Seuraa meitä somessa:

Akaa-Volley hankki liberon Kanadasta

27.06.2022

Kanadalainen Elijah Risso on Akaa-Volleyn uusi libero 1+1 vuotisella sopimuksella.

Voitto Köykän siirtyminen Saksan lentopallokentille jätti ison aukon Akaa-Volleyn takakentälle. Liberon rooli on merkittävä nykylentopallossa. Syöttöjen vastaanoton tarkkuus antaa passarille mahdollisuuden käyttää joukkueen koko hyökkäysarsenaalia tehokkaasti. Puolustuksessa kaivataan hyvää pelinlukutaitoa ja nopeita reaktioita.

- Kanadasta löytyi Votelle seuraaja, paljastaa Akaa-Volleyn valmennustiimin Hasse Mattila.

Syksyllä 25 vuotta täyttävä Elijah Risso tulee Kelowna-nimisestä reilun 100 000 asukkaan kaupungista.

- Suomesta en tiedä paljoakaan etukäteen. Ja Akaasta ainoastaan sen, että pienestä paikkakunnasta on kyse. Mielenkiintoista
tulla tutustumaan, kertoo elokuun alussa Akaa-Volleyn harjoituksiin saapuva Risso.

Suomessa uskotaan, että kaikki kanadalaiset nuoret miehet pelaavat jääkiekkoa. Mikä on Risson suhde lätkään?

- Tulihan sitäkin kokeiltua, mutta en pitänyt lajista. Kaiken kaikkiaan urheiluharrastukseni on ollut melko monipuolista. Olen harjoittanut kori- ja jalkapalloa, golfia, amerikkalaista jalkapalloa ja laskettelua, mutta lentopallo lopulta valikoitui päälajiksi.

Kuten niin monen muunkin urheilijan kohdalla, vanhempien ja sukulaisten esimerkki vaikuttaa lajivalintoihin. Risso luettelee useita lentopalloilevia lähipiiristään. Ehkä eniten uraan on vaikuttanut Ranskassa ammatikseen pelannut isä Dave Risso.

Risso siirtyy Suomen Mestaruusliigaan yliopistojoukkueesta. Edellinen osoite oli University of British Columbia Okanagan Heat.

- Okanagan Heat on yksi tunnetun yliopiston kampuksista, valaisee liiketaloutta, kasvatustieteitä ja esimerkiksi ranskaa opiskellut Risso.

Ensimmäistä kertaa ulkomaisessa seurassa esiintyvä kunnianhimoinen libero haluaa Suomen mestaruuden.

- Tavoitteena on olla liigan paras libero. Mutta joukkuepelaajana haluan luonnollisesti ennen kaikkea tehdä kaikkeni Akaa-Volleyn menestyksen eteen.

Yksi Voitto Köykän vahvuuksista on kyky laittaa millintarkkoja passeja hyökkääjille tilanteissa, joissa passari on syystä tai toisesta pelattu pois pallosta. Tässä suhteessa Risso todennäköisesti pystyy täyttämään Köykän pelikengät.

- Aloitin urani passarina. Liberon tontille siirryin vasta yliopistojoukkueessa, kertaa Akaa-Volleyn kanssa yksivuotisen sopimuksen allekirjoittanut 183-senttinen kanadalainen.

Sopimukseen on lisäksi kirjattu optio kaudesta 2023-24.

Harri Mattila

 

  Takaisin