamista värittivät onnistuneet torjunnat sekä syöttövirheet verkon molemmin puolin. TUTO Volley pääsi periodin puolessavälissä karkumatkalle, kun turkulaisten torjuntapelaaminen hyydytti toistuvasti Ducksin hyökkäyksiä Tatu Vuorenmaan johdolla. TUTO Volley johti parhaimmillaan jo kuudella pisteellä, mutta vantaalaiset pystyivät kirimään vielä parin pisteen päähän. Isäntäjoukkueen kantti kuitenkin kesti tällä kertaa loppuun saakka ja turkulaiset veivät avauserän laitahyökkäysten siivittämänä.

Toisessa erässä hallintajaksot vaihtelivat, kun sekä TUTO Volley että Ducks takoivat vuoroillaan aina muutaman pisteen putkia. Molempien joukkueiden hyökkäykset painottuivat laidoille ja valokeilassa oli erityisesti TUTO Volleylta vahvasti hyökännyt Tino Vuori. Erän loppupuolella torjuntapeli nousi jälleen isoon rooliin kotijoukkueen kannalta, kun muun muassa Vuorenmaa esti tehokkaasti Ducksin hyökkäykset. TUTO Volley puolestaan onnistui niittaamaan erävoiton ratkaisevat pisteet laidoilta kenttään hyödyntäen vieraiden torjuntaa.

Kolmannessakin erässä peli eteni pitkään tasaisissa merkeissä. TUTO Volleylta onnistujiin kuuluivat Vuori ja Antti Karttunen. Ducksin pisteet jakautuivat puolestaan laajalle joukolle. Turkulaiset repäisivät pienen etumatkan vantaalaisiin 20:n pisteen kohdalla. Karkumatkan arkkitehtinä hääri torjunnoillaan edelleen loistanut Vuorenmaa libero Ossi Rumpusen antaessa tulitukea puolustuksillaan. Ducks ei päästänyt isäntiä kuitenkaan helpolla, vaan sinnitteli tiukasti kintereillä. TUTO Volleyn parhaana palkittu Vuori kuitenkin niittasi lopulta pelin pakettiin laitahyökkäyksillään. Hakkurin mielestä onnistunut ottelu perustui rohkeuteen.
- Minulle on sanottu, että pelaa rohkeasti ja tänään tein ensimmäistä kertaa niin. Olin puolustuksessa ehkä oikealla paikalla, että pallot tulivat päin. Joukkueen parantunut ilme on lähtöisin harjoituksista ja perusasioista, kuten puolustamisesta, äänenkäytöstä ja tuuletuksista, Vuori summasi.

Ducksin parhaana palkittu Lauri Lehtonen harmitteli keskipelin puuttumista.

- TUTO Volley oli parempi varsinkin erien lopuissa, missä ne pienet erot tulivat. Meillä ei ollut tänään juurikaan keskihyökkäyksiä, joka vaikeutti pelaamista. Hyökkäyksissä tehtiin välillä tyhmiä ratkaisuja. Torjuminen on maistunut itselle tällä kaudella hyvin, vielä kun saisi keskihyökkäyksen kulkemaan, Lehtonen mietiskeli.